VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 11

Dinsdag 19 november 2013
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Piet van Eeghen, Remy Hakvoort en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen/gehoord: "Hulde voor de vrijwilligers van VAS"
Joost is heel blij dat meer mensen bij VAS zich voor de club inzetten.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA vervolg (rechts)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)


Samenvatting/voorwoord

In de week waarin (wereld's no. 1) Magnus Carlsen een voorsprong van twee punten heeft gepakt op titelverdediger Anand, gebeurde op en rond het VAS het volgende:
- nieuws van de interne
- Nieuws van de externe
- jeugdnieuws

Programma

Intern
do 21 nov 9e ronde interne competitie cyclus 1
Extern
KNSB
Za 7 dec De Waagtoren - VAS
Za 7 dec De Waagtoren 2 - VAS 2
Za 7 dec Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3
SGA
Di 19 nov WSC 1 - VAS 7
Vr 22 nov Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4
Di 26 nov Caïssa 12 - VAS 8
Do 28 nov Oosten-Toren 2 - VAS 6
Di 3 dec Caïssa 8 - VAS 5
Do 12 dec VAS 7 - MSK 1

Keizer

Het was bij de interne deze week een beetje rommelig, heb ik gehoord. Maar gelukkig is er bij VAS altijd wel iemand die dat probeert op te lossen. Deze week was dat Piet die de indeling verzorgde. Helaas zijn de volledige uitslagen en stand niet doorgekomen bij de VAS-nieuwsredactie, volgende week worden deze bijgevoegd. Wel weten we wat er op de meeste borden is gebeurd dankzij intern-correspondent Piet.
Uitslagen
Door Piet van Eeghen
Sietske kreeg weer eens een Siciliaan op het bord. Onlangs viel ze nog in de prijzen in deze opening, maar over deze partij wilde ze na afloop liever niet praten.
Milo Boogaard wist tot een gewonnen eindspel te komen.
David Kleeman offerde bewust of onbewust een pionnetje tegen Dick Paulis. Hij kreeg in ieder geval genoeg tegenspel en Dick kreeg zijn koning niet weg uit het centrum.
Ikzelf speelde een ogenschijnlijke saaie opening, maar omdat Kees Straks zich meer bezighield met mijn slappe aanval dan zijn eigen aanval kon ik toch winnen.
En dan was er natuurlijk de thriller tussen Victor Hendriks en Morrison Lesger. De ope- ning was een Najdorf, de enige opening die Morrison goed kent, zegt hij zelf. Zo kwam hij met paard op h5 tot een mooie aanval en stelling, maar door goede verdediging van Victor en tijdnood van Morrison trok meneer Hendriks aan het langste eind.
Verder zat Daan Schaink binnen het uur achter een bord met beginstelling en, niemand wist wat er daar gebeurd was, maar Daan keek niet vrolijk.
John speelde voor het eerst met wit, maar omdat hij ook nog een pokertoernooi moest spelen kon hij zijn witvoordeel niet uitbuiten.

Tot zover reikte het geheugen van onze corres- pondent. We zullen volgende week weten wat er precies gebeurd is in de afgelopen interne.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Tweede ronde:
vr 22 nov.:
Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Tweede ronde:
do 14 nov.
VAS 5 - Laurierboom-Gambiet 2
VAS 5 leidt kleine nederlaag
Door Remy Hakvoort
Afgelopen donderdag moest het 5e thuis aantreden tegen Laurierboom-Gambiet 2.
Beide teams hadden de vorige ronde gewon- nen, dus het beloofde een spannende strijd te worden.
Bij Laurierboom speelde een oud-bekende van VAS, namelijk Rob Geukes. Een aantal spe- lers van het huidige VAS 5 zijn ooit, onder aanvoering van Rob als Playing-captain, begonnen met extern schaken in het 10e. Twee reguliere spelers konden niet, dus waren er evenveel invallers nodig. Deze werden gevonden in de personen van Tom Prent en Jeff Hamburg.
Over de partij van Jeff kan ik heel kort zijn. Ik heb alleen in de beginfase 1x een blik op zijn stelling geworpen en daarna kon het niet meer. Jeff wist namelijk vliegensvlug af te rekenen met zijn opponent: 1-0.
Hoewel de avond dus in majeur begon, eindig- de deze helaas in mineur. Het begon al toen Wesley Ng het recht werd ontnomen om te rokeren. Wat volgde was een razendsnelle counter door het midden, die Wesley totaal verraste. Helaas werd zo het goede begin van Jeff teniet gedaan door de nederlaag van Wesley: 1-1.
Elmer van Eeghen, normaal gesproken zeker goed voor een halfje, was duidelijk niet helemaal in vorm want hij gaf ergens in de opening (of het vroege middenspel) een stuk weg. Weg stuk, weg partij: 1-2.
Freddy de Greef, toch zeker niet de minste schaker van ons team, kreeg het vuur ook na aan de schenen gelegd door zijn tegenstander. Helaas moest ook hij capituleren: 1-3.
Jouke van Veelen, spelend aan het eerste bord, speelde een puike partij. Hij kwam flink materiaal voor. Op een gegeven moment stond onze man zelfs 2 stukken voor. Uiteraard gaf dat de doorslag: 2-3.
Aan het 8e bord speelde onze andere invaller, Tom Prent. Zijn stelling leek de hele partij te verzanden in remise, maar dat veranderde toen zijn tegenstander met zijn paard Tom’s stelling infiltreerden. Tom had goed gezien dat deze daar niet meer weg kon, en begon zo aan een lange koningswandel om het vijandelijke paard op te halen. Met een paard meer en pionnendoorbraken op beide flanken, wist hij keurig het punt binnen te halen: 3-3.

Externe competitie SGA (vervolg)

Op het laatst waren beide gebroeders Hakvoort nog bezig. Remy Hakvoort speelde op het 8e bord tegen eerder genoemde Rob Geukes. In een poging tegenspel te creëren offerde ik een paard tegen 2 pionnen. Dat bleek onvoldoende compensatie. Gelukkig vond Rob de later onstane stelling toch zo gevaarlijk, met 2 verbonden vrijpionnen op de h- en g-lijn, dat hij besloot om remise te forceren door middel van eeuwig schaak. 3½ -3½.
Elco Hakvoort ten slotte aan het 3e bord, had een redelijk gelijk opgaande partij. Ergens in het middenspel moet het zijn misgegaan want op een gegeven moment wist zijn tegenstander door te breken met zijn pionnenopmars b4,c4, d4. Dit werd Elco tenslotte toch te machtig: 3½-4½.
Zo leidt VAS 5 dus een kleine nederlaag tegen het sterke LaurierBoom-Gambiet. De volgende keer spelen wij uit bij Caïssa.

VAS 6 - Klasse 2A
Derde ronde:
donderdag 28 november 2013
Oosten-Toren 2 - VAS 6

VAS 7 - Klasse 2B
Tweede ronde:
di 19 nov.
WSC 1 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3A
Tweede ronde:
vr 15 nov.
VAS 8 - Almere 5 = 5-3
Derde ronde:
di 26 nov.
SGA 3A
Caissa 12 - VAS 8
Eerste ronde:
vr 13 dec.
VAS 8 - Amstel en Gein 1

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren 2 - VAS 2

VAS 3 - Klasse 3C
Derde ronde:
za 7 dec.:
Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3

Toernooitijgers

Khoi Pham ook Nederlands Jeugdkampioen Rapid
Door Enrico Vroombout
Khoi Pham is in Eindhoven Nederlands Kampioen Rapid geworden in de leeftijdscategorie 2005. Een fantastische prestatie, waarmee hij de dubbel pakt. Ook Leon Reina leverde een formidabele prestatie en pakte de bronzen medaille. Voor Leon was dat zijn eerste succes op een NK.
Voor meer jeugdnieuws: www.vas1822.nl

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD