VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 10

Dinsdag 12 november 2013
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Tjoe Liong Kwee en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen: "Ik stop met schaken"
Jerry Pieter zit er even helemaal doorheen, nadat hij voor de interne competitie helaas weer een partij verloor.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)


Preambule

Welkom bij het VAS nieuws van deze week. Er was weer veel te beleven op en rond de club. Deze nieuwsbrief is bedoeld om u daarvan op de hoogte te houden. Maar niets werkt beter dan gewoon zelf langskomen! Ik hoop dat u weer plezier beleeft aan deze aflevering en hopelijk tot snel!

Programma

Intern
do 14 nov 8e ronde interne competitie cyclus 1
Extern
KNSB
Za 7 dec De Waagtoren - VAS
Za 7 dec De Waagtoren 2 - VAS 2
Za 7 dec Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3
SGA
Do 14 nov VAS 5 - LaurierBoom Gambiet 2
Di 19 nov WSC 1 - VAS 7
Vr 22 nov Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4
Di 26 nov Caïssa 12 - VAS 8
Do 28 nov Oosten-Toren 2 - VAS 6
Di 3 dec Caïssa 8 - VAS 5

Keizer

Uitslagen
Door Remy Hakvoort
Met 14 spelende borden en een externe wedstijd, was het eindelijk weer eens ouderwets volle bak op donderdag bij VAS. Hoe de externe wedstrijd is afgelopen komt later aan bod, nu eerst een verslag van de interne.
Bovenaan de lijst bleef het ongemeen spannend. Victor Hendriks speelde met wit tegen Ben Wijgers. Ben hield lang stand, maar moest uiteindelijk wegens de klok (en stelling) opgeven. Helaas voor Ben kwam hiermee aan zijn winning-streak een eind, maar belangrijker nog: Victor pakte de koppositie. Met 5 uit 5 is Victor de man-to-beat.
Sietske Greew en Morrison Lesger liepen beide averij op in de strijd om de koppositie, want zij speelden gelijk tegen elkaar.
Corjan Nota speelde eveneens gelijk, maar dan tegen VAS-3 speler Rob van Dongen. Da's een puike prestatie!
Michael Brockmann liet zien dat hij de laatste tijd goed op dreef is. Ondanks dat hij niet meer in de KNSB-teams van VAS speelt, kan hij toch nog steeds heel gevaarlijk uit de hoek. Hij versloeg niemand minder dan Jack Smith. Michael heeft nu 4 uit 4 en is dus ook nog ongeslagen.
Casper Meijer speelde remise tegen Joost van Dongen. Volgens mij lag dat jongeren-tempo Joost niet zo goed, want de vorige keer dat Joost tegen een jeugdspeler speelde voor de interne wist hij ook al niet te winnen. Aldus een mooi resultaat voor Casper.
Kees Straks kwam er helaas niet aan te pas tegen David Kleeman. David wist goed gebruik te maken van de passieve opstelling van Kees en kreeg als beloning het volle punt.
VAS-2 speler Joris van Vuure was het aan zijn stand verplicht om te winnen van VAS-7 speler Peter de Casparis. Hij maakte geen fout en nam het volle punt mee naar huis.
Tom Flesseman kende een lastige avond tegen Milo Bogaard. Zo lastige zelfs, dat hij enkele foutjes maakten die Milo de gelegenheid gaven om toe te slaan. Milo won verdiend.
Laurens Luyken wist te winnen van Daan Schaink. In stelling was de stand gelijk, qua tijd echter niet. Laurens had ruim 20 minuten op zijn klok terwijl Daan nog maar luttele minuten had. Laurens sloeg toe tijdens de tijdnood fase.
Job Emans speelde tegen nieuwkomer Ashraf Abdelwahed. Ashraf liet zien dat hij verdienstelijk kan schaken, want hij maakte korte metten met Job, die toch wel gezegend is met het nodige schaaktalent.
Tex de Wit was ook weer eens op de club. Met zijn rating van 2338 is Tex VAS' sterkste schaker. Dion van Lange moest het ontgelden.
Peter de Leeuwe speelde tegen Floris Brouwer. Floris speelde een hele gelijke partij, zo vertelde Peter na afloop. Wel was Peter van mening van hij met het gebruikelijke speeltempo (ipv het jeugdtempo; 1 uur pppp) in staat moest zijn om van Floris te winnen. Ik kijk uit naar die ontmoeting!
Jan Stegeman speelde tegen Jos Arts. Nadat Jos op de 15e zet o.i.d. een remiseaanbod van Jan afsloeg, omdat hij, zo formuleerde hij, toch echt was gekomen om te schaken, ging het ergens in het verre eindspel toch mis voor Jos. Jan maakte er dankbaar gebruik van en ging er met de winst vandoor.
Milan Ramer speelde tegen Milo Cornelissen. En niet zo maar een partij, maar een heuse blind-schaak-partij. Het was wel een vreemd gezicht; om 2 spelers tegenover elkaar met te zien zitten, hun klok te zien indrukken, daarna te noteren en dat alles met een leeg bord tussen hun in. Hoe beide heren tot de beslissing zijn gekomen om blind te schaken weet ik niet, maar Milan wist te winnen.
Uitslagen Partijen in ronde 7 VAS Keizercompetitie 2013-2014. Gespeeld op 7-11-2013
1. Hendriks, Victor - Wijgers, Ben 1 - 0
2. Greeuw, Sietske - Lesger, Morrison ½ - ½
3. Nota, Corjan - Van Dongen, Rob ½ - ½
4. Brockmann, Michael - Smith, Jack 1 - 0
5. Meijer Casper - Van Dongen, Joost ½ - ½
6. Kleeman, David - Straks, Kees 1 - 0
7. Van Vuure, Joris - De Casparis, Peter 1 - 0
8. Flesseman, Tom - Bogaard, Milo 0 - 1
9. Luyken, Laurens, - Schaink, Daan 1 - 0
10. Emans, Job - Abdelwahed, Ashraf 0 - 1
11. De Wit, Tex - van Lange, Dion 1 - 0
12. De Leeuwe, Peter - Brouwer, Floris 0 - 1
13. Stegeman, Jan - Arts, Jos 1 - 0
14. Ramer, Milan - Cornelissen, Milo 1 - 0

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Tweede ronde:
vr 22 nov.:
Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Tweede ronde:
do 14 nov.
VAS 5 - Laurierboom-Gambiet 2

VAS 6 - Klasse 2A
Tweede ronde:
do 7 nov.
Achteraf bekeken (3), beschouwingen thuis, de volgende dag : PÈTJE !
Door Tjoe Liong Kwee
Het zesde speelde donderdag voor het eerst in de nieuwe behuizing. We waren, zoals dat heet, op volle oorlogssterkte : de complete basisopstelling (waarvoor sommigen nog stevig hebben moeten lobby-en tijdens en na de afgelopen ALV) zonder invallers. Tegenstander was Het Grasmat. Onze comfortabele luxueuze omgeving, volop ruimte, rust, warmte, licht, en lucht, contrasteert nogal met de voetbalkantine waar we eerverleden seizoen bij hen op bezoek kwamen (toen we overigens nog het vijfde heetten).
Niet dat het veel geholpen heeft. Jerry verloor snel en geruisloos. Zou het kunnen komen doordat in de nieuwe behuizing de faciliteiten voor rokers ver te zoeken zijn (in letterlijke zin), zoals uit een van de vorige afleveringen van VAS-Nieuws valt op te maken?
Mijn partij was ook betrekkelijk snel afgelopen. Een iets te overmoedige opzet annex misrekening mondde uit in materiële achterstand met aantrekkelijke positionele compensatie. Of beter, positioneel is misschien niet helemaal het juiste woord, ‘situationele’ kansen. Men stelle zich voor : pion meer maar stuk achter (L-paar tegen L+2P), L op lange zwarte diagonaal en Tf1 op open f-lijn, Th8 staat nog op z’n plaats want zwart stond wel klaar om te rokeren maar moest Kxf7 doen, en na 18. Lh5+ Kg8 speelt ie dus praktisch met een kwaliteit minder (dit alles nog vóór half tien). Ik kon er echter geen profijt van trekken, hoe ik ook zocht. Zijn twee P stonden beide wel in een soort penning, het zou evenwel te lang duren om mijn pi erbij te halen, ze stonden gewoon te ver weg. Over de 21e zet heb ik meer dan een half uur zitten dubben, en dat was wel besteed, want de tegenstander aanvaardde, of moet ik zeggen, berustte in, een voortzetting die leidde tot herhaling van zetten / eeuwig schaak. We hebben nog even gezellig zitten keuvelen, drinken, en naspelen, onbedoeld de interne storend (“Heren, hier wordt wedstrijd gespeeld !” zei Wolthuis altijd bij zulke gelegenheden), en om half elf ging ik maar eens huiswaarts, dat mag ook wel eens een keer niet tegen middernacht. John had inmiddels ook al verloren.
De volgende dag zie ik dat de einduitslag en de gedetailleerde borduitslagen al zijn ingevuld op de site : 1,5 – 6,5 ! Pètje, niet petje àf, maar pèt, vette pet ! Alleen Henri scoorde als vanouds (mocht ie ook wel, na de vorige ronde), verder maar liefst (“één ei is geen ei, twee ei is een hallef ei ...”) twee paaseieren dus, een aan de bovenste en een aan de onderste borden. Hoe ging dat ook weer de laatste keer tegen Het Grasmat, op een maand na twee jaar geleden ? Ook verloren, met 3 – 5. Met nagenoeg dezelfde spelers aan weerszijden (in andere volgorde), alleen Henri z’n tegenstander van toen was er nu niet (in zijn plaats kwam mijn tegenstander van nu), en bij ons zat aan het laatste bord toen Peter de L. en nu Tom P.
We mogen hierna echt niet nog eens aan het kortste eind trekken, want anders wordt het dit seizoen in plaats van dat ene werkwoord met een korte ei, dat andere werkwoord met een lange ij.
Derde ronde:
donderdag 28 november 2013
Oosten-Toren 2 - VAS 6

VAS 7 - Klasse 2B
Tweede ronde:
di 19 nov.
WSC 1 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3A
Tweede ronde:
vr 15 nov.
VAS 8 - Almere 5
Derde ronde:
di 26 nov.
SGA 3A
Caissa 12 - VAS 8
Eerste ronde:
vr 13 dec.
VAS 8 - Amstel en Gein 1

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren 2 - VAS 2

VAS 3 - Klasse 3C
Derde ronde:
za 7 dec.:
Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3

Toernooitijgers

Veel VAS'ers in de prijzen bij Scholierenkampioenschap
Door Enrico Vroombout
Op zondag 11 november was de finale van het Scholierenkampioenschap. En bij dat ontzettend leuke toernooi zijn heel veel jeugdspelers van het VAS in de prijzen gevallen. Tussen de vele prijzen zaten nota bene drie gouden medailles: voor Milan Varnica (Groep 8), Khoi Pham (Groep 6) en Leon Reina (Groep 5).
Ook de finales van dit toernooi waren in het Ignatiusgymnasium. Dat is een voortreffelijke locatie voor dit soort schaakactiviteiten. Meer dan genoeg ruimte voor massale evenementen. Heel veel jeugdspelers van VAS hadden zich een week tevoren geplaatst voor de finale van het Scholierenkampioenschap. En bij deze finales hebben ze allemaal hun beste beentje voorgezet.
In Groep 8 waren twee jeugdspelers van VAS uitstekend op dreef. Dat waren Milan Varnica (van De Tweede Dalton) en Raf Amoraal (De Pinksterbloem). Zij waren favoriet om de titel te pakken. En die favorietenrol maakten ze dubbel en dwars waar. Beide jongens wonnen al hun partijen. Het onderlinge duel moest dus de beslissing brengen. Een adembenemend gevecht dus tussen twee landelijke topspelers. En Milan Varnica won, heel knap, dat onderlinge duel. Daarmee werd hij de opvolger van Raj van Pareren die vorig jaar kampioen van Groep 8 werd. Wie denkt dat Milan volgend jaar niet nog een keer mee mag doen, komt bedrogen uit. Milan zit pas in Groep 7, maar speelde op eigen verzoek mee met een hogere groep. Heel knap dus dat hij ook die hogere groep naar zich toe wist te trekken.
In Groep 7 speelden Boris Nienkemper (De Grote Beer), Yasmin Schoemaker (De Aldoende), Kazimir Lovink en Jan van Groen (Sint Lidwinaschool) hartstikke goed. Boris en Yasmin scoorden 5 punten (uit 7 partijen) en eindigden daarmee op een gedeelde vierde plaats. Beiden kregen daarmee een prachtige beker mee naar huis. Bovenaan deze groep eindigde een driemanschap: Tijn de Boer (Jan Hekmanschool), Mark van der Vlis (De Tweede Dalton) en Kylian Hoekstra (De Tweede Dalton). Tijn, die bij AdA'04 schaakt, werd uitgeroepen tot kampioen. Hij bleef de Caïssianen Mark en Kylian (die trouwens allebei bij Milan Varnica in de klas zitten) op weerstandspunten voor.
In Groep 6 vond adembenemend schaak plaats. De groep was overladen met jeugdspelers die ook landelijk hoog genoteerd staan. Opvallend was dat de jongste jeugdspelers in deze groep bovenaan kwamen. Drie spelers die geboren zijn in 2005 en op school een klas hebben overgeslagen (en dus superintelligent zijn) eindigden op goud, zilver en brons. Brons ging naar een goede bekende: Caïssiaan Kasper Bleeker. Zilver naar een speler die een dag tevoren nog een schitterende rol speelde in de Meesterklasse C (t/m 14 jaar!): Almerenaar Daniël Kutchoukov (op rating de nummer 7 van Nederland). Maar het goud ging naar de beste van allemaal: Khoi Pham (De Pinksterbloem). De nummer één van Nederland bij de jeugdspelers geboren in 2005 toonde zijn klasse en won al zijn partijen op overtuigende wijze. Eén van zijn fraaiste overwinningen was in de zesde ronde, toen hij zijn tegenstander hardhandig versloeg met het beruchte en verrassende Traxlergambiet.
In Groep 5 behaalde de top-3 een ontzettend hoog niveau. Goud, zilver en brons ging naar Leon Reina, Matteo van Cleef (De Pinksterbloem) en Loran Sahin (De Pinksterbloem). Eigenlijk precies op rating, want op de landelijke ranglijst van jeugdspelers die geboren zijn in 2005 staan deze jongens op een vierde, zesde en achtste plaats. Kortom: alledrie behoren ze tot de landelijke jeugdtop van hun geboortejaar (2005). Samen met Khoi Pham (die eerste staat op de landelijke ranglijst) kan dit wel eens een gouden viertal gaan worden dat voor onze regionale schaakbond en voor onze club vele prijzen binnen zou kunnen gaan halen.
Enfin, terug naar het scholierentoernooi. Leon, Matteo en Loran wonnen al hun partijen tegen de andere jeugdspelers. De strijd om het goud, zilver en brons werd in onderlinge partijen uitgevochten. En die onderlinge strijd leverde steevast partijen op hoog niveau op. Deze jongens geven geen stukken weg, maar maken goede plannen. Ze vallen graag aan, maar zijn ook al in staat om positionele zetten te spelen. Leon Reina kwam in grote problemen tegen Loran Sahin, omdat hij de hele partij een pionnetje achter stond. Voor de meeste achtjarigen is een pionnetje achterstand niet onoverkomelijk. Maar, en dat getuigt van hoog niveau, in deze partij kon Loran de hele tijd op winst blijven spelen. Uiteindelijk eindigde de partij in remise. En daarmee zette Leon een grote stap naar de toernooizege. Want een ronde eerder had hij in een uitstekende partij gewonnen van Nederlands Kampioen Matteo van Cleef. En Matteo had op zijn beurt, wederom in een uitstekende partij, gewonnen van Loran.
Achter dit geweld van deze vaderlandse toppers speelde nog een VAS'er een uitstekend toernooi: Aadi Padwardhan! Hij scoorde 5 punten en veroverde daarmee de bronzen medaille. Een prachtige prestatie aldus van deze jongeman.
Al met al hebben honderden schoolschakers veel plezier beleefd aan dit voortreffelijk georganiseerde evenement. De algehele regie was in handen van Remy Hakvoort. Hij werd, zoals altijd, uitstekend bijgestaan door zijn broer Elco, Wesley Ng, JGA Competitieleider Pjotr van Nie, arbiter Huup Joosten en vele anderen. De catering was prima verzorgd door schaakvereniging Caïssa.

Voor meer jeugdnieuws: www.vas1822.nl

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD