VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 10

Vrijdag 31 oktober 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Jasper Boonstra en Toon Mentink
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Joost - Kees, 71 zetten, 1-0. Ik denk dat ik in die twee partijen tegen Kees inmiddels al 140 zetten heb gedaan"
Joost van Dongen geeft aan hoeveel moeite hij telkens heeft om zijn partijen tegen Kees Straks winnend af te sluiten.

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Regel G4 (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
do 16 oktober: geen schaken
2. Extern
do 23-10: VAS 7 - Volewijckers 2 4½ - 3½
ma 27-10: Almere 5 - VAS 6 4½ - 3½
do 30-10: VAS 3 - Caissa 6 3½ - 4½
do 30-10: VAS 5 - Volewijckers 1 3½ - 4½
do 30-10: Oosten Toren - VAS 8 7½ - ½
za 1-11: De Waagtoren - VAS
za 1-11: De Wijker Toren 2 - VAS 2
do 13-11: VAS 6 - Oosten Toren 3
vr 14-11: ENPS 4 - VAS 7
do 20-11:VAS 4 - De Wachter 2
do 20-11: VAS 8 - EsPion 4

Keizer

Op donderdag (23/10) werd de zesde ronde van de Keizer-competitie gespeeld.

Geen verslag

1 Yung-Hoon de Rover - Wim Eveleens ½-½
2 Victor Hendriks - Jack Smith 1-0
3 Remy Hakvoort - David Kleeman 0-1
4 Joost van Dongen - Kees Straks 1-0
5 Ben Wijgers - Rob van Dongen 1-0
6 Andy Soest - Ben Duivenvoorden 1-0
7 Jerry Pieter - Dick Paulis 0-1
8 Jos ten Hacken - Sietske Greeuw 1-0
9 Jordi Gernaert - Tex de Wit 0-1
10 Jos Arts - Frits Locher 1-0
11 Ton Koekoek - Morrison Lesger 1-0

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.
Tweede ronde:
do 30-10: VAS 3 - Caissa 6 3½-4½
Derde ronde
do 27-11:
Laurierboom-Gambiet 2 - VAS 3

VAS 4 - Klasse 1B
Eerste ronde:
vr 17-10:
Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4 ½-7½
Tweede ronde
do 20-11:
VAS 4 - De Wachter 2

VAS 5 - Klasse 1A
Eerste ronde:
do 30-10:
VAS 5 - Volewijckers 1 3½-4½
Tweede ronde
do 27-11:
VAS 5 - Fischer Z 2

VAS 6 - Klasse 2B
Eerste ronde:
ma 27-10:
Almere 5 - VAS 6 4½-3½
Tweede ronde:
do 13-11:
VAS 6 - Oosten Toren 2

VAS 7 - Klasse 3A
Tweede ronde:
do 23-10:
VAS 7 - Volewijckers 2 4½-3½
Derde ronde:
vr 14-11: ENPS 4 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3B
Eerste ronde: vrij
Tweede ronde:
do 30-10:
Oosten Toren 3 - VAS 8 7½-½
Derde ronde:
do 20-11:
VAS 8 - Espion 3

Regel G4

Toelichting regel G4 bij SGA wedstrijden
Door Jasper Boonstra (SGA)
Beste wedstrijdleiders,
Eigenlijk had ik hier eerder mee moeten komen maar hierbij wou ik een belangrijke wijziging in het FIDE-reglement toelichten wat ook voor de gehele SGA van toepassing is maar niet expliciet vermeld staat in het competitie- reglement van de SGA.
Artikel 13.1 begint de zin met: 1) Tenzij in dit reglement anders bepaald is, wordt gespeeld volgens de FIDE-spelregels.
In aanvulling op ditzelfde artikel zijn er wijzigingen door de FIDE doorgevoerd welke ook automatisch voor ons van toepassing zijn.
Het zogenaamde aanhangsel G is van toepassing op de SGA. Van het aanhangsel G wou ik G2 en G4 toelichten. G2 houdt in: Voor aanvang van de wedstrijd moet de wedstrijdleider aangeven of G4 of G5 van toepassing is. Bij de laatste ALV is er een voorstel gedaan om het aanhangsel G4 niet van toepassing te laten verklaren. Dit voorstel is echter verworpen waarmee G4 wel van toepassing wordt verklaard via Artikel 13 van het SGA-competitie-reglement.
G4 houdt in: Als de aan zet zijnde speler minder dan twee minuten op zijn klok over heeft, dan mag hij, zo mogelijk, verzoeken om over te gaan op een niet opsparende of wel opsparende tijdsinstelling met 5 extra seconden per zet voor beide spelers.
Dit is ook een remiseaanbod/-voorstel.
Als dit remisevoorstel wordt afgewezen en de arbiter gaat akkoord met het eerder genoemde verzoek dan moet die extra tijd op de schaakklok worden ingesteld. De tegenstander krijgt 2 minuten extra tijd en de partij wordt voortgezet.
De bedoeling is dus dat er vooraf van de wedstrijden wordt aangegeven door de competitieleider dat G4 van toepassing is.
- G4 is in alle gevallen van toepassing verklaard en is er geen ruimte voor afwijken naar bijvoorbeeld G5. Als een speler gebruik wil maken van G4 wanneer hij minder dan 2 minuten tijd heeft moet hij dus in alle gevallen de mogelijkheid daarvoor hebben, ongeacht de stelling.
- G4 is een automatisch remisevoorstel. Als de tegenstander niet akkoord gaat met het remisevoorstel dient de wedstrijdleider in alle gevallen dus zorg te dragen voor een increment van vijf seconden per zet voor beide spelers plus 2 extra minuten voor alleen de tegenstander.
- Voor G4 heb je een DGT nodig vanwege het increment. Dat wil niet zeggen dat je dan voor alle 8 borden DGT's nodig hebben. Je kan gerust partijen met Gardeklokken spelen en wanneer de situatie zich voordoet kan je de DGT erbij pakken en kan de wedstrijdleider de tijd instellen plus de 2 minuten extra tijd voor de tegenstander.
Ik zou jullie allen willen adviseren om 1 of 2 DGT's apart te zetten en deze op het menu te zetten waarbij het increment van vijf seconden per zet van toepassing is met een willekeurig aantal minuten op de klok. De wedstrijdleider hoeft dan alleen het aantal minuten te wijzigen en zodoende kan de partij dan gelijk voortgezet worden.
In het geval van 0 werkende DGT's zou ik de thuisspelende club willen adviseren aan de bezoekende vereniging te vragen om 1 of 2 DGT's mee te nemen naar de desbetreffende wedstrijd.
Tevens wou ik rectificeren dat het niet verplicht is voor de wedstrijdleiders om voor aanvang van de wedstrijd aan te geven dat G4 van toepassing is. In het begin is het misschien nog wel verstandig om dit aan te geven maar het is dus niet verplicht.
Ik zal er zorg voor dragen dat dit ook op de site komt te staan. Ga er maar van uit onder artikel 13 van het competitiereglement van SGA.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Tweede ronde:
za. 1/11:
De Waagtoren - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Tweede ronde:
za. 1/11:
De Wijker Toren 2 - VAS 2

Toernooitijgers

Toernooiverslag: Bad Sooden-Allendorf
Door Toon Mentink
Tijd is geld, dan moet ik schatrijk zijn want ik heb tijd zat. Toch maar een goedkope camping genomen vanwege een dreigend begrotingstekort. Rijk zijn is al jaren alleen over- drachtelijk te begrijpen. In Bad Sooden Allendorf zijn meerdere keuzes van "aanwezig zijn". De voornoemde camping met als buurman Rob van Dongen en Hetty. Zeer aan te bevelen vanwege een tomeloos uitgebreide expertise omtrent "La petite histoire" en een exacte weergave van "La grande histoire". Sophie van Würtemberg is dus vaag gelieerd aan mevrouw Pavlova, waarbij Anna van Buren een minder positieve mening heeft over Maarten van Rossum. Van de camping loop je gemakkelijk naar het "Grenzmuseum" en ontdek je dat er twee soorten landen zijn, die waar ze je neerschieten als je eruit wilt en die waar ze je neerschieten als je erin wilt. In Europa loopt iedereen in en uit en ben je niet eens strafbaar als illegaal, hetgeen sterk te prefereren is boven neerschieten.
Een tweede keuze een lawaaiig pension met andere schakers die elkaar de partij laten zien. Een soort zelfingenomen kwelling met een brei van varianten waar alleen Houdini weg mee weet. Voor senioren met verlate ambities misschien nuttig maar voor mensen met een grote weerstand tegen de "Alzheimervarianten", een crime.
De laatste keuze is een goed hotel in de buurt van de "Gradierwerke". De hinderlijke pollenallergie krijgt hier geen kans door de heilzame werking van gecompliceerde zoutverbindingen, die je longen in staat stellen weer te ademen als Nicky Terpstra in de laatste kilometers van Parijs-Roubaix. De massages in het hotel zijn aangenaam waardoor snelle genezing voor de hand ligt. Er lopen slechts enkele senioren door Bad Sooden waarbij de genezing wat langer op zich laat wachten. Zij behelpen zich blijmoedig met authentieke wandelstokkenen uit Lindewerra of een 4x4 rollator.
De speelzaal is aangenaam en elke ronde voor het schaken is er een speech van meneer Esscher die dreigt het toernooi naar september te verplaatsen. De burgemeester voert de spanning nog op, maar het resultaat is gunstig. Volgend jaar van 9 tot 17 mei 2015 is "Das Hessische Senioeren Meisterschaft". De Nederlandse schakers beheersen als geen ander "Das Totalschach" en draaien volop mee in de top. Ad van den Berg werd de logische winnaar na een kleine omissie van Jaap Vogel. Een bijzonder dankwoord verdient Niek Oud, hij is de nestor van VAS en zag ooit een hond een dame slaan waardoor deze de partij won. De baas van de hond dacht dat het wel meeviel met de capaciteiten van zijn hond want die had al drie partijen verloren. Hoewel mijn eigen hond een afstammeling is van een politiehond, weet ik nu dat ik de moed niet moet opgeven. De schaakkennis van Rob en de pedagogische empathie van Hetty, kunnen er volgens mij voor zorgen dat mijn hond volgend jaar een goede FM zal zijn. Of ik er zelf voordeel van zal hebben valt te betwijfelen maar dat neemt niet weg dat ik volgend jaar weer mee doe, al is het alleen voor de forellen die eigenhandig gevangen werden door mevr. M. Gijssen en al dan niet "gebacken oder ins Blau" tot ons kwamen. Tot slot een anekdote van mijn hand, ingegeven door de vele raven die Hessen herbergt en allen gespot werden door Arend van Oosten. Arend slaagde er ook in Rob het verschil bij te brengen tussen een adelaar en een rode wouw. De raaf is een zeer intelligente vogel en die zich leent voor leerzame fabels. De originele versie leert ons dat je niet in moet gaan op gevlij want dan ben je snel je kaas kwijt. De moderne versie gaat als volgt:
Er zat een raaf in de boom met een flink stuk brood in de bek en wederom komt de vos voorbij. Dit keer roemt hij niet de zangkwaliteiten van de raaf maar hij meldt wel terloops dat de vrouw van de raaf ligt te rollebollen met een andere raaf. De raaf ontsteekt in woede en roept "Wie is die eikel?" Het brood valt naar beneden en is voor de vos. De moraal is heilzaam: als je vrouw ligt te rollebollen met een ander kun je beter je bek houden want anders ben je ook nog je brood kwijt.
P.S. Ik heb geen partijen of diagrammen en ook nog geen einduitslag, maar dat lijkt me ook overbodig met zo'n gevarieerd cultuuraanbod in Bad Sooden.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD