VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 7

Maandag 21 oktober 2013
Herzien: zaterdag 19 oktober 2013
Tekst: Milan Ramer
Met bijdrage van Niels van Dam en Encico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Dank u!"
Jerry Pieter benadrukte dat niemand hem gezondheid had gewenst nadat hij met een harde nies even de stilte doorbrak in de speelzaal waar je de concentratie kon voelen.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links en midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)


VAS Nieuws

Welkom bij het VAS nieuws van deze week. Er was weer veel te beleven op en rond de club. Deze nieuwsbrief is bedoeld om u op de hoogte te houden daarvan. Maar niks werkt beter dan gewoon zelf langskomen! Ik hoop dat u weer plezier beleeft aan deze aflevering en hopelijk tot snel!

Programma

Donderdag 24 oktober is alweer de vijfde ronde van de Keizercompetitie 2013-2014. Komt allen.
Vr 1 nov VAS 8 - Amstel en Gein 1
Za 2 nov VAS 1 - Caïssa 3
Za 2 nov VAS 2 - Caïssa 4
Za 2 nov VAS 3 - Caïssa 6
Do 7 nov VAS 6 - Het Grasmat 1
Vr 8 nov VAS 8 - Almere 5
Do 14 nov VAS 5 - LaurierBoom Gambiet 2
Di 19 nov WSC 1 - VAS 7

Keizer

Uitslagen
Door Niels van Dam
Terwijl VAS 7 zijn eerste externe wedstrijd speelde, werkten de overige leden de vierde ronde van de interne competitie af. Ons nieuwbakken lid Kees Straks baarde de afgelopen weken opzien met enkele opvallende uitslagen. Tegen een aantal gerenommeerde namen pakte hij mooie resultaten. Dan moet je tegen de kanonnen. Weet je die gevechten zonder kleerscheuren door te komen, dan ben je een kanon. Dick Paulis was de tegenstander en Kees is nog geen kanon…, maar ik zie dat in de toekomst wel veranderen. Een dodelijke loper op b7 besliste de partij.
Ben Wijgers speelde tegen David Kleeman. Eerstgenoemde kwam goed uit de opening, maar gaf toch kansjes weg. David kwam terug in de partij, ‘maar verknolde het weer’. Ben gaat dit seizoen meedoen om de topplaatsen. Jack Smith moest tegen Victor Hendriks. ‘Who is that?’. ‘It’s a 2200-player.’ ‘ What does he look like?’ ‘It’s that tall guy just walking in’. ‘Ow him, I beat him earlier this year with rapid, is he 2200??’. Victor moest dus aan de bak. De partij ging lang gelijk op, maar uiteindelijke herstelde Victor toch redelijk overtuigend de verhoudingen.
Joost van Dongen speelde tegen Henri François. In typische Henri-stijl werd Joost opgebracht. De Henri-stijl is vergelijkbaar met de VAS-stijl, maar dan met de snelheid van een TGV uitgevoerd. Job Emans speelde voor de tweede keer dit seizoen met de senioren mee. Deze jongeman is hard op weg een zeer sterke schaker te worden. Eerder deze week versloeg hij tijdens het Brainwave evenement in Amstelveen een speler met een rating van 1790!! Tegen de sterke Milan Ramer wist hij lang goed tegenstand te bieden, maar in het slot ging hij toch onderuit. Milan sprak na afloop vol bewondering over het spel van Job. Nice Job!
Tom Prent neemt naar eigen zeggen de interne competitive dit jaar serieus. Waar hij vorig jaar tegenstanders nog wel eens liet ontsnappen door een gebrek aan concentratie zal hem dat dit seizoen niet meer overkomen. Ben Duivenvoorden was het slachtoffer van deze hernieuwde dadendrang van Tom. Floris Brouwer is een ander talent wat inmiddels regelmatig met de senioren meespeelt en dat doet hij niet onverdienstelijk. Dit keer versloeg hij Jos Arts. Jos speelde voorbarig Pc6 in een Franse opzet en kon daardoor geen vuist meer maken. Een knappe prestatie van Floris dus!
Remy Hakvoort en Morrison Lesger speelde hun partij terwijl ze ondertussen allerlei vrijwilligerstaken voor hun rekening namen. Morrison runde de bar en Remy had een VAS-nieuws redactiebespreking. Morrison bleek het best te kunnen multitasken. Niels van Dam speelde tegen Jerry Pieter. Jerry kwam in een Franse partij vroeg onder druk te staan. Hij toonde echter een engelengeduld. Rustig speelde hij al zijn stukjes naar achter en gooide de boel dicht. Niels had moeite een opening te vinden. Het was Muhamed Ali tegen George Foreman. The Rumble in the Jungle. Lekker in de touwen hangen en wachten tot de tegenstander moe wordt en zich vergalloppeert. Uiteindelijk werd Muhamed Pieter zelf ongeduldig haalde uit en werd gelijk knock out geslagen. Dance like butterfly and sting like one. ‘Ik kan ook niet de hele partij achterover leunen, op een gegeven moment moet er wat gebeuren.’

Keizer

Uitslagen (vervolg)
Sietske Greeuw en Jordi Gernaert waren het langst bezig. Tijdens de partij noemde Sietske Jordi als potentiele invaller voor VAS 2. Het was een rustige manoeuvreerpartij. Jordi met Paard en Sietske met Loper. Lang leek de partij op remise af te stevenen. Het is mij ontgaan waar het evenwicht verbroken werd maar uiteindelijk mocht Jordi de felicitaties in ontvangst nemen. Zijn kandidatuur als invaller voor VAS 2 werd zodoende kracht bij gezet. Ook Jordi moet dit seizoen in de gaten worden gehouden. Deze sterke speler begint langzaam warm te draaien na een schaaksabbatical.
Een ronde vol bloed, teleurstelling, vreugde en verdriet. Geen remises!! Zo doen we dat bij VAS!

Externe competitie SGA

Na vorige week hebben nu bijna alle teams van VAS een wedstrijdje gespeeld. Hieronder een korte beschouwing van de uitslagen.

VAS 4 won 6,5 - 1,5 uit bij Boven IJ. De punten kwamen vlot binnen en ook kregen we nog een paar cadeautjes van boven IJ.
VAS 5 won 4,5 - 3,5, de jonge goden van VAS 5 pakte knap volle punten uit bij het sterke Almere 3. Een heel lekker begin.
VAS 6 verloor 3 - 5 op 30 september van het op rating gelijkwaardige ZZ. Zonde maar in deze competitie is ongeveer iedereen even sterk en alles mogelijk.
VAS 7 verloor 1,5 - 6,5 van Caissa 9. VAS 7 zit in een hele zware competitie met veel teams met een hogere rating. VAS 7 moet pakken wat ze pakken kunnen.
VAS 8 speelt vrijdag 1 november hun eerste wedstrijd tegen Amstel en Gein 1. Deze youngsters spelen altijd op vrijdag dan kunnen ze lekker op zaterdag uitslapen.

VAS 4 - Klasse 1B
Tweede ronde:
vr 22 nov.:
Zukertort Amstelveen 5 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Tweede ronde:
do 14 nov.
VAS 5 - Laurierboom-Gambiet 2

VAS 6 - Klasse 2A
Tweede ronde:
do 7 nov.
VAS 6 - Het Grasmat 1

VAS 7 - Klasse 2B
Tweede ronde:
di 19 nov.
WSC 1 - VAS 7

VAS 8 - Klasse 3A
Eerste ronde:
vr 1 nov.
VAS 8 - Amstel en Gein 1
Tweede ronde:
vr 8 nov.
VAS 8 - Almere 5

Externe competitie KNSB

Na vorige week hebben nu bijna alle teams van VAS een wedstrijdje gespeeld. Hieronder een korte beschouwing van de uitslagen.

VAS 1 (met 7 spelers!) won 4,5 - 3,5 van het sterkste team uit de klasse 2A, ik ben benieuwd hoe ze het doen met 8 man tegen Caissa 3 op 2 november.

VAS 2 (met maar 6 spelers) verloor 2,5 - 5,5 uit bij het sterkere Wageningen. VAS 2 heeft vechtlust en 2 november gewoon 8 man!

VAS 3 verloor 0 - 8, het moest aantreden tegen Messemaker 1847 gem rating 2151, tegen zo'n Rambo team de competitie beginnen is natuurlijk niet fijn.

VAS 1 - Klasse 2A
Tweede ronde:
za 2 nov.
VAS 1 - Caïssa 3

VAS 2 - Klasse 3D
Tweede ronde:
za 2 nov.
VAS 2 - Caïssa 4

VAS 3 - Klasse 3C
Tweede ronde:
za 2 nov.
VAS 3 - Caïssa 6

Toernooitijgers

Grand Prix Toernooi van Zukertort
Door Enrico Vroombout
Jeugdnieuws
Vijf jeugdspelers van het VAS zijn bij het Grand Prix Toernooi van Zukertort groepswinnaar geworden. Dat zijn Leon Reina (groep 1), Boris Nienkemper (groep 3), Jonah Nienkemper en Dante Houben (groep 6) en Noam Cohen (groep 7). Dat zijn uitstekende prestaties van deze spelers. Leon Reina is eigenlijk veel te jong om nu al Groep 1 te winnen van een GP Toernooi. Maar hij kreeg het als eerste speler uit de supersterke lichting van 2005 toch voor elkaar. Samen met de veel oudere Jeroen van den Berg (11 jaar) en Sipke de Boer (14 jaar) scoorden hij 4 punten uit 5 partijen. De koplopers wonnen van elkaar, waardoor ze alledrie winnaar werden. De eindstand van Groep 1 was buitengewoon curieus: drie spelers op 4 punten, en de andere drie op 1 punt. Zo'n eindstand had ik nog nooit eerder gezien. De spelers met 1 punt zijn trouwens ook stuk-voor-stuk uitstekende spelers. Zo bevond Joppe Visch (ELO 1115) zich onder hen. En dat geeft dus nog meer cachet aan de uitstekende prestatie van Leon.

Voor meer jeugdnieuws kijk op de website: www.vas1822.nl.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD