VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 16a

Zondag 12 januari 2014
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Andy Soest en Tjoe-Liong Kwee
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Ik heb twee belangrijke mededelingen voor U"
Andy Soest, waarnemend voorzitter, deelt mede dat de verhuizing van VAS terug naar het Lineushof wordt uitgesteld. Daardoor gaat volgende week de clubavond niet door.

Inhoud

- Verhuizing (links)
- Programma extern (links)
- Interne competitie (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Jeugd (rechts)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Externe competitie SGA (vervolg)(midden)

Verhuizing

Deze donderdag (16 januari 2014) is er geen clubavond, en de verhuizing wordt uitgesteld.

Programma extern

KNSB
Za 8 feb VAS - HWP Haarlem
Za 8 feb VAS 2 - Oud Zuylen
Za 8 feb VAS 3 - De Wijker Toren

SGA
Do 16 jan VAS 5 - Amsterdam 3 elders
Vr 17 jan VAS 8 - Amsterdam West 7
Do 30 jan VAS 7 - EsPion 2
Vr 31 jan ENPS 2 - VAS 4

Interne competitie

Op de eerste clubavond van het nieuwe jaar is de eerste ronde van de tweede Keizercyclus gespeeld. Deze werd ingeluid met een nieuwjaarsdrankje, aangeboden door de club en ingeschonken door Morrisson. Zo zag je de meeste VAS-sers om 8 uur met een rood of wit wijntje rondlopen. Maar niet iedereen greep naar de alcohol want er moest natuurlijk wel serieus gespeeld worden. In totaal speelden er 11 borden, dit kwam mede omdat VAS 6 een uitwedstrijd speelde. Jack Smith - Peter de Leeuwe 0 - 1
Csaba Daday - Jan Stegeman ½ - ½
David Kleeman - Ben WIjgers ?
Michael Brockmann - Milan Ramer 0 - 1
Han Dijsselbloem - Kees Straks 0 - 1
Tom Flesseman - Samuel Cohn 0 - 1
Joost van Dongen - Sjoerd de Vos 1 - 0
Remy Hakvoort - Roelof Reinders 0 - 1
Laurens Luyken - Peter de Casparis 0 - 1
Sietske Greeuw - Milo Boogaard ½ - ½
Casper Meyer - Andy Soest ½ - ½ De partijen waren bijna allemaal al snel klaar. Helaas moest ik al naar huis voordat ik de uitslag van David tegen Ben kon opschrijven. De stelling leek zeker nog spannend. Toen ik mijn jas al aan had. besloten Sietske en Milo tot remise in een vlakke stelling met beide een dame en een loper over. Jan vertelde dat hij remise had gespeeld en ik kon een kleine teleurstelling opmerken, maar van de parij heb ik niets gezien. In mijn eigen partij heb ik eigenlijk ook niets gezien, maar gooide er wel een paar stukken in. DIt leek helemaal nergens op en Michael bleef rustig en kwam veel materiaal voor. Ik had alleen nog 3 actieve stukken en in tijdnood maakte Michael een grote blunder en verloor zijn dame. Nu kon ik met beiden een paar minuten op de klok op winst gaan spelen. Han en Kees hoorde ik na afloop van hun partij vooral over de openingsvarianten analyseren. Ik ben benieuw wat er daar allemaal op het bord is gekomen. Ook bij Andy en Casper werd hoorde ik over mooie openingstrucs en gedwongen remisevarianten. Ze waren in in ieder geval snel klaar en de uitslag was 'draw' dat zou dus wel eeuwig schaak geweest zijn. Samuel won van Tom, Joost won van Sjoerd en Peter de Casparis won van Laurens.

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Vijfde ronde:
do 9 jan.:
Amsterdam West 4 - VAS 6 = 2½-5½
Achteraf bekeken (5), beschouwingen bij thuiskomst na afloop : hèhè, eindelijk
Door Tjoe-Liong Kwee
Op de dag dat het bestuur overhaast de verhuizing terug naar Linnaeushof 48 voorlopig moest afblazen, een dag nadat de redactie van het VAS-Nieuws had geschreven: "Het afscheid van het PNC en de start van het nieuwe jaar moet natuurlijk gevierd worden. 9 Jjanuari (morgen dus) is er en dan ook een NieuwjaarsReceptie. Kom allemaal voor het hapje en een drankje en dan luiden we met z'n allen 2014 in", heeft VAS 6 verstek laten gaan op de in het vooruitzicht gestelde festiviteiten, de tweede helft van het seizoen 2013-2014 in ballingschap in het verre Amsterdam West ingeluid, en afscheid genomen van de serie nederlagen tot dan toe.
In de stad Amsterdam zijn er, na de fusie van Tal/DCG met Het Probleem, getalsmatig drie grote verenigingen, Caïssa met veertien teams waarvan zes KNSB, Amsterdam West met negen teams waarvan één KNSB, en VAS met acht teams waarvan drie KNSB.
Kon Sietske in hetzelfde vorige VAS-Nieuws alleen maar knarsetandend rapporteren (met off line commentaar "En weer een verslag van weer een nederlaag") over het ‘East-meets-West’ treffen op nationaal nivo : "KNSB Klasse 3D Vierde ronde: za 4 jan. VAS 2 verliest van Amsterdam West : 3,5-4,5", vanavond kan ik revanche op lokaal niveau melden : *quot;SGA Klasse 2A Vijfde ronde : do 9 jan. VAS 6 wint van Amsterdam West 4 : 5,5-2,5". Om de (voor het merendeel jongere) broeders en zuster in de hogere contreien nog even wat zout in de wonden te wrijven: we scoorden vanavond evenveel bordpunten als VAS 1, 2, en 3 samen de afgelopen zaterdag hebben behaald.
Het werd hoog tijd ook. Rob van Dongen vroeg zich in het voor-vorige VAS-Nieuws al af: "Wat is er met VAS 6 aan de hand ?" We stonden grandioos negende en laatste met 0 matchpunten uit 4 wedstrijden, achter AW4 dat 0 uit 3 had (merkwaardig genoeg was op de SGA-competitiesite de volgorde omgedraaid, alsof 0 uit 4 met 8,5 bordpunt een beter resultaat is dan 0 uit 3 met 8 bordpunt). Als we dit niet zouden hebben kunnen winnen hadden we net zo goed collectief kunnen overgaan tot het slaken van Jerry z’n verzuchting "Ik stop met extern spelen."
Amsterdam West is verhuisd van achter het Mercatorplein vandaan naar de lokalen waar De Pion (zelf verkast naar de Rivierenbuurt, tussen RAI en Zorgvlied, en daar gefuseerd met het eveneens uit west vertrokken Es’80) vroeger speelde. Voor de externe hebben ze daar een apart zaaltje gereserveerd, elke partij een eigen tafel, met veel loopruimte. Helaas van de belendende goed bezochte bar gescheiden door een bordkartonnen nepdeur die wel was afgesloten en dus geen personen doorliet (die moesten via een tweede, gelukkig beter geïsoleerde deur) maar wel heel veel decibellen. En uitgerekend daartegenaan stond het tafeltje van het vijfde bord, het mijne.
Dat was het dan wel voor vanavond wat wanklanken betreft. Binnen het uur had Rob (K) z’n punt weer binnen. Ik heb hem wel eens vergeleken met een rots in de branding; een vuurtoren is ook een toepasselijk beeld, veel tegenstanders worden als vliegjes getrokken door de gloed, en storten zich in het vuur waarin ze ten onder gaan.
Vervolgens duurde het nog een half uur voordat Henri, vaak ook een van de snelleren, klaar was met zijn partij, maar hij had wel verloren. Meer dan drie kwartier later kwam het goed op gang. Tom, die heel vaak als een van de laatsten, zo niet de laatste, z’n partij beëindigt, kon in-tevreden een streep zetten achter zijn eierenrek.
Hierna werd ik te zeer in beslaggenomen door mijn eigen partij waarin ik alweer na een mooi opgezet begin de draad dreigde kwijt te raken in een gecompliceerd middenspel en raakte ik tijdelijk het scoreverloop uit het oog. Achteraf merkte ik dat Ben en Jerry respectievelijk een één en een nul hadden bijgedragen, en dat John op het eerste bord zijn eerste winst van het seizoen boekte en in elk geval het niet-verlies veilig stelde : 2-4, met nog twee partijen aan de gang. Van toen af nam ik me telkens voor remise aan te bieden, maar vanwege de tijdnood (eerst 10 tegen 40, daarna 5 tegen 37 minuten) drukte ik aldoor meteen de klok in voordat ik me dat voornemen weer herinnerde. Anderzijds nam de tegenstander ook niet veel tijd en gaf hij me dus evenmin de tijd mogelijke keuzen uit te rekenen (daardoor hoefde ik ook niet, besluiteloos blijvend, kiezen welke de aanlokkelijkste was). Ditmaal trof ik het, na eerst T tegen P te hebben gewonnen en door een misrekening een T te hebben ingeboet (was bedoeld als schijnoffer, maar pakte uit als weggevertje) kon ik weer een P terugwinnen. Na D-ruil bleken we elkaar wederzijds ook nog wat pionnetjes te hebben afgesnoept of in de schoot te hebben geworpen. Zwart zou met K+T+P tegen K+T+L+d2+e3+f4+h2 gevoeglijk hebben kunnen opgeven, ware het niet dat hij nog 32 minuten over had, tegen ik nauwelijks 2. Ditmaal heb ik het echter niet laten glippen, 2-5 dus.
Bleef over: Rommert aan het laatste bord, een tamelijk vol bord ook nog. Vorig seizoen was Rommert altijd goed voor remise, daar konden we toen vast op bouwen. Dit seizoen lukt het nog niet zo erg. Maar vanavond wel. "Er is geen doorkomen aan" zeiden ze, alleen heb ik in de gauwigheid niet kunnen zien voor wie dan niet. Het moet amper elf uur zijn geweest.
Ondanks de afstand was ik nog nooit zo vroeg thuis na een wedstrijd in de externe.

Jeugd

Zes leden van het VAS zijn geslaagd voor de cursus Schaaktrainer. Dat zijn Samuel Cohn, Elvis Somers, Dion van Lange, Milo Cornelissen, Ben Duivenvoorde en Jan Roebers. Allen van harte gefeliciteerd! Dit is ook een hele goede zaak voor de jeugdafdeling van VAS. We lopen als jeugdafdeling voorop in het geven van wekelijkse trainingen op de clubavond en nu zijn er nog meer leden bijgekomen die goed training kunnen geven.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Vierde ronde:
za 4 jan.:
VAS - Utrecht 2 = 1½-6½
Geen verslag ontvangen.
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS - HWP Haarlem

VAS 2 - Klasse 3D
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 2 - Oud Zuylen

VAS 3 - Klasse 3C
Vierde ronde:
za 4 jan.:
VAS 3 - Fischer Z = ½-7½
Geen verslag ontvangen.
Vijfde ronde:
Za 8 feb:
VAS 3 - De Wijker Toren

Externe competitie SGA (vervolg)

VAS 4 - Klasse 1B
Vierde ronde:
vr 31 jan.:
ENPS 2 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Vierde ronde:
do 16 jan.:
VAS 5 - Amsterdam West 3

VAS 7 - Klasse 2B
Vierde ronde:
do 30 jan.
VAS 7 - EsPion 2

VAS 8 - Klasse 3A
Vierde ronde:
vr 17 jan.
VAS 8 - Amstel en Gein 1 3-5

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 08-01-2014 CvD