VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 9

Dinsdag 5 november 2013
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Sietske Greeuw, Remy Hakvoort, Enrico Vroombout en Joris van Vuure
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen: "Normaal gesproken drink ik geen bier tijdens mijn partij, maar omdat jij het bent en ik toch al goed sta lust ik er wel eentje"
Sietske tegen Jerry op de vraag of zij ook een biertje wilde, toen zij even pauze namen van hun partij om wat te drinken te bestellen.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Toernooitijgers (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)


Preambule

Welkom bij het VAS nieuws van deze week. Er was weer veel te beleven op en rond de club. Deze nieuwsbrief is bedoeld om u daarvan op de hoogte te houden. Maar niks werkt beter dan gewoon zelf langskomen! Ik hoop dat u weer plezier beleeft aan deze aflevering en hopelijk tot snel!

Programma

Intern
do 7 nov 7e ronde interne competitie cyclus 1
Extern
KNSB
Za 2 nov VAS 1 - Caissa 3 = 3-5
Za 2 nov VAS 2 - Caissa 4 = 5½-2½
Za 2 nov VAS 3 - Caissa 6 = 4-4
Deze werden gespeeld in het Pieter Nieuwland College, dus niet op het Science Park!
SGA
Do 7 nov VAS 6 - Het Grasmat 1
Vr 8 nov VAS 8 - Almere 5
Do 14 nov VAS 5 - LaurierBoom Gambiet 2
Di 19 nov WSC 1 - VAS 7
Vr 22 nov Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4
Di 26 nov Caïssa 12 - VAS 8
Do 28 nov Oosten-Toren 2 - VAS 6
Di 3 dec Caïssa 8 - VAS 5
KNSB
Za 7 dec De Waagtoren - VAS
Za 7 dec De Waagtoren 2 - VAS 2
Za 7 dec Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3

Keizer

Uitslagen
Door Remy Hakvoort
Het was afgelopen donderdag alweer de zesde ronde van de Keizercompetie. Dat betekent dat er zich inmiddels een duidelijke top, subtop, middenmoot en staart heeft gevormd. De bar werd deze week gerund door Victor Hendriks.
Bovenin ging een van de duels tussen Ben Wijgers en Dick Paulis. Toen ik even kwam kijken stond Dick heel verkrampt en voerde Ben duidelijk de boventoon. Toen ik Dick na afloop van de partij vroeg hoe dat zo gekomen was zei hij: "ik offerde een pion voor wat compensatie en dacht dat ik die pion later wel terug zou kunnen winnen." Dat was ook zo, alleen tegen nog grotere verliezen. Zo zie je maar weer, bij schaken zit het ‘m allemaal in de details. Het moge duidelijk zijn dat Ben er met de winst vandoor ging.
Morrison Lesger speelde tegen Samuel Cohn. Ergens verslikte Samuel zich want Morrison trok aan het langste eind.
Een leuke partij werd er gespeeld tussen Sietske Greeuw en Jerry Pieter. In een lange partij bleek Sietske uiteindelijk de sterkste.
Corjan Nota liet zien dat hij aardig kan schaken, want hij versloeg niemand minder dan Tom Prent.
Laurens Luyken werd verslagen door Joris van Vuure.
Casper Meijer wist knap Jack Smith op remise te houden.
Ook Kees Straks en Andy Soest deelden gezamenlijk de punten.
Daan Schaink speelde tegen Peter de Leeuwe en wist dankzij zijn goede spel de balans in zijn voordeel te doen doorslaan.
Joost van Dongen ontdeed zich van Tom Flesseman.
In de confrontatie tussen Floris Brouwer en John Pex bleek dat Floris een sterke jeugdspeler is, maar John liet zich niet verrassen en won de partij.
Een andere jeugdspeler, Job Emans, speelde tegen oudgediende Peter de Casparis. Volgens mij kreeg Job een goede stelling met volop dreigingen en kansen, maar ergens moet het zijn misgegaan want Peter kwam als overwinnaar uit de strijd gewandeld.
Jos Arts speelde een goede partij tegen Jeff Hamburg. Qua rating staat Jeff toch aardig wat hoger dan Jos, maar Jos wist een barricade op te werpen die voor Jeff lastig te doorbreken was. Uiteindelijk lukte dit toch en sleepte Jeff een punt uit het vuur.
Han Dijsselbloem moest het onderspit delven tegen Jaap Jung.
Sjoerd de Vos speelde een partij tegen Henri François. Maar welke trucs Henri ook probeerde, Sjoerd bleef overeind. Ook hij scoorde een vol punt.
Als laatsten waren Milo Bogaard en Ben Duivenvoorden nog bezig. Het einde van de partij was ontzettend spannend. Milo had een goede aanval opgebouwd, hij had echter nog maar enkele minuten op de klok, terwijl Ben nog zeeën van tijd had. Hij had dus alle tijd om een goede verdediging te vinden. Dit lukte echter niet, waardoor Milo’s aanvallende spel werd beloond met de volle buit.
Stand na zes ronden.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Tweede ronde:
vr 22 nov.:
Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Tweede ronde:
do 14 nov.
VAS 5 - Laurierboom-Gambiet 2

VAS 6 - Klasse 2A
Tweede ronde:
do 7 nov.
VAS 6 - Het Grasmat 1

VAS 7 - Klasse 2B
Tweede ronde:
di 19 nov.
WSC 1 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3A
Eerste ronde:
vr 1 nov. ? - ?
VAS 8 - Amstel en Gein 1
Tweede ronde:
vr 8 nov.
VAS 8 - Almere 5

Toernooitijgers

Floris Brouwer wint kampioen- schap middelbare scholieren
Door Enrico Vroombout
Floris Brouwer heeft het kampioen- schap voor de middelbare scholieren gewonnen. Hij slaagde erin om al zijn partijen te winnen en scoorde dus 5 uit 5! Op een gedeelde 2e plaats eindigden Koen Meijer en Branco Titus. Ook in het basisscholierentoernooi behaalden jeugdspelers van het VAS successen.
Maar eerst terug naar het kampioen- schap voor middelbare scholieren. Dat is een nieuw toernooi dat gewoon elk jaar georganiseerd moet worden. Een prachtig toernooi voor scholieren uit de eerste, tweede en derde klas. Floris Brouwer werd de overtuigende kampioen. Hij was op voorhand de favoriet, samen met Branco Titus. En Floris maakte die rol uitstekend waar. De grote verrassing van dit toernooi was natuurlijk de uitstekende prestatie van Koen Meijer. Hij won vier partijen en verloor alleen van de latere kampioen Floris. In de eindstand stond hij gelijk met Branco. En de play-off om de tweede plaats wist Koen verrassend te winnen. Aldus beleefde hij zo'n beetje een mini-doorbraakje, want Koen schaakt (nog) niet zo heel veel. Zo speelt hij geen jeugdexterne wedstrijden. En ook bij toernooien treedt hij weinig op. Maar bij VAS speelt hij gewoon in de Konings- groep en hoort hij dus bij de besten van de club. En in dit toernooi liet hij dat dan ook voor het eerst heel duidelijk merken. Kortom, een uitstekende prestatie van Koen. En als hij wat vaker gaat schaken, zullen we op deze website beslist vaker over Koen moeten schrijven.
De basisscholieren speelden deze zondag voorrondes voor de finales van volgend jaar. Bijna alle jeugdspelers van het VAS hebben zich geplaatst voor die finales. In de laagste groep was nu al meteen de finale. Eline Roebers, Krishna Mutnuri en Dante Houben vielen in de prijzen. Volgens mij wonnen ze alledrie een zilveren medaille.

Voor meer jeugdnieuws: www.vas1822.nl

Externe competitie KNSB

Door Sietske Greeuw
De tweede ronde van de KNSB-competitie was een memorabele gebeurtenis in de recente geschiedenis van het VAS: alle drie teams kwamen op in hun basisopstelling, er waren geen invallers nodig! Deze ronde was ook bijzonder omdat het een massakamp was: VAS tegen Caïssa. Weliswaar VAS 1,2,3 tegen Caïssa 3,4 en 6, maar die massakamp hebben wij mooi wel gewonnen met een score van 12½-11½. We speelden de thuiswedstrijd dit keer in onze vaste speellocatie, het Pieter Nieuwlandcollege. En dat beviel mij persoonlijk uitstekend, het is daar fijn schaken en de bar was goed geregeld, met dank aan Joost van Dongen, Remy Hakvoort en Jerry Pieter. VAS 1 verloor helaas met 3-5 van Caissa 3, VAS 2 won met 5½-2½ van Caissa 4 en VAS 3 speelde met 4-4 gelijk tegen Caissa.

VAS 1 - Klasse 2A
Tweede ronde:
za 2 nov.
VAS 1 - Caïssa 3 : 3-5
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren - VAS

VAS 2 - Klasse 3D
Tweede ronde:
za 2 nov.
VAS 2 - Caïssa 4 : 5½-2½
Van VAS 2 ontving de VAS-nieuwsredactie maar liefst twee verslagen. Helaas weten we van de andere teams alleen de uitslagen. Hieronder het verslag van de wedstrijd VAS 2 van twee kanten! VAS 2 overtuigend langs Caïssa 4
Door Sietske Greeuw en Joris van Vuure
Het tweede team heeft de eerste echte wedstrijd van het seizoen een prima prestatie geleverd. Het enigszins verzwakte Caïssa 4 werd keurig aan de kant geschoven. Na de blamage in de eerste ronde (vijf basisspelers ontbraken) waren we nu wel helemaal compleet en daar verwachtten we toch wel veel van. VAS 2 heeft namelijk een sterke kop, bestaande uit drie 2100-spelers.
Bord 1: Han Sinke kwam iets minder uit de opening en bleef daarna gewoon staan. Een halfje was het resultaat.
Bord 2: Onze nieuwste aanwinst is Alejandro de Diego. Hij had vroeger 2200, hij heeft twintig jaar niet geschaakt en moet nu ontdekken hoe sterk hij nog is. Rob Bödicker ondervond aan den lijve dat Alejandro best nog aardig kan schaken. Zijn eerste partij was een mooie demonstratie in de Tarrasch.
Bord 3: Bij de partij van Joris van Vuure kon teamcaptain Sietske tevreden constateren dat haar teamleden elk jaar progressie boeken. Joris had een Chigorin op het bord en de stelling was hetzelfde als in een KNSB-partij van vorig seizoen. Maar Joris had die partij uitgebreid geanalyseerd, de theorie bestudeerd, schaakboeken gelezen en grootmeesterpartijen nagespeeld en hij was tot de conclusie gekomen: de a-pion moet niet op a6 staan, maar op a5! Meer details over de stelling kon Sietske niet zien, omdat ze zelf ook druk aan het schaken was, maar zijn tegenstander heeft dit nieuwtje van Joris niet kunnen weerleggen en verloor. In zijn eigen woorden deed Joris maar wat en scoort hij daar punten mee. Dit keer viel er echter niet heel veel af te dingen op de zege al deugde er natuurlijk weinig van!
Bord 4: Sietske Greeuw speelde aan bord 4 tegen Roel van Duijn. Toen ze zag dat ze tegen hem moest, vreesde ze een kort ogenblik het Roel van Duijn-gambiet, waarin ze een keer in een rapidpartij van hem verloren had. Maar toen bedacht ze dat dat gambiet voor wit was en Roel had zwart. Er kwam dan ook keurige Franse theorie op het bord, en nadat Sietske alle winnende offers (bleek later pas met Fritz) niet uitgevoerd had, werd de partij uiteindelijk na wederzijdse tijdnood in een hele spannende stelling voor de veertigste zet al remise na zetherhaling. Beide spelers hadden plezier aan de partij beleefd.
Bord 5: Roel Dormits kwam iets beter te staan na de opening, hij had het loperpaar, zijn tegenstander twee paarden. Helaas werd de stelling nogal dichtgeschoven na wat passief spel en dan komen de paarden beter uit de verf. Het lukte hem niet meer om de hele partij scherp te blijven. De enige nul kwam op Roels rekening te staan.
Bord 6: Patriek Tromp heeft vorig jaar in de SGA-comptetitie veel indruk gemaakt. Hij was het die het winnende punt binnenhaalde in de kampioenswedstrijd van VAS 3. Nu gaat hij het weer een seizoen in de KNSB proberen. Zijn reeks van 8 keer winst in 8 partijen kwam vandaag ten einde, maar het resultaat, remise tegen Evert-Jan Straat, was prima. Beide spelers waren daar niet ontevreden mee.
Bord 7: David Kleeman speelde met zwart tegen invaller Tony Lith en kon langzaam maar zeker zijn stempel op de partij drukken. David kwam met een pionnenstorm op de koningsvleugel en na g2+ was het uit.
Bord 8: Camilo Guzman speelde een razend scherpe partij tegen correspondentie-meester Westera. Uiteindelijk werd het punt met veel geweld binnen gehaald.
De eindstand is 5½-2½ en daar mogen we heel tevreden mee zijn. Tijdens het eten werd er zelfs al gefluisterd dat wij nu mee gaan doen om de koppositie in klassde 3D. Volgende ronde spelen we samen met VAS 1 in Alkmaar.
Derde ronde:
za 7 dec.:
De Waagtoren 2 - VAS 2

VAS 3 - Klasse 3C
Tweede ronde:
za 2 nov.
VAS 3 - Caïssa 6 : 4-4
Derde ronde:
za 7 dec.:
Zukertort Amstelveen 3 - VAS 3

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD