VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 16

Dinsdag 9 december 2014
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Peter de Leeuwe en Patriek Tromp
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Geen quote deze week."

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Externe competitie KNSB (links)
- Bekercompetitie KNSB (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
do 11 december: Keizercompetitie Ronde 13
do 18 december: geen clubavond
vr 19 december: VAS Kerstfeest
do 25 december: geen clubavond
2. Extern
VAS 1 - Caissa 3 za 13 december
VAS 2 - Aartswoud za 13 december
VAS 3 - Amsterdam West do 29 januari
Grasmat - VAS 4 ma 15 december
Espion 1 - VAS 5 do 18 december
ENPS 3 - VAS 6 vr 12 december
MSK 2 - VAS 7 vr 30 januari
VAS 8 - Caissa 11 do 11 december

Keizer

Op donderdag 4 december werd de twaalfde ronde van de Keizer-competitie gespeeld.
Yung-Hoon en Wim hebben hun goede vorm van afgelopen tijd donderdag weer laten zien. Ze wonnen van Andy en Joost met zwart en staan torenhoog bovenaan de ranglijst. Wie kan ze nog gaan bij halen?
Soest Andy - Rover de Yung-Hoon 0-1
Dongen van Joost - Eveleens Wim 0-1
Paulis Dick - Dongen van Rob remise
Wijgers Ben - Smith Jack 1-0
Vuure van Joris - Hacken ten Jos remise
Arts Jos - Pieter Jerry 0-1
Duivenvoorden Ben - Prent Tom remise
Greeuw Sietske - Brouwer Floris 0-1
Pex John - Clapper Yoram 1-0
Titus Branco - Kleeman David 0-1

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
Vierde ronde
do 29-1:
VAS 3 - Amsterdam West 2

VAS 4 - Klasse 1B
Tweede ronde
do 20-11:
VAS 4 - De Wachter 1 5½-2½
Derde ronde
ma 15-12:
Het Grasmat 1 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Derde ronde
do 29-1:
VAS 5 - De Amstel 1

VAS 6 - Klasse 2B
Tweede ronde:
do 13-11:
VAS 6 - Oosten Toren 2 4½-3½
vr 12-12:
ENPS 3 - VAS 6

VAS 8 - Klasse 3B
Vierde ronde:
do 11/12:
VAS 8 - Caissa 11

Bekercompetitie KNSB

Oegstgeest - VAS
Vorige week speelde ook ons KNSB-bekerteam. Victor, Morrisson, Niels en Patriek moesten de klus gaan klaren tegen het sterke Oegstgeest.
Door Patriek Tromp
Donderdag 27 november 2014 stond de beker- wedstrijd Oegstgeest’80 - VAS op het programma. Oegstgeest uit? Inderdaad, niet alleen altijd lastig maar ook mijn nieuwe woonplaats! Zodoende mocht ik voor het eerst meedoen in een KNSB beker- wedstrijd. Na een heerlijke hap klaargemaakt door mijn teamgenoten in mijn eigen keuken was het nog 10 minuutjes rijden naar de speelzaal. Best ver eigenlijk voor zo’n klein dorp maar Oegstgeest ’80 speelt in ... Leiden.
Na om klokslag 8 uur te arriveren bleek dat ik op bord 4 met wit mocht spelen. Een kleine meevaller. Daarna de nog grotere meevaller dat ik tegen een 1900 laag speler mocht. Terwijl mijn teamgenoten allemaal een grote tijdsachterstand opbouwde zorgde ik juist voor een lichte tijdsvoorsprong in combinatie met een prettige stelling. Victor (Hendriks) had het op bord 1 zwaar tegen IM Fred Slingerland. Niet alleen meer dan een uur achter maar ook nog een lastig lopereindspel. Met minder dan een minuut en 5 sec. per zet erbij wist hij echter telkens de enige zet te vinden die hem een welverdiend halfje opleverde. Ondertussen was Niels op bord 2 ook onder de minuut gedoken. In een partij met wisselende kansen leek hij de betere stelling te hebben, maar ja, met minder dan een minuut tegen een half uur is altijd lastig. Zijn tegenstander had echter moeite om te blijven noteren wat hem uiteindelijk een tijdstraf (=2 minuten erbij voor Niels) opleverde. Toen Morrisson ondertussen op bord 3 remise probeerde te claimen/aan te bieden aan zijn dove tegenstander werd het wel wat hectisch in de zaal. Gelukkig had mijn tegenstander daar meer last van en kon hij geen oplossing meer vinden voor de problemen op zijn bord. Niels besloot ondertussen ook remise aan te bieden gezien mijn gewonnen stelling maar hierop liet zijn tegenstander weten 'nog niet'. Morrison's tegenstander had na vijf keer dezelfde stelling inmiddels door dat het remise was, waarna mijn tegenstander de witte vlag hees. Niels had inmiddels het bekende winnende eindspel T+L tegen T weten te bereiken en had genoeg aan zijn fenomenale techniek omdat met een paar secondjes over uit te spelen. Al met al een dikverdiende 3-1 overwinning en ik hoop wederom mee te doen als LSG uit op het programma staat!

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Vierde ronde:
za. 13/12:
VAS 1 - Caïssa

VAS 2 - Klasse 3D
Vierde ronde:
za 13/12:
VAS 2 - Aartswoud

Externe competitie SGA

VAS 7 - Klasse 3A
Vierde ronde:
do 4/12:
VAS 7 - Espion 4 6-2
Ruime zege VAS 7 tegen Espion 4.
Door Peter de Leeuwe
Zonder meer verassend was de partij van Benno, die met wit speelde. Meestal is de Caro-Cann een rustige partij. Maar zijn tegenstander was zo vriendelijk al op zet zeven of zo de zet f7-f6 te spelen. De zelfmoord stond al voor de deur! Geheel geklemd wachtte de koning zijn lot af. Na toch nog 20 zetten was deze waanzinnige partij voor bij! Een nul dus en een 1 voor VAS!
Peter Casparis had niet zijn dag. Want hij werd vlot weggecombineerd. Dus 1-1.
Tom speelde een saaie maar wel degelijke remise met wit. En zijn voorstel werd gehonoreerd. Dus anderhalf-anderhalf.
Toen lange tijd geen uitslagen.
Teo stond veel belovend. Jan Stegeman in evenwicht. Enfin zo kunnen we een tijdje doorgaan. Eindelijk later op de avond volgde de ruime ontknoping!
Teo (met zwart) wist in een sterk positionele partij met veel druk op de c-lijn en een loper op a6, die als een vuurtorenlicht meedogen- loos in de witte stelling scheen, via de tweede rij de buit binnen te halen.
Samuel volgde. Al verliep dit toch anders dan iedereen had gedacht. Door een blunder(tje?), kan dit trouwens, het woord een blundertje? gaf Samuel een kwaliteit weg zodat de heren ineens in toreneindspel terecht kwamen met vier om vier pionnen. Niets aan de hand. Het werd overtuigend gewonnen door Samuel. De stand is nu dus drie en een half - twee en een half.
Dat laatste halfje werd nog zeer onzeker. Al ploegden Jan, Corjan en Casper met nog in mijn ogen onduidelijke stellingen.
Het was Jan, meen ik, die met het remise- voorstel kwam. Dat voorstel was geheel terecht voor beide heren, er zat geen muziek meer in de stelling. Dus vier en een half twee en een half!
Hoe Casper Meyer gewonnen heeft is mij een raadsel. Hij stond zeer beroerd. Maar ik was amper teruggekeerd van een kleine rookpauze en hoe Casper dat voor elkaar kreeg weet ik niet, maar hij had een niet te vermijden mat! Mooi Casper!
Tenslotte Corjan, die een mooie maar ingewikkelde partij speelde. Steeds meer dwong hij zijn tegenstander de stukken naar ongelukkige velden te brengen. Prachtig gespeeld! Vandaar de uiteindelijke ruime zege van 6-2.
Vijfde ronde:
vr 30/1:
MSK 2 - VAS 7

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD