VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 20

Maandag 2 februari 2015
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Zeg, weet jij een programma om partijen mee te noteren? Want wil best eens wat opsturen naar het VASNIEUWS, maar heb geen programma om partijen mee te noteren."
Peter de Leeuwe informeert naar Chessbase-reader.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Interne comppetitie Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 5 februari 2015: tweede ronde van de tweede cyclus van de Keizercompetitie.
2. Extern
HWP Haarlem - VAS 1 za 7 februari
Zukertort Amstelveen 2 - VAS 2 za 7 februari
Amsterdam West 3 - VAS 3 do 19 maart
VAS 4 - Almere 4 do 5 februari
Caissa 7 - VAS 5 di 10 maart
Fisher Z 3 - VAS 6 ma 9 februari
MSK 2 - VAS 7 vr 30 januari
Almere 6 - VAS 8 ma 2 februari

Interne Competitie Keizer

Games in Round 1 - 1/29/2015.
Ed Baarslag - Yong-Hoon de Rover 0-1
Thang Pham - Jaap Jung 0-1
P. de Leeuwe - Ben Duivenvoorden 0-1
Tom Prent - Henri François 1-0
Jelle Treep - Simon Buijs ½-½
Khoi Pham - Frits Locher 1-0

Dick Paulis bezette de bar. Er waren slechts 6 spelende borden, maar wel 2 externe partijen (VAS 3 en VAS 5).
Nieuwkomer Thang Pham (vader van Khoi Pham) heeft de hele eerste cyclus overwogen om mee te spelen bij de interne en nu eindelijk de knoop doorgehakt. Hij speelde tegen Jaap Jung en begon met een nederlaag. Maar ja, je weet wat ze zeggen: hard- lopers zijn doodlopers. Volgende week dus meer succes.
Ed Baarslag speelde met wit tegen Yong-Hoon de Rover. Yong-Hoon trok de lijn van de vorige cyclus gewoon door en trok ook nu aan het langste eind.
Peter de Leeuwe speelde tegen Ben Duivenvoorden. Met Ben’s beproefde zwartconcept (de Leeuw) werd Peter voor de Leeuw(en) gegooid. Ben won.
Tom Prent en Henri François speelden tegen elkaar. Halverwege de avond zag ik Henri met stille trom vertrekken, Tom had gewonnen.
Jelle Treep speelde tegen Simon Buijs. Een echte VAS-8 kraker. Betekende winst in deze partij dat je wat borden opschuift bij de externe? Onder het genot van de nodige drankjes eindigde deze partij in remise.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
VAS 3 wint geflatteerd van tweede team Amsterdam West
Door Joris van Vuure
Op 29 januari speelde het derde team van VAS tegen het tweede team van Amsterdam West. Dat onze tegen- standers hun eerste drie wedstrijden hadden gewonnen zei ons weinig; Het elo-overschot zou deze keer de doorslag moeten geven. De wedstrijd diende sowieso gewonnen te worden om mee te doen voor de felbegeer- de promotie en angst voor een tweede team van Amsterdam West hebben we natuurlijk niet.
Nu Maria terug is naar Roemenië (we zullen haar de rest van het seizoen moeten missen, wat rest is een prettige herinnering en een tpr van 2220 in de promotieklasse). Hebben we elke wedstrijd minimaal één invaller nodig.
Uiteindelijk vielen Joost van Dongen en Chris van Bockel deze keer succesvol in. Bedankt mannen!
Laten we deze keer met het slechte nieuws beginnen. Jack is een van de steunpilaren van het team, hij moti- veert, schenkt de glazen vol en scoort veel punten. Maar deze keer ging er iets mis bij Jack. Een harde nul om te beginnen.
Door naar Joost; Al vrij snel had Joost een machtig interessante stelling op het bord. Een eindspel met toren en 7 pionnen vs 2 paarden met 5 pionnen. De stelling leek in evenwicht maar uiteindelijk wist Joost wel een punt bij te schrijven. Geknoei sprak Joost luchtig en misschien klopt dat wel. Feit is echter dat Joost aan een van de beste seizoenen van zijn leven bezig is. Als hij zo door gaat haalt hij zijn vader nog in op de elo-lijst en dat is volgens mij onvertoond?
Het halfje op bord drie had op het eerste gezicht weinig om het lijf. Zowel Ben als zijn tegenstander konden goed leven met de remise. Wel werd eerst toestemming ge- vraagd aan de teamleider.
Wat meespeelde bij de beslissing om Ben remise te laten spelen was de goede stelling van Jordi; Hij speelde dezelfde opening als in de vorige wedstrijd met hetzelfde resultaat. Ik heb er weinig van meegekregen maar had alle vertrouwen.
Joris speelde weer eens een zeer onregelmatige partij. We komen er in op een kritiek moment. Joris heeft net met zijn toren op h2 een pion geslagen waarna zijn tegenstander aan lijnonderbreking deed met Lf5.
Inline images 1
Zwart speelde hier g6 en Fritz 12 beoordeelt deze stelling als (0.27), een hele geruststelling natuurlijk. Tijdens de partij dachten we nog even dat wit hier met Txe6 kan winnen maar na fxe6 21. Dxg6 kan zwart zich met Df7 redden. En een paar zetten later stond onderstaand eindspel op het bord. Volgens de computer staat het hier helemaal gelijk maar het is in ieder geval interessant om deze stelling uit te spelen. Misschien kunnen de jeugd- leiders er iets mee?
Inline images 2
Beide spelers speelden volgens Fritz vrijwel steeds de beste zet maar langzaam maar zeker werd wit van het bord geduwd.
Vrij snel daarna kwam er een halfje binnen van Michael. Dat kan gebeuren maar daardoor stopt een enorme serie van winstpartijen in competitieverband die al drie seizoe- nen bezig was natuurlijk wel. Volgende ronde start Michael, die deze partij geen aanspraak kon maken op meer, weer met een nieuwe serie!
De mensen die mee hebben geschreven weten dat het hier 4-2 voor VAS stond. Chris stond iets beter en had iets meer tijd op de klok toen zijn tegenstander remise aanbood. Als wedstrijdleider geef je dan netjes door dat het 4-2 staat. Twee seconde later stond het dus 4½-2½.
Tot slot kregen we bij het bord van Milo te maken met een nieuwe regel. Nu de matchpunten binnen waren stroomde er opeens bier en felicitaties en de situatie bij Milo had niet meer mijn volledige aandacht. In ieder geval werden de klokken stil gezet en de arbiter erbij gehaald. Waarna een interessant toreneindspel toch doorgespeeld moest worden. Uiteindelijk won Milo op vlag.

VAS 4 - Klasse 1B
Geen nieuws

Externe competitie SGA

VAS 5 - Klasse 1A
VAS 5 verliest strijd om koppositie
Door Remy Hakvoort
VAS 5 begon deze wedstrijd als een van de koplopers.
We speelden tegen De Amstel, een mede-koploper.
Het beloofde vooraf dus een spannende strijd te worden, en dat werd het.
We hadden 1 invaller nodig; Zowel Kenzo Dolce als Elmer van Eeghen waren verhinderd Daar tegenover stond dan wel weer de terugkeer van VAS 5’ verloren zoon Freddy de Greef. Na 3 eerdere wedstrijden zonder hem, was hij er deze keer weer bij.
Elco Hakvoort was als eerste klaar. Na met zwart op zet 20 in de Siciliaanse Draak alles geruild te hebben besloten beide heren tot remise. Die partij duurde denk ik nog geen 30 min. ½-½
Daarna was het de beurt aan Wesley Ng. Hij verkeert dit seizoen in topvorm. Voor aanvang van deze wedstrijd had Wesley al een TPR van 2022! Dus wij verwachten wat van hem. En zo geschiedde. Nadat hij de pionnenstructuur op de witte koningsvleugel vernietigd had en een pionnetje meepikte, was het eindspel gewonnen voor Wesley. 1½-½
Op bord 1 speelde Jouke van Veelen remise. Jouke stond op een gegeven moment ietsjes beter, maar later verzandde dit voordeel weer. Remise lijkt mij een terechte uitslag. 2-1
Op bord 2 bereikte Milan Ramer een gecompliceerde stelling, maar hij stond wel beter.
Freddy de Greef maakte zijn debuut dit seizoen. In een Siciliaanse stelling hield zwart zijn koningsstelling vakkundig gesloten terwijl hij intussen ging aanvallen op de damevleugel. Freddy offerde een toren voor een eeuwig schaak, maar ergens ging wat mis, want eeuwig schaak is er nooit gekomen. Wel een nederlaag voor Freddy. 2-2
Invaller Roelof Reinders (vorige keer nog goed voor een vol punt) begon deze keer op bord 8. Hij kreeg een stelling op het bord met een verre pion op c6, maar had de grootste moeite om deze te beschermen. Plotseling viel zwart binnen en verloor Roelof een kwaliteit. Daarna probeerde Roelof nog wel om de stelling te keepen, maar het mocht niet meer baten. 2-3
Deborah Ng had het aan het 6e bord erg lastig. Een verre vrijpion op de e-lijn, was een doorn in het oog. Dit zorgde ervoor dat Deb veel tijd nodig had om de beste verdediging te vinden, hetgeen ook lukte. Echter ten koste van veel tijd. Nadat alle perikelen met de d-pion achter de rug waren hield Deborah zelf een vrijpion over. Echter, met nog 2 minuten op de klok (tegenstander nog 20), koos Deborah voor de veilige uitweg en nam genoegen met remise. 2½-3½
Remy Havoort had op bord 7 grote moeite met het anti-siciliaans van zijn tegenstandster. Een pion voor, maar ontwikkelingsachterstand. Gelukkig koos zij niet voor de beste voorzetting en kwam hij wel o.k. te staan. Aangezien we achter stonden, kon van een remise-aanbod geen sprake zijn. Het werd uitgevochten tot op de laatste seconde. In tijdnood werden voor beide partijen de nodige winnende voorzettingen gemist, maar uiteindelijk stond Remy aan de juiste kant van de klok. 3½-3½
Milan Ramer bereikte, zoals gezegd een goede stelling. Waar iedereen verwachtte dat Milan zijn partij zou winnen, gebeurde dat helaas niet. Klok ging een steeds grotere rol spelen. Langzaam kwam zijn tegenstander ook weer beter in de partij. In tijdnood ging het echter mis voor Milan. 3½-4½

VAS 6 - Klasse 2B
Geen nieuws

VAS 7 - Klasse 3A
Geen nieuws

VAS 8 - Klasse 3B
Geen nieuws

Toernooitijgers

Geen nieuws

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD