VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 24

Donderdag 12 maart 2015
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Remy Hakvoort en Dick Paulis
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Men moet eerst zaaien voor men kan oogsten!"
Was getekend; Jouke van Veelen, die net Dick Paulis een drankje aangesmeerd had.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne competitie Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (1) (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Externe competitie KNSB (2) (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 12 maart 2015: zesde ronde van de tweede cyclus van de Keizercompetitie.
2. Extern
SG Max Euwe 2 - VAS 1, za 21 maart
ZSC Saende 1 - VAS 2, za 21 maart
Amsterdam West 3 - VAS 3, do 19 maart
Chaturanga 1 - VAS 4, vr 20 maart
VAS 5 - Almere 3, do 2 april
Pegasus 1 - VAS 6, di 31 maart
EsPion 2 - VAS 7, do 2 april
Amsterdam West 5 - VAS 8 do 19 maart

Interne Competitie Keizer

Games in Round 5 - March 5, 2015
1 Jung Jaap - Ghijsen Pim 0-1
2 Wijgers Ben - Hakvoort Remy ˝-˝
3 Pieter Jerry - Paulis Dick 0-1
4 Pex John - Duivenvoorden Ben 1-0
5 Dongen van Rob - Flesseman Tom 1-0
6 Bogaard Milo - Leeuwe de Peter 1-0
7 Locher Frits - Scheepers Jochem 0-1

Externe competitie KNSB (1)

VAS 1 - Klasse 2A
VAS 1 - Groninger Combinatie 3 3-5
Winst door Victor Hendriks (1) en Ed Baarslag (2), remise door Joris van Vuure (5) en Han Sinke (6), verlies door Kick Langeweg (3), Pim Ghijsen (4), Gerrit Visser (7) en Morrison Lesger (8).

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
Geen nieuws.

VAS 4 - Klasse 1B
Geen nieuws

VAS 6 - Klasse 2B
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3A
Geen nieuws

VAS 8 - Klasse 3B
Geen nieuws

Externe competitie KNSB (2)

VAS 2 - Klasse 3D
VAS 2 - Fischer Z 1 1˝-6˝.
Verslag door Dick Paulis.
Dat het een nederlaag zou worden was al vrij snel duidelijk. Onze ‘fantasie/klassiek’-opstelling had zijn voor- en nadelen.
Op het eerste bord keek ik na de opening tegen een gedrongen stelling aan waarin wit kon kiezen hoe hij het zou aanpakken. Het werd per zet een beetje minder voor zwart en net toen ik me wilde bevrijden (wat me overigens een zeer slecht eindspel zou opleveren) werd ik overrompeld met enkele fraaie matmogelijkheden: 0-1.
Al vrij snel volgden nederlagen op borden 2, 3, 4, en 5. Jordi, bord twee, deed een paar passieve zetjes in de opening en werd er regelmatig afgezet.
Joost op het derde bord wist niet goed met al die paardzetjes van wit om te gaan en kon ook de vlag strijken.
Roel leek goede compensatie te hebben voor een minpion en met een pion op d6 voor gevaar te kunnen zorgen. Het ging fout maar uit het feit dat de beide heren nog enkele uren hebben geanalyseerd trek ik de conclusie dat er wat meer ingezeten heeft voor Roel.
Ben op bord vijf had het zwaar, verdedigde zich taai maar stond toch te ongelukkig om wit pijn te doen en ook Ben moest zijn meerdere erkennen: 0–5.
Vrijwel direct volgde Jaap, die op het achtste bord mat ging nadat hij toch echt een kwaliteitje had voorgestaan.
Een clean sweep zat er voor Fischer Z niet in. Bij David zag het er steeds remiseachtig uit tot het moment kwam dat er een toreneindspel op het bord stond en de tegenstander in grote problemen werd gebracht door de zeer gemotiveerd spelende David. Hoera, de eer gered.
Elco op bord zes deed het zeer goed en stond de hele partij zeer voordelig en hoewel het beter staande eindspel niet gewonnen werd kan Elco terug zien op een uitstekend debuut.
De volgende wedstrijd staat al snel voor de deur in Zaandam, 21 maart tegen ZSC-Saende.

Externe competitie SGA

VAS 5 - Klasse 1A
VAS 5 haalt vernietigend uit
Verslag door Remy Hakvoort
Op dinsdag 10 maart speelde VAS 5 een wedstrijd bij en tegen Caïssa. De tegenstander was Caïssa 7.
Het team was voor de verandering eens helemaal compleet. Deborah was dan wel verhinderd, maar Kenzo (onze vaste negende man) was in Amsterdam en vond het leuk om weer eens mee te schaken.
Voor aanvang van de westrijd stond VAS 5 op de 4e plaats. Wilde het team nog enige rol van betekenis spelen in de titelstrijd, dan zou er gewonnen moeten worden. Daar kwam bij dat de nummers 1 en 2 tegen elkaar moesten en dus misschien beiden wel punten zouden laten liggen.
Jouke van Veelen trof op het 1e bord Dennis Breuker. Het was een ingewikkelde stelling, met een pion meer voor Dennis, maar Jouke had zeker kansen. Dennis bood echter remise aan en het werd dankbaar geaccepteerd: ˝-˝.
Op bord 4 speelde Freddy de Greef ook gelijk. Freddy kwam ook eerst een pion achter, maar wist deze door enkele krachtzetten terug te winnen. Ook hier was remise terecht: 1-1.
Op het 7e bord had Wesley Ng het lastig tegen Jan Timmerman. Zijn tegenstander had lange tijd druk via de f-lijn. Toen Wesley deze druk weggenomen had, bleef een gelijke stelling over. Remise: 1˝ - 1˝.
Kenzo Dolce wilde per se met zwart spelen. Hij kwam op bord 6 terecht en trof daarmee Lodewijk van Pol. In het begin stond Kenzo wat bedrukt, maar hij slaagde erin zichzelf te bevrijden en kwam steeds beter te staan. Het mat kwam mijn inziens plotseling en onverwacht: 1˝-2˝.
Op bord 2 speelde Milan Ramer een wilde partij tegen Herre Trujillo. Milan moest eerst een koningsaanval doorstaan, voordat hij zelf toe kon slaan. Toen alle stof was opgeklaard, bleef Milan met een goede stelling zitten. Zijn verbonden pionnen op de damevleugel vormden een groot gevaar voor wit, terwijl Milan’s loper op g7 zijn koning voldoende bescherming bood: 1˝-3˝.
Remy Hakvoort op bord 8 speelde tegen Peter van der Werf. Remy kwam al vlug een kwaliteit voor, maar had daarna nog de nodige moeite om de partij winnend af te sluiten. Dat gebeurde uiteindelijk toch, toen de a-pion zijn opmars begon te maken: 1˝-4˝.
Elco Hakvoort kwam op bord 3 de jeugdleider van Caïssa tegen, Robert-Jan Schaper. Elco speelde een solide partij. De vijandige koning werd steeds verder in het nauw gedreven. Elco kon aan alle kanten pionnen meesnoepen een deed dat ook naar hartenlust. In tijdnood maakte Robert-Jan de beslissende fout: 1˝-5˝.
Als laatste was Elmer van Eeghen nog bezig. Elmer stond lange tijd gelijk, of misschien zelfs iets minder. Maar langzaam maar zeker wist hij alle problemen op te lossen. In het resulterende paarden-eindspel had hij een pion meer. Wij dachten allemaal aan remise, maar op de een of andere manier wist onze man het zelfs om te zetten in winst: 1˝-6˝.
En het wordt alleen nog maar mooier! De beide koplopers hebben 4-4 gespeeld, en de nummer 3 (Almere) leed een onverwachte nederlaag tegen de nummer laatst (De Raadsheer). Hierdoor klimt VAS 5 naar de 3e plaats, op 1 MP achterstand op beide koplopers. Alles is dus nog mogelijk!

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD