VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 29

Woensdag 7 mei 2014
Tekst: Elco Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Het is HAPPY-HOUR"
Barman Elco Hakvoort doet een dappere poging om de bar-omzet te verhogen.

Inhoud

- Programma extern (links)
- Interne competitie (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma extern

KNSB
Laatste ronde:
Za 10 mei VAS - MSV
Za 10 mei VAS 2 - Fischer Z 3
Za 10 mei VAS 3 - ASC

SGA
do 08 mei VAS 6 - Fischer Z 3

Interne competitie

Do 1 mei: 15e ronde Keizer

Afgelopen donderdag was het redelijk rustig bij VAS. Er waren geen externe wedstrijden, het was meivakantie en er waren zestien mensen naar VAS gekomen om een lekker potje te schaken. Elco Hakvoort bemande de bar en schonk koffie, thee en bier.
Als eerste waren waren Ed Baarslag en Sjoerd de Vos klaar met hun partij. Sjoerd zag een zet van Ed over het hoofd en dat moest hij bekopen met een nederlaag. Ed bleef nog lang hangen en heeft zo weer wat bijgeleerd over de Chinese Draak (variant van Sicliaanse Draak), welke Elco en Milan na hun partij hartstochtelijk aan het bespreken waren.
Jack Smith en Ben Duivenvoorden speelden een leuke pot schaak. Jack beschikte over materiŽle achterstand maar wel over een verre vrijpion die mogelijk compensatie kon bieden. Het bleek niet zo te zijn, de verre vrijpion kon worden achterhaald en toen bracht het materiŽle overwicht van Ben de winst.
Tom Prent en Roelof Reinders speelden een lange pot. In een partij met kansen over een weer wist Tom Roelof uiteindelijk op de knieŽn te krijgen.
Sietske Greeuw en Andy Soest speelden tegen elkaar. Andy was wat later, maar dat deerde niet. Het eerste wat hij deed toen hij op VAS was aangekomen was naar de bar gaan een een biertje te bestellen. Hij had nog een kater van de dag ervoor, en een kater kat je het beste met alcohol bestrijden. Helaas kreeg Andy later op de avond nog een kater te verwerken; Sietske bleek de sterkste in de onderlinge krachtmeting.
Milan Ramer besloot bij binnenkomst eerst even warm te draaien door wat te vluggeren tegen Jordi Gernaert. De paring koppelde deze heren even later ook voor de officiŽle partij aan elkaar dus dat beloofde nog wat. Misschien dat het vluggeren Milan al wat van krachten had geroofd want hij kwam minder uit de opening en had een ruime tijdsachterstand. Wat hij ook probeerde, Jordi had telkens overal een antwoord op en bouwde zijn stelling steeds verder uit. Milan stond duidelijk minder, maar uiteindelijk was het de klok die de genadeslag toebracht. Jordi won verdiend.
John Pex en Henri François speelden ook tegen elkaar. Helaas heeft geen van beide heren de uitslag doorgegeven, dus die houdt u nog tegoed. Uiteraard zal deze aanstaande clubavond worden verwerkt in de ranking.
Job Emans deed een claim-to-fame. Hij versloeg niemand minder dan Laurens Luyken. Hij stond minder, maar vocht zich terug in de partij en wist deze zelfs nog te winnen. Hou Job in de gaten.
Joost van Dongen speelde tegen Dick Paulis. Uiteindelijk won ervaring het van jeugdigheid, en kan Joost de toppositie in de ranking wel op zijn buik schrijven. Na zijn nederlaag was Joost snel weg.
De strijd tussen Kees Straks en Remy Hakvoort was snel beslist. In een Drakenvariant van het Siciliaans deed Kees al gauw een aantal onnauwkeurige zetten en tegen zo'n scherpe opening als de Draak kun je je dat niet permitteren. De strijd was al snel beslist in het voordeel van ondergetekende. Daarna besloten beide heren om nog maar een pot te schaken, deze keer gewisseld van kleur, en eindigde de strijd in remise. In gewonnen toren+pion vs. toren +2 pionnen koos Kees voor herhaling van zetten, waar vol voor de winst gaan eigenlijk het enige logische plan zou zijn geweest.
Hieronder alle uitslagen.
Jack Smith - Ben Duivenvoorden 0-1
Tom Prent - Roelof Reinders 1-0
Sietske Greeuw - Andy Soest 1-0
Kees Straks - Remy Hakvoort 0-1
Milan Ramer - Jordi Gernaert 0-1
John Pex - Henri FranÁois * onbekend
Laurens Luyken - Job Emans 0-1
Joost van Dongen - Dick Paulis 0-1
Ed Baarslag - Sjoerd de Vos 1-0

Externe comp. SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Uitgespeeld

VAS 5 - Klasse 1A
Uitgespeeld

VAS 6 - Klasse 2A
Negende ronde:
do 8 mei:
VAS 6 - Fischer Z 3

VAS 7 - Klasse 2B
Uitgespeeld

VAS 8 - Klasse 3A
Uitgespeeld

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Negende en laatste ronde:
Zaterdag 10 mei 2014.
VAS - MSV
VAS handhaaft zich in de tweede klasse.

VAS 2 - Klasse 3D
Negende ronde:
VAS 2 - Amersfoort 2
VAS 2 degradeert naar de SGA

VAS 3 - Klasse 3C
Negende ronde:
VAS 3 - ASC
Minimaal 4-4 nodig voor handhaving in klasse 3

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen
      rechten worden ontleend.
      © 07-05-2014 CvD