VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 21

Maandag 17 februari 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Ik ben van het bord geveegd"
Was getekend: Tom Flesseman

Inhoud

- Verhuizing (links)
- Programma extern (links)
- Interne competitie (links)
- Barman vs. de club (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

Verhuizing

Uitgesteld, we blijven voorlopig in het Pieter Nieuwland College spelen, zowel intern als extern.

Programma extern

KNSB
Za 8 mrt Hardenberg (Overijssel) - VAS
Za 8 mrt BSG 2 - VAS 2
Za 8 mrt ZSC-Saende 1 - VAS 3

SGA
Wo 19 feb De Amstel 2 - VAS 7
Do 20 feb VAS 4 - Fischer Z 2
Do 6 mrt Isolani 1 - VAS 5
Vr 7 mrt VAS 8 - De Volewijckers 2
Do 13 mrt VAS 6 - ENPS 3

Interne competitie

Ronde 5: 13 februari 2014
1 Wijgers Ben - Van Dongen Joost 0-1
2 De Leeuwe Peter - Prent Tom ½-½
3 Bogaard Milo - Lesger Morrison 0-1
4 Pieter Jerry - Cleveringa Writser 0-1
5 Ghijsen Pim - Van Dam Niels 1-0
6 Arts Jos - De Casparis Peter 1-0
7 Stegeman Jan - Soest Andy ½-½
8 François Henri - Van Dongen Rob ½-½
9 Duivenvoorden Ben - Hakvoort Remy ½-½
10 Jung Jaap - Flesseman Tom 1-0
11 Luyken Laurens - Brouwer Floris 0-1
12 Smit Jan - Smith Jack 0-1

Bij de Interne was er, na de inzinking van vorige week, een eerste verbetering zichtbaar. Er waren 12 spelende borden. En misschien nog belangrijker, er waren twee nieuwe leden op de clubavond. Dit geeft toch maar aan de de reputatie van VAS nog altijd aantrekkingskracht uitoefent. Victor bemande (gedeeltelijk) de bar, gedeeltelijk was hij bezig om iedereen die zich maar aandiende in vluggertjes van het bord te vegen.
Kijkend naar de ranglijst was er een kraker in de vorm van nummer 1 van de ranglijst (Joost van Dongen) tegen nummer 3 (Ben Wijgers). In een lange en gecompliceerde partij was het uiteindelijk Joost die de geplande staatsgreep van Ben met bloedig geweld neersloeg.
Peter de Leeuwe en Tom Prent speelden ook een interessante pot. Tom speelde een Siciliaan en Peter stelde daar een rustige set-up (met een financhetto-loper op g2) tegenover. In het middenspel kwam Tom steeds ietsjes beter te staan, maar toen de tijdnoodfase zich aandiende en de nodige stukken werden geruild en Peter nog maar luttele minuten op de klok had, bood Tom, gentleman als-ie is, remise aan. Dat werd dankbaar aanvaard. Zoals beide heren verklaarden na afloop; het was een leuke pot geweest en de partij was er niet naar om iemand door z'n klok te jagen. In de analyse daarna bleek wel dat Tom duidelijk het beste van het spel had in de slotstelling.
De partij tussen Milo en Morrison eindigde in soevereine een overwinning voor laatstgenoemde.
Jerry Pieter speelde tegen een nieuw lid, Writser Cleveringa. Volgens mij was de stelling redelijk in balans, maar liet Jerry zich in de luren leggen door Writser. Zodoende kreeg het zelfvertrouwen van Jerry een nieuwe knauw te verwerken. Zoekend naar een reden voor zijn prestaties de laatste tijd verklaarde Jerry; Ik word toch een dagje ouder, misschien dat het daar mee te maken heeft. Maar dat de oorzaak is weet ik niet, maar het was al met al een puike overwinning (en binnenkomer) voor Writser.
Pim Ghijsen speelde tegen Niels van Dam. Nu Niels zijn voorzitterschaps-taken heeft overgedragen aan Pim, is Niels toch beduidend minder vaak op de club te vinden als voorheen. Dus het was goed om Niels weer eens op de club te zien. Hij speelde niemand minder dan huidige duo-voorzitter Pim Ghijsen. Maar Pim is een hele taaie. Langzaam maar zeker kwam Pim steeds beter te staan. Vooral toen er een toren via de a-lijn binnenkwam, werd het erg lastig keepen voor Niels. Pim rook zijn kans en liet zijn prooi niet meer ontsnappen.
Jos Arts speelde tegen Peter de Casparis. Het werd een overwinning voor Jos, die zich daarmee keurig in de top-10 van de ranglijst nestelde.
Jan Stegeman en Andy Soest speelden beide een pot die eindige in een solide remise. Overige remises van de avond werden genoteerd in de partijen Henri François - Rob van Dongen en Ben Duivenvoorden - Remy Hakvoort.
Als u de quote van de week gelezen heeft, kunt u wel raden wat de uitslag is gewonden tussen Jaap Jung en Tom Flesseman. Tom heeft wat om over na te denken de komende dagen.
Laurens Luyken verloor van jeugdig talent Floris Brouwer. De VAS-jeugd word vaak geroemd vanwege haar hoge schaakkwaliteiten en dat stipte Floris nog maar eens fijntjes aan. Geraffineerd wist hij de stelling van Laurens onderuit te halen en ging er met de buit vandoor.
Jan Smit speelde tegen bijna naamgenoot Jack Smith. Ook hier wist de nieuwkomer alle ogen op zich te vestigen door gelijk bij zijn debuut bij VAS te winnen. Dat is slechts weinigen gegeven.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Vijfde ronde:
do 20 feb.:
VAS 4 - Fischer Z 2

VAS 5 - Klasse 1A
Vijfde ronde:
vr 14 febr.:
Chaturanga 1 - VAS 5
VAS 5 trekt aan langste eind
Door Remy Hakvoort
Afgelopen vrijdag speelde het 5e een uitwedstrijd tegen Chaturanga 1. Chaturanga speelt in Buurthuis Gein, dus daar is altijd van alles te beleven. Wij troffen dan ook een bonte mix aan van jongeren (computerlessen aan het volgen), ouderen (kaarten) en van alles daar tussenin. Aangezien invaller Ton Koekoek iets later was, begon de wedstrijd wat later dan 20:00 uur. Doelstelling van de avond was om, indien mogelijk, de punten mee te nemen naar VAS, maar in ieder geval MOEST de laatste metro gehaald worden.
Deborah Ng en Freddy de Greef waren verhinderd, maar invallers werden gevonden in de personen van Ton Koekkoek en Ben Duivenvoorden.
Bord 4 was op een week eerder al vooruitgespeeld. Tobias Arnoldussen speelde tegen Elco Hakvoort. In een interessante Siciliaanse Draak kwamen de heren uiteindelijk remise overeen: 0,5 - 0,5
Op bord 1 kreeg Jouke al gauw een mooie stelling tegen Jasper Boonstra. Zoals Jouke het zelf verwoordde; van Jasper's StoneWall komt op deze manier weinig terecht. Hij finishte de partij met een keurige mat-in-3: 0,5-1,5
Michael Brockmann (bord 2) speelde tegen Pjotr van Nie. Volgens mij ging er bij Pjotr ergens iets fout (wat wil je ook met zoveel rekenwerk) en kon Michael de partij daarna rustig uitspelen. 0,5-2,5
Op bord 3 speelde Ton Koekkoek een opmerkelijke partij. Zijn tegenstander, Auke van Nie, verklaarde voor aanvang van de partij dat hij nog nooit een partij voor rating met de witte stukken had gespeeld. Ook deze keer had hij zwart. Ton kwam redelijk uit de opening maar verslikte zich even toen hij zwarts Dg5 op het verschijnen. Dat was namelijk een dubbele aanval op zijn beide lopers. Met kunst en vliegwerk werd de schade beperkt gehouden, maar het zag er toch niet naar uit dat de punten onze kant op zouden komen. Hoe het uiteindelijk gebeurde weet ik niet, maar uiteindelijk slaagde Ton zijn partij te winnen! Dat bleek later een goede opmaat voor de winst: 0,5-3,5
Ben Duivenvoorden op bord 5 kwam niet helemaal lekker uit de opening tegen Jonathan van Nie. Hij verloor een kostbaar pionnetje (uiteindelijk werden het er 2) en ging helaas ten onder: 1,5 - 3,5
Ondergetekende speelde op bord 8 tegen Rudi van Hal. Lang was de stelling in mijn voordeel, alleen kon ik het juiste winstplan niet vinden. In tijdnood zag ik een schaakje over het hoofd, met een geforceerde mat-in-4 als gevolg. Balen, maar het is niet anders: 2,5 - 3,5
Wesley Ng op bord 7 speelde tegen Wim Kraaykamp. Wesley stelling was iets prettiger vanwege Wim's iso-pion op d5, maar de stelling toch redelijk in balans. Hij werd echter steeds meer uit balans gebracht door Wesley's tijdsnood. In tijdnood hoef je uiteraard niet te noteren, maar Wim, ontdaan door Wesley's supersnelle spel (wat wil je ook met nog 10 sec. op de klok) besloot zelf ook niet meer te noteren (ondanks een respectabele 14 min. 30 sec) op de klok. En wat zou iedereen (behalve Wesley) gedaan hebben op zo'n moment? Uiteraard, klok stilzetten en extra tijd claimen natuurlijk! Zelfs na enig aanmoedigen van de Chaturanga teamleider bleef Wim maar niet noteren; dat deed hem uitroepen; maar ik kan helemaal niet meer noteren. Na enig overleg besloot hij toch maar weer te noteren en kon Wesley het laatste zwarte pionnetje ophalen met zijn paard. Met nog 2 seconden op de klok werd besloten tot remise. Als Wesley meer tijd had gehad was het eindspel paard + pion vs. paard misschien nog weg gewonnen geweest. 3 - 4
Phew, remise in ieder geval veilig gesteld. Tot slot was Elmer van Eeghen nog bezig. Elmer is altijd een zekerheidje; hij scoort net dat halfje als het moet. Hij speelde tegen Rene Meester. Toen Elmer eenmaal doorhad dat wij 4 BP hadden, wachtte hij geen moment en bood remise aan. Ondanks het feit dat hij eigenlijk veel beter stond (maar wel minder tijd op de klok). Zijn tegenstander besloot dat aan te nemen en zo waren ook de MP veilig gesteld en konden wij nog net met de laatste metro naar huis.
Dankzij de overwinning op Chaturanga staat VAS 5 nu heel stevig in de middenmoot (of misschien wel subtop, afhankelijk van de andere resultaten)

VAS 6 - Klasse 2A
Zesde ronde:
VAS 6 vrij
Zevende ronde:
do 13 mrt.:
VAS 6 - ENPS 3

VAS 7 - Klasse 2B
Vijfde ronde:
wo 19 feb.:
De Amstel 2 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3A
Zesde ronde:
vr 7 mrt.:
VAS 8 - De Volewijckers 2

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Zesde ronde:
Za 8 mrt

VAS 2 - Klasse 3D
Zesde ronde:
Za 8 mrt

VAS 3 - Klasse 3C
Zesde ronde:
Za 8 mrt

Toernooitijgers

Aankondiging
Van vrijdag 21 februari tot en met zondag 23 februari wordt weer het WIL HAGGENBURG-toernooi gespeeld, om het Persoonlijk SGA-kampioenschap van 2014.
Er worden 7 rondes Zwitsers gespeeld. Het speeltempo is in de groepen A, B en C 40 zetten in 105min, + 15 min. exta om de partij uit te spelen + 15 sec. per zet. In de Groepen D en E is het tempo 40 zetten in 105 min + 30 min. om de partij uit te spelen. Het toernooi vindt plaats in de Wethouder Verheijsporthal, Polderweg 300, 1093 KP Amsterdam Oost. Tramlijn 9 (halte Pretoriusstraat) of vanaf Muiderpoort- station ca. 5 min. lopen via Nic. de Roeverstraat. In de gehele omgeving geldt tot 21 uur betaald parkeren (behalve op zondag)
In elke groep zijn tenminste vier geld- prijzen. In groep A bedraagt de 1e prijs € 500,-. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen gedeeld. De winnaar van de A-groep krijgt de titel: kampioen van de SGA 2013/2014.
Opgeven kan hier: Online inschrijving.
Groep A; >2000, inschrijfgeld €25,-
Groep B: <2000, €23,-
Groep C: <1750, €20,-
Groep D: <1600, €18,-
Groep E: <1450 €15,-

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 12-02-2014 CvD