VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 9

Woensdag 15 oktober 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Niels van Dam
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "En, moeten we al een zoekactie starten via het VAS-nieuws?"
Als blijkt dat Milan Ramer zijn ketting kwijt is...

Inhoud

- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Schaak-clinic (midden)
- Keizer vervolg (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Externe competitie SGA (rechts)

VAS-kalender

1. Intern
do 16 oktober: geen schaken
2. Extern
vr 17-10: Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4
do 23-10: VAS 7 - Volewijckers 2 ??
ma 27-10: Almere 5 - VAS 6
do 30-10: VAS 3 - Caissa 6
do 30-10: VAS 5 - Volewijckers 1
do 30-10: Oosten Toren - VAS 8
za 1-11: De Waagtoren - VAS
za 1-11: De Wijker Toren 2 - VAS 2

Keizer

Op donderdag (9/10) werd de vijfde ronde van de Keizer-competitie gespeeld.

De kraker ging tussen Victor Hendriks en Yung-Hoon de Rover. Beiden heren gingen vol voor de aanval. Hierdoor kwamen er al vlug dubbel- pionnen en zwakke koningen op het bord. De stelling van Yung-Hoon bleek toch net iets meer solide.
Jack Smith wist Kees Straks helemaal vast te zetten op zijn eigen helft. Met zoveel meer activiteit, was het voor Jack slechts een kwestie van de opening forceren en aanvallen.
Tom Prent en Remy Hakvoort speelden remise in een partij waar Tom steeds het betere van het spel had.
Andy Soest speelde gelijk tegen Dick Paulis. Dick ontsnapte hiermee, want Andy zag in een dame vs. 2 torens eindspel een geforceerde winst over het hoofd.
Yoram Clapper hield het lang vol, maar verzoop uiteindelijk toch in zijn partij tegen Ed Baarslag.
Ben Duivenvoorden wist te winnen van Elmer van Eeghen. Ter verdediging van Elmer kan worden aangevoerd dat hij ook tegelijkertijd de Bar moest runnen.
Tejo Hagen vocht voor wat-ie waard was tegen Camilo Guzman, maar kon het niet bolwerken.
Peter de Leeuwe kwam goed uit de opening tegen Elco Hakvoort, kwam nog beter te staan in het middenspel, maar blunderde in het verre eindspel een vol stuk weg. Sneu einde van een goed opgebouwde partij.
Henri François wist te winnen van Peter de Casparis.
Fritz Locher speelde tegen Tex de Wit. Gezien de speelsterke van beide spelers mocht verwacht worden dat de overwinning naar Tex zou gaan. En zo geschiedde. Maar Tex was wel zo vriendelijk om tijdens de partij nog het een en ander uit te leggen; zo hoorde ik onder andere rokade en notatie (slagzet) voorbijkomen.
Corjan Nota herstelde zich enigzins na zijn onverwachte nederlaag bij VAS 7. Tegen Joost van Dongen behaalde hij een zwaarbevochten remise. Met nog minder dan 2 minuten op de klok wist hij telkens de juiste verdedigingszet te vinden. Joost kon de opgewopen barricade niet slechten.
Tot slot speelden Julius Budwilowitz en oud-VAS'ser Kai Otto tegen elkaar. Zij horen strikt genomen niet tot de interne, en waren beiden dan ook alleen aanwezig in verband met de promotie van hun toernooi; het Amsterdam Rapid Toernooi.

1 Victor Hendriks - Yung-Hoon de Rover 0-1
2 Wim Eveleens - Jos Arts 1-0
3 Jack Smith - Kees Straks 1-0
4 Tom Prent - Remy Hakvoort ½-½
5 Andy Soest - Dick Paulis ½-½
6 Tejo Hagen - Camilo Guzman 0-1
7 Yoram Clapper - Ed Baarslag 0-1
8 Ben Duivenvoorden - Elmer van Eeghen 1-0
9 Elco Hakvoort - Peter de Leeuwe 1-0
10 Peter de Casparis - Henri François 0-1
11 Frits Locher - Tex de Wit 0-1
12 Corjan Nota - Joost van Dongen ½-½
13 Julius Budwilowitz - Kai Otto ½-½

Schaakclinic

Geslaagde Schaak-clinic bij het Cygnus
Door Niels van Dam
Op vrijdag 10 oktober organiseerde VAS bij zijn gastheer, het Cygnus Gymnasium, een heuse schaakclinic. De schaakclinic maakt onderdeel uit van het plan om de onderlinge banden te verstevigen.
Maar liefst acht (!) vrijwilligers waren bereid gevonden om mee te helpen aan dit evenement. Dank gaat uit naar Camilo, Samuel, Ben & Ben, Victor, Jack, Michael, en Niels! Jullie hebben er een leuke dag van gemaakt! Het maakte dat alles in ontspannen sfeer gebeurde en niemand zich in het zweet hoefde te werken.
Om kwart over drie werd er in de kantine van de school afgetrapt. Er waren drie onderdelen. Jack gaf leiding aan een achtkamp waarin de leerlingen en één leraar speelden om de mooie houten schaakklok te winnen. Ondersteuning werd gegeven door Victor en Camilo. Samuel draaide mee zodat niemand zonder tegen- stander kwam te zitten. Ben Duivenvoorden voorzag de leerlingen van bruikbare tips.
Ondertussen speelden afwisselend Michael en Niels op het grote tuinschaakspel als ‘de Beer’. Bij dit onderdeel kregen de leerlingen 7 minuten op de klok tegen ‘de Beer’ 2 minuten. Het werd een aantal keer erg spannend deels omdat de leerlingen een hulpcoach hadden in de persoon van Ben Wijgers, maar uiteindelijk bleef ‘de Beer’ telkens overeind.
Het laatste onderdeel was de schaakpuzzel. De leerlingen konden een antwoord inleveren en onder de goede antwoorden werd een houten schaakspel verloot.
Uiteraard kon er ook vrij geschaakt worden, hier werd gretig gebruik van gemaakt. Het toernooi eindigde in een mooie overwinning voor Noah Taylor die in een spannend rechtstreeks duel van de sterk spelende meneer De Jager had gewonnen. Hij mocht zodoende met de houten schaakklok (!) naar huis. De anderen gingen echter niet met lege handen naar huis. Alle deelnemers kregen een zak snoep mee.
De schaakpuzzelwedstrijd werd gewonnen door Lucas Breuker. Hij had de oplossing gevonden. Je moest je dame offeren om een zet daarna mat te geven. Hij ging naar huis met een mooi houten schaakbord en bijpassende stukken. Na afloop werd er nog lang door geschaakt.
Het grote schaakspel is door VAS cadeau gedaan aan de school en zal zeer waarschijnlijk een permanente plek in de kantine krijgen. Volgens mij is het Cygnus Gymnasium de enige middelbare school die dat heeft.
Al met al een zeer geslaagde dag. Over drie maanden doen we het weer!

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Tweede ronde:
za. 1/11:
De Waagtoren - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Tweede ronde:
za. 1/11:
De Wijker Toren 2 - VAS 2

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Eerste ronde:
vr 17-10:
Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Eerste ronde:
do 30-10:
VAS 5 - Volewijckers 1

VAS 6 - Klasse 2B
Eerste ronde:
ma 27-10:
Almere 5 - VAS 6

VAS 7 - Klasse 3A
Tweede ronde:
do 23-10:
VAS 7 - Volewijckers 2

VAS 8 - Klasse 3B
Eerste ronde: vrij
Tweede ronde:
do 30-10:
Oosten Toren - VAS 8

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
Eerste ronde:
do 9-10:
VAS 3 - Zukertort Amstelveen 4 5-3
Afgelopen donderdag speelde VAS 3 thuis tegen Zukertort Amstelveen 4. Ik kan u alleen de stand vertellen, van de partijen heb ik niet veel meegekregen.
Helaas heeft de redactie van VAS-nieuws ook geen wedstrijdverslag ontvangen. Aangezien de individuele resultaten ook nog niet zijn verwerkt op de website, kan ik u niet veel meer vertellen dan het resultaat. De wedstrijd eindigde in een klinkende 5-3 overwinning voor VAS 3.
Red.: in detail:
Joris van Vuure z-w Willem Moene 1 - 0
Milo Bogaard w-z Marcel Laarhoven 1 - 0
Milan Ramer z-w Willem Hensbergen 1 - 0
Jouke van Veelen w-z Michiel Harmsen 0 - 1
Michael Brockmann z-w Laurens Schilstra 1 - 0
Ben Wijgers w-z Ridens Bolhuis 0 - 1
Maria Vasilescu z-w Laura Ratniece 1 - 0
Rob van Dongen w-z Dirk Goes 0 - 1
N.B.: alle zwartspelers, op één na, wonnen!
Nagekomen uitgebreid verslag
VAS III goed begonnen!
Op donderdag 9 oktober is VAS 3 het seizoen goed begonnen. VAS 3 wil graag meedoen voor promotie en moest in de eerste ronde direct aantreden tegen één van de grootste concurrenten.
We traden aan zonder Jordi die in het buitenland zat. Jack was wel aanwezig om het team aan te moedigen maar stond zijn plaats af aan een op papier sterkere schaker. Dat laatste kenmerkt Jack als teamspeler natuurlijk enorm. Na afloop was Jack ook het middelpunt van de feestvreugde.
De wedstrijd kende deze keer drie soorten partijen.
1. De regelmatige overwinning.
2. De grote rommel of tijdnoodfase.
3. De zenuwslopende strijd.
We beginnen met de regelmatige overwinningen.
En laten we meteen met het slechtste nieuws beginnen. Jouke speelde de Botwinnikvariant met wit en knalde de zetten op het bord. Ergens verwisselde hij twee zetten en daarmee stond hij direct totaal verloren. De hele partij duurde uiteindelijk iets meer dan een half uur.
Daar stonden 3 goede overwinningen tegenover.
Michael was duidelijk een maatje te groot voor zijn tegenstander en bleef zorgvuldig schaken toen zijn tegenstander de moed al lang had opgegeven. Niemand heeft ook maar enig moment getwijfeld aan een goed resultaat.
Milan viel in en wist al snel een prima stelling te krijgen. Toen dat resulteerde in een stelling met een pion meer begon iedereen er in te geloven. De techniek van Milan bleek prima te zijn en er werd een regelmatige overwinning geboekt.
Milo is de afgelopen jaren flink wat elo-punten kwijt geraakt maar als teamleider ben ik er van overtuigd dat zijn niveau boven de 2000 ligt. Zijn verzoek om aan de kant te mogen plaats te nemen werd dus niet ingewilligd. Tegen Marcel Laarhoven, toch een speler met een elo van 2107, liet Milo zien hoe goed hij af en toe kan schaken. Zelfs Milo was tevreden over zijn eigen prestatie. Hij was de enige witspeler die won in de eerste ronde en misschien ook wel met de beste partij.
Natuurlijk waren niet alle partijen regelmatig; Zoiets gebeurt overigens zeer zelden maar op ons niveau is de helft al een prima score. Drie spelers lieten zich de kaas van het brood eten en dat waren er twee van ons en één van Amstelveen.
Rob speelde een prima partij en stond veel beter tegen rommelaar Dirk Goes. Met een pion meer raakte Rob de controle echter kwijt en toen hij op een bepaald moment Lb2 speelde ipv Le1 storte zijn stelling helemaal in. Niet veel later kon de sympathieke Goes een punt bijschrijven op het scoreformulier.
Ben kwam in zijn eerste partij voor VAS ook al zo goed te staan. Hij speelde tegen caféschaker Ridens Bolhuis en dacht al snel heel lang na over alle mooie mogelijkheden die er lagen. Die mogelijkheden bleven maar het denken stopte niet en toen kwam Ben dus in enorme tijdnood. In tijdnood ging Ben ten onder.
Joris speelde een gelijkwaardige partij tot het moment dat hij opeens zijn paard naar de rand speelde. Hij verloor een kwaliteit maar kon met een paard, een toren en een dame nog een heleboel speldenprikjes uitdelen. Op het moment dat zijn tegenstander definitief de controle kon pakken deed hij een slechte zet waarna Joris de partij toch nog naar zich toe kon trekken.
Tot slot het meest nerveuze duel.
Maria speelde de opening vrij agressief en ging vervolgens op de vijandelijke koning af. Haar Letse tegenstandster ging ook niet naar achteren waardoor er een leuke stelling op het bord kwam die voor mij moeilijk te beoordelen was. Beide dames waren na afloop niet helemaal tevreden over het vertoonde spel maar toen de rook van het middelspel was opgetrokken stond Maria duidelijk beter en had ze ook meer tijd. Hoe ze dat voordeel over de streep heeft getrokken heb ik niet meegekregen maar dat iedereen er blij mee was spreekt voor zich.
Tot slot moet worden geconstateerd dat het erg gezellig was bij VAS en dat er een groot aantal mensen verscheen op de clubavond. Er werd op hoog niveau geschaakt en gevluggerd. Het gevolg hier van was wel dat het bier al in vroeg stadium uitverkocht was. Als aan dergelijke puntjes gewerkt gaat worden gaat het nog eens heel druk worden in het Cygnus.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD