VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 11

Vrijdag 7 november 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Dick Paulis en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "In al die jaren dat ik schaak, is mij het nog nooit overkomen dat ik een schaakje over het hoofd heb gezien. Mijn verliespartij in 8 zetten is de snelste ooit uit mijn lange en rijke schaakcarrière."
Peter de Leeuwe baalt als een stekker na zijn zeer onfortuinlijke verliespartij tegen Frits Locher.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
do 13 november: Keizer 9
2. Extern
do 13-11: VAS 6 - Oosten Toren 2
vr 14-11: ENPS 4 - VAS 7
do 20-11: VAS 4 - De Wachter 2
do 20-11: VAS 8 - EsPion 3
za 22-11: Assen - VAS
za 22-11: ZSG - VAS 2
do 27-11: Laurierboom-Gambiet 2 - VAS 3
do 27-11: VAS 5 - Fisher Z 2

Keizer

Op donderdag (5/11) werd de zevende ronde van de Keizer-competitie gespeeld.

De computer was op onverklaarbare wijze gecrasht, intern-wedstrijdleider voor 1 dag, Joost van Dongen, was ook scheidsrechter bij de externe partijen, kortom; het verliep afgelopen donderdag niet allemaal even soepeltjes. Maar niet getreurd; er werd wel gewoon intern geschaakt. Met twee thuisspelende VAS-teams + VAS 8 die bij Oosten Toren speelde, was het niet extreem druk op de interne. Maar het was wel heel gezellig.

1 Wijgers Ben - Soest Andy 0-1
2 Paulis Dick - Titus Branco 1-0
3 Soest Andy - Brouwer Floris 0-1
4 Casparis de Peter - Dongen van Joost 0-1
5 Leeuwe de Peter - Locher Frits 0-1
6 Ghijsen Pim - Greeuw Sietske 1-0
7 Koekoek Ton - Hendriks Victor ½-½
8 Eveleens Wim - Tromp Patriek 1-0
9 Schaink Daan - Rover de Yung-Hoon 0-1
Uislagen onder voorbehoud!

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
Tweede ronde:
do 30-10: VAS 3 - Caissa 6 3½-4½
Verslag:
VAS 3 komt net tekort tegen Caïssa 6
Door Joris van Vuure
Een spannende wedstrijd met twee teams die graag wilden winnen. Toen de rook was opgetrokken waren de matchpunten echter ook verdwenen.
Voor het derde is dit een zware tegenvaller; In de strijd om promotie hadden we deze wedstrijd graag gewonnen maar het zat er nu even niet in. Een aantal mensen kwam iets tekort en verder miste we Maria, die met een griepje thuis zat, natuurlijk enorm.
De wedstrijd chronologisch:
1. Milo speelde tegen VAS-trainer FM Tigran Spaan. Tigran woont op loopafstand van VAS, zijn kinderen spelen bij VAS maar zelf speelt hij al sinds jaar en dag elders in Amsterdam. Een beetje beschaamd nam hij dus plaats achter het bord en na zes zetten waren de heren remise overeen gekomen: ½-½, een prima resultaat voor Milo overigens!
2. Rob speelde tegen Nirav Christov en dat is een sterke tegenstander. Rob is nooit in de partij gekomen en al vrij snel was duidelijk dat de punten naar de tegenstander zouden gaan: ½-1½
3. Op bord 8 nam Jack plaats en hij speelde een streep van een partij. Ook in de analyse gingen diverse spelers ten onder tegen het geweld dat Jack had losgelaten op zijn tegenstander. Het was zo`n dag dat iedereen even Jack zou willen zijn! 1½-1½
4. Jordi speelde op het oog een evenwichtige partij. Of het evenwicht ooit echt is verbroken weet ik niet zeker, wel leek de zwarte Koningsindische aanval goed te zijn opgevangen. Uiteindelijk leek remise me een goede afspiegeling. 2–2
5. Joris werd in een rustige variant van het Engels verrast en kwam al snel onder druk te staan. Meestal is dat geen reden voor paniek, maar zijn tegenstander speelde een goede partij en bleef sterke zetten spelen en won daarmee uiteindelijk verdiend: 2 – 3
6. Even later kwam er ook slecht nieuws van Ben. In het onlangs gehouden Eijgenbroodtoernooi speelde hij nog de sterren van de hemel maar in deze partij kwam zijn Benoni niet uit de verf: 2 – 4
7. Michael en Piet waren nog aan het spelen en hadden een duidelijke opdracht. Er moest gewonnen worden. Na lang met een klein voordeeltje te hebben gespeeld wist Michael zijn tegenstander daadwerkelijk omver te krijgen.
8. Blijft over Piet, die als invaller voor Maria moest afrekenen met een gerenommeerde tegenstander. In een soort Koningsindisch in de voorhand golfden de kansen op en neer zonder dat het evenwicht definitief verbroken leek te worden. Uiteindelijk accepteerde Piet in een dubbel-lopereindspel met beide nog 4 pionnen remise in een stelling waarin hij nog maar een minuut had.
Dat dit voor de promotiekansen van VAS 3 niet goed is, begrijpt een kind. Na afloop wilde diverse teamgenoten aan het bier maar ook dat was op. We gaan met VAS 3 nu een weekje uithuilen en ons vervolgens richten op de volgende tegenstander. Hopelijk is Maria er dan weer bij! Derde ronde
do 27-11:
Laurierboom-Gambiet 2 - VAS 3

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Eerste ronde:
vr 17-10:
Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4 ½-7½
Tweede ronde
do 20-11:
VAS 4 - De Wachter 2

VAS 5 - Klasse 1A
Eerste ronde:
do 30-10:
VAS 5 - Volewijckers 1 3½-4½
Nipte Nederlaag VAS 5
Door Remy Hakvoort
Tegenstander van vandaag was het eerste team van De Volewijckers. Dat is echt zo’n team waar we al sinds jaar en dag tegen spelen, met wisselend resultaat.
Ten opzichte van vorig seizoen is VAS 5 weliswaar topscorer Michael Brockmann kwijtgeraakt (vorig seizoen 6 uit 6!), maar daar stond de komst van aanwinst Milan Ramer tegenover. Toch ook zeker 2000+ waard. Ook Kenzo Dolce is aan het team toegevoegd. Ook niet verkeerd.
Op bord 8 gebeurde vrij weinig. Ronald Marcellis maakte niet echt aanstalten om een aanval op te zetten, Kenzo Dolce vond het ook allemaal wel welletjes. Op zet 20 werd remise overeengekomen: ½-½.
Elmer van Eeghen (bord 4) speelde een goede partij. Tegen Bart Janssen manoeuvreerde hij uitstekend, pakte veel ruimtevoordeel en zette langzaam maar zeker zijn tegenstander steeds verder onder druk. Met een mooie combinatie maakte Elmer de partij gedecideerd af: 1½–½.
Ik (Remy Hakvoort op bord 5) kwam er tegen Glenn Patrick Macdonald niet lekker uit. Vanwege een gambiet belandde het initiatief al gauw bij mijn tegenstander en die deed alleen maar aanvallende zetten. Zelfs met taai verdedigen mocht het niet meer baten. Als al je stukken op de achterste rijen staan, is dat toch geen goed voorteken: 1½-1½.
Wesley Ng (bord 6) stond de hele partij gelijkwaardig. In een pionnen + paard eindspel probeerde hij nog wel, maar Peter Ruiter verdedigde zich telkens goed. Remise was een terechte uitslag: 2-2.
Op bord 1 had Jouke van Veelen het lastig met dhr. Roebers (2234). Jouke vocht voor wat-ie waard was en dat leverde toch maar een hele mooie remise op: 2½-2½.
Ben Duivenvoorden (bord 8) had tegen Jan Hamstra een winnende stelling op het bord, 4 vs. 3 pionnen + beiden nog een paard. De koningsvleugel was volledig onder controle door Ben. Op de damevleugel had hij echter een minderheid 1 vs. 2 pionnen. Ben had de keuze uit een aantal goede paardzetten, maar koos de verkeerde. Hij bood een paardenruil aan, en dat was funest. Zijn tegenstander accepteerde dat onmiddellijk, en de damevleugelpionnen waren niet meer te stoppen. Een domper, vooral na een goede pot van Ben: 2½-3½.
Elco Hakvoort (bord 3) speelde tegen Richard Lindeman. Hij stond de hele partij gelijkwaardig. Op het eind ging het echter mis. In tijdnood nog wel. Remise aanbieden (G4-regel) had gekund, maar dat betekende wel dat Milan dan verplicht moest winnen. En daar zag het op dat moment niet naar uit. Gedwongen snel te spelen vanwege de klok kwam Elco in een paardvork terecht en dat kostte hem zijn dame. Einde partij: 2½-4½.
Milan Ramer (bord 2) was als laatste nog bezig tegen Mark van Beurden. In een Franse stelling kon het beide kanten opgaan. In de tijdnoodfase werd er remise aangeboden en afgeslagen. Dus kwam hier wel de G4-regel. Beide spelers kregen nu een increment van 5 seconde per zet. En nadat alle zware stukken waren geruild had Milan nog 2 verbonden vrijpionnen. Die bezorgden hem de overwinning: 3½-4½.
Tweede ronde
do 27-11:
VAS 5 - Fischer Z 2

VAS 6 - Klasse 2B
Eerste ronde:
ma 27-10:
Almere 5 - VAS 6 4½-3½
Tweede ronde:
do 13-11:
VAS 6 - Oosten Toren 2

VAS 7 - Klasse 3A
Tweede ronde:
do 23-10:
VAS 7 - Volewijckers 2 4½-3½
Derde ronde:
vr 14-11: ENPS 4 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3B
Eerste ronde: vrij
Tweede ronde:
do 30-10:
Oosten Toren 3 - VAS 8 7½-½
VAS 8 speelde uit bij Oosten Toren. Tegen het derde team werd echter een grote nederlaag geleden. De enige die niet met een nul thuiskwam was Kees Sraks. Hij scoorde remise. Misschien moeten alle leden toch wat meer oefenen en iets vaker een potje komen schaken op de clubavond?
Derde ronde:
do 20-11:
VAS 8 - Espion 3

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Tweede ronde:
za. 1/11:
De Waagtoren - VAS 3½-4½
Geen verslag.

VAS 2 - Klasse 3D
Tweede ronde:
za. 1/11:
De Wijker Toren 2 - VAS 2 3½-4½
Het 2e herstelde zich na een eerdere ne- derlaag. Nu werd er gewonnen bij De Wijker Toren 2.
Door Dick Paulis
Op de bijzonder mooie eerste november- dag speelden we in een bijzaaltje van de uitgestorven Moriaan in Wijk aan Zee, de hal die over twee maanden weer zal vol- stromen met schakers uit de hele wereld. We behaalden een kleine maar mooie overwinning op de club uit Beverwijk dat de KNSB wedstrijden hier speelt.
Rob van Dongen viel in voor Camilo en deed dat bekwaam, met zwart neutrali- seerde hij snel alle aanvalspogingen van wit en hij kon het remiseaanbod accep- teren, er zat geen leven meer in de stelling. Ook Ber op het zevende bord en Jaap op het achtste bord speelden remise. De standen op de borden leken ook deze resultaten zeer te recht- vaardigen.
Op het eerste bord viel Ben Wijgers in voor Niek Oud die aan een schaakrondje Europa is begonnen. Ben leek wat compensatie te hebben voor een pion die hij in de opening was kwijtgeraakt. Maar het opjagen van de zwarte dame leverde Ben een positioneel slechte stelling op en de partij ging verloren.
Patriek had druk op zijn stelling en kwam er niet makkelijk van af. Zou het nog wat worden met het tweede vandaag?! Terwijl Patriek zat te zwoegen kon ik met een zwartveldig loperoffer een tempo winnen en een matdreiging creëren. Door ook de witveldige loper aan te bieden was het in één klap uit, mijn tegenstander gunde mij het matzetten. Dank daarvoor.
Daarna was het de beurt aan Roel die zijn lang gerokeerde tegenstander tac- tisch helemaal stuk speelde en ook een lekker punt binnen haalde. David bracht de overwinning binnen, hij wist uit een stelling die er op het eerste gezicht gelijk uitzag, dreigingen top het bord te toveren die uiteindelijk de tegenstander de das omdeden. Dat Patriek uiteindelijk nog verloor deed er niet meer toe. Nou ja, voor Patriek wel natuurlijk maar de volgende wedstrijd heeft hij wit. Hoi hoi.

Toernooitijgers

Geen nieuws.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD