VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 7

Donderdag 2 oktober 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Niels van Dam en Dick Paulis
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Nou Dick, zo werkt de Bar"
Bar-commissielid Remy Hakvoort laat barman van de avond Dick Paulis de geheimen van de Bar zien.

Inhoud

- Aankondiging (links)
- VAS-kalender (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie KNSB VAS 1 (midden)
- Keizer vervolg 1 (midden)
- Externe competitie KNSB VAS 2 (rechts)
- Keizer vervolg 2 (rechts)

Aankondiging

Vrienden van VAS toernooi
Tot mijn grote spijt moet ik meedelen dat het "Vrienden van VAS" Toernooi is uitgesteld naar een nader te bepalen datum. Wegens te weinig aanmeldingen wordt het toernooi verplaatst. Wanneer de nieuwe datum bekend wordt, laat ik u dit zo snel mogelijk weten.

VAS-kalender

1. Intern
do 2 oktober, 4 Ronde Keizercompetitie
2. Extern
do 2-10: VAS 7 - Amsterdam-West 6
do 9 10: VAS 3 -Zukertort Amstelveen 4
vr 17-10: Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4
do 23-10: VAS 7 - Volewijckers 2
ma 27-10: Almere 5 - VAS 6
do 30-10: VAS 5 - Volewijckers 1
do 30-10: Oosten Toren - VAS 8
za 1-11: De Waagtoren - VAS
za 1-11: De Wijker Toren 2 - VAS 2

Keizer

Op donderdag (25/9) werd de derde ronde van de Keizer-competitie gespeeld.

Dick Paulis besloot als eerste lid van de barcommissie om het spits af te bijten en de bardienst op zich te nemen. Na een korte rondleiding door de keuken/bar ging hem dat uitstekend af.
In navolging van Floris Brouwer en Job Emans besloot ook jeugdspeler Khoi Pham mee te doen aan de interne competitie. Hij moest gelijk vol aan de bak, want zijn tegenstander was niemand minder dan VAS-2-speler Camilo Guzman. Khoi vocht voor wat hij waard was, maar Camilo trok aan het langste eind.
Jack Smith nam het op tegen Jouke van Veelen. In een gelijkopgaande strijd, besloot Jack een stuk te offeren voor twee pionnen. Jack zelf was overtuigd was de correctheid van het offer, omstanders vonden het wat te speculatief. Jack's gedroomde tegenspel bleef uit en Jouke kon afwikkelen naar een gewonnen eindspel.
Ton Koekoek en Jordi Gernaert speelden een mooie pot. Ondanks dat Jordi een pionnetje voorstond, was de stelling nog in balans. Het werd een positioneel gevecht waarin Jordi uiteindelijk de overwinning behaalde.
Michael Brockmann's tegenstander was Elco Hakvoort. Vorig jaar waren Elco en Michael nog teamgenoten (beiden VAS-5), na een goed jaar speelt Michael in VAS-3. Hij strafte een openingsblunder van Elco genadeloos af. Hierdoor werd de partij nooit echt spannend.
Wim Eveleens speelde tegen Jos ten Hacken. Wim wilde graag wit, om alvast in vorm te raken voor zijn naderende KNSB-wedstrijd. Dat lukte echter maar half. Half? Jazeker. Want hij speelde een goede partij tegen Jos. Echter, toen het tijd werd om de partij winnend af te sluiten maakte hij een grote fout. In plaats van La6 (de winnende zet) speelde hij een andere (Txd6), maar dit verloor gelijk een stuk! Ongelukkig einde van een goed opgebouwde partij.
Joram Klapper speelde tegen Daan Schaink. Daan won al vlug materiaal en even later de partij.
Henri François wilde graag vroeg beginnen met zijn partij, want hij moest om 22 uur weg. Na even zoeken werd Ben Wijgers gevonden, die het wel tegen Henri wilde opnemen. Nadat de stukken compleet waren en de klok was ingesteld, kon de partij beginnen. Henri kon ruimschoots voor 22 uur naar huis, want hij verloor van Ben.
Peter de Casparis nam het op tegen Ben Duivenvoorden. Het werd een lastige partij. Ben gaf twee pionnen voor een stuk, maar behield wel het initiatief. Langzaam maar zeker voerde hij de druk steeds verder op. Peter maakte een fout en Ben sloeg onmiddellijk toe.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Eerste ronde:
za. 27/9:
VAS - Lonneker

Door Niels van Dam
VAS 1 is het nieuwe KNSB seizoen goed begonnen. Hier volgt een spoiler-alert. De wedstrijd tegen Lonneker werd overtuigend met 5˝-2˝ gewonnen. In onze mooie nieuwe speelzaal met ons mooie nieuwe materiaal vond een mooie wedstrijd plaats.
Tex de Wit zette de onzen al vroeg op 2-0. Allereerst zorgde hij er voor dat de sterkste speler van de tegenstander IM Kohlweyer onverwacht thuisbleef. Hierdoor kon Victor na 1 zet een punt bijschrijven. Vervolgens vloerde hij zijn eigen sterke tegenstander in zeer overtuigende stijl. Als wij volgend jaar tegen Lonneker aantreden komen ze dus nog maar met 6 spelers.
Gerrit Visser moest helaas het onderspit delven. Een blitzkrieg sloeg met succes door en zijn koning ging plat: 2-1.
Niels speelde een interessante variant tegen de Sveshnikov. Hij had de resultaten van de vroege tactische verwikkelingen beter ingeschat en ondanks dat hij een punt achterstond, bleek zijn voordeel beslissend: 3-1.
Han Sinke kwam goed uit de opening onderschatte toen het venijn van het zwarte h6. Geduldig spel betaalde zich echter uit en hij nam de partij langzaam weer over en kon uiteindelijk het punt bijschrijven 4-1.
Morrison Lesger speelde tegen een invaller. Morrison speelde allemaal rustige correcte zetten. Won een pion, vergrootte zijn voordeel, pakte het punt 5-1.
Ed Baarslag is nieuw bij VAS en is een aanwinst. Naast het feit dat een sympathieke kerel is blijkt hij ook achter het bord uit het goede hout gesneden. Onze man verdedigde een moeilijke stelling met verve. Zijn tegenstander beet zich stuk op de taaie verdediging. Uiteindelijk werd het punt gedeeld: 5˝-1˝.
Maria Vasilescu was bereid gevonden in te vallen voor de helaas op het laatste moment verhinderde Alejandro. Maria speelde een interessante opening met een ongelijke materiaalverdeling. Haar zet b5 bleek onnauwkeurig en de witspeler kreeg voordeel. Maria vocht voor wat ze waard was maar de Lonnekeriaan wist zijn voordeel te behouden: 5˝-2˝.
Alle partijen waren voor de tijdscontrole voorbij. Na afloop was voormalig VAS-talent Bilal Belhach zo vriendelijk om zijn nabijgelegen huis ter beschikking te stellen voor eten, (opdracht)schaken en drankgelag. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt en ver na middernacht eindigde deze geslaagde schaakdag.

Keizer (vervolg 1)

Yung de Rover en Remy Hakvoort waren als laatste op de avond nog bezig. Dat kwam mede doordat de digitale klok het ergens halverwege begaf en geen van beide heren precies wist hoeveel tijd ze nog hadden. In ieder geval was het een ontzettend spannende partij die beide kanten op kon gaan. Yun-Hoon kon in het begin van de partij een kwaliteit winnen, liet dat na en rokeerde tegen de storm in. Een dapper besluit. Het zag er gevaarlijk uit allemaal en kon beide kanten op, maar uiteindelijk wist Yung te winnen door zijn dame te geven voor een niet te stoppen mataanval.
Tom Flesseman nam het op tegen Andy Soest. De partij werd beslist in Andy's voordeel. Andy won materiaal en daarbij raakten Tom's strijdkrachten dusdanig gedesoriënteerd dat Tom's troepen zijn monarch onvoldoende konden beschermen toen Andy toesloeg.
Tom Prent en Peter de Leeuwe kennen elkaar ook al jarenlang. Na een lang en taai gevecht was Tom de terechte winnaar.

Externe competitie KNSB

VAS 2 - Klasse 3D
Eerste ronde:
za. 27/9:
VAS 2 - AAS

Door Dick Paulis
VAS 2 – AAS 1 2˝-5˝
De eerste wedstrijd van het seizoen tegen het sterke AAS (op alle borden ratingoverwicht) werd niet geheel onverwacht een nederlaag. Met twee invallers voor Patriek en Jaap viel de uitslag eigenlijk nog mee alhoewel Milan en Jack natuurlijk waardige vervangers zijn en waren. Milan speelde op het tweede bord en won met een klein gelukje een gewonnen stelling en bracht de volle winst binnen. Het zou de enige winst blijken aan onze kant en Jack had steeds de betere stelling op het achtste bord en maakte uiteindelijk fraai remise.
Niek verloor vrij snel op het eerste bord, zijn tegenstander maakte korte metten met Niek’s materiële achterstand (stuk tegen twee pionnen). Niek is de komende twee wedstrijden verhinderd, ik ben dan ook op zoek naar een geschikte vervanger voor het eerste bord. Ik roep bij deze kandidaten op met een rating boven de 1900 zich aan te bieden. Bescheidenheid in deze is geen deugd.
Camillo trok ten aanval op de koningsvleugel tegen de draakopstelling en leek over de h-lijn een beslissende mataanval te hebben. Zoals vaker in de draak bleek zwart aardig wat tegenspel te kunnen ontwikkelen en won tenslotte de partij.
Roel en Ber waren het langst bezig maar verloren jammerlijk. Ber had misschien wel remise in handen in het toreneindspel, maar zoals het ging verloor hij een tweede pion en was het gedaan.
Van Roel's partij kreeg ik niet veel mee. Te ingewikkeld voor een vluchtige blik van de teamcap.
Er werden nog twee remise’s binnengebracht. Ik speelde in het siciliaans tegen de Lb5 opstelling van wit, het werd een centrumgevecht waarbij ik enkele valkuilen moest vermijden na een flinke afruilremise.
David moest knokken om niet ten onder te gaan tegen de meervoudige seniorenkampioen van Nederland. Het koste zeeën van tijd, dat brengt vaak het beste in David’s spel naar boven. De kampioen speelde het niet goed uit en mocht in de handen knijpen met remise.

Keizer (vervolg 2)

Milan Ramer speelde tegen Morrison Lesger. Helemaal op het einde ging het fout voor Milan, die een gewonnen eindspel liet verzanden in een overwinning voor Morrison.
Nieuw lid Frits Locher was ook weer van de partij. Na eerder al wat rapid-avonden te hebben meegedaan, was het deze keer tijd voor zijn eerste interne competitiepartij. Zijn tegenstander was Jerry Pieter. Frits was van plan om zijn huid duur te verkopen en dat lukte. Jerry moest dan ook een flinke inspanning leveren voordat Frits aan de kant werd gezet.
Jos Arts en Sjoerd de Vos hadden vanavond de primeur. Niet alleen waren zij als een van de eersten klaar, ook speelden zij als enige remise.
Roelof Reinders speelden tegen de runner-up van vorig seizoen, Victor Hendriks. Roelof kwam net tekort tegen deze doorgewinterde VAS-1-speler.
En tot slot: Joost van Dongen vs. Niels van Dam. Een gevecht in de top van de ranglijst. Joost kwam in de verdrukking en Niels sloeg toe. Zo behield Niels zijn ongeslagen status en gaat aan de leiding in de Keizer met 3 uit 3.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD