VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 20

Woensdag 12 februari 2014
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Rob van Dongen, Aran Köhler, Roelof Reinders en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Wie dit systeem bedacht heeft om die DGT' s in te stellen, moet echt de gevangenis in!"
Dick Paulis over zijn gevecht met de DGT om die op 1:45 uur p.p.p.p. te krijgen.

Inhoud

- Verhuizing (links)
- Interne competitie (links)
- Barman vs. de club (midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Toernooitijgers (rechts)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Verhuizing

Uitgesteld, we blijven voorlopig in het Pieter Nieuwland College spelen, zowel intern als extern.

Programma extern

KNSB
Za 8 feb VAS - HWP Haarlem
Za 8 feb VAS 2 - Oud Zuylen
Za 8 feb VAS 3 - De Wijker Toren

SGA
Do 6 feb EsPion 3 - VAS 8
Vr 14 feb Chaturanga 1 - VAS 5
Wo 19 feb De Amstel 2 - VAS 7
Do 20 feb VAS 4 - Fisher Z 2
Do 13 maart VAS 6 - ENPS 3

Interne competitie

Luidt de noodklok!!!
Waar zijn alle VAS'sers tijdens de regu- liere clubavond? Afgelopen donderdag werd er op slechts 7 borden geschaakt. Dat is toch eigenlijk VAS-onwaardig. Het moet toch mogelijk zijn om per week zo'n 15 spelende borden te hebben? Nu is het wel erg droevig gesteld. Of zoals Jack Smith treffend verwoordde: Bloody Hell, it's only 21.30 and I am the only one who 's still playing...
Games in Round 4 - 2/6/2014
1 Peter de Leeuwe - Joost van Dongen 0-1
2 Ton Koekoek - Pieter Jerry 1-0
3 Peter de Casparis - Tom Prent 0-1
4 Henri François - Ben Duivenvoorden ½-½
5 Dick Paulis - Han Dijsselbloem 1-0
6 Remy Hakvoort - Laurens Luyken 1-0
7 Jack Smith - Corjan Nota 0-1
Verslag
Remy Hakvoort en Laurens Luyken waren als eerste klaar. Laurens speelde zowat a tempo. Remy won al vlug een stuk en even later de partij. Laurens verklaarde na afloop de reden voor zijn vlugge spel; of ik nu lang nadenk over een zet of hem heel vlug uitvoer, verliezen doe ik toch wel...
Bij de partij tussen Dick Paulis en Han Dijsselbloem ging het er erg gemoedelijk aan toe. Ik heb vele onderwerpen voorbij horen komen, tot het bespreken van vakantielocaties aan toe.... Maar goed, toen de partij van start ging, ging het ook gelijk goed los. Het ging lange tijd redelijk gelijk op, maar plots verslikte Han zich in een een ruil. Hij miste een tussenschaakje van Dick, waardoor zijn stelling instortte.
Nieuw lid Ton Koekkoek bevestigde zijn reputatie door niemand minder dan Jerry Pieter te verslaan. Als de stand zo blijft, dan speelt Ton volgend jaar in het eerste!
Peter de Casparis verloor van een bloedvorm verkerende Tom Prent. Peter's koning werd uit zijn veilige beschutting gejaagd en kwam open en bloot midden op het bord te staan. Daarna was het voor Tom een klein kunstje om veel materiaal te winnen en en passant Peter mat te zetten.
Henri François en Ben Duivenvoorden speelden een interessante pot schaak. Aangezien Henri altijd een wereldreis moet afleggen om de afstand thuis-VAS-thuis te overbruggen, speelden beide heren met 1 uur bedenktijd. In heftige tijdnood slaagde Ben er niet in om paard + loper + vrijpion vs. toren om te zetten in winst. Beide heren besloten tot remise.
Tot slot waren Jack Smith en Corjan Nota nog bezig. Jack was de laatste tijd niet op VAS geweest, maar was vastbesloten om vandaag weer eens een goede pot te spelen in voorbereiding op zijn externe wedstrijd met VAS 3. Hij kwam goed uit de opening. Ondertussen speelde hij ook fanatiek mee op het bord bij de bar, waar Roelof het initiatief BARMAN vs. VAS in het leven riep. De barman daarin een potje schaak tegen alle VAS'sers, die naar eigen goeddunken een zet mochten doen. Jack verklaardde;zo lang ik mijn blunders op dit bord maak en niet in mijn partij tegen Corjan Nota, ben ik heel tevreden. Helaas voor Jack liep het toch wat anders. Corjan had veel minder tijd (minder dan vijf minuten), maar stond plots wel een stuk voor (ik vermoed dat een loperschaakje waarbij Jack's dame + koning op de zelfde diagonaal stonden, daar iets mee te maken heeft). Jack probeerde Corjan nog te vlaggen, maar daar bleek Corjan te bedreven in. Een slechte generale repetitie voor Jack dus. Ik hoop dat hij het zaterdag beter doet... (Jack won zaterdag!)

Barman vs. de club

Afgelopen donderdag mocht ik de bar bemannen op een ongewoon rustige avond. Om toch aan mijn wekelijkse dosis schaken te komen besloot ik de club uit de dagen voor een partij: iedereen die aan de bar kwam voor een bestelling mocht een zet doen, waarna ik tot de volgende bestelling had om een tegenzet te bedenken. Wat volgde was een spectaculaire partij met voor zowel zwart als wit (gemiste) kansen.
VAS United - Roelof Reinders
Door Roelof Reinders
1. e4 d6 2. f4 Nf6 3. Nc3 g6 4. Nf3 Bg7 5. d4 Bg4 6. h3 Bxf3 7. Qxf3 c6 8. Bd3 O-O 9. Be3 Qc7 10. O-O-O b5 11. g4 e5 12. h4 h5 13. gxh5 Nxh5 14. f5!?
A brave, but perhaps foolish sacrifice by a thirsty player who wanted to remain anonymous.
14 ... exd4 15. e5 dxe5 16. Nxb5 cxb5 17. fxg6 fxg6 18. Qd5+ Kh7 19. Bxd4 Nf4 (14. ... exd4 15. Qxh6+) 20. Qxa8 Nc6 21. Bxe5 Nxe5 22. Qe4 Nexd3+ 23. Rxd3 Nxd3+ 24. Qxd3 Qf4+ 25. Kb1 Qd4 26. Qxb5 Qe5 27. Qxe5 Bxe5 en wit gaf op (0-1), waarbij de voorzitter de woorden sprak "If I had black's position against Magnus, I would not accept a draw".
Al met al een spectaculaire partij en een naar mijn mening geslaagd initiatief. Ik kan alle andere barista's van harte aanbevelen dit over te nemen. Rest mij nog iedereen te bedanken die heeft bijgedragen aan een leuke avond!

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Vijfde ronde:
do 20 feb.:
VAS 4 - Fischer Z 2

VAS 5 - Klasse 1A
Vijfde ronde:
vr 14 febr.:
Chaturanga 1 - VAS 5

VAS 6 - Klasse 2A
Zesde ronde:
VAS 6 vrij
Zevende ronde:
do 13 mrt.:
VAS 6 - ENPS 3

VAS 7 - Klasse 2B
Vijfde ronde:
wo 19 feb.:
De Amstel 2 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3A
Vijfde ronde:
do 6 febr.:
EsPion 3 - VAS 8
Zesde ronde:
vr 7 mrt.:
VAS 8 - De Volewijckers 2

Toernooitijgers

Aankondiging
Van vrijdag 21 februari tot en met zondag 23 februari wordt weer het WIL HAGGENBURG-toernooi gespeeld, om het Persoonlijk SGA-kampioenschap van 2014.
Er worden 7 rondes Zwitsers gespeeld. Het speeltempo is in de groepen A, B en C 40 zetten in 105min, + 15 min. exta om de partij uit te spelen + 15 sec. per zet. In de Groepen D en E is het tempo 40 zetten in 105 min + 30 min. om de partij uit te spelen. Het toernooi vindt plaats in de Wethouder Verheijsporthal, Polderweg 300, 1093 KP Amsterdam Oost. Tramlijn 9 (halte Pretoriusstraat) of vanaf Muiderpoort- station ca. 5 min. lopen via Nic. de Roeverstraat. In de gehele omgeving geldt tot 21 uur betaald parkeren (behalve op zondag)
In elke groep zijn tenminste vier geld- prijzen. In groep A bedraagt de 1e prijs € 500,-. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen gedeeld. De winnaar van de A-groep krijgt de titel: kampioen van de SGA 2013/2014.
Opgeven kan hier: Online inschrijving.
Groep A; >2000, inschrijfgeld €25,-
Groep B: <2000, €23,-
Groep C: <1750, €20,-
Groep D: <1600, €18,-
Groep E: <1450 €15,-

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 1 - HWP Haarlem 5 - 3!
Door: Aran Kohler
In de vijfde ronde van de externe competitie speelde het eerste van VAS tegen het op papier sterkere HWP Haarlem. Wat fijn dat Tex de Wit weer eens van de partij was! Het was sedert augustus vorig jaar dat hij serieus geschaakt had in een toernooi in het buitenland, waar hij overigens een formidabel resultaat haalde door een ronde voor het einde al zeker te zijn van zijn tweede meesterresultaat, door o.a. grootmeester Epishin te verslaan. Teamcaptain Morrison had hem voor het treffen met Haarlem op bord 2 ingedeeld waar hij de FM Bart Gijswijt mocht bestrijden met wit. Het werd een heel interessante partij waar Tex de hele partij voordeel had en Gijswijt zag zich gedwongen een kwaliteit te geven. Aan het eind zat er een winnende afwikkeling in vanwege ver opgerukte vrijpionnen van Tex en zodoende bracht hij een kostbaar punt binnen.
Gerrit Visser was ook weer terug van ver(Afrika)-weggeweest.In het begin van de competitie vielen de resultaten tegen, maar als Gerrit in vorm is dan loopt het op rolletjes. Hij was ruimschoots als eerste klaar met een frisse overwinning die hem op het oog nauwelijks moeite had gekost. Met zwart stond hij na het middenspel welliswaar een kwaliteit achter maar hij had dermate veel compensatie, in de vorm van een heel goed gedekte verre vrije b-pion, dat zijn tegenstander zich gewonnen moest geven.
Victor Hendriks mocht optornen tegen de bijna meester Jaap de Jager (2398) en deed dat met verve. Hij bereikte na een ingewikkelde partij een mogelijk gewonnen eindspel. Victor had een loper minder maar daar tegenover stond dat 2 verbonden vrijpionnen had en allebei een toren. Misschien had Victor de koning erbij kunnen halen om de pionnen te ondersteunen maar zoals het nu ging liep het remise, maar dat blijft absoluut een prima prestatie!
Niels van Dam droeg een belangrijke steen bij aan de teamprestatie van VAS door gedecideerd alle complicaties die zijn tegenstander nog opwierp nadat hij materiaal had verloren te doorzien en de technisch gewonnen stelling ook daadwerkelijk (binnen de tijd) naar winst te voeren!
Veron Roesink kon ook een bijdrage laten aantekenen door een moeilijk toreneindspel met een pion minder remise te maken; alle halfjes helpen, heel goed!
Pim Ghijsen, onze routinier, kwam met zwart moeilijk uit de siciliaanse opening. Er verscheen al spoedig een wit paard op b6 ondersteund door de loper op e3 en wit ruilde vervolgens de meestal in een later stadium sterke loper van c8. Pim moest nu tegen het loperpaar opboksen en dat kostte niet veel later een pion. Het leek me een bedenkelijke situatie voor zwart, maar hij kon na dameruil in ieder geval het loperpaar onschadelijk maken en vluchten in een eindspel, met nog steeds een pion minder, maar de stelling was ook minder duidelijk in hoeverre dat nog gewonnen zou zijn voor wit. Toen het eenmaal een toreneindspel werd, was het duidelijk dat Pim het remise ging maken en zo gebeurde het ook.
Onze teamcaptain Morrison Lesger speelde een scherpe Ben-Oni met zwart en kreeg een zeer agressieve aanval over zich heen met een wit stukoffer en zo, maar Morrison bleef heel kalm en stippelde uit wat het beste verweer was. Dat lukte lange tijd uitstekend en zodoende kon ik zijn tegenstander soms diep horen zuchten, hij stond gewoon een stuk achter en hij gaf waarschijnlijk geen cent meer voor zijn kansen. Toch moet je in dat soort situaties vooral ook als aan de winnende hand zijnde partij zo alert mogelijk blijven. Misschien dat Morrison zijn aandacht toch iets verslapte want nadat hij dus aanvankelijk zo puik had verdedigd met als resultaat een huizenhoog gewonnen stelling, kwamen er onnauwkeurigheden. Eerst een grove fout door een schaakje te geven waardoor wit zijn verloren stuk weer terug won, maar dan nog hield Morrison een beter staand eindspel over. Het was blijkbaar een beetje op bij Morrison, want het goedstaande eindspel werd uiteindelijk na nog een aantal onnauwkeurigheden jammerlijk verloren. Gelukkig maakte het voor de teamprestatie niet uit want VAS won uiteindelijk overtuigend met 5-3 van deze sterke tegenstander en dat geeft moed voor de komende ronden. En dat is nodig want we staan nog steeds op de 9e plaats en kunnen ons geen enkele misslag permitteren in het tweede gedeelte.
Zelf speelde ik een correcte remise tegen de stonewall, hoewel ik het idee heb dat ik voordeel had lukte het me niet om het te winnen, sterker nog, in het einspel moest ik nog uitkijken tegen Pieter de Jager.
VAS 2102 - HWP Haarlem 2149 5-3
1. Victor Hendriks 2194 - FM Jaap de Jager 2405 ½-½
2. FM Tex de Wit 2338 - FM Bart Gijswijt 2312 1-0
3. Pim Ghijsen 2116 - Indra Polak 2144 ½-½
4. FM Aran Kohler 2227 - Pieter de Jager 2061 ½-½
5. Morrison Lesger 2022 - Rene Duchêne 2162 0-1
6. Niels van Dam 2016 - Max Merbis 2170 1-0
7. Gerrit Visser 2028 - Jan Burggraaf 1997 1-0
8. Veron Roesink 1875 - Hubrecht van den Brekel 1940 ½-½

VAS 2 - Klasse 3D
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 2 - Oud Zuylen
VAS II verliest onnodig van Oud Zuilen Door: Joris van Vuure
VAS II is een sterk team in de derde klasse maar de spelers slagen er niet in om hun eigen niveau te halen. Schaken is echter meer dan niveau, het is ook boven alles wil om te winnen en met de huidige instelling zal men degradatie dit seizoen niet weten te ontlopen.
Tegen Oud Zuilen ontbrak onze Alejandro, Jouke van Veelen viel voor hem in.
Met de instelling van Jouke zit het wel goed en in een prima partij overspeelde hij zijn beresterke tegenstander. Hij won twee pionnen en na wat aarzelingen had hij een eindspel van Toren + loper met een extra a-pion. Misschien had de zwartspeler dit nog remise kunnen houden, misschien niet. In de praktijk gaf Jouke een volle toren weg terwijl hij toch veel meer tijd op de klok had.
Camillo speelde voor de tweede keer dit seizoen tegen een correspondentieschaker. De vorige keer (tegen Bert Westera) kwam hij slecht uit de opening maar rommelde hij mooi naar een gewonnen stelling. Deze keer overleefde hij de opening niet en hielp al het gerommel Camillo weinig. Een goede tip: Speel tegen correspondentiespelers geen hyperscherpe openingen (die kennen ze doorgaans vrij aardig J).
David speelde tegen iemand die het ook van zijn openingen moet hebben maar op papier toch iets zwakker is dan David. De opening werd overleefd en daarna bleek David gewoon een betere schaker te zijn. Hopelijk is het vertrouwen bij David weer terug na deze partij.
Van de partij van Sietske heb ik weinig mee gekregen, ze gaf aan dat ze wel tevreden was na de opening maar uiteindelijk stond er een 0 op het formulier.
Dan Roel, die speelde voor het eerst sinds ik hem ken 1.d4 en uiteindelijk deed hij allemaal sterke zetten tegen de Benoni. Zijn tegenstander maakte het hem nog lastig door er allemaal trucjes in te vlechten maar Roel was koel en voerde de partij naar een goed einde.
Op dat moment stonden we 3-2 achter.
Mijn eigen partij ging eigenlijk rimpelloos. Met zwart werd een sterke tegenstander geruisloos naar een 0 gespeeld.
3-3, en er leken nog 1½ bordpunt aan te komen.
Han had een opening met zwart moeten bestrijden waar hij niet zo dol op is. De hele dag stond Han wat slechter in een vervelende drukstelling zonder echte dreigingen maar een remise leek uiteindelijk toch het logische resultaat te zijn. Han maakte echter een forse blunder en kon niet veel later de partij opgeven. Een flinke tegenvaller.
Als laatste was Patriek bezig met de eenvoudige opdracht om te winnen. Dat laatste was niet heel erg moeilijk maar dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd als je aan de kant staat. Na een prima partij raakte onze jonge vader het spoor na 17:00 uur volledig kwijt en werd een eindspel met een stuk meer (tegen 2 pionnen) niet gewonnen.
Zo wist het tweede deze wedstrijd niet te winnen. We staan nu flink onder de streep en krijgen nog een paar sterke tegenstanders te bestrijden. De volgende wedstrijd is tegen het sterke BSG II. Dan kunnen we zien of er enige veerkracht in dit team zit of dat het tweede het vermoeide hoofd al in de schoot heeft geworpen.
VAS 2 2000 - Oud Zuylen 2065 3½-4½
1. Han Sinke 2173 - Marcel van Os 2119 0-1
2. Jouke van Veelen 1973 - Dirk Floor 2150 0-1
3. Joris van Vuure 2147 - Jaap van der Tuuk 2222 1-0
4. Roel Dormits 1955 - Ed van Eeden 2094 1-0
5. Camilo Guzman 1837 - Carol-Peter Gouw 2033 0-1
6. Patriek Tromp 1989 - Frans Sanijs 1999 ½-½
7. Sietske Greeuw 1970 - Jan Maarten van den Boogaart 2033 0-1
8. David Kleeman 1959 - Wout van Veen 1873 1-0

VAS 3 - Klasse 3C
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 3 - De Wijker Toren

Eindelijk weer een STAART
Door Rob van Dongen
VAS 3 versloeg De Wijker Toren 2. Dat was fraai, want De Wijker Toren was aan zeven borden sterker.
Teamleider Benno Drewes had het hogerop gezocht. Hij stond in het Oostenrijkse Kaprun op de zwarte piste. Benno had de opstelling gemaakt en was dus de winnende coach en die heeft altijd gelijk!
Het begin was een beetje rommelig. Twee spelers van VAS waren te laat. Dat betekent dat er gebeld moet worden, er moeten telefoonlijsten opgetrommeld worden. Mensen moeten van hun partij weg en dit heeft uiteraard geen enkele meerwaarde!
Niek Oud was als eerste klaar. Remise. Niek heeft last van een paar lichamelijke ongemakken, maar als ie achter het bord zit, merk je daar niks van, laat staan zijn tegenstander. Die was als een kind zo blij met remise tegen onze gigant.
Ondergetekende speelde een frivool miniatuurtje (20 zetten).
Dick Paulis scoorde het volgende punt. Hij heeft inmiddels 2.5 uit 5.
Jack Smith had nog niet veel gescoord in het team. Hij was nu des te meer geladen. Vroeg aanwezig, heeft geholpen met klokken instellen, repertoire van tegenstanders rond gemaild. Onze man wilde van geen remise weten en ging voor de winst; dat lukte. Jack speelde een formidabele aanvalspartij.
Milo Bogaard heeft geen moment minder gestaan, hij speelde een regelmatige remise.
En zo was het 4-1.
De overige drie partijen schatte ik op 2.5 punt. Karel Odink had een prachtige stelling, stategisch opgebouwd. Jaap Jung leek remise en Ber Deuss stond twee pionnen voor.
Van die 2.5 pnt. kwam weinig terecht. Jaap ging door de vlag, een lelijke tegenvaller.
Ber kon net niet winnen. Z’n tegenstander sprak van een correcte remise. Daarmee waren wel de twee matchpunten binnen. Ber is ongeslagen, de enige met een plusscore en mag de revelatie van het team worden genoemd.
Karel, tenslotte, zag zijn mooie stelling verzanden en moest uiteindelijk zelfs door het stof.
Het is duidelijk: om ons te handhaven moeten we het niet van de bordpunten hebben, maar van de matchpunten.
En… we hebben weer een STAART! D.w.z. aan bord 5 t/m 8 minimaal drie punten.
VAS 3 1884 - De Wijker Toren 2 1958 4½-3½
1. Niek Oud 1974 - Arjan Wijnberg 2059 ½-½
2. Karel Odink 2071 - Paul Spruit 2063 0-1
3. Jaap Jung 1830 - Cees Duivenvoorde 1991 0-1
4. Dick Paulis 1897 - Richard Schelvis 1987 1-0
5. Milo Bogaard 1867 - Wim Rakhorst 1955 ½-½
6. Ber Deuss 1863 - Hans Nuijen 2019 ½-½
7. Rob van Dongen 1906 - Stefan Jorritsma 1919 1-0
8. Jack Smith 1665 - Cas Kok - 1670 1-0

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 12-02-2014 CvD