VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 22

Dinsdag 4 maart 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: Ben: "Zo, gewonnen Jerry? Da's ook een eeuwigheid geleden!"
Jerry: "Ja Ben, toen liepen de dinosauriėrs nog rond op deze aarde"
Jerry Pieter na zijn overwinning op Remy Hakvoort

Inhoud

- Verhuizing (links)
- Programma extern (links)
- Interne competitie (links)
- Barman vs. de club (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

Verhuizing

Uitgesteld, we blijven voorlopig in het Pieter Nieuwland College spelen, zowel intern als extern. Maar we moeten in het volgende schooljaar (2014/2015) wel omzien naar een andere lokatie.

Programma extern

KNSB
Za 8 mrt Hardenberg (Overijssel) - VAS
Za 8 mrt BSG 2 - VAS 2
Za 8 mrt ZSC-Saende 1 - VAS 3

SGA
Do 6 mrt SGA CUP
Do 6 mrt Isolani 1 - VAS 5
Vr 7 mrt VAS 8 - De Volewijckers 2
Do 13 mrt VAS 6 - ENPS 3
Do 20 maart Amsterdam West 2 - VAS 4
Do 20 maart VAS 7 - Amsterdam West 5
intern
Do 6 maart: 7e ronde Keizer

Interne competitie

Uitslagen
Games in Round 6 - 2/20/2014.
1 Prent Tom - Koekoek Ton ½-½
2 Greeuw Sietske - Arts Jos 1-0
3 Duivenvoorden Ben - Paulis Dick 0-1
4 Brockmann Michael - Jung Jaap 1-0
5 Smith Jack - Kleeman David 0-1
6 De Vos Sjoerd - Luyken Laurens 1-0
7 De Leeuwe Peter - Reinders Roelof 0-1
8 De Casparis Peter - Straks Kees 1-0
Wegens een miscommunicatie binnen de redactie van het VAS-nieuws zijn van ronde 6 alleen de uitslagen beschikbaar.
Games in Round 7 - 2/27/2014.
1 Greeuw Sietske - De Leeuwe Peter ½-½
2 Ghijsen Pim - Brockmann Michael ½-½
3 Luyken Laurens - Paulis Dick 0-1
4 Reinders Roelof - De Vos Sjoerd 0-1
5 Hakvoort Remy - Pieter Jerry 0-1
6 De Casparis Peter - Duivenvoorden Ben 0-1
7 Kleeman David - Bogaard Milo 1-0
8 Van Eeghen Piet - Smith Jack 1-0

Verslag Ronde 7
Of het eraan lag dat het krokusvakantie was, of aan het feit dat er in de voorgaande week geen VAS-nieuws was versche- nen is onduidelijk, maar in ieder geval was het niet erg druk op de clubavond. Geschaakt werd er in ieder geval wel.
Elco Hakvoort stond achter de bar en, in navolging van Roelof, speelde ook hij een pot Barman vs. VAS. Het resul- taat was een geenszins saaie remise.
Koploper Joost van Dongen speelde niet mee. Aangezien hij de dag daarna met vakantie ging (3 weken maar liefst), wilde hij zijn krachten sparen voor het hoogst noodzakelijke "inpak- ken". Dit geeft zijn achtervolgers in de Keizer 3 volle rondes om wat van hun achterstand op Joost goed te maken. Als Joost terug is van vakantie, zullen we de schade eens opmaken.
Mijn eigen partij was nog niet eens goed en wel begonnen of de partij tussen David Kleeman en Milo Bogaard was alweer afgelopen. Van de hele partij heb ik dus niets gezien, maar Milo verklaarde na afloop dat hij al snel een aantal cruciale pionnen verloor. Hij kon kiezen tussen A) een verloren stelling proberen te keepen; of B) proberen er met een tegenaanval het beste van te maken. Hij koos voor optie B, maar daarbij liep zijn eigen stelling zoveel schade op dat het algauw een totaal hopeloze zaak was. Nog voor 21:00 uur had David het volle punt binnen.
Sietske Greeuw (VAS 2) speelde tegen Peter de Leeuwe (VAS 7). Gezien het ratingverschil mocht men verwachten dat dit een overwinning op zou leveren voor Sietske, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Peter speelde een dijk van een partij en wist zijn 300 elo-punten sterkere tegen- standster op remise te houden. Uitkijken voor Peter dus...
Pim Ghijsen speelde tegen Michael Brockmann. Ook hier werd het uiteindelijk remise. In een spannende partij kwam Michael in het middenspel iets beter te staan, maar miste de krachtigste voortzetting. Het eindspel (toren + pion (Pim) vs. paard + loper + pion (Michael)) eindigde, ondanks grote tijdsdruk voor Michael in remise.
Laurens Luyken ging strijdend ten onder tegen Dick Paulis.
Piet van Eeghen speelde tegen niemand minder dan Jack Smith. In klassieke Piet-stijl (minder tijd, gecompliceerde stelling) wist Piet te winnen. Jack blunderde ergens een stuk weg, waarna hij naar de winst kon fluiten.
Roeloef Reinders liet zich verrassen door Sjoerd de Vos.
Remy Hakvoort speelde tegen Jerry Pieter. Jerry verschalkte Remy in een Franse partij, met als resultaat de prachtige quote, die u bovenaan deze editie van het VAS-nieuws heeft kunnen lezen.
Tot slot wist Ben Duivenvoorden zich te ontdoen van Peter de Casparis.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Vijfde ronde:
do 20 feb.:
VAS 4 - Fischer Z 2 = 6-2
Zesde ronde:
do 20 maart:
Amsterdam West 2 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Vijfde ronde:
vr 14 febr.:
Chaturanga 1 - VAS 5 = 3½-4½
Zesde ronde:
do 6 maart:
Isolani 1 - VAS 5

VAS 6 - Klasse 2A
Zesde ronde:
VAS 6 vrij
Zevende ronde:
do 13 mrt.:
VAS 6 - ENPS 3

VAS 7 - Klasse 2B
Vijfde ronde:
wo 19 feb.:
De Amstel 2 - VAS 7 = 5-3
Zesde ronde:
do 20 maart:
VAS 7 - Amsterdam West 5

VAS 8 - Klasse 3A
Zesde ronde:
vr 7 maart:
VAS 8 - De Volewijckers 2
Zevende ronde:
vr 4 april:
MSK 2 - VAS 8

Bekende wereldburgers

Ingezonden door Joost van Dongen
Unusually good chess players
These famous people not only were avid chess players, but established the following ratings. I'm not sure why, but leftist dictators and revolutionaries seem to be unusually good chess players.
Alan Alda (actor) 1400 rating
Humphrey Bogart (actor) 1900 rating
Nicholas Cage (actor) 1500 rating
Fidel Castro (dictator) 1900 rating
Charlie Chaplin (actor) 1400 rating
Ray Charles (musician) 1600 rating
Che Guevara (revolutionary) 1950 rating
Ted Danson (actor) 1400 rating
Peter Falk (actor) 1400 rating
Al Jolson (musician) 1600 rating
Henry Kissinger (politician) 1400 rating
Vladimir Lenin (Russian dictator) 1900 rating
David Letterman (talkshow host) 1100 rating
Jerry Matthers (the Beaver) 1400 rating
George Pataki (NY Governor) 1100 rating
Arnold Schwarzenenegger 1500 rating
Jimmy Stewart (actor) 1300 rating
John Wayne (actor) 1200 rating

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Zesde ronde:
Za 8 mrt

VAS 2 - Klasse 3D
Zesde ronde:
Za 8 mrt

VAS 3 - Klasse 3C
Zesde ronde:
Za 8 mrt

Toernooitijgers

Jeugdnieuws
Door Enrico Vroombout
Camilo Guzman (ELO 1837) heeft zijn grootste succes in zijn nog prille schaakcarričre tot dusverre behaald! Hij won de B-groep (rating < ELO 2000) van het Wil Haggenburgtoernooi. Hij verdiende daarmee tientallen ratingpunten en honderden euro's.
Camilo speelde een geweldig toernooi. In de groep met ratinghouders tot en met ELO 2000 scoorde hij 5 punten uit 7 partijen. Daarmee eindigde hij samen met Mark Bloem op de gedeelde eerste plaats. Camilo begon het toer- nooi met een nederlaag, maar scoorde daarna 5 uit 6. In de laatste ronde speelde hij een prach- tige partij tegen de sterke René Pijlman. In zijn geliefde Franse stelling overmeesterde hij zijn ervaren tegenstander met een schitterend ge- speelde koningsaanval. Hij kwam daardoor op 5 punten, dat uiteindelijk genoeg bleek te zijn voor de gedeelde eerste plaats. Zijn geweldige inhaal- race bekroonde hij dus met een eerste plaats. Hij verdiende met zijn prestatie €150 en mag volgend jaar dus meedoen met de grote jongens in de A-groep.
Ook in de C- en D-groepen speelden jeugdspe- lers van het VAS mee. In de C-groep speelde Samuel Cohn een verdienstelijk toernooi. Hij scoorde in de C-groep (rating < ELO 1750) 4 punten (uit 6 partijen) en behaalde een TPR van ongeveer ELO 1800. Dat is dus hartstikke knap, aangezien Samuel een rating heeft van ELO 1571. Hij boekt dus gestaag progressie.
In de D-groep (rating < ELO 1600) speelden twee jonge VAS'sertjes mee: Job Emans en Joppe Visch. Zij hebben natuurlijk nog niet veel ervaring in het spelen van partijen tegen volwas- senen. En in het begin moesten beiden er duidelijk even in komen. Zij waren met afstand de laagst gerate spelers, maar hebben zich uiteindelijk prima staande gehouden in dit sterke veld. Allebei scoorden ze 2½ punt uit zes partijen. En die punten scoorden ze in de tweede helft van het toernooi. Het hoogtepunt van Job Emans (ELO 1265) was zijn overwinning op de sympathieke Peter Voets (ELO 1585). Peter draagt het jeugdschaken een warm hart toe en had na afloop lovende woorden en nuttige tips voor zijn tegenstander. Het hoogtepunt van Joppe (ELO 1156) was zijn overwinning op Sander Schoonderwoerd (ELO 1539). Uiteinde- lijk winnen Job en Joppe allebei tientallen ratingpunten. Hun overscore bedroeg ongeveer 1.5 en 1.0. Vermenigvuldig dat met de k-factor (30) en de ratingwinst is duidelijk.
Het toernooi werd overigens gewonnen door een andere jeugdspeler. De 16-jarige Hing Ting Lai liet geen twijfel bestaan over wie de sterkste schaker van dit toernooi was. Hij won met 5½ uit 7 de A-groep van dit evenement. In de A-groep speelden geen jeugdspelers van VAS mee. De hoogst eindigende VAS'ser was oud-kampioen FM Aran Köhler.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 04-03-2014 CvD