VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 19

Maandag 3 februari 2014
Tekst: Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Inhoud

- Verhuizing (links)
- Programma extern (links)
- Interne competitie (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

Verhuizing

Uitgesteld

Programma extern

KNSB
Za 8 feb VAS - HWP Haarlem
Za 8 feb VAS 2 - Oud Zuylen
Za 8 feb VAS 3 - De Wijker Toren

SGA
Do 6 feb EsPion 3 - VAS 8
Vr 14 feb Chaturanga 1 - VAS 5
Wo 19 feb De Amstel 2 - VAS 7
Do 20 feb VAS 4 - Fisher Z 2
Do 13 maart VAS 6 - ENPS 3

Interne competitie

In de 3e ronde van de Keizer werd er op maar 9 borden gespeeld. VAS heeft wel eens een betere bezetting gekend. Kanttekening hierbij is, is dat het 7e een thuiswedstrijd speelde.
Joost van Dongen en Kees Straks speelden een opmerkelijke partij. In het koningsgambiet won Joost eerst 2 pionnen dus dacht ik; nou, die gaat een makkelijke avond tegemoet. Toen ik later terugkwam, stond Kees een kwaliteit voor (geniepig schaakje op d4). Dus toen dacht ik; Nou, dan zal Kees wel gaan winnen. Toen ik nog weer later even kwam kijken had Kees een pionnenmeerderheid (+verbonden, waarvan 2 vrijpionnen) op de damevleugel , maar had Joost 2 vrijpionnen op de f en e-lijn. Hoe het uiteindelijk gebeurde weet ik niet, maar Kees verbonden vrijpionnen werden ontschadelijk gemaakt en uiteindelijk bracht de eenzame a-pion Joost de overwinning. Beide partijen hebben dus kansen laten liggen, maar zeker een spektakelpartij.
Ben Wijgers moest vol aan de bak tegen Samuel Cohn. In het eindspel bleek Ben toch net iets behendiger.
Jerry Pieter speelde tegen Jos Arts. Jos sloeg met zijn dame Jerry's b-pion + toren. Maar daar had Jerry wat op bedacht; hij wilde in ruil daarvoor Jos' dame vangen. En zo begon het lange manoeuvreren, om de dame op a1 in te sluiten. Even leek het erop alsof Jos nog zou kunnen ontsnappen, maar nee. Jerry was te vlug. Met een dame voor een toren is het natuurlijk geen doen, dus Jos verloor. Knap staaltje insluitingstechniek geëtaleerd door Jerry.
Aran Köhler speelde tegen Henri François. Dat is bij voorbaat al een ongelijke strijd. Aran had al vlug de overhand en maakte hier handig gebruik van; Henri's koning werd het hele bord over gejaagd. Dit kostte Henri uiteindelijk zoveel materiaal, dat er geen beginnen meer aan was.
Ben Duivenvoorden speelde tegen Pim Ghijsen. Op een gegeven moment had Pim een pionnenketen die reikte van f7 tot b3. Langzaam maar zeker maakte Pim de weg vrij voor zijn b3 vrijpion. Die bracht ten slotte ook de overwinning.
Jordi Gernaert speelde tegen Elco Hakvoort. Elco was ook weer eens op de club om zich voor te bereiden op zijn aanstaande externe wedstrijd tegen Chaturanga. Dus hij wilde perse met zwart. Lang gingen beide heren gelijk op, maar in het eindspel speelde Elco onnauwkeurig en daar maakte Jordi dankbaar gebruik van.
Tom Prent boekte een knappe overwinning op Camilo Guzman.
Michael Brockmann bleek nog een maatje te groot voor Floris Brouwer.
Rob van Dongen ten slotte wist te winnen van Remy Hakvoort.
Uitslagen:
1 Van Dongen Joost - Straks Kees 1-0
2 Cohn Samuel - Wijgers Ben 0-1
3 Pieter Jerry - Arts Jos 1-0
4 Kohler Aran - François Henri 1-0
5 Duivenvoorden Ben - Ghijsen Pim 0-1
6 Prent Tom - Guzman Camilo 1-0
7 Brouwer Floris - Brockmann Michael 0-1
8 Van Dongen Rob - Hakvoort Remy 1-0
9 Hakvoort Elco - Gernaert Jordi 0-1

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Vierde ronde:
vr 31 jan.:
ENPS 2 - VAS 4 = 4-4
VAS 4 komt niet verder dan gelijkspel
VAS 4 heeft de kans laten liggen om zich bovenaan de ranglijst te nestelen. Tegen ENPS 2 kwamen de mannen van VAS 4 niet verder dan VAS 4. Qua rating stond VAS ietjes hoger, maar helaas kan het ratingverschil niet in meer matchpunten worden uitgedrukt. Vijfde ronde:
do 20 feb.:
VAS 4 - Fischer Z 2

VAS 5 - Klasse 1A
Vijfde ronde:
vr 14 febr.:
Chaturanga 1 - VAS 5

VAS 6 - Klasse 2A
Zesde ronde:
VAS 6 vrij
Zevende ronde:
do 13 mrt.:
VAS 6 - ENPS 3

VAS 7 - Klasse 2B
Vierde ronde:
do 30 jan.
VAS 7 - EsPion 2 = 6½-1½
VAS 7 haalt vernietigend uit
Door Remy Hakvoort
Na 3 rondes stond VAS 7 toch enigszins beschamend onderaan met 0 mp. De hoogste tijd om daar verandering in aan te brengen. Dat moest dan gebeuren in een thuiswedstrijd tegen EsPion 2. Het goede voorbeeld werd gegeven door Peter de Casparis. De interne was nog maar nauwelijks begonnen of Peter was alweer klaar. Hij wist binnen 18 zetten te winnen van Harrie Boom (met 1630 toch niet de minste). Daarna volgde al vlug overwinningen voor Jeff Hamburg en Corjan Nota. De enige remise kwam op naam van Tejo Hagen. Schlemiel van de avond was Tom Flesseman; hij leed als enige VAS'ser vandaag een nederlaag. Helemaal onverwacht kwam dat niet (Elo 1335 vs. 1667). Peter de Leeuwe wist zijn partij in winst om te zetten door een mooie combinatie uit te voeren. Tot slotte wisten Sjoerd de Vos en Roelof Reinders ook hun partij te winnen.
Vijfde ronde:
wo 19 feb.:
De Amstel 2 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3A
Vijfde ronde:
do 6 febr.:
EsPion 3 - VAS 8
Zesde ronde:
vr 7 mrt.:
VAS 8 - De Volewijckers 2

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS - HWP Haarlem

VAS 2 - Klasse 3D
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 2 - Oud Zuylen

VAS 3 - Klasse 3C
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 3 - De Wijker Toren

Toernooitijgers

Tata steel chess
In de vorige editie van het VAS-nieuwsS werden een aantal VAS'sers benoemd die meededen aan Tata Steel, er werden er echter ook een paar vergeten. Jos Arts, die meedeed in groep 9R van de Weekend 4-kamp scoorde er 1.5p. Ook Job Emans werd vergeten. Hij speelde mee in groep 9R van de dag 4-kamp en werd gedeeld 1e. Met 2,5p, en een TPR van 1525 (tegenover een rating van 1135) is dat natuurlijk een schitterend resultaat.

Aankondiging
Van vrijdag 21 februari tot en met zondag 23 februari wordt weer het WIL HAGGENBURG-toernooi gespeeld, om het Persoonlijk SGA-kampioenschap van 2014.
Er worden 7 rondes Zwitsers gespeeld. Het speeltempo is in de groepen A, B en C 40 zetten in 105min, + 15 min. exta om de partij uit te spelen + 15 sec. per zet. In de Groepen D en E is het tempo 40 zetten in 105 min + 30 min. om de partij uit te spelen. Het toernooi vindt plaats in de Wethouder Verheijsporthal, Polderweg 300, 1093 KP Amsterdam Oost. Tramlijn 9 (halte Pretoriusstraat) of vanaf Muiderpoortstation ca. 5 min. lopen via Nic. de Roeverstraat. In de gehele omgeving geldt tot 21 uur betaald parkeren(behalve op zondag)
In elke groep zijn tenminste vier geld- prijzen. In groep A bedraagt de 1e prijs € 500,-. Bij gelijk eindigen worden de geldprijzen gedeeld. De winnaar van de A-groep krijgt de titel: kampioen van de SGA 2013/2014.
Opgeven kan hier: Online inschrijving.
Groep A; >2000, inschrijfgeld €25,-
Groep B: <2000, €23,-
Groep C: <1750, €20,-
Groep D: <1600, €18,-
Groep E: <1450 €15,-

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 08-01-2014 CvD