VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 14

Maandag 16 december 2013
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Rob van Dongen, Remy Hakvoort, Dick Paulis, Joris van Vuure en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Ik wil graag even de aandacht."
Joost van Dongen vraagt voor de start van de clubavond een minuut stilte ter nagedachtenis aan Lex Jongsma, die begin deze maand overleed.

Inhoud

- Programma (links)
- In Memoriam Lex Jongsma (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Jeugd (rechts)

Programma intern

Donderdag 19 december laatste clubavond in 2013!

Programma extern

KNSB
Za 4 jan VAS - Utrecht 2
Za 4 jan VAS 2 - Amsterdam West
Za 4 jan VAS 3 - Fischer Z

SGA
Do 19 dec VAS 6 - Caïssa 10
Do 9 jan Amsterdam West 4 - VAS 6
Do 16 jan VAS 5 - Amsterdam 3
Vr 17 jan VAS 8 - Amsterdam West 7
Do 30 jan VAS 7 - EsPion 2
Vr 31 jan ENPS 2 - VAS 4

In Memoriam Lex Jongsma
(1 juni 1938 - 3 december 2013)

Door Rob van Dongen
Op 3 december is ons zeer gewaardeerde lid Lex Jongsma overleden. Een dag eerder hoorde ik van teamleider Morrison Lesger, dat Lex zaterdag niet kon spelen: Hij lag in het ziekenhuis met een longontsteking op de intensive care.

Lex is zijn schaakcarrière begonnen bij het VAS (1955). Echter, na een half jaar verhuisde hij voor zijn studie naar Rotterdam. Daar zat Lex al gauw aan een topbord in Rotterdam 1, na Dr. Bergsma.

In 1957 werd hij derde bij het jeugd- wereldkampioenschap in Toronto. Rond die tijd kwam hij voor Nederland uit in allerlei studenten-WK’s, w.o. Mariënbad, waarover hij zeer smakelijk kon verhalen.
Hij kon überhaupt smakelijk vertellen, niet in de laatste plaats over de vele schakers die hij kende.

Na Rotterdam kwam hij uit voor VHS en Bloemendaal. Toen beide clubs, samen met ’t Spaerne gingen fusioneren tot Kennemer Combinatie, trok Lex zich terug uit het Haarlemse en kwam terug bij het VAS (rond 2008?). Zo was de cirkel weer rond.

VAS doet al zo’n vijf jaar mee aan de EK’s voor 60-plussers. Lex heeft zeker drie keer meegedaan. In 2012 stond Rogaska Slatina in Slovenië op het programma. We speelden en sliepen in het mooiste hotel. Keizer Franz Josef en Sissy kwamen daar indertijd om te kuren en zelfs de Paus werd er gemasseerd. Eén beeld staat op mijn netvlies gebrand. We liepen door dat prachtige park met fonteinen en in de verte zagen we op een terras Lex zitten met Miel (zijn vrouw), in karakteristieke houding, armen over elkaar, tevreden gezicht. Van verre hoorde ik zijn snerpende, specifieke stemgeluid: “Rob, zo had ik het mij voorgesteld. Dit is helemaal Mariënbad. Strak blauwe hemel, niet al te warm, bergen op de achtergrond, een park met fonteinen en dan die collonades, precies Mariënbad!” Later die dag versloegen we de Noren met 4-0.

In juli 2013 speelden we in Dresden. Dat was voor hem en Miel echt een hele onderneming. Niet alleen dat nierdialyse-apparaat, maar ook twee rolstoelen moesten nu mee. Lex bleef positief. De enige keer dat hij in zak en as zat, was vlak na het amputeren van zijn linker onderbeen. “Rob, als ze nu al je lichaam in stukken gaan hakken, vraag ik mij af of het leven het nog wel waard is!”

Lex was een voortreffelijk explicateur tijdens toernooien. Hij kon als geen ander een zaal bespelen. Al zijn anekdotes kwamen hem daarbij goed van pas. Ook was hij een van de grondleggers van het toernooi in Hoogeveen.

Veertig jaar heeft hij de schaakrubriek verzorgd van De Telegraaf.

Lex was lid van verdienste van de KNSB en erelid van DD. Ook was hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Zijn wijnproeverijen waren vermaard, evenals het druiven plukken onder zijn leiding in de Elzas.

Ook zijn huisconcerten waren onvergetelijk. De ene keer fado, maar meestal een jazzband met zoon Reinoud die op de piano de sterren van de hemel speelde.

Mede namens het VAS wens ik echtgenote Miel en verdere familie veel sterkte toe.

Keizer

Geen nieuws.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Derde ronde:
do 12 dec.:
VAS 4 - de Volewijckers 1 6-2

VAS 5 - Klasse 1A
Derde ronde:
di 3 dec.:
Caïssa 8 - VAS 5 2½-5½
Door Remy Hakvoort
Caïssa uit, altijd lastig. Dat ondervonden ook de heren van VAS 5 toen zij daar op 3 december een externe wedstrijd moesten spelen. Zowel Caïssa als VAS stond voor aanvang van de wedstrijd in de middenmoot, de winnaar van het duel mocht zich dus weer mengen in de strijd om de top. Op de avond zelf dacht ik even weer op VAS te zijn; veel leden die bij Caïssa lid zijn, zijn (of waren in het verleden) lid van VAS. Iemand die de omgekeerde weg bewandelde is onze eerstebordspeler Jouke van Veelen. En dat hij daar een zekere reputatie geniet bleek wel uit het feit dat toen ik onze opstelling kwam doorgeven, ik als eerste deze woorden hoorde: En op 1, Jouke, wie durft hem aan te pakken?
Oftewel, de angst voor VAS was weer ouderwets aanwezig. Ondanks het feit dat wij met 2 invallers speelden (Elmer en Deborah waren helaas verhinderd), schatte ik onze kansen goed in. Met John Pex en Corjan Nota, beiden zeker 1800+ waard, hadden wij ijzersterke vervangers. De invallers werden op bord 5 en 6 geposteerd, waar zij zich zeer verdienstelijk maakten.
Remy Hakvoort speelde op het 8e bord met zwart tegen Ferdinand Ruhwandl. In een semi-Slavische partij werden algauw de dames geruild en niet veel later volgde het loperpaar. Met ongelijke lopers op het bord, was de angel uit de stelling en beide heren besloten tot remise. ½-½
Op de andere borden stond Wesley redelijk tot goed, Corjan stond aardig, maar had een fikse tijdsachterstand, John stond goed, Elco stond beduidend minder, Freddy daarentegen weer heel aardig en aan de topborden stond Michael gelijk en was de stelling van Jouke volkomen onduidelijk.
John Pex behaalde in zijn partij aan het 6e bord tegen Lodewijk van Pol ergens een voordeeltje, maar moest deze helaas weer inleveren toen hij een schaakje op de onderste rij over het hoofd zag. Tijdelijk stond hij een pion achter, maar veerkrachtig als John toch nog steeds is, wist hij het prima te keepen. In het uiteindelijk ontstane pionneneindspel waren er wat nauwkeurige zetten nodig om de remise binnen te slepen. 1-1
Op bord 3 speelde Freddy de Greef tegen Hans Uiterwijk. Freddy stond de hele partij beter. De koningsstelling van zijn tegenstander was zo geruïneerd, dat zelfs een ingesloten loper op c1 niets uitmaakte. Freddy maakte het mooi af met een aftrekschaakje met mat in 3 tot gevolg. Zijn tegenstander besloot het mat niet af te wachten en gaf op. 2–1
Corjan Nota speelde een goede partij tegen Coen Venema, maar zijn grootste tegenstander was de klok. Hij stond op een gegeven moment 3 pionnen voor en besloot toen zijn dame te geven voor 2 torens. Het pakte (gelukkig) goed uit. De enige dreiging die zijn tegenstander nog had was in combinatie met paard en dame het zwakke punt f7 aan te vallen. Zo gezegd zo gedaan. Ondertussen was onze eigen man ook bezig een matnet te weven, maar alles wees erop dat hij te laat zou komen, de witte aanval was gewoon te snel. Door een gelukkig toeval speelde wit echter niet de juiste zet, waarna Corjan er als de kippen bij was om de zet ... g5# uit te voeren. Met nog 1 minuut en 15 seconden op de klok kwam dat als stom toeval. 3-1
Elco Hakvoort kwam helemaal niet lekker uit de opening op bord 4 tegen Marjolein Theunissen. Zijn enige hoop was door een kwaliteitsoffer uit te voeren (toren tegen paard + pion), in de hoop dan tegenspel te krijgen. Ook al gebeurde dat rond zet 18. Daarna begon zich iets van een aanval af te tekenen, wat Marjolein deed besluiten een paard terug te geven. Toen had hij plots 2 stukken tegen een toren. En dat is natuurlijk niet verkeerd. Ondanks de vele gevaren die continu op de loer lagen wist hij overeind te blijven en dankzij een aftrekschaakje Wits dame op te halen. 4-1
Wesley Ng op het 7e speelde een puike partij. Langzaam maar zeker drukte hij zijn tegenstander Ben Oude Brunink steeds verder naar achter. Wits zwartveldige loper werd volledig gedomineerd door Wesley’s paard, keurig in het centrum geposteerd. Niet veel later besloot Wesley een uitstapje te maken met zijn paard. Dat beviel klaarblijkelijk toch niet heel goed want weer wat later speelde hij zijn paard terug naar het mooie veld e5. Dat was het juiste plan, alleen niet het juiste moment, want het stelde zijn tegenstander in staat om via een geniepig schaakje het paard op te halen. Weg voordeel. Maar wat schetst mijn verbazing; even later is Wesley erin geslaagd om ook de loper van zijn tegenstander op te halen wat resulteerde in een gewonnen eindspel voor Wesley. Althans, als je op het juiste moment een tempo pakt. Helaas sloeg Wesley op het cruciale moment een pion, i.p.v. een zette doen met de koning. Daardoor werd de partij remise. In een partij die beide heren hadden moeten winnen (en verliezen), was remise misschien wel gerechtvaardigd. 4½-1½
Op bord 2 speelde Michael Brockmann tegen Herre Trujillo. Michael kreeg diverse remise-aanbiedingen naar zijn hoofd geslingerd, maar besloot, gezien de toenmalige stand op de andere borden, maar gewoon door te spelen. Toen de rook op de overige borden opgetrokken was, constateerde hij dat hij vrijuit kon schaken. Een kwaliteitsoffer bood hem voldoende spel. In tijdnood wist hij een paar keurige combinaties uit te voeren, waardoor hij flink materiaal terugwon en voorkwam. 5½-1½
Aan het topbord werd bij Caïssa Dennis Breuker aangesteld om Jouke van Veelen aan te pakken. De heren speelden een ingewikkelde pot. De hele tijd dreigde er een stuk gewonnen te worden, toen weer niet, toen weer wel en uiteindelijk weet niet. In de hectiek die ontstond in de allerlaatste fase van de partij, (het snelschaken met nog minder dan 1 minuut op de klok) ontging het beide heren dat er diverse malen (meer dan 3) dezelfde stelling op het bord stond. Aangezien de scheidsrechter ernaast stond kon er dus geclaimd worden. Aangezien Jouke dat naliet, verloor hij het uiteindelijk op tijd; 8 sec vs. 0 seconden. Het betekende na 2 eerdere overwinningen pas zijn eerste verliespunt. 5½-2½

VAS 6 - Klasse 2A
Vierde ronde:
do 19 december 2013:
VAS 6 - Caïssa 10

VAS 7 - Klasse 2B
Derde ronde:
do 12 dec.
VAS 7 - MSK 1 1½-6½

VAS 8 - Klasse 3A
Derde ronde:
di 26 nov.
SGA 3A
Caissa 12 - VAS 8 = 3½-4½
Eerste ronde:
vr 13 dec.
VAS 8 - Amstel en Gein 1 3-5

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren 2 - VAS 2 4½-3½
Door Joris van Vuure
Of ik een verslag kon schrijven, ik had immers weer eens verloren en dat kon dan mooi opgekalkt worden. Een paar dagen later zit ik dus met weggezakte zelfhaat achter de computer. Het was een vreemde dag in december dat we naar Alkmaar zouden afreizen. De mail van de teamleider was niet goed gelezen en dus zat ik een uur later dan de rest van het team in de trein naar Alkmaar. De uren daarvoor had ik nog boodschappen gedaan met mijn zoon dus echt een excuus kan ik ook na afloop niet bedenken voor mijn late verschijnen achter het bord.
Na een sprintje vanaf het station constateerde ik dat VAS I zonder Lex anders oogt en VAS II eigenlijk wel een sterk team is voor de derde klasse.
Om tijd te winnen speelde ik de eerste zetten net als mijn tegenstander snel.

Deze stelling staat als uitgangsstelling in een recent verschenen boek over 1.b3.

Jobava Bodur speelde hier 8.Pc3 (tegen Nakamura), maar ik had me voorgenomen om de oude zet 8.De2 te spelen. Tot mijn eigen ongeloof speelde ik hier het sterk afgeraden 8.xe5. Wit wint dan een pion door te slaan op c6, en vervolgens op e5 (Indirect gedekt door het schaakje op h5). Mijn tegenstander had dit ooit bestudeerd en wist goed waar hij zijn stukken moest neerzetten en won een verder goed uitgevoerde aanvalspartij. Het hoe en waarom van deze kortsluiting begrijp ik nog steeds niet. Complimenten voor mijn tegenstander die goed profiteerde.
De rest van het team presteerde wisselvallig.
1. Han had een klein voordeeltje, liet dat verzanden en berustte in remise. Daar valt weinig goeds over te melden.
2. Alejandro speelde zo’n partij die iedereen graag wil spelen in het konings-indisch. Voortdurend actief spelen met minder ruimte en een tegenstander die onderuit gaat in de complicaties. Een nul.
3. Sietske had een tegenstander die zich op haar had voorbereid maar kwam desondanks goed te staan. Het voordeel verzande en later maakte ze in een ongeveer gelijke stand een blunder.
4. David kwam langzaam minder te staan en bleef zo lang mogelijk overeind. In een eindspel miste zijn tegenstandster een betere voortzetting waardoor hij met remise weg kwam.
5. Camillo speelde voor zover ik dat kan navertellen een prima partij waarin zijn tegenstander ergens laat in de partij een gelijke stelling liet lopen. Al met al een verdiende overwinning.
6. Roel speelde ver onder zijn niveau en kon geen aanspraak maken op een halfje.
7. Chris van Bockel viel verdienstelijk in met een halfje als resultaat.
Onder de streep staan dan 0 matchpunten.

VAS 3 - Klasse 3C
Derde ronde:
za 7 dec.:
Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3 6-2
Door Dick Paulis
In de hoek waar de klappen vallen. En daar moeten we snel uit.
Zaterdag 7 december stond de wedstrijd Amstelveen 3 – VAS 3 op het programma. Het werd een flinke nederlaag 6 – 2.
De wedstrijd begon met een respectvolle stilte ter nagedachtenis aan Lex Jongsma. VAS en de schaakwereld zijn een onverbeterlijke optimist toch nog onverwacht kwijtgeraakt. Hulde voor Lex en wie enkel zijn entertainmentkwaliteiten kent, moet toch eens een potje van hem naspelen.
In de opstelling zat het JackDrew gambiet volgens Jack Smith. Jack en Benno op de eerste twee borden. Ik zag al twee nullen voor mijn geestesoog. Ik gruw van tactische opstellingen, soms win je er mee en soms verlies je er mee, het maakt nul komma nul verschil, maar ik begrijp het wel, het is de lol van de teamleider en dat is niet de schlemiel die knipscherend de VAS-sers benadert om de speellocaties door te geven, maar de inspirerende schaker waar jeugdspelertjes zoals Rob, Karel, Dick, Niek en Jaap (als die er is) met ontzag naar opkijken. En jawel, Benno gaf het goede voorbeeld, won ’n pionnetje en nog eentje en nog eentje. De tegenstandster van Benno, de dame-meester Esther de Kleuver, gaf maar niet op, het doorspelen hielp haar niet en op de 75e zet had Benno het punt binnen. En als Jack zijn remisepot ...en als Jaap aanwezig was gew... en als Dick zijn tijd voordeel... enz, niet dus. Jack verloor een pionnetje en ging in het dubbele-toreneindspel de mist in. Toch geen slechte pot van Jack. Omdat mijn tegenstander zeeën van tijd nam om zijn zetten te vinden - Roger vond wel steeds de sterkste zetten – kon ik bijna alle partijen behoorlijk volgen. Nou ja, mijn tijd vul ik dan meestal met futiele observaties. Ik zie dan dat een schaakster haar suikervoorraad aanvult met Brusselse wafels en dat Eric Roozendaal nog altijd een voorliefde heeft voor Bordeauxrode overhemden en meer van dat soort onzin. Bij Milo zag ik dat zijn koning op de tocht kwam te staan. Milo probeerde te compliceren om tegenspel te krijgen; toen hij pardoes een stuk weggaf, was het snel afgelopen. Bij Michael ging het vrijwel identiek, de lijnen naar zijn koning kwamen open en met de dames op het bord was het niet te verdedigen. Rob was geen moment in gevaar stond wat makkelijker en maakte remise toen de laatste toren geruild ging worden. Karel had ergens een pionnetje verloren of geofferd, dat weet ik niet, en toen Karel wat nerveus begon te wippen op zijn stoel, werd duidelijk dat hij het moeilijk had en Karel is ,naar ik aanneem, strijdend ten ondergegaan. Mijn partij was toen allang in remise verzand, waarbij de tijd geen rol meer speelde. Helaas bleef het laatste bord aan onze kant leeg. Hopelijk is er niet iets ernstigs met Jaap aan de hand op telefoontjes en mail wordt niet gereageerd.

Jeugd

Toernooitijgers

VAS C1 Kampioen van Nederland Door Enrico Vroombout
VAS C1 is kampioen van Nederland geworden. Het team met Veron Roesink, Myron Roesink, Branco Titus en Floris Brouwer leverde daarmee een fantastische prestatie. Het bleef in de Meesterklasse C alle topteams voor en kaapte de titel voor de neus van STB C1 weg. Myron Roesink werd topscorer van de Meesterklasse C met zijn score van 8 uit 8.
Voor het volledige verslag: www.vas1822.nl

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD