VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 25+26

Donderdag 26 maart 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Elco Hakvoort, Dick Paulis en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Ken je die mop over die schaker die ging hardlopen in Barcelona?"
Dit vroeg Joost van Dongen aan willekeurige medestanders bij de bar.
Joost ging het weekend van 14 maart naar Barcelona om daar de halve marathon te lopen. Het bleek dat de halve marathon 1 maand eerder, al in februari dus, was gelopen.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne competitie Keizer (links)
- Chess Clinic (links)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 26 maart 2015: achtste ronde van de tweede cyclus van de Keizercompetitie.
2. Extern
VAS - Almelo, za 11 april
VAS 2 - ASV 3, za 11 april
De Raadsheer - VAS 3, wo 15 april
VAS 4 - ENPS 2, do 23 april
VAS 5 - Almere 3, do 2 april
Pegasus 1 - VAS 6, di 31 maart
EsPion 2 - VAS 7, do 2 april
Amsterdam West 5 - VAS 8, di 31 maart
VAS 8 - De Raadsheer 4 do 16 april

Interne Competitie Keizer

Op donderdag 19 maart was het een zeer rustige clubavond, er waren namelijk slechts 5 (!) spelende borden bij VAS. Als excuus kan worden aangevoerd dat er 2 externe uit-wedrijden waren en er was een "Train de Trainer"-bijeenkomst.
Jan Stegeman vond het allemaal niet zo erg, het was zijn eerste bardienst en zo kon hij in alle rust worden ingewerkt.
Het werdt al met al toch nog een speciale avond, er was om 21.30 uur was er kortsluiting en het duurde een hele tijd voordat dat verholpen was. Er waren slechts twee lampen die het nog deden, dus de meesten schaarden zich onder deze lichtbron. Anderen schaakten dapper door in het donker. Dit geeft een nieuwe betekenis aan het woord "spookschaak".
Elco Hakvoort wist zijn broer Remy te verslaan. Een iets te gewaagde zet luidde stukverlies en daarmee Remy's ondergang in.
Joost van Dongen wist zich langs Tom Prent te schaken. Tom hield het lang vol, maar een onnauwkeurigheid in het late middenspel werd hem fataal.
Corjan Nota, goed om hem ook weer eens op de club te zien, speelde tegen Jouke van Veelen. Jouke trok aan het langste eind.
Han Dijsselbloem bood verrassend goed partij tegen Jos ten Hacken. Pas in het eindspel ging het mis voor Han.
Het duel der beiden Peters, Peter de Casparis vs. Peter de Leeuwe, werd gewonnen door laatstgenoemde.

Chess Clinic

Door Elco Hakvoort
Vrijdag 13 maart was er weer een chess clinic op het Cygnus gymnasium. Na wat onduidelijkheden over de tijd van aanvang waren Ed Baarslag, Wesley Ng en Elco Hakvoort uiteindelijk om drie uur aanwezig om alles in goede banen te leiden. Nadat alle stukken waren klaargezet voor een simultaanuitvoering besloten de kinderen in plaats daarvan tegen elkaar te gaan spelen en doorgeefschaak te doen. Dit zorgde voor een zeer goede sfeer en trok ook een breed publiek. Twee prijspuzzels werden opgezet waarna de kinderen flink aan het puzzelen gingen. Bijna niemand had in de gaten dat de winnende zet een rokade was. Terwijl Wesley en Elco aan het doorgeefschaken waren nam Ed het dan toch op tegen vier sterke spelers tegelijk. Zeer spannende stellingen verschenen op het bord waarin Ed meestal een listige uitweg wist te vinden. Na deze simultaan was het alweer vijf uur en zat de clinic erop, totdat een van de docenten zelf een probleemstelling op het bord zette. Nadat ook deze stelling uiteindelijk was ontrafeld ging iedereen tevreden naar huis.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
SG Max Euwe 2 - VAS 1 5-2
Winst door Pim Ghijsen (5), remise door Victor Hendriks (1), Han Sinke (3) en Morrison Lesger (7), verlies door Alejandro de Diego (2), Ed Baarslag (4), Joris van Vuure (6) en Gerrit Visser (8); alle zwartspelers van VAS verloren.

VAS 2 - Klasse 3D
ZSC-Saende - VAS 2 = 4-4
Verslag door Dick Paulis.
Het heeft er geen moment uitgezien dat het sterke ZSC-Saende deze wedstrijd makkelijk zou kunnen winnen. Men zal tevreden zijn dat er uiteindelijk een gelijke stand op de teller stond, wij dus wat minder tevreden, hoewel vooraf teken je voor zon uitslag.
Al heel snel was Ber zijn tegenstander direct van uit de opening naar de keel gevlogen en had een mooie stelling en kwaliteit weten te veroveren; in de afwikkeling had Ber het handiger kunnen doen en moest zich nu tevredem stellen met de plusremise.
Ik keek regelmatig bij Rob omdat ik niets kon ontdekken in die pot dan weten we bij VAS dat Rob scherp is. Het punt kwam snel binnen; hoe Rob het deed is mij een raadsel (zal het na uitleg van Rob ook wel blijven).
Sietske trok met zorgvuldig spel langzaam maar zeker het middenspel naar zich toe. Het koste wat tijd, maar dat betaalde zich uit. Met tempo werd de belangrijke e-pion gewonnen, de geknevelde tegenstander kon niet wegkomen met remise en gaf vlot op.
En toen ook nog Patriek op het tweede bord vlotjes een punt binnenbracht dacht ik: "Sodeju we gaan hier winnen."
Immers Roel hield zijn partij tegen de meester die op bord 4 zat langdurig in evenwicht, het eindspel waarnaar afgewikkeld werd bleek toch ongunstig voor Roel. Lopers zijn niet altijd sterker dan paarden en dat maakte de meester duidelijk.
In mijn pot ontstond al in de opening een strijd om het centrum, een leuk middenspel met flink wat valkuilen die netjes vermeden werden door beide spelers. Tot een eindspel kwam het niet, zwart manoeuvreerde handiger en kreeg aanval, na dameverlies in reeds verloren stelling was het handjes schudden.
David bracht met remise de 4 op het scorebord en leefde even in de veronderstelling dat daarmee de match gewonnen was. Maar nee, Niek ging verliezen een eindspel met twee pionnen minder kon Niek onmogelijk houden.
We hebben nog een miniem kansje om degradatie te ontlopen, maar dan moeten de komende twee wedstrijden tegen mede-degradatiekandidaten gewonnen worden.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
VAS 4 speelde tegen Chaturanga 1. Omdat Andy Soest al vooruitgespeeld had (en gewonnen) begon het 4e met een 1-0 voorsprong aan de wedstrijd. Het mocht niet baten. VAS 4 leed een onverwachte nederlaag, waarmee de kampioenskansen nu definitief verkeken zijn. Het maximaal haalbare is de 2e plaats. Misschien geeft die ook nog recht op promotie.
Winst door Andy Soest, remise door Sietske Greeuw, Marten van der Veen, Ton Koekkoek en Daan Schaink, verlies door Chris van Bockel, Eelco Hakvoort en John Pex.

VAS 5 - Klasse 1A
Geen nieuws

VAS 6 - Klasse 2B
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3A
Geen nieuws

VAS 8 - Klasse 3B
Geen nieuws

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
VAS 3 laat het liggen tegen hekkensluiter
Door Joris van Vuure
Op 19 maart ging VAS 3 op bezoek bij Amsterdam West om tegen hun derde team te spelen. Het is bekend terrein voor het team. Eerder speelde we op dezelfde locatie al tegen Laurierboom 2 waar we een ruime overwinning op behaalde (5-2). Omdat we eerder dit seizoen ook al een goede overwinning hadden geboekt op Amsterdam West 2 (5-2) en onze tegenstander nog nergens dit seizoen indruk had achtergelaten, laat staan matchpunten had behaald, werd een eenvoudige overwinning verwacht. Dat gebeurde dus niet. Het ging in tijdnood op een aantal borden gruwelijk mis en de tegenstander wist een gemiddeld ratingverschil van 200 punten te overbruggen. Invallers Chris van Bockel en Piet van Eeghen haalden hun normale niveau niet en deelden in de malaise maar dat was niet de oorzaak van dit falen.
Een korte weergave van het gebeuren.
1. Rob van Dongen (bord 7) stelde zich degelijk op en kon met een klein voordeeltje langzaam naar voren kijken. Een kortsluiting bij de tegenstander maakte een combinatie mogelijk waardoor Rob al binnen een uur met een punt op zak naar huis kon. 0-1
2. Milo Bogaard (bord 4)kreeg te maken met een tegenstander die zo veel mogelijk wilde afruilen en vervlakken. Daar deed Milo ook aan mee tot er weinig meer over was en de vrede kon worden getekend. Ook voor Milo geen bevredigende avond. -1
3. Joris van Vuure (bord 2) speelde een geruisloze partij. Voor het eerst dit seizoen was hij zelf ook tevreden. -2
4. Ben Wijgers (bord 6) won een stuk, maar de tegenstander had daar wel wat aanvalskansen voor terug. Uiteraard was de compensatie niet toereikend maar op het moment dat Ajax een tegendoelpunt incasseerde ging er ook bij Ben iets mis. 1-2
5. Jordi Gernaert Bord 1) speelde een thematische partij en had de hele avond een drukstelling met een klein plusje. Ergens vlak voor de tijdnoodfase bezweek zijn tegenstander. 1-3
6. Michael Brockmann (bord 3) kreeg een tegenstander met ruim 400 elo-punten minder voorgeschoteld, hij had ook nog eens wit. Onze topscoorder had de afgelopen 3 seizoenen maar 1 halfje gemorst in de SGA en dus was het verwachtingspatroon positief. In een Boedapester kreeg Michael ook alle kansen om de partij naar zich toe te trekken maar toen beide spelers nog 3 minuten hadden ontbrak het killersinstinct en bewogen de handen traag. Als een konijn dat in de koplampen van een auto kijkt, verstarde Michael en uiteindelijk verloor hij op vlag, stelling en mat. Een onverwachte zaak. 2-3.
7. Chris van Bockel (bord 8) speelde een prima partij waarbij hij eerst gelijk maakte en vervolgens op een structureel voordeeltje kon bogen. In een dame + toren eindspel kon hij bogen op een extra pion, een koning die veiliger stond en actievere stukken. Ook Chris verstarde in tijdnood en miste diverse kansen. Hij verloor uiteindelijk op vlag. 3-3
8. Piet van Eeghen (bord 5) groeide uit tot de joker van het team. Omdat hij zo voorkomend was geweest om de klok stil te zetten toen zijn tegenstander een drankje haalde, maar zo verstrooid was geweest om dat niet te herstellen, eindigde hij iets later dan de rest. De partij verliep aanvankelijk erg goed voor Piet en de winst leek slechts een kwestie van tijd. Daar kwam verandering in toen Piet volkomen onnodig een matcombinatie toeliet. Piet moest dwars over het bord vluchten. Met een paard, 2 torens en een dame in de buurt had de tegenstander natuurlijk mat kunnen zetten maar ondanks veel nadenken werd daar niet toe over gegaan. De witte koning kwam van g1 en wist via c4 te vluchten om de partij voort te zetten. Toen de tegenstander nog 54 seconde had, resteerde een eindspel van dame + paard vs dame + paard. Dat zijn tegenstander vier pionnen meer had was ook al geen voordeel, maar gezien het eerdere verloop van de partij leek me dat niet zijn grootste zorg. Piet had evenwel zijn paard op b1 geplaatst en zijn koning op a1, waardoor actieve mogelijkheden beperkt waren. Toen zijn tegenstander remise aanbood en dreigde met de g4-regel ging Piet in de denktank. Op voorspraak van zijn teamleider heeft hij het aanbod uiteindelijk aanvaard en daarmee de score op 4-4 gebracht.
Na deze teleurstelling moet het derde de 2 resterende wedstrijden winnen om tweede te worden in de poule. Die plek geeft een goede kans op promotie. Hopelijk kunnen we ons herpakken en het overschot aan elo in die wedstrijden wel in de score tot uitdrukking laten komen.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD