VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 12

Donderdag 13 november 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Niels van Dam
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Jij dacht dat je het zwaar hebt geloot met zwart tegen Yung-Hoon de Rover? Ik moet met zwart tegen Tex de Wit en die is nog veeeel sterker."
Jos Arts heeft het niet getroffen bij de loting voor de interne competitie.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Keizer vervolg (midden)
- Keizer uitslagen (rechts)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Externe competitie SGA (midden)
- Toernooitijgers (rechts)

Opdrachtschaak

Niels van Dam presenteerde een variatie op het schaakspel.
Lees verder

VAS-kalender

1. Intern
do 13 november: Keizer 9
2. Extern
do 13-11: VAS 6 - Oosten Toren 2
vr 14-11: ENPS 4 - VAS 7
do 20-11: VAS 4 - De Wachter 2
do 20-11: VAS 8 - EsPion 3
za 22-11: Assen - VAS
za 22-11: ZSG - VAS 2
do 27-11: Laurierboom-Gambiet 2 - VAS 3
do 27-11: VAS 5 - Fisher Z 2

Keizer

Op donderdag (6/11) werd de achtste ronde van de Keizer-competitie gespeeld.

Afgelopen donderdag was het een drukte van jewelste op VAS. Niet omdat er nou veel externe wedstrijden waren, nee. Het was razend druk op de clubavond vanwege de interne. Er waren maar liefst 16 spelende borden. Dat is voorlopig het hoogste aantal spelende borden dit kalenderjaar.
Voordat er gestart werd met de partijen kwam voormalig voorzitter Niels van Dam nog met een klein intermezzo. Opdracht-schaak. Verderop in de mailing leest u hier meer over.
Michael Brockmann bemande vandaag de bar. Dat ging hem goed af. Het is mogelijk dat het invloed had op zijn partij tegen Jos ten Hacken. Hij verloor namelijk. Jos wist een goede stelling tot winst te voeren door de aloude omkeer-regel te gebruiken; lukt een combinatie op een bepaalde manier niet, draai dan de zetvolgorde om. Dan lukt het vaak wel. Zo ook tegen Michael. Een verdiend punt voor Jos.
Jack Smith had het zwaar tegen Yung-Hoon de Rover. Yung-Hoon’s witte stukken kwamen al gauw agressief binnenvallen op de damevleugel. Deze druk werd Jack uiteindelijk te veel.
In de partij tussen Joost van Dongen en Victor Hendriks trok Victor aan het langste eind.
Remy Hakvoort speelde tegen Wim Eveleens. In een franse structuur had Wim algauw het beste van het spel, helemaal toen een kleine combinatie hem 1 stuk tegen 2 pionnen opleverde. Nadat geforceerd alle stukken werden geruild, was het voor Wim een koud kunstje om de partij winnend af te sluiten.
Dick Paulis had het lang lastig tegen Jelle Treep. Maar in het eindspel was Dick toch net iets behendiger.
Morrison Lesger speelde tegen Tom Prent. Morrison bleek een maatje te groot voor Tom en was de rest van de avond bij het Opdracht-Schaak te vinden.

Keizer (vervolg)

Tex de Wit speelde tegen Jos Arts. Zoals Jos van tevoren al had voorspeld, werd het voor hem een heel lastige avond. Jos deed zijn best, maar kon niet voorkomen dat Tex hem versloeg.
Ben Duivenvoorden speelde tegen Rob van Dongen. Heel lang stond er een symmetrische stelling op het bord. Toen de symmetrie eindelijk geslecht werd, hield Ben een verre vrijpion over. Even leek het erop alsof deze de pion Ben de winst zou bezorgen, maar dankzij bekwaam verdedigen van Rob bleek dit ijdele hoop. Daarna was al Ben’s gevaar geneutraliseerd en kon Rob de losse pionnen zo oppikken en daarmee de winst veiligstellen.
Roelof Reinders doet zijn kopmanschap van VAS8 eer aan. Hij bewees over een flinke dosis schaaktalent te beschikken, want hij versloeg niemand minder dan Jerry Pieter.
Frits Locher moest tegen Ed Baarslag. Dat is op papier al een onmogelijke opgave, in de praktijk al helemaal. Een tricky penning leverde al gauw stukwinst op voor Ed. Niet voor later was ook de vijandelijke koning gestrikt in een matnet.
De enige remise van de avond kwam op naam van Peter de Leeuwe en Corjan Nota. Gebaseerd op de eindstelling leek mij dit terecht.
Joris van Vuure is de laatste tijd steeds vaker op de nieuwe VAS-locatie te vinden. Deze keer speelde hij tegen Simon Buijs. Het ging redelijk gelijk op, maar uiteindelijk won Joris.
Henri François speelde tegen Yoram Clapper. De partij werd er al gauw een van een gestoorde-materiaalbalans. Henri stond materiaal achter, maar had als compensatie wel een verre vrije d-pion. Uiteindelijk besliste die de partij en bleef Yoram met lege handen achter.
Jaap Jung en Jeff Hamburg speelden tegen elkaar. Beide heren verheugden ons weer eens met hun aanwezigheid. De partij eindigde in een overwinning voor Jaap.
Tom Flesseman speelde een prachtige partij tegen Peter de Casparis. Zijn paarden infiltreerden al gauw de zwarte stelling en vonden een sterk veld op d6. Vanaf hier zorgden zij ervoor dat de zwarte koning zich steeds ongemakkelijker begon te voelen. Tom besliste de partij in zijn voordeel.
Tot slot nog de partij tussen twee laatkomers. Andy had zich al geschikt in een avondje bier drinken aan de bar, maar tot zijn opluchting kwam even later ook Daan Schaink nog binnenwandelen en konden de beide heren toch nog een partij spelen. Onder het genot van een biertje trok Andy de overwinning naar zich toe.

Keizer (uitslagen)

Rover de Yung-Hoon - Smith Jack 1-0
Dongen van Joost - Hendriks Victor 0-1
Hakvoort Remy - Eveleens Wim 0-1
Paulis Dick - Treep Jelle 1-0
Hacken ten Jos - Brockmann Michael 1-0
Lesger Morrison - Prent Tom 1-0
Wit de Tex - Arts Jos 1-0
Duivenvoorden Ben - Dongen van Rob 0-1
Reinders Roelof - Pieter Jerry 1-0
Locher Frits - Baarslag Ed 0-1
Leeuwe de Peter - Nota Corjan ½-½
Vuure van Joris - Buijs Simon 1-0
François Henri - Clapper Yoram 1-0
Jung Jaap - Hamburg Jeff 1-0
Flesseman Tom - Casparis de Peter 1-0
Schaink Daan - Soest Andy 0-1

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Derde ronde:
za. 22/11:
Assen - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Derde ronde:
za. 22/11:
ZSG - VAS 2

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
Derde ronde
do 27-11:
Laurierboom-Gambiet 2 - VAS 3

VAS 4 - Klasse 1B
Tweede ronde
do 20-11:
VAS 4 - De Wachter 2

VAS 5 - Klasse 1A
Tweede ronde
do 27-11:
VAS 5 - Fischer Z 20

VAS 6 - Klasse 2B
Tweede ronde:
do 13-11:
VAS 6 - Oosten Toren 2

VAS 7 - Klasse 3A
Derde ronde:
vr 14-11: ENPS 4 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3B
Derde ronde:
do 20-11:
VAS 8 - Espion 3

Toernooitijgers

Geen nieuws.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD