VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 30

Donderdag 21 mei 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Sietske Greeuw, Remy Hakvoort, Dick Paulis en Roelof Reinders
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Zooo, die Douwe kan goed schaken! Wanneer wordt-ie lid?"

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne competitie Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 21 mei 2015: dertiende en laatste ronde van de 2e cyclus van de Keizercompetitie.
2. Extern
geen
Interne Competitie Keizer

Games in Round 12 - 4/23/2015.
Milo Bogaard - Elco Hakvoort Elco 1-0
Jouke van Veelen - Tom Flesseman 1-0
Peter de Leeuwe - Dick Paulis 0-1
Douwe de Wit - Thang Pham 1-0
Kenzo Dolce - Floris Brouwer 0-1

Nadat Milo Bogaard eerder al tegen Remy Hakvoort moest (en wist te winnen) moest hij nu tegen die andere Hakvoort, Elco. Elco besloot om zich voor de verandering eens niet aan de theorie te houden en dat pakte verkeerd uit. Milo kwam al gauw beter te staan en wist dat voordeeltje langzaam maar zeker uit te breiden naar een winnend voordeel. Milo Bogaard vs. gebroeders Hakvoort 2-0.
Jouke van Velen liet zien heel behoorlijk te kunnen schaken. Tom Flesseman werd op een positionele wijze aan de kant geschoven.
Peter de Leeuwe nam het op tegen Dick Paulis. Peter vocht voor wat-ie waard was, maar Dick trok aan het langste eind.>br /> Douwe de Wit wist tegen Thang Pham volgens mij al zijn 3e overwinning op rij te boeken. Wie houdt hem tegen?
Kenzo Dolce maakte kennis met de sterke jeugd van VAS in de persoon van Floris Brouwer. Nadat Kenzo een pionnetje was kwijtgeraakt werd hij eigenlijk geheel overlopen door Floris. Kenzo kon de komende Koningsaanval geen halt toe roepen en verloor.

Drie uit Drie!

Door Sietske Greeuw
Vorig jaar scoorde ik in de KNSB-competitie 2 uit 8 en degradeerde mijn team (VAS 2). Dit was, samen met drukte op mijn werk, voor mij de reden om dit jaar in de SGA-competitie te spelen met VAS 4. Mijn score in dat team is niet bijzonder goed, 3,5 uit 6. Gedurende het seizoen werd ik regelmatig gevraagd om in te vallen in de KNSB en uiteindelijk besloot ik om de laatste drie rondes mee te spelen in VAS 2, dat wel wat versterking kon gebruiken. Stiekem dacht ik al, hoe mooi zou het zijn als ik die drie partijen allemaal win?
Het begon meteen goed. In ronde 7 op de fiets naar Zaandam en een mooie winstpartij tegen Eric Bark (2071). De volgende ronde een thuiswedstrijd tegen ASV uit Arnhem. Ik versloeg Anne Paul Taal (1913) door hem mat te zetten met paard en loper. Met een applausje van de Arnhemmers na afloop een partij die ik niet snel zal vergeten.
De laatste ronde togen we naar Alphen aan de Rijn, waar het team met 6,5-1,5 moest winnen om niet te degraderen. Een onmogelijke opgave, want we verloren met deze cijfers. Ik speelde tegen Dinard van der Laan (2249). Ik kende hem niet en was dus ook niet op de hoogte van zijn hoge rating. Ik dacht alleen maar, drie uit drie, dat zou leuk zijn! Hieronder een beknopte analyse van onze partij, met enkele van mijn overpeinzingen.
Sietske Greeuw (1892) – Dinard van der Laan (2249)
ASC – VAS 2, KNSB-competitie ronde 9, 25-04-2015
1.e4 Pc6 2.Pf3 d5 3.exd5 Dxd5 4.Pc3 Da5 5.Le2
Ik bouw het rustig op, we moesten winnen en ik wilde niet te snel veel risico nemen.
5...Lg4 6.0–0 0–0–0 7.d3 e5 8.Ld2 Pf6 9.Pg5 Lxe2 10.Dxe2 Td7 11.a3 Pd4 12.Dd1 Da6
De dame blijft hier voorlopig passief staan, Db6 was beter.
13.Te1 Ld6 14.Pf3
Mijn plan is om paarden te ruilen op d4 en dan de zwakke pion daar aan te vallen.
14...Te7
Logischer was Te8 geweest, om de andere toren bij het spel te betrekken.
15.Pxd4 exd4 16.Pe4 Pxe4 17.Dg4+
Dit tussenschaakje zorgt ervoor dat ik de e-lijn kan bezetten. 17...Kb8 18.Txe4 Txe4 19.Dxe4 Da4 20.Te1 a6 21.c4 Dc2 22.Lc1 Td8
Zwart geeft een pion, maar had weinig andere opties om de pion op d4 te dekken.
23.Dxh7 g6 24.Dh4 f6
Nu kan ik een hoop pionnen slaan, in ruil daarvoor krijgt zwart tegenspel via alle open lijnen. Ik neem het risico maar.
25.Dxf6 Tf8 26.Dxd4 Le5
Nu zag ik pas dat het best lastig is om een goed veld te vinden voor mijn dame. Ze moet immers f2 blijven dekken.
27.Dc5 Ld6 28.Dd4 Le5
Ik wilde even iets uitproberen, en hier biedt mijn tegenstander remise aan. Als ik had geweten dat hij 2249 had, had ik het waarschijnlijk aangenomen! Maar ik wist het niet en wilde winnen. Bovendien dacht ik, waarom biedt hij remise aan? Als het echt zetherhaling is, wordt het vanzelf remise. Kennelijk is het dat niet, maar wil hij heel graag remise (hij staat drie pionnen achter). Dus moet er nog een zet te vinden zijn! Hier was het fijn dat ik goed met mijn tijd om gegaan was en nog 12 minuten had om een oplossing te vinden.
29.De3 Lf4 30.De7!
Dat is de oplossing.
30...Ld6 31.De2 Db3
Vanaf nu sta ik drie pionnen voor en is het een beetje manoeuvreren totdat ik een winnende aanval heb.
32.Le3 b6 33.Ld4 Td8 34.Lc3 Lc5 35.Dd1 Da2 36.De2 Db3 37.g3 Tf8 38.d4 Td8 39.De3 Lf8 40.c5 bxc5 41.dxc5 Dd5 42.b4 Dc4 43.Df3 Lh6 44.Le5 Tf8 45.Dc6 Tf7 46.Lxc7+ 1-0
Deze overwinning is mijn grootste scalp tot nu toe en ik heb lange tijd niet zo lekker gespeeld als deze laatste drie partijen. Je zou kunnen zeggen dat ik in vorm ben, hoewel ik het vaak lastig vind om bij schaken aan te geven wanneer dat zo is, en hoe je dan in vorm komt. Wel kan ik drie belangrijke elementen noemen die mijn partijen tot een succes hebben gemaakt: goed met mijn tijd omgaan, kennis van elementaire eindspelen en niet te snel remise aannemen.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
VAS 1 speelde op zaterdag 25 april 2015 bij ewn tegen MSV. Het werd een gelijk spel: 4-4.

VAS 2 - Klasse 3D
ASC 1 - VAS 2 6,5-1,5
Door Dick Paulis
Gedegradeerd!
Bij het begin van de match viel het op dat de spelers van ASC al na een paar openingszetten nerveus rondliepen om de stellingen van elkaar te bestuderen. Ook voor hen was er wat te spelen deze laatste ronde, geheel veilig waren ze nl nog niet. Maar dat was snel wel een zekerheid.
Als eerste had Roel de twijfelachtige eer een puinhoop te moeten verdedigen, dat ging niet en Roel die afscheid neemt van VAS moest dat doen met een nederlaag. We gaan Roel missen want hij is een trouw en prettig teamlid geweest de afgelopen jaren. Ber had inmiddels problemen op de c-lijn en moest een pionnetje inleveren. Niek heeft het lek in zijn repertoire nog niet boven water gekregen. Het ging vrij snel mis. Bij Rob stond als gebruikelijk een moeilijk te beoordelen positionele stelling op het bord. Patriek zat na een uurtje tegen een wit pionnetje op d6 te kijken, een vervelende prikker die niet makkelijk onschadelijk te maken was. David stond ook moeilijk te beoordelen in die openingsfase. Sietske kreeg een switch verdediging te verwerken van een sterke tegenstander. Ik had me voorgenomen tegen alles met b6 te verdedigen en aldus waren mijn tegenstander en ik al heel snel “uit het boek” Ik bleef de gehele partij gedrongen staan en optisch slecht. In de praktijk viel het erg mee en na de tijdcontrole werd het snel remise. Intussen had Ber die nare vrijpion op de damevleugel niet tegen kunnen houden en Rob zijn partij verloren. Dat we nu uitgerekend in dat karakterloze Alphen aan de Rijn moeten degraderen maakt het alleen maar triester. Patriek hield het lang vol maar het prikkertje werd hem toch fataal. In de schijnbaar moeilijk te beoordelen stelling van David waren van zijn kant enkele onnauwkeurigheden begaan en moest ook hij met een nederlaag naar huis.
Ik zat nog te analyseren met mijn tegenstander toen Sietske de analyseruimte binnenkwam: "Ik heb drie uit drie!!!" En dat laatste punt tegen een tegenstander van 2200+, prachtige prestatie. Jammer dat ze maar drie keer voor VAS 2 kon uitkomen. Deze partij houdt u nog te goed.
We gaan weer terug de SGA in net als ENPS, Oosten-Toren en Caissa 5 die ook degradeerden. Dat wordt een leuke promotieklasse volgend seizoen.

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.-klasse
Geen nieuws

VAS 4 - Klasse 1B
Geen nieuws

VAS 6 - Klasse 2B
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3A
Geen nieuws

Externe competitie SGA

VAS 5 - Klasse 1A
De Raadsheer 2 - VAS 5
Door Remy Hakvoort
Deze wedstrijd heeft mij als teamcaptain veel stress bezorgd. En dan doel ik niet op de minieme kans die, op voorhand, nog aanwezig was om te degraderen. Nee, om het team compleet te krijgen was al een heel karwei. Elmer had nachtdienst, Milan was op vakantie, Elco en Deborah moesten dansen en Kenzo had aangegeven liever niet te willen spelen i.v.m studie. Dus dan ga je de lijsten langs, welke spelers mogen invaller? Welke spelers hebben tijd en zin om in te vallen? Dat zijn er niet zo heel veel blijkt... Ik heb heel wat telefoontjes moeten plegen voordat het team compleet was. Dank Benno, Ivo en Rob. Ook aan Peter de Leeuwe, die ons kwam aanmoedigen!
Aangezien we zoveel basiskrachten misten, werd er besloten om met een (enigszins) tactische opstelling te spelen. Remy en Wesley (normaal bord 7/8 en 5) schoven door in de hoop dat de invallers punten zouden pakken in de staart.
Jouke speelde op 1 een prima partij. Zijn tegenstander werd in ieder geval helemaal vastgezet en het was Jouke die de volledige controle had. Al snel volgde het punt. 0-1
Freddy op bord 3 had de hele partij een klein initiatief, maar werd nooit echt ergens gevaarlijk. De partij eindigde terecht in remise. 0,5- 1,5
Wesley speelde op bord 4. Of althans, dat behoorde hij te doen. Hij was na een lange studiedag nog even een uiltje gaan knappen en daarna de wedstrijd straal vergeten. Een verlaat telefoontje van de teamleider zorgde ervoor dat Wesley binnen de toegestane tijd achter het bord zat. Wesley kwam goed uit de opening, wist de rokade-stelling van zijn tegenstander te slopen, maar kon daarna niet doordrukken. Of het vermoeidheid was of iets anders weet ik niet, maar zijn tegenstander kon daarna egaliseren en kwam eigenlijk steeds beter te staan. uiteindelijk moest Wesley capituleren. 1,5 - 1,5
Hoe verging het onze invallers?
Rob Koster was op bord 5 aardig aan het manoeuvreren, al werd het nooit heel concreet. Mede dankzij de uitstekende neutraliserende capaciteiten van zijn tegenstander, die toesloeg wanneer hij daarvoor de kans zag. Midden op het bord werd Rob plotseling geconfronteerd met een dubbele aanval (op paard en loper) die niet te verdedigen was. Met een stuk minder en nul compensatie is er geen beginnen aan. 2,5 - 1,5
Ondertussen wist Kenzo de score weer gelijk te trekken. Hij had wit voor de verandering. Hij kwam een pion achter en leek op een nederlaag af te stevenen. Maar dat haalt blijkbaar het beste in Kenzo naar boven, want als een ware Houdini had hij even later mat (of stukwinst). Hoe hij dat voor mekaar gekregen heeft, verbaas ik mij nog steeds over, maar het resultaat telt. 2,5 - 2,5
Ivo Kroon had het zwaar op bord 8. Zijn opening was solide, maar wel wat passief. Ivo wist het de meeste gevaren te pareren, maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander 2 verbonden vrijpionnen kreeg. In het eindspel bezorgden zij Ivo de genadeklap. 3,5 -2,5
Benno Drewes speelde een wilde partij. Zowel hij als zijn tegenstander gingen vol voor de aanval. Dat betekende dus een hoop gevaren/tactieken opzetten en tegelijkertijd ontwijken. Even leek het erop alsof Benno door kon drukken, maar vakkundig verdedigen van Gerie voorkwam dat. Uiteindelijk werd Benno's aanvalsdrift hem fataal toen de vijandelijke dame kon infiltreren. 4,5 - 2,5
Op bord 2 kreeg Remy voor het eerst dit seizoen een van de hoofdvarianten van de Siciliaanse Draak op het bord. Mijn tegenstander speelde g4, waarna ik diep in mijn geheugen moest graven om het antwoord daarop te vinden. In de partij miste ik een paar kansen op een betere voortzetting, maar toen bijna alle zware stukken geruild werden, bleef een remise-achtige stelling over. Aangezien ik veel minder tijd had en mijn eindspel techniek wel wat opfrissing kan gebruiken koos ik eieren voor mijn geld en nam remise. 5 - 3

VAS 8 - Klasse 3B
VAS 8 - De Raadsheer 4
Door Roelof Reinders
Op 16 April speelde VAS 8 thuis tegen De Raadsheer 4. Onze kans om definitief afstand te nemen van de degradatiestreep en ons te nestelen in de subtop van de derde klasse.
Tot mijn spijt moest ik deze wedstrijd laten schieten vanwege andere verplichtingen. Toen ik rond 22 uur binnenkwam om te kijken hoe het er voor stond, waren Yoram en Pim (bord 5 en 7) al vertrokken. Mijn vermoeden is dat ze direct de kroeg in zijn gedoken, want beiden moesten een snelle verliespartij verwerken. Ik kwam Jelle (bord 2) tegen bij de bar, en de grijns op zijn gezicht gecombineerd met het biertje in zijn hand verraadde dat er ook goed nieuws te melden was: hij had zijn partij al weten te winnen.
1 - 2 achter dus, en een rondje langs de borden maakte me er niet geruster op. Younous bord (8) stond een pion achter, Jos (bord 6) ging gelijk op. Kees op 4 stond iets beter met een toren tegen een paard voorsprong. Deze voorsprong wist hij uiteindelijk te verzilveren en zo werd het 2 - 2. Anton (bord 3) had een lastige stelling met alle pionnen nog op het bord, waardoor de torens van beide spelers niet tot leven konden komen. Beide spelers zagen geen aanvalskansen en besloten tot remise, 2,5 - 2,5.
Op bord 1 speelde Simon, de drager van het topscoordersjasje en invallend teamcaptain. Zijn stelling was complex en bleef tot laat spannend. Intussen had de tegenstander van Younous zijn gewonnen pion naar de overkant kunnen brengen. Slecht nieuws dus voor Younous die een spannende partij verloren zag gaan, 2.5 - 3.5. Jos en Simon moesten dus winnen om de matchpunten in zicht te houden.
Helaas werd Jos zijn paard het derde slachtoffer bij een dameruil waardoor hij op moest geven. Hiermee was de wedstrijd binnen voor onze tegenstander met 4,5 bordpunten. Simon wist de eer van VAS toch nog hoog te houden. In een partij waarin beide spelers kansen lieten liggen trok hij aan het langste eind. Wellicht dat de intimiderende uitstraling van het topscoorderjasje angst inboezemde bij zijn tegenstander? Hoe het ook zij, Simon heeft het jasje nu stevig om zijn schouders met 5 uit 6, en heeft aan een halfje in de laatste ronde genoeg om het veilig te stellen.
Een 3,5 - 4,5 nederlaag dus. Over anderhalve week spelen we uit in Uithoorn, onze laatste kans om een mooi resultaat neer te zetten. We gaan er in ieder geval voor!

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD