VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 28

Zaterdag 11 april 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Tejo Hagen
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Mensen met van die hippe hoedjes, die vertrouw ik niet. Wat gaat er om in dat koppie onder dat hoedje, denk ik dan?"
Aldus Ben Duivenvoorden.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne competitie Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 16 april 2015: elfde ronde van de 2e cyclus van de Keizercompetitie.
2. Extern
VAS - Almelo, za 11 april
VAS 2 - ASV 3, za 11 april
De Raadsheer - VAS 3, wo 15 april
VAS 4 - ENPS 2, do 23 april
De Raadsheer 2 - VAS 5, wo 13 mei
VAS 6 - Caïssa 9, do 23 april
De Amstel 3 - VAS 7, wo 2 mei
VAS 8 - De Raadsheer 4 do 16 april

Interne Competitie Keizer

Op donderdag 9 april waren er bij de tiende ronde acht spelende borden bij VAS + 1 externe wedtrijd (VAS 5). De bar werd gedaan door Niels van Dam, al werd hij trouw bijgestaan door Morrison Lesger.
Jos ten Hacken had een lastige kluif aan Rob van Dongen, maar trok uiteindelijk aan het langste eind.
Joost van Dongen wist in een gecompliceerde partij te winnen van Ben Wijgers.
Milo Bogaard wist Dick Paulis te verschalken.
John Pex nam het op tegen Pim Ghijsen, maar verloor.
Frits Locher was ook weer eens op de club. Hij nam het op tegen Andy Soest. Frits moest uiteindelijk capituleren.
Kees Straks deed een dappere poging om te winnen van Sietske Greeuw, maar Sietske was een maatje te groot.
Peter de Leeuwe legde het af tegen Jaap Jung.
Jerry Pieter speelde tegen Ben Duivenvoorden. Als ik Ben mag geloven, werd hij erin geluisd door Jerry, die daarmee onderlinge score weer gelijk trok. Beide heren waren nog lang aan het analyseren.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws.

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Geen nieuws

VAS 5 - Klasse 1A
VAS 5 gaat onderuit
Door: Remy Hakvoort
VAS 5 speelde afgelopen donderdag een thuiswedstrijd tegen Almere 3. Het vijfde draait mooi mee bovenin, met 1 MP achterstand op de beide koplopers. Aangezien we echter al tegen de beide koplopers gespeeld hebben, hebben we het niet meer in eigen hand. Om een eventueel kampioenschap mogelijk te maken, moest er in ieder geval gewonnen worden.
Kenzo Dolce en Elmer van Eeghen waren beiden verhinderd. Last-minute invaller Kwee Tjoe-Liong werd, met de nodige tegenzin, bereid gevonden om in te vallen. Eigenlijk kwam Tjoe-Liong alleen langs om wat spullen af te geven, maar na enige aanmoediging van de teamcaptain van VAS 5 deed hij toch mee. Hij mocht het aan het laatste bord proberen en ging voortvarend van start. Hij was als eerste klaar. Het was nog geen 22:00 uur of hij had de overwinning al op zak. In een Siciliaanse stelling had onze man het loperpaar weten te bemachtigen, die beiden gevaarlijk op de vijandelijke koning stonden gericht. Na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander in een moeilijke positie was het pats-boem: mat. 1-0
Niet veel later echter stond de stand alweer gelijk. Deborah Ng (bord 5) was met zwart in een Spaanse stelling niet zo lekker uit de opening gekomen en stond materiaal achter. Toch overtuigde ze ons dat ze een echte VAS'ser is, want ze gaf niet op. Integendeel, zelfs met een stuk minder werd een nog een tegenaanval gelanceerd. En die stak nog best knap in elkaar. Op een gegeven moment dreigden er zelfs verschillende aftrekmat- motieven. Pas na 2½ uur moest ze uiteindelijk capituleren. 1-1
Weer even later was de stand weer in ons voordeel. Wesley Ng (bord 6) wist namelijk zijn partij winnend af te sluiten. Die jongen is echt on-fire dit seizoen. Zijn 2000 TPR blijft maar stijgen. Dit keer was het een verre vrijpion die zijn tegenstander grote problemen bezorgde. Die wist niet meer waar hij zijn stukken kwijt moet, en daar maakte Wesley handig gebruik van. 2-1
Daarna ging het bergafwaarts met VAS.
Freddy de Greef moest met wit een lastige positie proberen te verdedigen, maar dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. De vijandelijke aanval bleek te machtig. 2-2
Remy Hakvoort wist lange tijd de stelling in evenwicht te houden, maar miste in tijdnood een sterke tactische voortzetting van zijn tegenstander. Die zag het wel en dat betekende einde partij. 2-3
Elco Hakvoort mocht met zwart ëën zet hopen dat zijn voorbereiding op het bord kwam. Na 1.e4 c5 2. Pc3 was het uit met de pret. Hij kwam in een lopereindspel terecht waarin zijn tegenstander het beste van het spel had. Volgens de computer stond Elco er slecht voor (-3), maar vind dan maar eens de winnende manoeuvre met nog ëën minuut op de klok. Beide heren berustten in remise. 2½-3½
Jouke van Veelen had ook een lastige avond. Hij werd ook langzaam maar zeker aan de kant geschoven. Ook hier berustten beide spelers uiteindelijk in remise. 3-4
Milan Ramer probeerde ten minste nog 1 MP te redden, maar dan moest hij met wit wel winnen. Hij had wat kansen, maar zijn tegenstander verdedigde zich bekwaam. Uiteindelijk verloor Milan zelfs. 3-5
Kampioen worden we niet meer, volgend jaar dan maar.

VAS 6 - Klasse 2B
Geen nieuws

Externe competitie SGA

VAS 7 - Klasse 3A
Een dolle avond bij EsPion
Door Tejo Hagen
Een spannende wedstrijd op 2 april, waarbij het komend kampioenschap van de klasse 3A op het spel stond. Bij winst hebben we nog alle kansen, maar we moeten dan nog wel Amstel 3 verslaan, die nu een wedstrijd minder gespeeld heeft.
Torendael is een prachtig nieuw verzorgingshuis/verpleeghuis, waar Espion op de dinsdagen in de conversatiezaal kan spelen. Soms loopt er een verdwaald verward dametje langs de borden, die dan met enige moeite door het verplegend personeel naar de afdeling gebracht wordt. Ik voel me daar, als verpleeghuisarts, natuurlijk helemaal thuis.
De Pion, vroeger spelend in het beroemde Woestduincentrum, is gefuseerd met Es 80. Het is grappig om nu die spelers in een heel andere omgeving aan te treffen.
Vlak naast de receptie hangen in prachtige levensgrote oude lijsten twee gedichten: eentje van Joost van den Vondel en de ander van Gerrit Komrij. Het gedicht van Vondel is beroemd, het is een 'bede' voor het Waalse Weeshuis, dat tot 1967 gevestigd was op de Vijzelgracht. Nu is daar het Franse consulaat en wappert daar de franse vlag. Het gedicht van Komrij is een commentaar op dat van Vondel. Het lezen kost enige moeite: Gerrit Komrij spreekt in de eerste regel over een schaar en mededogen. Pas als je Vondel leest, begrijp je die schaar: hij heeft het over een Schaer, waarmee hij bedoelt een mensenmassa, een schare. Dus, speel je bij Espion, kan je je Nederlands ook nog even ophalen...! Een aanrader.
Zo voorbereid en gesticht betrad ik het strijdperk met mijn VAS-medestrijders. Espion 2 was een geduchte tegenstander voor ons, wat al bleek toen Jan Stegeman al na een uur genoegen moest nemen met remise, en Benno Drewes een kwartiertje later herhaling van zetten niet uit de weg kon gaan. Het beloofde een lange avond te worden. Twee door mij al getelde winstpartijen waren remise gelopen, we moesten echt aan de bak.
Jeff Hamburg aan bord 1 was 'geheel tegen zijn gewoonte in' in een aanvalspartij beland. Een prachtig zetje met de loper naar f6 volgde, en Jeff kon op zijn gemak de winst veilig stellen na torenwinst.
Ook Corjan Nota, altijd goed voor een puntje op een hoog bord, liet ons niet in de steek. Een regelmatige winstpartij, waar ik niet veel van heb meegekregen. Ik meen dat het vooral een positioneel spel was.
Tussenstand: 3-1 voor ons, maar helaas maakte de meestal op winst beluste Casper Meijer (score tot vandaag 90%) op een kritiek moment in een voor hem gunstige (gewonnen?) stelling een foutje en verloor.
Tot overmaat van ramp liet Han Dijsselbloem toe, dat zijn tegenstander door een listige penning een stuk kon winnen en daarmee de partij. Stand 3-3.
Samuel Cohen kon in een lastig eindspel, met een loper minder, maar wel twee vrijpionnen meer, nog remise maken, en zette de stand op 3½-3½.
Alleen ik was nog bezig op bord 7. Niet dat ik slecht stond, nee, mijn tegenstander kwam er totaal niet aan te pas en was gedwongen in een Siciliaanse partij tot passiviteit. Maar de genade klap kon ik nog niet uitdelen en toen ik eenmaal de winstvoering gevonden had en mijn tegenstander al zijn stukken, op de toren na, en bijna al zijn pionnen weggaf, dacht ik de winst in de zak te hebben.
Nog twee seconden had hij op de klok, toen hij remise claimde, immers zijn koning had geen velden meer en zijn toren was het enige stuk wat hij nog had, afgezien van twee door mijn stukken vastgezette pionnen. Een dolle toren, die mijn vrije-uitloop-koning bij elke zet kon schaakzetten, ik mocht de toren niet slaan met mijn koning op straffe van pat!
De wedstrijdleider werd gehaald; ik nam geen genoegen met remise, omdat ik voor mijn wandelkoning wel een uitweg zag uit de schaakjes van de vijandelijke toren (een schuilplaats op de g-lijn, toevallig op het veld g4). De G4 regel trad in werking.
Een hoop gedoe, dat wel. Espion wedstrijdleider Harry Boom zette de klok goed, dat duurde een kwartier. Ik kreeg twee minuten erbij en mijn tegenstander 5 seconden, wat volgens mij tegen de regels is, want ik was aan zet op dat moment. Zijn klok stond toen op 7 seconden! Maar goed, ik ging er maar mee akkoord omdat de winst voor mij voor het grijpen lag na een zet of drie/vier. Ik had geen tijdnood met nog 9 minuten.
Om ons bord had zich inmiddels een schaar (zie boven) gevormd. De spanning steeg tot hoogtepunt, vooral omdat ik nog verplicht was om elke zet nauwkeurig te noteren en daar dus ook volop de tijd voor nam. Kon ik het pat pareren of niet. Het duurde niet lang, inderdaad drie zetten en het had er nog eentje minder kunnen zijn. Ik kon zijn toren met mijn toren slaan, en daardoor een veld voor zijn koning vrijmaken. 1-0
Bord Thuis Uit Uitslag
1 Peter Urbanus - Jeff Hamburg 0-1
2 Theo Finkenflügel - Corjan Nota 0-1
3 Gary Harper - Benno Drewes ½-½
4 Mart Ran - Jan Stegeman ½-½
5 Willem Alpherts - Casper Meijer 1-0
6 Harold van der Laan - Samuel Cohn ½-½
7 Raymond Dernier - Tejo Hagen 0-1
8 Roy Sie - Han Dijsselbloem 1-0
3½-4½ De laatste wedstrijd tegen Amstel 3 moet de beslissing brengen. Worden wij kampioen of moeten wij in de door ons versmade 3e klasse blijven?

VAS 8 - Klasse 3B
Geen nieuws

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD