VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 30

Woensdag 21 mei 2014
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Quote's van de Week:
Het lijkt wel of iedereen de VAS-mailing wil halen. Als barman hoorde ik afgelopen donderdag van alle kanten quote-waardige uitspraken en leuzen.
"Ze zetten een paar nootjes op de bar en ze verkopen me toch een partij bier!"
Aldus Jos Arts nadat hij lekker een paar biertjes en pinda's genutigd had aan de bar.
"Uiteindelijk maken robots robots."
Aldus Jerry Pieter die Jos duidelijk probeerde te maken dat het idee dat alles gratis moet worden helemaal zo gek nog niet is.
"Kim Yung Jerry for president."
Aldus Jos Arts, nadat Jerry Mathijs van Nieuwkerk vergeleken had met een Noord Koreaanse nieuwslezer.
Peter: "Zeg Tom, ik heb vele schaakboeken, belangstelling om er iets uit te halen?"
Tom: "Ik heb al vele schaakboeken, maar of ik er nou veel wijzer van wordt?! Ik heb genoeg nu aan het boek van Capablanca."

Inhoud

- Programma intern (links)
- Interne competitie (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma intern

Donderdag 22 mei: Interne ronde 18 + rapid

Interne competitie

Do 15 mei: 16e ronde Keizer
Door Remy Hakvoort

Er werd geschaakt op 8 borden en tegelijkertijd vocht VAS 6 tegen degradatie. Er viel genoeg spektakel te beleven.
Sjoerd de Vos besloot dat hij het eens groots wilde aanpakken en koos Aran als tegenstander. Aran kwam uiteindelijk als winnaar uit de strijd. Sjoerd echter kreeg ook groot applaus, want hij speelde een sterke pot en, had hij een andere variant gekozen, was hij zeker als winnaar tevoorschijn gekomen.
Ben Wijgers en Sietske Greeuw speelden een ingewikkelde partij. Sietske kwam met de zwarte stukken wat in de verdrukking te staan, maar Ben kon helaas niet doordrukken. Nadat Sietske wat stukken geruild had en dus wat meer lucht kreeg, bleek dat de stelling min of meer in evenwicht was. Uiteindelijk werd besloten tot remise.
Tom Flesseman kreeg ook een tegenstander van formaat. Michael Brockmann, topscorer VAS 5 (met 6 uit 6, TPR 2307) was zijn tegenstander. En dat bleek voor Tom net een maatje te groot.
Milo Bogaard speelde tegen Roelof Reinders. Op basis van het ratingverschil zal Roelof met de uiteindelijke remise het meeste tevreden zijn geweest.
Twee jeugdige gezichten die op regelmatige basis gespot worden, zijn die van Floris Brouwer en Job Emans. En laten zij nou uitgerekend tegen elkaar moeten spelen. Meespelen in de interne is uiteraard een vereiste als je een sterke schaker wil worden. Het kan er zelfs toe leiden dat je wordt gevraagd voor de KNSB-teams van VAS! Dat overkwam namelijk Job Emans. Hoe dat afloopt, leest u in het verslag van Sietske Greeuw over VAS 2. In een gelijkopgaande partij tussen beide heren ging het lang gelijk op, maar kwam Job wel een paar pionnetjes voor. Hij wist dat voordeel keurig uit te buiten en zo de overwinning binnen te slepen. Als dat geen vertrouwen geeft voor een wedstrijd in VAS 2, weet ik het ook niet meer.
Victor Hendriks speelde tegen Remy Hakvoort. Van een zwarte aanval kwam niets terecht en Victor ging "soepel als een mes door de boter" door de zwarte stelling. 1-0.
Peter de Leeuwe speelde tegen Laurens Luyken. Laurens hield het lang vol maar moest uiteindelijk capituleren.
De laatste interne partij was die tussen Elco Hakvoort en Morrison Lesger. Zoals zo vaak kwam er een Siciliaanse Najdorf op het bord. Een dubieus stukoffer van Elco leidde tot een goede stelling voor Morrison. Een paar zetten later had wit opeens genoeg compensatie voor remise. Door onoplettendheid van Morrison kon Elco afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel.

Do 15 mei: 17e ronde Keizer

Het wordt spannend in de kop van het klassement. Afgelopen donderdag stond de kraker Aran Köhler - Pim Ghijsen op het programma. Pim leek in een moeilijk eindspel aan het langste eind te gaan trekken, zeker toen Aran minder dan twee minuten op de klok had. Aran wist de stelling te keepen en mirakuleus de partij nog naar zich toe te trekken.
Ed Baarslag wist na een openingsfoutje van Jaap Jung snel te winnen.
Kees Straks kon het lang volhouden tegen Dick Paulis, maar had toch geen uitzicht op een puntje.
Rob van Dongen won van Laurens Luyken en Sjoerd de Vos en Han Dijsselbloem kwamen remise overeen.
In de partij van Jos Arts en Job Emans gebeurde een hele hoop en het grootste deel van de partij had Jos het voordeel. Maar op een gegeven moment leek de loper van Jos gevangen te zitten. Hij kon echter net optijd een tegen aanval opzetten. Er kwam een eindspel op het bord wat winnend leek voor Jos, maar ach.. tijd om, Job won.
Aan de bar speelde Floris Brouwer een partijtje tegen onder- getekende (Milan Ramer). Er kwam een eigenaardig soort Frans op het bord. Floris was goed bezig met improviseren en snoepte een pionnetje mee op b7. Maar zijn eigen pionnen op c3, c2, e5 en a2 leken allemaal zwak. Ik kreeg de e5 pion te pakken en toen bleek de zwarte stelling erg goed, goed genoeg voor de winst.

Externe comp. SGA

VAS 4 - Klasse 1B
In de eerste klasse B leek VAS 4 wel een outsider voor het kampioenschap. Helaas kwamen ze in de tweede ronde net tekort tegen het team van Zukertort. Daarna werden er goede wedstrijden gespeeld en alleen een matchpuntje verspeeld tegen ENPS. Tegen de latere kam- pioen, Amsterdam West, bleek dat VAS 4 wel degelijk een sterk team was, maar de wedstrijd eindigde in 4-4. Volgend jaar weer een kans!

VAS 5 - Klasse 1A
De eerste klasse A leek een sterke competitie voor het 5e team van VAS. Het jongeren- team, aangesterkt met Michael Brockman, begon ijzersterk aan de competitie. Even leek het of ze mee gingen doen voor het kam- pioenschap, maar dat ging net niet door. Wel een prima prestatie.

VAS 6 - Klasse 2A
Negende ronde:
do 8 mei:
VAS 6 - Fischer Z 3 3½-4½
VAS 6 is helaas gedrageerd. Ze zaten dan ook in een sterke competitie. De vorm moet er zijn om je te kunnen redden en die ontbrak helaas voor het grootste deel van het seizoen.

VAS 7 - Klasse 2B
Net als VAS 3 moest VAS 7 wachten op de uitslag van de concurrenten om te zien of handhaving er dit jaar in zat. Sjoerd de Vos wist het al te voorspellen. VAS 7 handhaaf- de zicht nipt. Ze hadden precies evenveel bordpunten en matchpunten als hun directe concurent, maar in de onderlinge wedstrijd had VAS 7 gewonnen.

VAS 8 - Klasse 3A
VAS8 eindigde 6e in de derde klasse A. Stiekem hadden we wel meer verwacht van het jeugdteam van VAS, maar ze begonnen niet zo goed aan de competitie. Dat kwam wellicht omdat het voor veel spelers hun eerste serieuze competieduels waren en dan ook nog zo laat in de avond. Er is voor volgend jaar in ieder geval veel ervaring opgedaan.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Negende en laatste ronde:
Zaterdag 10 mei 2014.
VAS - MSV = 2½ - 5½
Ondanks het ruime verlies in de laatste ronde heeft van VAS 1 een prima seizoen gespeeld. Er werd van sterke teams gewonnen en effectief voor de matchpunten gespeeld. VAS 1 handhaaft zich in de tweede klasse, maar helaas zonder ons dierbaar lid Lex Jongsma, die begin dit seizoen overleed.

VAS 2 - Klasse 3D
Negende ronde:
VAS 2 - Amersfoort 2 = 6 - 2
VAS 2 wint van mededegradant
De laatste ronde van de KNSB-competitie deed er voor VAS 2 niet meer toe: we waren al gedegradeerd. Hetzelfde gold voor onze tegenstanders, Amersfoort 2. Deze vrijheid gaf de VAS 2 spelers vleugels, want hoewel we zeker niet in onze sterkste opstelling waren, scoorden we onze grootste zege van dit seizoen: 6-2.
De mooiste overwinning van de dag kwam op naam van Job Emans. Job is een jeugdtalent van VAS en valt op door zijn degelijke partijen in de interne en doordat hij al veel aan seniorentoernooien meedoet. In zijn debuut in de KNSB-competitie moest hij tegen een jeugdtalent van Amersfoort, Samuel Vanderputte, die met 1522 tweehonderd ratingpunten meer heeft dan Job. Job speelde met wit tegen de draak een prachtige partij, kwam een pion voor in het toreneindspel en speelde dat prachtig naar winst. Na afloop werd er nog lang geanalyseerd door de twee jonge schakers.
Onze tweede invaller, Ben Duivenvoorden, ging goed van start maar werd toen ineens mat gezet.
Aan bord twee viel Marten van der Veen in, ook hij speelde een sterke partij met een mooie konings- aanval. Hij wist een pion voor te komen, maar na wat pionnenruil bleef alleen de a-pion over, en aan beide kanten een toren en aangezien de vijandelijke koning dicht in de buurt van de pion was werd dit remise.
Camilo, Alejandro, David en Roel scoorden overtuigend hun punt. Ik heb hun partijen niet heel goed kunnen volgen, maar wat ik gezien heb zag er goed uit.
Han Sinke moest aan bord één lang vechten in een minder eindspel, maar haalde het halve punt tot slot toch binnen.
Ik had mezelf als teamcaptain voor één keer uitgeleend aan VAS 1, waar ik aan bord zes een halfje scoorde.
Topscoorder dit seizoen in VAS 2 was Alejandro de Diego, met 5½ uit 7. Ondanks deze knappe prestatie van Alejandro zijn we dus wel gedegradeerd en zullen wij komend seizoen onze naam veranderen in “VAS 3”.
Samenvatting:
VAS 2 degradeert naar de SGA en dat is heel zonde. VAS 2 leek voorafgaand aan het seizoen een sterk en leuk team. Helaas liep het totaal niet in het begin. De punten machine kwam niet opgang en de moraal daalde. Na heel veel scoreblaadjes van 3½ - 4½ bleek aan het einde dat er niet genoeg matchpunten binnen gekomen waren, jammer!

VAS 3 - Klasse 3C
Negende ronde:
VAS 3 - ASC = 2 - 6
VAS 3 maakte het nog erg spannend de laatste ronde. Het verloor 6 - 2 en toen was het wachten op wat de concurent, Caissa 6 had gedaan. Gelukkig konden zij ook niet winnen en handhaaft VAS 3 zich dus met hakken over de sloot.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen
      rechten worden ontleend.
      © 21-05-2014 CvD