VAS-nieuws
Jaargang 14, nummer 2

24 augustus 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Wat een schitterende locatie is dit zeg!"
Aldus diverse leden van de club

Inhoud

- Nieuwe locatie VAS (links)
- Interne (links)
- Historie van het Cygnus (midden)
- VAS-kalender (rechts)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Externe competitie SGA (rechts)

Nieuwe locatie VAS

Vanaf heden kunnen wij (weer) terecht bij het Cygnus Gymnasium. Het Cygnus-gebouw ligt aan de Wibautstraat vlak bij het metrostation. Het formele adres is: Cygnus Gymnasium, Vrolikstraat 8, 1091 VG Amsterdam.
De bereikbaarheid van het gebouw is uitstekend. Een metrohalte is letterlijk voor de speelzaal.
Een nette fietsenstalling bevindt zich op het schoolterrein.
Ook is er een (beperkte) mogelijkheid tot het parkeren op het schoolterrein.

Interne

Afgelopen donderdag was de eerste clubavond van het seizoen 2014-2015. Vele leden waren onder de indruk van de nieuwe locatie.
Geschaakt word er in de aula beneden. Alle trainingen vinden plaats op de 1e verdieping. Tevens staat onze materialenkast ook op de eerste verdieping. Ook is er een schitterende bar waar we gebruik van kunnen maken. De opslag voor de bar bevind zich vlak achter de bar, dus dat is lekker makkelijk. De bevoorrading van de bar is ook heel simpel, want de AH zit op nog geen 100m lopen van VAS.
Op de 4e verdieping is een schitterend auditorium, waar eventuele toernooien gehouden kunnen worden.
Het was pas de eerste clubavond van het seizoen, maar er waren al een aantal nieuwe gezichten / leden te bewonderen. Dat biedt weer hoop voor de toekomst.
Om de schaakkennis weer even op te frissen werd er een rapid-toernooi gehouden. Er deden 27 aanwezige leden mee, zowel jeugd als senioren. Als prijs konden de winnaars een fles lekkere wijn winnen.

Historie van het Cygnus

Het gebouw van het Cygnus Gymnasium is een bijzonder schoolgebouw met een interessante historie.
In de naoorlogse wederopbouwperiode werd de Wibautstraat aangelegd. Op een braakliggend spooremplacement ontwierp Ben Ingwersen dit schoolgebouw, dat in 1956 werd opgeleverd. Hij was gefascineerd door de mogelijkheden van ‘onverhuld beton’. Hij liet zich inspireren door o.a. Charles Le Corbusier; zoek zijn Unité d’habitation op en overtuig jezelf van de overeenkomsten (opgetild bouwvolume op taps toelopende kolommen, brise-soleils, betonreliëfs en een zwierig ingericht daklandschap).
Ook de maten van het gebouw zijn terug te voeren op Le Corbusiers Modulor, een maatverdeling van 87,5 cm (borstweringhoogte en breedte klepramen), 175 cm (betonkozijnen en brise-soleils) en 350 cm (traveemaat). Deze Modulor is door Job Bisscheroux, Nicole Vendel en bovenbouwleerlingen in 2013 als mozaïek uitgevoerd in de noordwand van de aula.
Het gebouw heeft van oorsprong ook al meerdere versieringen, zoals de betonreliëfs in het gebouw en de intarsiawand bij de toegangspoort. Deze zijn van de hand van Harry op de Laak. In de entree staat een plastiek van Pauline Eecen en aan de gevel hangt een plastiek van Willem Reyers.
Het schoolgebouw is gebouwd voor Patrimonium, dat hier drie technische schoolvestigingen bijeen bracht. Alle materialen en leidingen moesten goed in beeld zijn: beton, metselwerk (3de verdieping), hout, staal en glas. De laatste ‘technische’ details waaraan je nu nog kunt herkennen waar de afdeling autoherstellen heeft gezeten, zijn de overhead deuren in de aula.

VAS-kalender komende weken

Donderdag 28 augustus: 2e clubavond seizoen 2014-2015. Vrij schaken.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A

VAS 2 - Klasse 3C

Externe competitie SGA

VAS 3 - Prom.

VAS 4 - Klasse 1

VAS 5 - Klasse 1

VAS 6 - Klasse 2

VAS 7 - Klasse 3

VAS 8 - Klasse 3

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD