VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 5

Maandag 15 september 2014
Tekst: Milan Ramer
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Ik zat nog in de 5-minuten modus."
Aldus Andy Soest na een snelle verliespartij tegen Roelof Reinders.

Inhoud

- Mededeling (links)
- Keizer (links)
- Keizer vervolg (midden)
- Keizer uitslagen (rechts)
- Externe competitie SGA (rechts)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Mededeling

Attentie: rookplek schoon achterlaten
Tijdens de clubavond wordt door sommige leden buiten gerookt. Dat vindt het Cygnus prima, alhoewel de school zelf op zijn hele terrein een anti-rookbeleid voert. Ze hebben daarom verzocht of we na afloop van de clubavond de rookresten (sigarettenpeuken e.d.) opvegen. Bij deze dus een verzoek aan de rokers om zelf hun sigarettenpeuken goed uit te maken en weg te gooien in prullenbakken.

Keizer

Vorige donderdag (11/9) is de tweede ronde van de Keizer-competitie gespeeld en het was weer lekker druk. Ik zag veel bekenden en ook nieuwe gezichten op de club. Superleuk om te zien dat er enthousiast begonnen is aan de interne competie dit jaar! Niet iedereen had een nog onbekende uitdager, er werden ook duels uitgevochten van spelers die elkaar al jaren kennen.

De gebroeders Hakvoort vochten om het punt in een spannende Siciliaan. De lichte stukken gingen snel van het bord, maar beide koningstellingen kwamen wel open. Het leek alsof Elco, met de witte stukken, aan het langste eind ging trekken. Remy kwam terug met een onverwachte mataanval. Het pionnetje op f2 stond namelijk gepend en zo kon Remy met zijn dame binnenvallen op g3 en ... mat in 3!
Ook Joost en Sjoerd kennen elkaar al lang. Sjoerd speelde een goede opening en zette een aanvallende stelling op. Het leek allemaal goed te gaan, maar de eindcombinatie werkte net niet... Joost stond geen mat, maar opeens een stuk voor! Sjoerd capituleerde gelijk en Joost ging met het punt naar huis.
Het zat ook Andy niet mee deze donderdag. Hij kon zijn concentratie niet op tijd vinden. Roelof was juist uiterst scherp, won de partij en kon snel naar huis. Peter de Leeuwe en Tom Flesseman speelden misschien wel hun honderdste partij tegen elkaar. Maar het was zeker geen saaie partij. Peter zette in het middenspel een mooie aanval op. Tom kon zich nog net redden met een stukoffer gevolgd door eeuwig schaak! Een echte herenpartij, aldus de heren zelf.
Arbaoui speelde in zijn debuut op VAS tegen een ander kersvers lid, Joram. Ik heb de partij helaas niet kunnen volgen. Toen ik kwam kijken was het spel al gespeeld en kon Arbaoui zich niet meer uit de verloren stelling redden.

Keizer (vervolg)

Een ander nieuw gezicht op VAS is Yung, al kennen velen van ons Yung al lang van toernooien en de externe competitie. Deze donderdag had Yung een gewaagde tegenstander, Morrison. De partij ging gelijk op en er werden snel dames, paarden en een paar lopers en torens geruild. Op het bord kwam dus een toren+lopereindspel. Het leek alsof Morrison één zwakke pion had en Yung twee. Het werd een heel spannend eindspel waarin Morrison uiteindelijk won.
Wim doet dit jaar ook volop mee met de interne competite van VAS en hij kreeg in ronde twee Victor al voor zijn kiezen. Beide spelers gebruikten veel tijd in de opening. Wim leek goed te staan met de witte stukken en Victor had wat problemen door ontwikkelingsachterstand. Ik weet niet of Wim een voordeel had kunnen bereiken, maar Victor heeft zich uit de problemen kunnen helpen en het punt werd uiteindelijk gedeeld.
Maria speelt dit seizoen ook bij VAS mee, ik hoorde dat ze een half jaar in Amsterdam studeert en zo bij VAS terecht is gekomen. Deze donderdag was Ber haar tegenstander en hij had het moeilijk. Al snel in de partij stonden de paarden van Ber verdrukt op de onderste rij en zo waren zijn torens niet meer verbonden. Maria bleef geconcentreerd spelen en won door goed positioneel spel.
Henri wilde graag een korter partijtje spelen. Dat werd dan ook geregeld. Dick Paulis hielp Henri uit de brand. Henri was niet opgewassen tegen Dick.
Kees werd vorig jaar lid bij VAS en is een heel entahausiaste schaker geworden. Tegen Peter de Casparis had hij snel een goede stelling op het bord. Met rollende centrumpionnen ging het hard. Peter probeerde de stelling te compliceren, maar tevergeefs. Kees won een goede pot.
Dat Rob van Dongen nog altijd heel aardig kan schaken bewees hij in zijn partij tegen Jack Smith. Stug verdedigend, maar wel altijd toeslaan wanneer dat mogelijk was. De partij kende een plotselinge afloop; Jack liet zich pardoes mat-in-1 zetten. Of dat te wijden was aan de vele Duvels die Jack genuttigd had of dat er een andere reden gezocht moet worden voor het verlies blijft voorlopig onduidelijk.
Niels speelde misschien wel de mooiste parij van de avond tegen Jerry. Het begon met een positionele variant van de Franse Winawer. Niels pakte het goed aan want zijn stelling zag erg goed uit met veel ruimte het loperpaar. Zodoende had hij overwicht op de dame- en koningsvleugel. De koningsstelling van Jerry werd vakkundig open gebroken en Jerry's monach werd uiteindelijk in een matnet gestrikt.

Keizer (uitslagen)

Games in Round 2 - 9/11/2014
1 Niels van Dam - Jerry Pieter 1-0
2 Joost van Dongen - Sjoerd de Vos 1-0
3 Wim Eveleens - Victor Hendriks rem.
4 Andy Soest - Roelof Reinders 0-1
5 Kees Straks - Peter de Casparis 1-0
6 Tom Prent - Peter de Leeuwe rem.
7 Henri François - Dick Paulis 0-1
8 Rob van Dongen - Jack Smith 1-0
9 Morrison Lesger - Yung de Rover 1-0
10 Elco Hakvoort - Remy Hakvoort 0-1
11 Maria Vasilescu - Ber Deuss 1-0
12 Younous Arbaoui - Joram Klapper 0-1

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door auteur
Eerste ronde:
za. 27/9:
VAS - Lonneker

VAS 2 - Klasse 3D
Door auteur
Eerste ronde:
za. 27/9:
VAS 2 - AAS

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
Door auteur
Eerste ronde:

VAS 4 - Klasse 1
Door auteur
Eerste ronde:

VAS 5 - Klasse 1
Door auteur
Eerste ronde:

VAS 6 - Klasse 2
Door auteur
Eerste ronde:

VAS 7 - Klasse 3
Door auteur
Eerste ronde:

VAS 8 - Klasse 3
Door auteur
Eerste ronde:

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD