VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 29

Donderdag 16 april 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Dick Paulis
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord:
Peter de Leeuwe: "Is dit iets met Scandinavisch in de nahand?"
Remy Hakvoort: "Ik heb geen idee wat dat is."
Peter: "Of is dit iets met druiven en bessen?"

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne competitie Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 16 april 2015: elfde ronde van de 2e cyclus van de Keizercompetitie.
2. Extern
MSV - VAS, za 25 april
ASC - VAS 2, za 25 april
VAS 3 - Boven 't IJ 2, do 30 april
VAS 4 - ENPS 2, do 23 april
De Raadsheer 2 - VAS 5, wo 13 mei
VAS 6 - Caïssa 9, do 23 april
De Amstel 3 - VAS 7, wo 2 mei
VAS 8 - De Raadsheer 4 do 16 april

Interne Competitie Keizer

Games in Round 10 - 4/9/2015.
1 Ghijsen Pim - Bogaard Milo 1-0
2 Joost van Dongen - Remy Hakvoort 0-1
3 Ben Duivenvoorden - Ben Wijgers 0-1
4 Corjan Nota - Tom Prent 1-0
5 Andy Soest - Tom Flesseman 1-0
6 Douwe de Wit - Peter de Leeuwe 1-0
7 Joa Arts - Jouke van Veelen 0-1
8 Khio Pham - Jaap Jung 1-0
9 Thang Pham - Boris Nienkemper 0-1

Klassementsleider Pim Ghijsen speelde tegen Milo Bogaard. Milo verloor al vlug een stuk en daarmee de partij.
Joost van Dongen en Remy Hakvoort speelden een wilde partij. Bin- nen 13 zetten was het alweer afgelopen. Joost offerde 2 pionnen voor een ontwikkelingsvoorsprong en een sterke aanval, maar haal- de de theorie door elkaar. Daardoor kon Remy counteren en dat won materiaal. Toen Remy even later nog een stuk dreigde te win- nen gooide Joost de handdoek in de ring.
Ben Duivenvoorden vs. Ben Wijgers leverde een overwinning op voor laatstgenoemde.
Corjan Nota speelde tegen Tom Prent. Corjan wist een paar pion- nen te winnen in het middenspel en die klap kwam Tom niet meer te boven.
Andy Soest speelde tegen Tom Flesseman. Andy had voor de ver- andering maar eens een net pak aangetrokken. Het hielp gelijk want Tom Flesseman dacht een combinatie te uit te voeren, maar verloor gewoon een stuk. Tot dat moment was er weinig aan de hand, maar met een vol stuk minder is het toch wel lastig schaken. Wedden dat Andy volgende week weer in pak naar VAS komt?
Aspirant lid Douwe de Wit speelde tegen Peter de Leeuwe. Douwe schaakt dan wel vooral op internet, maar hij wist toch maar oud- gediende Peter de Leeuwe te verschalken. Peter verklaarde na af- loop: "Expres de nieuweling laten winnen, klantenbinding noemen ze dat."" Je kan mij nog meer vertellen, het was gewoon een mooie pot van Douwe.
Jos Arts speelde tegen Jouke van Veelen. Jos bereikte best een aardige stelling vanuit de opening, maar ergens moet het zijn mis- gegaan want Jouke kwam aan de bar vertellen dat hij had gewon- nen.
Upcoming-talent Khoi Pham speelde tegen Jaap Jung. Khoi had de goede vorm van het afgelopen NK meegenomen naar VAS, want hij wist keurig te winnen van Jaap. Jaap heeft toch zo'n 1800+ ELO- rating. Dat is nog eens een prestatie.
Khoi's vader Thang had daarentegen een heel wat mindere avond. Hij speelde tegen Boris Nienkemper, nog zo'n talent van VAS. Thang Pham speelde naar eigen zeggen veel te slordig om aan- spraak te maken op de overwinning en Boris had bovendien heel solide geschaakt.
De bardienst werd gedraaid door Elco Hakvoort. Aangezien het een rustige avond was, konden we allemaal voor 00:00u naar huis.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
VAS 1 speelde op 11 april tegen Almelo. Het werd een ruime overwinning voor VAS: 6-2.

VAS 2 - Klasse 3D
VAS2 ASV3 44
Door Dick Paulis
Toen ik tegen de klok van drie arriveerde kon ik direct het eerste punt noteren. Roel Dormits had snel korte metten gemaakt van zijn tegenstander. Tijdens de analyse zei Roel dat ie echt genoeg had van te passief spel, nou dat is gebleken. Roel voorspelde dat de match in remise zou eindigen, ik een kleine overwinning. Ber, Ben en Milo stonden wel lekker en ook bij Sietske zag het er goed uit.
Niek Oud kreeg het zwaar te verduren en toen wit de verdediging besloot te kraken, was het snel uit. Bij Patriek Tromp en ook David Kleeman zag ik donkere wolken verschijnen terwijl het zonnetje buiten de grijze hemel doorbrak en de spelers in heftig zonlicht onverstoorbaar doorspeelden. "Het kon ook nog wel een kleine nederlaag worden" drong het tot me door. Patriek die van wel lekker tot erg goed stond veranderde de stelling naar matig en toen ook nog de dames van het bord gingen was het pionnenspel met een pionnetje minder niet te houden zoals 99% van die eindspelen. En David maar zwoegen. Een ongelofelijk vervelend pionnetje was doorgedrongen naar de zevende rij. Het zwoegen werd niet beloond. Onze best scorende speler moest genoegen nemen met het verlies.
Ber Deuss was er niet doorgekomen en in het toreneindspel remise overeengekomen. Ondertussen probeerde Ben zijn plusje naar een plus te verbeteren en moest Sietske met paard en loper en pionnen op beide vleugels tegen een toren en pionnen op beide vleugels trachten er wat te van gaan maken. De toren was gelukkig tot passiviteit veroordeeld, maar ja, hoe kom je er door.
Milo Bogaard kwam had een veelbelovende vrije a-pion gecreëerd ten koste van een paar pionnen maar wat zou het. De tegenstander zag het gevaar en begon zich taai te verdedigen. De pion ging er af en Milo had zijn geïnvesteerde pionnen weer terug en er bleef een potremise over.
Tussenstand 2-4 (slik)
Het werd de wedstrijd van Ben Wijgers en helemaal van Sietske Greeuw. Ben bleef maar drukken en drukken, misschien was het wel een remise-eindspel maar toen Ben een tweede pion veroverde was het snel uit. Sietske was er in geslaagd de stelling van de tegenstander binnen te dringen en deze zag zich genoodzaakt alle pionnen en de toren in te leveren en Sietske op te schepen met de loper en het paard. Onder het motto "laat maar eens zien". Nou, hij heeft het gezien en snel ook. Een heel mooi punt van Sietske.
Eindstand 44. ASV 3 is nu veilig en wij moeten de laatste wedstrijd (25 april) winnen met minstens 6 punt en als dan Wijkertoren verliest van de koploper zijn we niet gedegradeerd.

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.-klasse
Geen nieuws

VAS 4 - Klasse 1B
Geen nieuws

VAS 5 - Klasse 1A
Geen nieuws

VAS 6 - Klasse 2B
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3A
Geen nieuws

VAS 8 - Klasse 3B
Geen nieuws

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD