VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 21

Woensdag 11 februari 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Tejo Hagen, Morrison Lesger en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Remy: Jerry, wat ben jij lang niet geweest zeg!"
Jerry Pieter; "Ja, rapidschaak doe ik niet aan en toen ik hier wel was een paar weken geleden, waren hier beneden een stel oude wijven aan het springen en het doen. Ze waren in ieder geval niet aan het schaken..."
John Pex: "Maar Jerry, dat moet jou toch wel aanspreken?!"
Zomaar een conversatie op een doorsnee VAS-avond...

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne comppetitie Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (links)
- KNSB-cup (midden)
- SGA-cup (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 12 februari 2015: derde ronde van de tweede cyclus van de Keizercompetitie.
2. Extern
VAS - Groninger Combinatie 3, za 7 maart
VAS 2 - Fisher Z, za 7 maart
Amsterdam West 3 - VAS 3 do 19 maart
Caissa 8 - VAS 4 di 3 maart
Caissa 7 - VAS 5 di 10 maart
VAS 6 - Boven IJ 3 do 19 februari
VAS 7 - Pegasus 2 do 5 maart
VAS 8 - Amsterdam West 7 do 19 februari

Interne Competitie Keizer

Games in Round 2 - 2/5/2015.
Rover de Yong-Hoon - Duivenvoorden Ben 1-0
Jung Jaap - Nienkemper Boris 1-0
Smith Jack - Bogaard Milo 1-0
Reinders Roelof - Baarslag Ed 0-1
Dongen van Rob - Wijgers Ben ½-½
Mulder Daan - Arts Jos 0-1
Pieter Jerry - Pex John 1-0
Pham Thang - Leeuwe de Peter 1-0
Flesseman Tom - Dijsselbloem Han 1-0
Ghijsen Pim - Pham Khoi 1-0

Ben Duivenvoorden kende een zware avond. Alhoewel, wel redelijk kort. Hij werd namelijk in niet minder dan 15 zetten verslagen door Yong-Hoon de Rover. Het kan de beste overkomen.
Jaap Jung nam het op tegen jeugdspeler Boris Nienkemper. Boris speelde een goede partij, maar beging in het eindspel een fout, waarna Jung de overwinning kon binnenhalen.
Jack Smith beleefde een goede dag. Hij versloeg in een minatuurtje Milo Bogaard. Da's toch ook zeker niet de minste. Jack wist in de opening een volle toren in te sluiten. Milo hield het daarna voor gezien.
Roelof Reinders legde Ed het vuur aan de schenen, maar Ed bleek toch een maatje te groot.
Rob van Dongen speelde een lange partij tegen Ben Wijgers. De punten werden eerlijk gedeeld.
Jos Arts speelde tegen Daan Mulder. Wie, Daan Mulder? Inderdaad, die naam zult u misschien niet kennen want hij is aspirant-lid. In een gelijk opgaande partij trok Jos uiteindelijk aan het langste eind.
Jerry Pieter was, na een tijdlang absent te zijn geweest, weer eens op de club. Hij versloeg John Pex overtuigend. Jerry is het schaken dus nog niet verleerd.
Thang Pham versloeg Peter de Leeuwe. Peter was na afloop vol lof over zijn tegenstander. "Hij zit echt geconcentreerd na te denken en schaken, dat dat-ie heel goed!"
Tom Flesseman was Han Dijsselbloem de baas.
Tot slot speelde Pim Ghijsen tegen die andere Pham, namelijk Khoi. Het is een leuk gezicht om vader en zoon te zien schaken. Khoi maakte het Pim flink lastig, maar kon niet voorkomen dat Pim het duel won.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
HWP Haarlem - VAS 1
Door: Morrison Lesger
VAS 1 heeft er vanaf het begin dit seizoen zin in en dat is na een onafgebroken reeks overwinningen alleen maar versterkt. Ook afgelopen zaterdag (8 februari) kon iedereen weer een potje meespelen. Sterker nog, aangezien Tex een weekendje vrij had van zijn komedie en "Zondag met Lubach"-avonturen en graag weer een potje mee wou spelen hadden we zelfs een overbezetting. Met 9 man sterk, ondergetekende als captain/supporter, gingen we proberen onze koppositie te verdedigen in Haarlem tegen het sterke HWP dat 2de stond.
Bij mijn aankomst in Haarlem (toch ruim op tijd) was iedereen al present. Ook dat is VAS 1 dit seizoen. Er werd gespeeld in denksportcentrum 't Spaerne aan het water aan de Spaarndamseweg waar behalve maar liefst 6 externe wedstrijden ook nog eens een toernooi met 200 man gespeeld werd. Dit kwam de kwaliteit van de lucht niet ten goede maar zorgde wel voor een echte schaaksfeer in het gebouw.
Niels speelde op bord 6 zijn versnelde draak volgens het boekje. Probleem was dat de zet volgens het boekje in Haarlem niet werkte. Ook in de analyse na afloop met Allejandro (die hetzelfde boekje heeft) werd niet helemaal duidelijk waarom dit boekje niet werkt in Haarlem. Uiteraard gaat dit tot op de bodem uitgezocht worden. Helaas betekende dit wel na 2 overwinningen de eerste verliespartij voor Niels dit seizoen.
Ed (bord 7) had tot nu toe alleen nog maar remise gespeeld voor VAS maar liet mij al weten beslist geen remiseschuiver te zijn. Dat bleek, al vroeg in de partij liet hij met een pion op g4 zien waar hij op uit was. Zijn tegenstander, onder de indruk van de aankomende koningsaanval, gaf materiaal en Ed speelde het meedogenloos uit. Een prima punt!
Echter toen Ed de kans kreeg om bij de rest van het team te kijken was het toch even schrikken. Op alle 6 de borden mindere stellingen voor de VAS-sers. Het was tijd voor het roulettewieltje om weer onze kant op te vallen aldus Ed.
Dit gebeurde op bord 3. Allejandro had dit seizoen nog niet veel achter zijn bord gezeten. De meeste tijd wandelde hij door de speelzaal met een zelfverzekerde glimlach of zat hij alweer lekker te analyseren met een punt op zak terwijl de rest van het team nog aan het zwoegen was. Dat was deze keer tegen de sterke Gijswijt wel anders. Allejandro kwam moeizaam uit de opening, verloor een pion en kwam zeer slecht te staan. In de tijdnoodfase begon Allejandro echter met zijn centrumpionnen op te stormen en in het gerommel dat ontstond won hij 2 pionnen en ietsje later de partij. 3,5 uit 4 en een 2500+ TPR!
Ook Victor op bord 4 had een moeilijke partij. Een dichtgeschoven stelling met ruimtegebrek en een open h-lijn in handen van de tegenstander. Volgens eigen zeggen wel te keepen maar het zag er lastig uit. Echter, toen de kans zich aanbood sloeg Victor opeens keihard toe met een loper(schijn)-offer waarna hij opeens een vrijpion kreeg. Secuur stelde hij het punt veilig.
Han (bord 5) leek wel goed uit de opening te komen maar verloor ergens in de partij opeens een paar pionnen. Lang heeft hij nog doorgevochten maar uiteindelijk moest hij toch het onderspit delven.
Ook Pim (bord 2) heeft lang tegen een slechte stelling aangekeken maar verdedigde zich als een leeuw. Net toen hij dacht zijn slechte loper/sterk paard-eindspel toch op remise te kunnen houden vond zijn sterke 2400 tegenstander een ingenieuze manier om Pim toch nog in zetdwang te krijgen. 3-3 met 2 spannende partijen nog bezig.
Tex op bord 1 leek na een handvol zetten al zeer goed te staan. Toen de beslissing uitbleef ontstond er opeens een eindspel dat gewonnen leek voor de tegenstander. Tex verdedigde zich echter sterk en leek een (belangrijke) remise te kunnen gaan scoren. Zijn tegenstander vond dat echter niet genoeg en begon te forceren waarna Tex op een kunstige manier een kwaliteit won. Stelling nog steeds remise waarschijnlijk maar Tex kon nog wel een tijdje naar winstpogingen blijven zoeken. Een dramatische blunder van de tegenstander besliste de partij echter op slag. Volgens eigen zeggen een 3-2 wedstrijd maar voor de toeschouwers voelde het meer als een 13-12. Niettemin een belangrijk punt!
Gerrit op bord 8 tenslotte vond zichzelf iets minder staan en bood remise aan wat geweigerd werd, 2 zetten later kreeg hij zelf een remise aanbod maar toen vond hij zijn stelling al wat meer de moeite waard. Mooi, want met de stellingen op de andere borden moest er in het teambelang gewonnen worden. Dit gebeurde uiteindelijk pas na de ommekeer op Tex bord wat niet wegneemt dat Gerrit zijn partij zeer gedegen tot een goed eind volbracht.
Eindstand 3-5 in het voordeel van VAS!
Na afloop werd er nog heerlijk gerijsttafeld in Haarlem, mijmerend over kampioenschappen van weleer, steevast door het raam glurend om te kijken of Heinze Bakker niet op de loer lag. 7 maart gaan we weer ons best doen, thuis tegen Groningen!

HWP Haarlem 2153 - VAS 2164 3-5
1. Indra Polak 2110 - FM Tex de Wit 2326 0-1
2. FM Jaap de Jager 2396 - Pim Ghijsen 2135 1-0
3. FM Bart Gijswijt 2311 - Alejandro de Diego 2297 0-1
4. Pieter de Jager 2062 - Victor Hendriks 2200 0-1
5. Max Merbis 2116 - Han Sinke 2169 1-0
6. Jan-Willem van Prooijen 2121 - Niels van Dam 2066 1-0
7. Paul Lieverst 2028 - Ed Baarslag 2081 0-1
8. Rob Mulder 2083 - Gerrit Visser 2034 0-1

VAS 2 - Klasse 3D
Van VAS 2 heb ik helaas geen verslag ontvangen. Wel de uitslag.
Zukertort Amstelveen 3 2008 - VAS 2 1916 5-3
1. Joran Donkers 2080 Niek Oud 1842 1 0
2. WIM Esther de Kleuver 2049 - Patriek Tromp 1981 1-0
3. Eric Roosendaal 2002 - David Kleeman 2032 ½-½
4. Joel de Vries 2002 - Roel Dormits 1964 1-0
5. Waldemar Moes 1938 - Jack Smith 1834 1-0
6. Jan Krans 2025 - Chris van Bockel 1825 0-1
7. Harold de Boer 1984 - Ber Deuss 1845 ½-½
8. Jeroen Schoonackers 1980 - Ben Wijgers 2002 0-1

KNSB-cup

Afgelopen donderdag (5 februari)werd er, naast de wedstrijd VAS 4 - Almere 4 ook KNSB-cup gespeeld. VAS moest aantreden tegen het altijd lastige Caïssa. In eerste instantie won Victor Hendriks soepeltjes. Niels en Morrison delven echter het onderspit en zodoende moest Tex de Wit de VAS-eer hoog houden. En dat heeft hij gedaan! In een slopend eindspel, met weinig tijd op de klok wist hij een plus-pion situatie beheerst binnen te halen. Dus 2-2. En dus moest en worden gevluggerd.
Deze keer pakte Morrison een halfje, maar ging het mis op de borden bij Niels en Victor. Zij verloren allebei. Heldhaftig probeerde Tex er nog een overwinning uit te slepen. Dit ging wel ten koste van materiaal. Hij liet wel zien over een enorme dosis eindspel techniek te beschikken; eindspel pion+paard vs. loper werd vakkundig (met fabuleuze zetten) op remise gehouden.
Helaas was dat niet genoeg. Het werd 3-1 voor Caïssa, die daarmee doorgaat naar de volgende ronde.
Caissa 2235 - VAS 2146 2-2
1. FM Jasel Lopez 2251 - FM Tex de Wit 2326 0-1
2. Alje Hovenga 2233 - Victor Hendriks 2200 0-1
3. FM Arno Bezemer 2283 - Niels van Dam 2066 1-0
4. Ivo Timmermans 2174 - Morrison Lesger 1990 1-0

SGA-cup

VAS overtuigend door in SGA-cup
Door: Joris van Vuure
In de tweede ronde van de beker ging VAS op bezoek bij de Nederlandse Bank. Waar deze vroeger speelde in het gebouw van Duintjer zitten de schakers er nu om de hoek. Onlangs zijn de veiligheidsmaatregelen bij de bank flink opgeschroefd maar extern wedstrijdleider had voor de zekerheid half VAS aangemeld als bezoeker en iedereen zat op tijd achter het bord. De sterkste speler van De Nederlandse bank is natuurlijk onze eigen jeugdleider Enrico Vroombout maar die troffen we, als verwacht, niet aan achter het bord.
In een prettige sfeer wist het bekerteam op soepele wijze de benodigde punten bij elkaar te spelen. Wat vooral opviel was de betere omgang met de klok. Halverwege de avond hadden de spelers van VAS op drie van de vier borden ruim 20 minuten tijdvoorsprong en op 1 bord zelfs 50 minuten meer. Enfin, iets meer over de partijen.
Invaller op het laatste moment Jordi speelde met zwart een thematische Draak. Ergens in het middenspel werd een pion veroverd en het resterende dubbel-toreneindspel werd rustig uitgeschoven.
Een heel ander duel was het duel tussen Jouke en Jurriaan. Beide spelers kampten met ernstige hoestbuien en veel gesnotter. Iedereen was dan ook dankbaar dat deze heren tegenover elkaar waren geplaatst en dat de ruimte tussen de tafels riant was. De Nederlandse bank waardig zeg maar!
Jouke speelde een zeer degelijke partij en zijn tegenstander had voortdurend het gevoel dat het einde naderde. Of het door de gebrekkige gezondheid kwam of door een overmaat aan alcohol in het weekend weet ik niet maar Jouke begon ergens te haperen. Er kwam nog wel een toreneindspel met een pion meer op het bord maar dat bleek niet meer aan onze man besteed te zijn. De pion werd weggegeven en het halfje was gezien de overige borden ook voldoende voor de winst.
Een heel andere partij produceerde Joris op bord 1. Hij speelt doorgaans met zwart maar dacht dat er in de beker geloot werd en ging dus maar op bord 1 zitten. Daar kwam hij er achter dat dit een wit-partij betrof en de eerste zet werd na twee minuten uitgevoerd. De rest van het frivole stukje staat hieronder met commentaar.
Joris van Vuure – Clovis Hopman
1.e2-e4 c7-c5 2.g2-g3
Een variant die een van de zussen van Judith Polgar vroeger regelmatig speelde.
2. ... d7-d5 3.e4xd5 Dd8xd5 4.Pg1–f3 Lc8-g4 5.Lf1–g2 Dd5-e4+?! 6.Ke1–f1 Pb8-c6 7.Pb1–c3 De4-e6 8.h2-h3 Lg4-h5 9.d2-d3 Pg8-f6 10.Lc1–e3 c5-c4 11.g3-g4 Lh5-g6 12.g4-g5
Pg5 zal wel sterker zijn maar ik was in een frivole bui).
12. ... Pf6-h5
De computer gaat liever voor het stukoffer met xd3. Daar geloofde ik tijdens de partij niets van. Mijn tegenstander had er ook serieus over nagedacht. Hier heb ik lang nagedacht tussen Pb5 en het normale d4. Het laatste is wellicht iets beter maar ik was avontuurlijk ingesteld.
13.Pc3-b5 0–0–0 14.Pf3-d4 Pc6xd4 15.Pb5xd4 De6-a6
15. ... Pg3+ geeft een bijna gelijke stelling voor zwart, wit speelt natuurlijk wel Kh1. Ik had Pg3 overigens onderschat.
16.Dd1–g4+ e7-e6 17.d3xc4 Da6xc4+ 18.Kf1–g1
Dit was een van de varianten die ik voor ogen had toen ik tot Pb5 besloot. Het is een erg vervelende stelling om te moeten spelen voor zwart. Materieel is de stelling volledig in evenwicht maar er dreigt bijvoorbeeld Pc6!! De oplossing die mijn tegenstander koos is niet de beste, maar in alle varianten staat wit duidelijk beter.
18. ... Lf8-c5 19.Pd4xe6!
Daar heb je het gelazer al.
19. ... Dc4xe6 20.Dg4xe6+ f7xe6 21.Le3xc5 Td8-d2 22.Lc5xa7 Td2xc2 23.Kg1–h2 Th8-d8 24.Ta1–c1 Td8-d2 25.La7-e3 Td2-e2?? 26.Lg2-f3 1-0

Michael op bord 2. Afgelopen week kwam zijn enorme serie winstpartijen in competitieverband tot een einde (remise) maar nu pakte hij de draad weer rustig op.
I. van Herpt – M. Brockmann
1.d2-d4 d7-d5 2.Lc1–f4 c7-c5 3.e2-e4 d5xe4 4.d4-d5 Pg8-f6 5.Pb1–c3 g7-g6 6.Lf1–b5+ Pb8-d7 7.Dd1–e2 Lf8-g7 8.f2-f3
Tot hier is het allemaal al vaker gespeeld. Zwart staat iets beter, en normaal is hier 8.a6.
8. ... Dd8-a5 9.Lf4-d2 a7-a6 10.Pc3xe4 Da5-b6 11.Lb5xd7+ Lc8xd7 12.Ld2-c3 0–0 13.0–0–0
Zwart staat nog steeds iets beter. Beide partijen hebben verschillende plannen en daarmee is het een moeilijke stelling. De software gaat hier overigens voor Tad8.
13. ... Tf8-e8 14.Pg1–h3 Ld7xh3
Afgekeurd door de elektronica.
15.g2xh3 Ta8-d8 16.De2-c4 Pf6xe4 17.f3xe4 Db6-d6
(Db5)
18.Lc3xg7 Kg8xg7 19.Dc4-c3+ f7-f6 20.Kc1–b1 b7-b5 21.Th1–e1
Hier zou wit beter zijn h-pion kunnen opspelen.
21. ... b5-b4 22.Dc3-g3 e7-e6 23.c2-c4 b4xc3 e.p. 24.Dg3xc3 e6xd5 25.Td1xd5 Dd6-f4
In deze moeilijke stelling greep de witspeler mis. Het staat ongeveer gelijk.
26.Dc3xc5? Te8xe4 27.Td5xd8 Te4xe1+ 0-1
We zijn in ieder geval klaar voor de volgende ronde.
1 Clovis Hopman - Joris van Vuure 0-1
2 Ingmar van Herpt - Michael Brockmann 0-1
3 Jurriaan Eggelte - Jouke van Veelen ½-½
4 Veronique Hijl - Jordi Gernaert 0-1

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
Geen nieuws.

VAS 4 - Klasse 1B
VAS 4 - Almere 4 (5 februari 2015)
Uitslag 3½-4½
Winst door Elco Hakvoort (6) en Daan Schaink (8), remise door Chris van Bockel (1), Marten van der Veen (3), Joost van Dongen (4) en verloes door Sietske Greeuw (2), Ton Koekkoek (5) en Andy Soest (7).

VAS 5 - Klasse 1A
Geen nieuws

VAS 6 - Klasse 2B
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3A
VAS 7 wint van Muiderberg Door: Tejo Hagen
Op vrijdag 30 januari trokken de VAS-spelers door sneeuwbuien en over spekgladde wegen naar het landelijk gelegen Muiderberg om het op te nemen tegen het tweede team.
Iedereen was op tijd, maar Corjan Nota kon het niet halen. Genereus genoeg hield MSK rekening met de weersomstandigheden en zette de klok pas aan nadat Corjan een kwartier na aanvang van de andere partijen binnenkwam.
VAS 7 is bezig met een goed seizoen, maar helaas is er de eerste wedstrijd iets misgegaan, ook omdat er nog spelers op vakantie waren en we het met de invallers niet konden redden. Dus ook al staan we nu bovenaan, dat is geflatteerd en we kunnen nog zakken, ook al winnen we elke wedstrijd.
MSK 's tweede team heeft ongeveer 150 ELO-punten minder gemiddeld dan wij (niet in totaal maar per persoon), dus een onmogelijke opgave was het niet.
Twee uur voor de wedstrijd kreeg ik een afmelding door: Benno Drewes was ziek. Joost gebeld, die mij vanuit zijn werk aanraadde om beroep te doen op Peter de Leeuwe, de man die ons al twee keer eerder redde. Hij mocht nog een keer invallen. Toen ik hem belde, bleek de ware VAS-geest: geen mitsen, geen maren, maar meteen: prima. "Tejo, ik sta over een uurtje voor je neus. Ik rij met je mee.". Hij was ook het eerste klaar: 1-0 aan bord acht. Kijk zo willen we het zien.
Ikzelf kreeg weinig mee van de wedstrijden en stand op de borden. Ik was zo onvoorzichtig om in een mij onbekende opening op de vijfde zet al een totaal verkeerde zet te doen en had dus al mijn aandacht nodig voor de problemen die dit opleverde.
Wel kwam Jeff Hamburg (bord 1) naar mij toe: stuk weggegeven en verloren. Het bleek de enige verliespartij te zijn!
Tom Flesseman, groepswinnaar van de vierkamp in Tata, zette zijn witte stukken op de goede velden en maakte remise. Zijn tweede remise al voor VAS 7.
De jeugdige spelers op bord 5 en 6 deden het prima. Samuel Cohn (bord 5) vond in een verloren stand een eeuwig schaak, waardoor het remise werd! En op bord 6 speelde Casper Meijer met zwart een mooie winstpartij!
Inmiddels stond het 3-2 voor ons. Mijn partij keerde zich langzaam ten goede, ik kon een stuk insluiten, wat ik vervolgens tegen twee pionnen kon pakken, maar een derde pion was helaas niet meer te redden. Een remiseachtige stelling werd bereikt, maar het remise aanbod sloeg ik toch af. Ik kreeg namelijk tegenkansen.
Jan Stegemans partij (bord 2) kon ik niet goed beoordelen. Volgens Jan zelf was het allemaal heel moeilijk. Een toreneindspel met allebei nog zes pionnen zag ik uit de verte. Jans toren stond wel iets actiever en was in de vijandelijke linies doorgedrongen. Jan ging er goed voor zitten en sleepte de winst binnen.
Corjan's partij aan bord 3, nota bene naast dat van mij, heb ik helemaal niet bekeken. Het enige dat ik gezien heb, was dat hij een winnende aanval op touw zette en dus ook perfect uitspeelde: 5-2.
Alle ogen waren vervolgens op mijn partij gericht. Een loper van mij was de hele partij niet actief geweest, en had als een damsteen (zoals Hans Ree tijdens een TATA-analyse het uitdrukte) gefungeerd: geen enkele bewegingsvrijheid, manoevrerend tussen de eerste en tweede rij. Ik moest die dan ook verliezen in het eindspel, gelukkig in ruil voor een tweetal pionnen. Het werd een dame-eindspel in wederzijdse tijdnood, ik nog 5 en hij nog 6 pionnen, maar mijn koning actiever en ik in aanvalspositie. Bij goede berekening had ik zeker winstkansen omdat ik via schaakjes met mijn dame pionnen kon veroveren. Het was ons echter niet vergund om deze stelling verder uit te diepen, want mijn tegenstander ging door de vlag.
Commentaar van MSK-omstanders: niet chique, want het was toch remise....! Ook is men daar nog van mening dat je "koning schaak" moet zeggen, iets wat in de rest van Nederland beschouwd wordt als hinderen van de tegenstander. Zo gaat dat in de Muider Schaak Kring.
Het werd uiteindelijk 6-2 voor ons.
Inmiddels was de sneeuw gesmolten en de wegen niet meer glad. Veilig bereikten we de hoofdstad met de winst op zak.

VAS 8 - Klasse 3B
Almere 6 - VAS 8 (2-2-2015) 5-3
1 Peter Delis Roelof Reinders 0-1
2 Andrι Sijpkes - N.O. 1-0 regl.
3 Ron Bruins - Jelle Treep 1-0
4 Gerben Terpstra - Simon Buijs 0-1
5 Jeroen Duin - Kees Straks 1-0
6 Jan Huisman - Anton Stienen ½-½
7 Paul Keizers - Jos Arts ½-½
8 Simon Vreeburg - Pim Hein 1-0

Toernooitijgers

Geen nieuws

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD