VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 17

Woensdag 24 december 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Peter de Leeuwe, Dick Paulis,
Roelof Reinders en Marten van der Veen

Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Geen quote deze week."

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
Donderdag 8 januari 2015, eerste clubavond 2015
2. Extern
HWP Haarlem - VAS 1 za 7 februari
Zukertort Amstelveen 2 - VAS 2 za 7 februari
VAS 3 - Amsterdam West do 29 januari
VAS 4 - Almere 4 do 5 februari
VAS 5 - De Amstel 1 do 29 januari
Fisher Z 3 - VAS 6 ma 9 februari
MSK 2 - VAS 7 vr 30 januari
Almere 6 - VAS 8 ma 2 februari

Keizer

Alle rondes van de eerste cyclus zijn gespeeld. De uitslagen van de 13e en laatste ronde en de eindstand heeft u nog van mij tegoed. In januari trappen we het nieuwe jaar af met wat rondes rapidschaak!

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Derde ronde
ma 15-12:
Het Grasmat 1 - VAS 4 2-6
Door Marten van der Veen
De humoristische speech van Joost vooraf heeft zand in de ogen van Grasmat gestrooid. Zij dachten vast iets als: 'Maar dat zijn helemaal geen schakers, dat zijn cabaretiers!'
Het was een mooie overwinning en daar zag het met nog een uur te spelen niet naar uit. Maar toen veranderde plotseling alle zorgelijke stellingen in gewonnen eindspellen of in onneembare vestingen.
Bord 1:
Chris van Bockel stond minder (in mijn ogen) maar wist de partij onder controle te houden. Hollandse opening en met toren naar d1 en de zwarte loper van het bord vond ik zijn stelling na een zet of 18 erg verdacht. Chris gaf geen krimp, dreigde aan te vallen op de damevleugel, switchte plotseling naar het centrum, deed niets aan de dreiging tegen zijn Koningsstelling wat ook helemaal niet nodig was. Gewoon controleren die hap en knap remise.
Bord 2:
Sietske Greeuw begon met een kleine achterstand in tijd maar kreeg wel haar geliefde Kalashnikov-variant. Ingewikkeld middenspel met druk op pionnetje op d4 die Sietske 10 zetten lang kon slaan maar wijselijk naliet. Daarna geniepig toeslaan op g4 om sterk paard van tegenstander uit te schakelen met pionnetje winst. Dan is het uit, punt voor Sietske. Bord 4:
Joost van Dongen kreeg een wat vreemde opening maar speelde desondanks dezelfde 6 tot 8 zetten die hij met zwart altijd speelt ongeacht de openingszetten van zijn tegenstander. Hij kwam hierdoor wel wat vreemd te staan. Geen rokade, geen verbonden torens, vreemde pionnenstructuur op de damevleugel et cetera. Door psychologische druk op tegenstander door zijn zetten zo uit te voeren dat het leek alsof hij goed stond, bood deze maar remise aan. Joost twijfelde een tijdje maar remise was logisch.
Bord 6:
John Pex vertrouwde me op de fiets terug naar huis toe dat hij zo goed uit de opening kwam dat hij wel aan moest vallen. Dat wilde hij helemaal niet, maar hij kon niet anders. Dat was een behoorlijke tegenvaller. Plotseling schoot zijn tegenstander uit zijn defensieve stelling en John, normaal gesproken lekker aan het verdedigen, moest de aanval staken en zoeken naar een uitweg. Hij had zijn tegenstander klem, maar toch maar remise. Prima toch.
Bord 7:
Andy Soest kwam grijzend na een minuut of 20 naar me toe. Ik had hem namelijk net gezegd dat hij lekker een pionnetje had gegeven in de opening. 'Nee hoor, antwoordde hij direct, het zijn er 2!' Eén blik op zijn bord was voldoende: moordende aanval via de f, e en de d lijn. Met geforceerde damewinst na nog eens 10 minuten en 5 zetjes die hij binnen 10 seconden per zet op het bord knalde. Een klopje op mijn schouder na 40 minuten: 'Succes allemaal', en daar racete Andy de donkere nacht in.
De partij:
Soest(1810) Cramer(1620)
1. e4 e5 2. Pf3 d6 3. Lc4 h6?
Te traag, is zwart bang voor Pg5?
4. d4 exd4 5. c3
Het tweede pionnetje, wit schakelt door naar een soort Göring-gambiet
5. .. Pf6 6. Db3 De7 7. 0-0 Pc6 8. cxd4 g5 9. e5 dxe5 10. dxe5 Ph5 11. Pc3 Lg7 12. Pd5 Dd7 13. Td1
Het wachten is op de genadeklap en die komt snel.
13. .. Pa5 14. Db4
Beter is Dc2
14. .. PxLc4 15. DxPc4 Kf8?
Verliest direct, beter is 0-0, maar ook dan gaat zwart een verloren eindspel in.
16. Dc5+ Kg8 17. Pe7+ 1-0
Bord 8:
Tejo Hagen deed vreemde uitvallen met zijn dame naar a5 en h5 en g6 volgens mij. Hij dreigde niets maar dwong zijn tegenstander tot aanvallende zetten met pionnen en paarden en lopers. Iets later was daar een simpel pion zetje, g6, en de witte loper van zijn tegenstander stond ingesloten en kon van het bord. Het was een genoegen om Tejo daarna de partij zeer professioneel uit te zien spelen. Hij verpletterde zijn tegenstander op alle fronten.
Bord 5:
Daan Schaink, als laatste bezig, werd min of meer emotioneel gedwongen door de tegenstanders om zijn partij remise te geven terwijl hij gewonnen stond. Zijn tegenstander of Daan zelf, veegde, in tijdnood, het bord met de van adrenaline gevulde armen min of meer schoon zodat niemand meer wist hoe het stond, wie aan zet was, en of de a-pion nu wel of niet nog op het bord hoorde staan. Daan zei later dat dit misschien wel de meest eerlijke uitslag was want hij had een slechte partij gespeeld en stond continu onder druk. Toch gaf de afgedwongen remise hem een onbevredigd gevoel. Mooi gebaar, maar niet meedogenloos!

SGA verslag VAS 4 (vervolg)

Bord 3:
Ik (Marten van der Veen) zelf speelde gewoon mijn zetjes en kon lekker alle andere partijen volgen zoals ik altijd doe. Kopje thee, paard naar c3 en pionnetje naar e5. Ik wist dat ik slechter zou komen te staan maar wist ook dat er altijd kansen komen. Tegenstander had in dubbel toreneindspel volgens mij toe kunnen slaan, maar vernietigde zichzelf met elke zet in tijdnood die er uit zijn vingers kwam. Hij gaf op en declameerde op gefrustreerde toon na afloop: 'Hoe kon ik dit nu nog verliezen, zo gaat het het hele seizoen, 4 gespeeld, 0 punten. Bier, ik wil bier, ik wil nog meer bier.'
Op naar de volgende tegenstander.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Vierde ronde:
za. 13/12:
VAS 1 - Caïssa 5-3
Door Dick Paulis
Winst door Victor Hendriks (z1), Alejandro de Diego (w2), Pim Ghijsen (w4) en Niels van Dam (z7)
Remise door Kick Langeweg (z3) en Ed Baarslag (w6), verliezers Han Sinke (z5) en Morrison Lesger (w8).
VAS is dit seizoen zeer goed in vorm. Alle voorgaande wedstrijden werden gewonnen. VAS 1 is dus een zeer geduchte tegenstander. Dat ondervond ook Caissa 3. Het werd maar liefst 5-3 voor VAS. Daarmee heeft dit team nog geen matchpunt verspeeld. Het vlaggenschip van VAS staat fier aan kop. De volgende ronde speelt VAS tegen de nummer gedeeld nummer 2 van de ranglijst, HWP Haarlem.

VAS 2 - Klasse 3D
Vierde ronde:
za 13/12:
VAS 2 - Aartswoud 2˝-5˝
Door Dick Paulis
Tegen deze tegenstander- die op papier iets sterker is dan wij maar nog puntloos- leek scoren tot de mogelijkheden behoren. We kwamen uit de startblokken met twee remises. Jordi op het eerste bord en ik op het vijfde beiden met zwart. Best oké te meer omdat enkele borden er veelbelovend uitzagen.
Dat kon natuurlijk snel veranderen…. en dat deed het dan helaas ook. Ber had al snel met zwart een loper op b7 – op veel borden van het eerste stonden ook zwarte lopers op b7 – een leuke stelling. Bij Ber ging de trucendoos open die had beter nog even dicht kunnen blijven want dat koste een kwal toen het ook nog een stuk dreigde te worden streek Ber de vlag. Roel dreigde ten onder te gaan aan een kwetsbare koning maar had zelf ook wat aanval. In lichte tijdnood greep Roel mis en gaf op. Patriek had uitzicht op een punt maar onder druk van de klok werden de zetten herhaald, remise. Camilo en Jaap die ook goed uit de opening waren gekomen zagen hun stellingen langzaam maar zeker slechter worden . Camilo moest een slecht lopereindspel in met een pion minder en verloor. Jaap mocht uiteindelijk proberen twee verbonden vrij pionnen tegen te houden in een toreneindspel. Dat was een onmogelijke opgave. Dat de uitslag van de wedstrijd nog net niet dramatisch is te noemen danken we aan David. Hij kreeg de London-opening voor de kiezen en reageerde daar niet goed op “ik begreep er de ballen van”. Als er 1 speler is bij VAS die een pokerface kan trekken dan is dat niet Jack of een van de andere pokerspelers maar David! Met een stalen gezicht werd de verloren stelling verder gespeeld en toen de tegenstander zijn mooie spel kon bekronen met mat in drie door het fraaie Pf6 zag hij beren op de weg en gaf achter elkaar zijn stelling weg . Bescheiden nam David het punt in ontvangst.
Voor de volledigheid:
Winst door David Kleeman (z3), remise door Jordi Gernaert (z1), Patriek Tromp (w2) en Dick Paulis (z5)
Verliezers Roel Dormits (w4), Camilo Giuzman (w6), Ber Deuss (z7) en Jaap Jung (w8).

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
Vierde ronde
do 29-1:
VAS 3 - Amsterdam West 2

VAS 5 - Klasse 1A
Derde ronde
do 29-1:
VAS 5 - De Amstel 1

VAS 6 - Klasse 2B
Derde ronde:
vr 12-12:
ENPS 3 - VAS 6 4-4
Winst door John Pex, Ben Duivenvoorden en Rommert Bakker, remise door Tom Prent en Henri François.
Verliezers Jerry Pieter, Tjoe-Liong Kwee en Rob Koster.
Vierde ronde:
ma 09 feb Fischer Z 3 - VAS 6

Externe competitie SGA

VAS 7 - Klasse 3A
Vierde ronde:
do 4/12:
VAS 7 - Espion 4 6-2
Ruime zege VAS 7 tegen Espion 4.
Door Peter de Leeuwe
Zonder meer verassend was de partij van Benno, die met wit speelde. Meestal is de Caro-Cann een rustige partij. Maar zijn tegenstander was zo vriendelijk al op zet zeven of zo de zet f7-f6 te spelen. De zelfmoord stond al voor de deur! Geheel geklemd wachtte de koning zijn lot af. Na toch nog 20 zetten was deze waanzinnige partij voor bij! Een nul dus en een 1 voor VAS!
Peter Casparis had niet zijn dag. Want hij werd vlot weggecombineerd. Dus 1-1.
Tom speelde een saaie maar wel degelijke remise met wit. En zijn voorstel werd gehonoreerd. Dus anderhalf-anderhalf.
Toen lange tijd geen uitslagen.
Teo stond veel belovend. Jan Stegeman in evenwicht. Enfin zo kunnen we een tijdje doorgaan. Eindelijk later op de avond volgde de ruime ontknoping!
Teo (met zwart) wist in een sterk positionele partij met veel druk op de c-lijn en een loper op a6, die als een vuurtorenlicht meedogen- loos in de witte stelling scheen, via de tweede rij de buit binnen te halen.
Samuel volgde. Al verliep dit toch anders dan iedereen had gedacht. Door een blunder(tje?), kan dit trouwens, het woord een blundertje? gaf Samuel een kwaliteit weg zodat de heren ineens in toreneindspel terecht kwamen met vier om vier pionnen. Niets aan de hand. Het werd overtuigend gewonnen door Samuel. De stand is nu dus drie en een half - twee en een half.
Dat laatste halfje werd nog zeer onzeker. Al ploegden Jan, Corjan en Casper met nog in mijn ogen onduidelijke stellingen.
Het was Jan, meen ik, die met het remise- voorstel kwam. Dat voorstel was geheel terecht voor beide heren, er zat geen muziek meer in de stelling. Dus vier en een half twee en een half!
Hoe Casper Meyer gewonnen heeft is mij een raadsel. Hij stond zeer beroerd. Maar ik was amper teruggekeerd van een kleine rookpauze en hoe Casper dat voor elkaar kreeg weet ik niet, maar hij had een niet te vermijden mat! Mooi Casper!
Tenslotte Corjan, die een mooie maar ingewikkelde partij speelde. Steeds meer dwong hij zijn tegenstander de stukken naar ongelukkige velden te brengen. Prachtig gespeeld! Vandaar de uiteindelijke ruime zege van 6-2.
Vijfde ronde:
vr 30/1:
MSK 2 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3B
Vierde ronde:
do 11/12:
VAS 8 - Caissa 11 4˝-3˝
Door Roelof Reinders
Elf december was de dag dat het achtste Caissa mocht ontvangen. Na onze stunt tegen EsPion konden we ons niet langer in de rol van de underdog verschuilen; des te belangrijker zou het zijn om het momentum van de vorige match vast te houden.
Younous Arbaoui wil in het nieuwe jaar vaker langskomen op de club om te oefenen. Dat is erg mooi, maar de aanleiding voor dit besluit was minder mooi. Hij moest op bord 7 zijn meerdere erkennen: 0-1.
Op bord 8 (w) toonde Pim Hein zich vlijmscherp in de opening. Hij won een stuk, raapte daarna een toren op, en zijn tegenstander hield het voor gezien. De eerste overwinning van Pim dit seizoen, hopelijk volgt er een hele reeks: 1-1.
Simon Buijs (w2) kan goed schaken en goed bier drinken. De combinatie van die twee gaat hem normaliter prima af. Toen zijn tegenstander hem een drankje aanbood kon hij niet weigeren, en waarschijnlijk heeft net dit ene biertje teveel hem de kop gekost. Hij gaf zijn stelling uit handen en we moesten 1-2 noteren.
Jos Arts (w6) belandde in een middenspel met twee torens en een loper. Hij stond een pionnetje achter maar kon zijn stukken activeren waardoor hij gevaarlijk tegenspel kon bieden. Uiteindelijk werd er afgeruild en zagen beide spelers geen winstkansen meer. 1˝-2˝.
Op bord 4 (w) speelde Kees Straks, en het lijkt alsof het topscoordersjasje hem vleugels heeft gegeven. Hij speelde een prima partij en kon wederom een punt noteren. Kees mag met 2,5 uit 3 het jasje om zijn schouders houden, en als hij deze lijn volhoudt heeft iedereen daar vrede mee. 2˝-2˝.
Frits Locher viel in op bord 3. Zijn partij ging lang gelijk op, maar volgens Frits zelf had hij moeite tot het einde scherp te blijven. Zijn tegenstander helaas niet, en zo kwam er na lange weerstand een eind aan de partij. 2˝-3˝.
Yoram Clapper en ikzelf (Roelog Reinders) waren wederom als laatsten bezig, en we moesten dus allebei winnen om de matchpunten binnen te halen. Yoram speelde met zwart een erg sterke partij waarbij hij zijn tegenstander langzaam wegdrukte. De druk werd zijn tegenstander te veel en Yorams zorgvuldigheid werd beloond met zijn eerste punt voor VAS 8: 3˝-3˝.
Mijn eigen tegenstander had vroeg in de partij remise aangeboden terwijl hij een pion voorstond. Dat proefde als zwakte dus besloot ik door te spelen. Door een mooie combinatie (al zeg ik het zelf) kwam ik een eindspel terecht met een toren en dame tegen loper en dame. Dat is niet eenvoudig uit te spelen en mijn tegenstander hield lang stand. Uiteindelijk werd hij iets te overmoedig en kon ik zijn loper winnen.
Zo kwam de eindstand van 4˝-3˝ op het bord. Een nipte overwinning, maar daardoor niet minder smakelijk, en een belangrijke stap richting lijfsbehoud. Het is nog iets te vroeg in het seizoen om te gaan speculeren over kampioenkansen, maar dit team is tot veel in staat...

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD