VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 14+15

Zondag 7 december 2014
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Morrison Lesger, Dick Paulis, Roelof Reinders en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Geen quote deze week."

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (links)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
do 4 december: Keizercompetitie Ronde 12
vr 19 december: VAS Kerstfeest
2. Extern
VAS 1 - Caissa 3 za 13 december
VAS 2 - Aartswoud za 13 december
VAS 3 - Amsterdam West do 29 januari
Grasmat - VAS 4 ma 15 december
Espion 1 - VAS 5 do 18 december
ENPS 3 - VAS 6 vr 12 december
VAS 7 - Espion 4 do 4 december
VAS 8 - Caissa 11 do 11 december

Keizer

Op donderdag 20 november werd de tiende ronde van de Keizer-competitie gespeeld.

Door de vele competite wedstijden werden er maar een paar potjes voor de interne gespeeld. Leuk dat Khoi een keer mee deed. Helaas was Wim een maatje te groot voor onze kleine man! Hieronder de uitslagen.
Hacken ten Jos - Rover de Yung-Hoon 0-1
Lesger Morrison - Smith Jack 1-0
Brockmann Michael - Hakvoort Remy 0-1
Prent Tom - François Henri remise
Pieter Jerry - Flesseman Tom 1-0
Ramer Milan - Ghijsen Pim 1-0
Pham Khoi - Eveleens Wim 0-1

Op donderdag 27 november werd de elfde ronde van de Keizer-competitie gespeeld.

Afgelopen donderdag was het min of meer hetzelfde verhaal. VAS 3 en VAS 5 speelden een competitiewedstijd. Ed liet zich weer eens zien op de cluavond en versloeg meteen Yung-Hoon.
Rover de Yung-Hoon - Baarslag Ed 0-1
Eveleens Wim - Paulis Dick 1-0
Koekoek Ton - Prent Tom 1-0
Clapper Yoram - Leeuwe de Peter 0-1
Flesseman Tom - Dijsselbloem Han remise
Reinders Roelof - Straks Kees 1-0
Pex John - Soest Andy onbekend

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Derde ronde:
za. 22/11:
Assen - VAS
Door Morrison Lesger
Afgelopen zaterdag speelde VAS 1 zijn derde wedstrijd van dit seizoen in en tegen Assen.
Op Centraal Station aangekomen zag ik 4 spelers trappelend van ongeduld om de trein in te springen en aangekomen in Assen waren de overige 3 spelers al present. Allejandro was voor de zekerheid zelfs op vrijdag al naar Assen afgereisd.
VAS 1 is hongerig dit seizoen en teamcaptain zijn een gemakkelijke taak!
Onze sympathieke tegenstander verwelkomde ons met de mededeling dat VAS 99 jaar ouder is, 23x vaker kampioen van Nederland is geweest en 2 wereldkampioenen meer in de gelederen heeft gehad maar dat ze zich in Assen niet zonder slag of stoot over zouden geven. We waren dus gewaarschuwd!
Victor speelde op bord 1 tegen P. Tromp, dat is nooit makkelijk, ook niet in Assen. In een hele ingewikkelde opening gebruikte beide spelers veel tijd. Victor kwam een kwaliteit voor maar in een nog steeds ingewikkelde stelling maakte hij in tijdnood een foutje met als resultaat een 0.
Allejandro is een jaar of 20 geleden 2x achter elkaar kampioen van Assen geworden. Wanneer precies wist hij niet meer, maar in Assen waren ze hem nog niet vergeten. Allejandro kwam op bord 2 in een soort omgekeerde Benoni terecht met 2/3 tempi's meer en won zijn partij overtuigend. 1-1
Han speelde op bord 3 een mooie partij tegen een sterke jeugdige speler. Helaas net niet genoeg voor de winst maar ook met 2½ uit 3 is onze man nog steeds aan een topseizoen begonnen! 1½-1½
Pim zette op bord 4 zijn tegenstander mat in een dame-eindspel. Punt voor ons! 1½-2½
Kick speelde net als vorige wedstrijd weer met ons mee. In een gelijkopgaande partij werd gedicideerd remise afgeslagen maar een klein foutje zorgde ervoor dat er een zeer moeilijk Dame+Paard eindspel op het vijfde bord kwam wat er zeer gevaarlijk voor Kick uitzag. Remise was, ook met het oog op de stand in de wedstrijd, een mooi resultaat. 2-3
Joris die bereid was een dagje Artis te laten schieten om voor ons in te vallen in deze verre uitwedstrijd, had een duidelijke voorkeur voor een bord aangegeven. De teamcaptain luisterde daar niet naar maar dat is natuurlijk vragen om problemen. Joris gaf op bord 6 pardoes een stuk weg en als captain leerde ik een belangrijke les (altijd naar Joris luisteren). 3-3
Zelf stond ik na 8 zetten een pion voor maar nadat ik niet voor de beste afwikkeling koos leek een remise dichtbij. Bij een 3½-3½ stand had ik echter nog wel zin om het een en ander te blijven proberen en na een lange zit maakte mijn tegenstander in gezamelijke tijdnood uiteindelijk toch een foutje. 3-4
Ed Baarslag kwamde hele partij nooit echt in de problemen en scoorde een nuttig halfje. 3½-4½
Dat het met de teamspirit wel goed zit dit seizoen bleek uit het feit dat ik een felicitatie over de mail uit Zuid-Afrika kreeg waar onze teamgenoot Gerrit Visser op trainingskamp is. Gerrit liet weten niet te kunnen wachten tot hij weer kon meespelen.
Zaterdag 13 december mogen we weer, thuis tegen Caïssa, komt dat zien!

Externe competitie KNSB

VAS 2 - Klasse 3D
Derde ronde:
za. 22/11:
ZSG - VAS 2 6-2
Door Dick Paulis
Ook met vier invallers en een speler die niet op komt dagen weet je nog steeds niet wat de uitslag zal worden tegen het rating sterke ZSG.
Jack speelde op het eerste bord met wit natuurlijk de London opening (ask Jack) dat ging best goed totdat in het middenspel enkele mindere zetten werden gespeeld. en Jack langzaam steeds slechter kwam te staan en met zwaar de P in, op kon geven.
Benno speelde op bord twee en ook hij kon lang de "dikke" 2100-speler aardig bijbenen, maar na een verleidelijke grafzet even voor de tijdcontrole kon hij opgeven.
De teamcap op het vijfde, ik zei de gek, had toen allang de partij verloren, met wit nota bene kreeg ik een openingslesje dat een pion en stelling koste. Toen wat er nog restte van de stelling ook instortte, gaf ik op.
De volgende verliespartij kwam op naam van Van Dongen. Rob had in het middenspel een dubieus pionnetje gesnaaid. Dat koste een stuk, maar met een grote kans op eeuwig schaak. Dertig zetten lang achtervolgde Rob de witte koning, het mocht helaas niet baten. Wit liep naar de overkant en het spel was uit.
We waren al begonnen met een nul want Jaap was er niet. Mijn fout, ik had Jaap van de opstelling moeten afhalen omdat hij niet reageerde op mail en telefonades. Hopelijk niet iets ernstigs.
En dan nu het goede nieuws. Roel met zwart speelde het Hollands op zijn Roels en maakte na wat schermutselingen een goede remise.
David op het derde bord had na een mooie opening positioneel een fraaie stelling die waarschijnlijk winnend voordeel kon opleveren. David miste een mooie kans en moest knokken voor remise en die haalde hij verdiend binnen.
Als laatste was Maria bezig, de hele partij stond ze wat beter. Er gingen steeds meer stukken af, maar Maria had nog altijd het beste spel. Het loper eindspel met gelijke kleuren speelde ze vlekkeloos en toen de tegenstander zelf een vrijpion wilde creëren, maakte ze het meteen uit. Mooi punt.
De volgende wedstrijd staat al snel voor de deur: 13 december thuis tegen Aartswoud, tegen dat team moeten we kunnen scoren.

Externe competitie SGA

VAS 8 - Klasse 3B
Derde ronde:
do 20-11:
VAS 8 - Espion 3 = 5-3
Door Roelof Reinders
VAS 8 is een nieuw team, waarvan een groot deel van de spelers nog geen rating heeft. Afgelopen donderdag stond onze tweede wedstrijd op het programma, en de vooruitzichten waren niet goed. EsPion 3 is over de hele breedte een sterk team, en had eerder al van Oosten Toren - dat ons alle hoeken van het schaakbord had laten zien - weten te winnen, waardoor ze een van de favorieten voor de groepswinst waren. Als underdog namen we dus plaats achter het bord.
De avond begon zorgelijk. Younous (bord 7) was iets te gretig in de opening en liet zijn dame in het nauw drijven. Hij moest hierdoor een kwaliteit opgeven en zijn tegenstander rondde het bekwaam af. 0-1
Op bord 8 speelde Pim een partij die lang gelijk opging. Hij dacht een winnende combinatie te zien door twee stukken te offeren voor de vrije doorgang van zijn pion, maar een rekenfoutje zorgde ervoor dat zijn tegenstander deze nog net in kon halen; 0-2.
Bord 6: met het halve punt van de vorige wedstijd op zak was Kees de trotse bezitter van het topscoordersjasje. Het leek er lang op dat hij deze misschien zou moeten afstaan, maar zijn tegenstander beging een fout in het eindspel en Kees strafte deze genadeloos af: 1-2, en het topscoordersjasje blijft de komende weken bij Kees in de kast hangen. 1-2
Op bord 3 speelde Peter de Leeuwe, die kort voor de wedstrijd als invaller werd opgeroepen. Hij vervulde de rol van vliegende keep met verve en bracht de gelijkmaker op het scorebord: 2-2.
Simon werd door zijn tegenstander op bord 4 verrast met een variant op de Scandinavische opening waarbij een extra pion werd geofferd. Hij hield het hoofd koel en zijn tegenstander moest zonder noemenswaardige compensatie afwikkelen naar een toreneindspel met een pion achter. Hoe Simon dit eindspel uiteindelijk heeft gewonnen is voor iedereen, inclusief hemzelf, nog steeds een raadsel. Maar het is wel een feit: 3-2.
Jelle speelde op bord 2 misschien wel de mooiste partij van de avond. Het beslissende moment was een tactisch hoogstandje. In een scherpe stelling kon Jelle zijn tegenstander trakteren op een aftrekschaak en vork in één. 4-2.
Mijn eigen partij was gecompliceerd. Met een gelijkwaardige stelling en een voordeel in tijd vernam ik dat het vierde punt binnen was. Ik besloot remise aan te bieden om de matchwinst veilig te stellen. Mijn tegenstander had echter gezien dat ik met mijn laatste zet een pion ongedekt liet staan, en besloot deze te slaan en door te spelen. Wat mijn tegenstander niet had gezien, wellicht omdat hij verrast werd door mijn remise-aanbod, was dat ik met mijn laatste zet tevens een matdreiging op het bord had gebracht. Zo kreeg de partij een abrupt einde en was het vijfde bordpunt binnen.
Yoram had op bord 5 in de tussentijd moeite met de doorgebroken pion van zijn tegenstander en was in tijdnood geraakt. Hij moest opgeven, maar dat was slechts een kleine domper op de feestvreugde: de eerste overwinning van het nieuwe VAS 8 was een feit!
Vierde ronde:
do 11/12:
VAS 8 - Caissa 11

Externe competitie SGA

VAS 5 - Klasse 1A
Tweede ronde
do 27-11:
VAS 5 - Fischer Z 20 = 4½-3½
VAS 5 wint op het nippertje
Donderdag 27 november speelde VAS 5 thuis tegen Fisher-Z 2. De wedstrijd eindigde met hangen en wurgen in een 4½-3½-overwinning voor VAS.
Aan het vierde bord speelde Elmer van Eeghen zoals gebruikelijk remise. De remisekoning van VAS 5 flikte het ook deze keer weer. Alle zware stukken werden geruild, Elmer’s koning stond misschien een tikkeltje slechter, maar echte doorbraken waren niet meer te verwachten. Een gelijkspel werd overeengekomen. ½-½
Elco Hakvoort behaalde op bord 3 ook remise. Hij koos deze keer, ietswat onverwacht voor een semi-Slavische strucuur. Ondanks dat hij dit niet vaak speelt, stond zwart vrij redelijk. Het enige gevaar van wit kwam van de witte loper op g2 en de daarbij behorende lange diagonaal. Toen dat gevaar geneutraliseerd was, was er niet veel meer aan de hand. Beide heren besloten het op een akkoortje te gooien en zo was de stand 1-1.
Wesley Ng toonde aan dit seizoen goed in vorm te zijn. Hij scoorde al 1½ punt. Vorige keer een solide remise, deze keer een mooie overwinning op Michael Abspoel. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar toen dhr. Abspoel toestond dat Wesley Lxf7+ kon spelen, was Wesley aan de winnende hand. De zwarte koning stond volledig ingebunkerd door zwarte stukken, maar stond desondanks niet veilig. Met enkele krachtzetten werd de koning uit zijn beschutting gelokt en was de overwinning een feit. 2-1
Jouke van Veelen speelde zoals gebruikelijk op het eerste bord. Een gelijke stelling omtoveren tot winnende stelling is wel aan Jouke toevertrouwd. Met chirurgische precisie deed Jouke rustige zetten die zijn stelling alleen maar versterkten. Eerst leidde dat tot kwaliteitswinst, later tot een stelling waarin hij heer en meester was. Tegenstander Monique werd langzaam maar zeker aan de kant geschoven. 3-1
Remy Hakvoort speelde op bord 8 tegen Adri Schoorl. In een Franse structuur, die lang gelijk opging, geging Remy in het ontstane loper vs. paard-eindspel een kapitale blunder door zijn loper weg te geven. Als dat niet was gebeurd stond zwart nog wel iets beter, maar was remise zeer waarschijnlijk geweest. 3-2
Ben Duivenvoorden viel wederom in in VAS 5. En, helaas voor hem, wederom zonder succes. Hij verloor van Ronald Gouma aan het 5e bord. Een mooie combinatie van Ronald deed hem de das om. 3-3
Ondertussen bereikte Kenzo Dolce op bord 7 een prima stelling tegen Kees de Kruif. Twee verbonden centrum-vrijpionnen zagen er heel gevaarlijk uit. Een miscommunicatie met de teamcaptain zorgde ervoor dat Kenzo (in tijdnoodfase) remise aanbood aan in de veronderstelling dat het nog 3-2 was voor VAS. Dat aanbod werd gretig aangenomen. Had Kenzo geweten dat het daarna bij Milan nog zo spannend zou worden, had hij nog wel even doorgespeeld.
Alles kwam dus aan op het duel Milan Ramer vs. Gijs Markus. Milan zelf vond het achteraf ook een rommelpartij. Hij kwam namelijk heel goed te staan, maar maakte het telkens niet af. Dan beging hij een onnauwkeurigheid waardoor zijn tegenstander mocht blijven hopen. Zeker in tijdnoodfase was het gigantisch spannend. Gijs had misschien kansen met Lh4, maar speelde in plaats daarvan Dh1+. Milan verdedigde zich nauwkeurig en sleepte uiteinde een moeizame overwinning uit het vuur. Hierdoor kwam de eindstand op 4½–3½.
De eerste overwinning van VAS 5 dit seizoen werd daarna nog uitgebreid nabesproken en gevierd in diverse kroegen. Bord VAS 5 - Fisher-Z 2 Uitslag
1 Jouke van Veelen - Monique vd Griendt 1-0
2 Milan Ramer - Gijs Markus 1-0
3 Elco Hakvoort - Leo Littel ½-½
4 Elmer van Eeghen - Thomas Hauptmann ½-½
5 Ben Duivenvoorden - Ronald Gouma 0-1
6 Wesley Ng - Michael Abspoel 1-0
7 Kenzo Dolce - Kees de Kruif ½-½
8 Remy Hakvoort - Adri Schoorl 0-1
Derde ronde
do 29-1:
VAS 5 - De Amstel 1

VAS 3 - Prom.
Derde ronde
do 27-11:
Laurierboom-Gambiet 2 - VAS 3 = 1-7
Wedstrijdverslag van Joris van Vuure.
Vierde ronde
do 29-1:
VAS 3 - Amsterdam West 2

VAS 4 - Klasse 1B
Tweede ronde
do 20-11:
VAS 4 - De Wachter 1 5½-2½
Derde ronde
ma 15-12:
Het Grasmat 1 - VAS 4

VAS 6 - Klasse 2B
Tweede ronde:
do 13-11:
VAS 6 - Oosten Toren 2 4½-3½
vr 12-12:
ENPS 3 - VAS 6

VAS 7 - Klasse 3A
Vierde ronde:
do 4/12:
VAS 7 - Espion 4 6-2
Vijfde ronde:
vr 30/1:
MSK 2 - VAS 7

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD