VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 5

Donderdag 10 oktober 2013
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Rob van Dongen, Remy Hakvoort en Tjoe Liong Kwee
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen/gehoord: "Ik moet eerst nog eens goed oefenen met die computer voordat ik ermee overweg kan"
Nieuwe interne-competitieleider Rob van Dongen deelt nog ouderwets handmatig in.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

Programma

Intern
Donderdag 10 oktober is de derde ronde van de Keizercompetitie 2013-2014. Komt Allen.
Extern
Wo 16 okt Boven IJ 3 - VAS 4
Do 17 okt Amere 3 - VAS 7
Za 2 nov VAS 1 - Caissa 3
Za 2 nov VAS 2 - Caissa 4
Za 2 nov VAS 3 - Caissa 6
Do 7 nov VAS 6 - Het Grasmat 1
Vr 8 nov VAS 8 - Almere 5
Do 14 nov VAS 5 - Laurierboom Gambiet 2
Di 19 nov WSC 1 - VAS 7

Keizer

Uitslagen
Door Rob van Dongen
Bij John Pex – Ben Wijgers ging het lange tijd gelijk op. Uiteindelijk trok Ben aan het langste eind.
Sietske kwam vertellen dat ze een mooie partij had gespeeld. Ze versloeg niemand minder dan Dick Paulis.
Ondergetekende had zijn handen vol aan Han Dijsselbloem. Onze man begon opeens mokerslagen uit te delen. Ik moest nog een paar gemene vallen ontwijken. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, stond ik twee stukken voor.
De Hakvoortjes moeten nog warm draaien. Rémy verloor van Milo Cornelissen en Elco van Joost ("Eindelijk weer een puntje").
Bij Corjan Nota – Peter de Leeuwe kwam een Grünfelder op het bord. Huisvlijt? Corjan won.
Roelof Reinders, die vorige week nog houwdegen John Pex een halfje had afgesnoept, deed nu hetzelfde met David Kleeman. Tel daarbij op, dat ie mij daarvoor hardhandig van het bord zette en we mogen concluderen, dat Roelof een van die mensen is die, zodra ze bij VAS komen, opeens veel sterker beginnen te schaken.
De partij tussen Jack Smith en Sjoerd de Vos had een internationaal tintje. Sjoerd, die de vaderlandse driekleur moest verdedigen, ging onderuit.
Jordi Gernaert lijkt een aanwinst. Hij hield Morrison Lesger (VAS 1) op remise. Die moeten we in de gaten houden.
De overwinningen van Laurens Luyken (op Tom Flesseman) en Samuel Cohn (op Peter de Casparis) kwamen regelmatig tot stand.
Casper Meijer scoorde z’n tweede puntje op rij. Als dat zo door gaat, moeten we zijn contract open breken.
Sinds Michael Brockmann getrouwd is (21 september, namens VAS gefeliciteerd), heeft ie vleugels gekregen. Niels van Dam was zijn slachtoffer.

Externe competitie SGA

VAS 5 - Klasse 1A
VAS 5 wint door het koppie goed te gebruiken Door Remy Hakvoort
VAS 5 heeft de eerste overwinning van het seizoen in de pocket. Uit bij Almere werd het uiteindelijk 3,5 - 4,5 in het voordeel van de bezoekers. En dat was vooral te danken aan een sterke KOP. Er werd maar liefst 3,5 punt gescoord op de eerste 4 borden. De winst kwam toch wat ietwat onverwacht want halverwege de avond zag het er alles behalve rooskleurig uit voor VAS.
Elmer van Eeghen (1712) was als eerste klaar. Met de zwarte stukken hield hij zijn tegenstandster Ada van der Giessen (1815) op remise. Volgens mij was remise hier wel een terechte uitslag. Het leek erop alsof Elmers stukken niet veel bewegingsvrijheid hadden, maar blijkbaar was er te weinig van het witte initiatief over om het volle punt binnen te slepen. 0.5 - 0.5
Bij Remy Hakvoort (1585) op bord 8 ging het vanaf de opening al niet zo denderend. Langzaam maar zeker kwamen zijn stukken steeds ongecoördineerder te staan. Met een paar paar krachtzetten wist tegenstander Johan Bertelkamp (1750) hier prima gebruik van te maken. 1.5 - 0.5
Invaller Rob Koster (1665) was niet alleen belangrijk met zijn halve punt, ook zorgde hij voor een auto waardoor alle VAS-leden keurig met de auto heen en terug konden worden gereden. Dank hiervoor! Rob lanceerde een koningsaanval met zijn f-, g- en h-pionnen. Deze werd echter gestuit door een goed getimede paardblokkade van tegenstander Ton van Rooijen (1810). Na het onvermijdelijke afruilen bleef er te weinig over voor winst dus besloten de heren maar tot remise. 2 - 1
Deborah Ng (1577) speelde een lastige pot tegen Gerard Koeleman (1756). In het Schots pakte Deb een pion mee, waardoor wit uitstekende compensatie krijgt. Deborah hield lang vol, maar moest uiteindelijk het onderspit delven. 3-1
En zo leek het halverwege de avond een sombere avond te worden voor VAS. Jouke stond beter, Michael stond een pionnetje achter, Wesley en Elco stonden niet beter maar ook niet slechter dan hun tegenstanders.
De spanning kwam weer helemaal terug toen Jouke van Veelen (1962) een mooie aanvalspartij tegen Leo Damen (1922) winnend afsloot. 3-2.
Wesley Ng (1572) kwam met de witte stukken in een Scheveningen-Siciliaan terecht. Deze partij ging gelijk op. Helemaal op het eind had Wesley een pionnetje kunnen winnen, maar dan nog was remise een terechte uitslag geweest. Hij koos echter voor een andere voortzetting, en een zet later bood zijn tegenstander Dick de Jong remise aan. Aangezien zich er op de andere borden een licht voordeel was aan onze kant, werd het aanbod aanvaard. 3.5 - 2.5
Nieuwbakken VAS 5 lid Michael Brockmann (1888) kreeg de Lb5+ variant tegen zijn Siciliaanse stelling. Hij stond lange tijd een pion achter, maar wist met Dxa2 voldoende tegenspel te creëren. Helemaal toen hij met zijn beide torens en paard jacht ging maken op de witte dame. Zijn tegenstander Richard van 't Schip (2004) verslikte zich en dat leverde Michael een vol stuk op. Richard vocht dapper door, maar moest uiteindelijk capituleren. Of, om Enrico Vroombout te citeren; vlag, klok, stelling, alles. 3.5 - 3.5
De tegenstander, Rob van de Kamp (1848), van Elco Hakvoort maakte er een sport van om zijn stukken zo veel mogelijk op eigen helft te posteren. Twee maal kwam er een stuk voorbij de vijfde rij, en beide keren sloeg Elco het eraf. De stelling was desondanks wel in evenwicht en sloeg pas door in het voordeel van VAS toen Elco erin slaagde om de a-pion te veroveren, waarnaar deze soepeltjes naar het promotieveld werd geleid. 3.5 - 4.5
Kortom een onverwachte, maar wel een zwaarbevochte overwinning voor VAS 5. De eerste stap naar handhaving is gezet!

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Achteraf bekeken (2), beschouwingen vanuit de hitte van de strijd: jammer maar helaas
Door Tjoe Liong Kwee
ZZ 1 - VAS 6 5-3
Op de maandagavond van de deliberaties en de twist over het schuldenplafond en de bodem van de schatkist in de VS van Noord-Amerika, heeft het zesde het seizoen voor de VAS-SGA-teams geopend.
Zegt 'Schaakcafé het Hok Lange Leidsedwarsstraat' de oudere VAS-spelers nog iets? Welnu, ZZ is met ingang van dit seizoen verhuisd van de Kanaalstraat (Kinkerstraat-JPHeijestraat-Overtoom-buurt) naar de Lange Leidsedwars, maar dan naar nr 74, één blok van nummer 134 vandaan. Overigens is Het Hok, naar verluidt, een half jaar geleden opgedoekt (zie <EXECUTIEVEILING Fiscus veilt stukken Schaakcafé Het Hok in centrum Amsterdam 25 maart 2013>, sic transit ...).
ZZ speelt in een keurig zaaltje (lokaal 10, eerste verdieping, geen lift) met helder licht, prettige stoelen, een flip-over met een groot vel papier als scorebord, en het heeft mooie grote borden en stukken. Het pand op nr 74 is van de RINO-GGZ-opleidingen, wat doet vermoeden dat het meer van dat soort lokalen bevat, een zalencomplex uit de verte te vergelijken misschien met de Wethouder Verheijhal, maar dan prettiger, en veel gunstiger gelegen, heel centraal. Bij deze beveel ik het aan in de aandacht van de commissie Huisvesting van onze club.
Vooraf liet John ons weten: "De 2 teamcaptains van vorig jaar en ook het komend schaakseizoen laten de eerste SGA-competitiewedstrijd verstek gaan. Ben is ergens tussen de Eufraat en de Tigris op zoek naar de Hof van Eden, ikzelve heb een personeels-etentje. Maar awel, er zijn twee eersteklas-invallers die a.s. maandag meespelen, Jack en Roelof. (Jerry is tijdelijk teamcaptain)."
Op de wandeling daarheen kwam ik langs een Ben & Jerry, en ik bedacht "... maar Ben is er niet". Daarentegen zou Tom er wel zijn, vol strijdlust, en hij kwam samen met invaller Tejo (i.p.v. Jack) het team completeren, zodat de klokken om 20:10 konden worden aangezet. Waarnemend teamcaptain Jerry, zijn taak serieus nemend, was als eerste gearriveerd, ver voor 20:00, en had zichzelf en Henri, ook vroeg gekomen, even de schaakspieren warm gevluggerd. Lag het daaraan dat beiden relatief snel klaar waren met hun wedstrijdpartij? Henri wilde vroeg naar huis, hij speelde wits koningsvleugel woest aan flarden, had een open lijn voor zijn Th8, maar werd zelf mat gezet met Dxf7, nog voor 20:30 (nou ja, wat heet 'relatief snel'? zeg in dit geval maar 'absoluut'). Jerry, op het kopbord, volgde meer dan een uur later, en zo stonden we binnen anderhalf uur met 0-2 achter.
De daaropvolgende anderhalf uur heb ik buiten de eigen partij en die van de naaste buur niets meer kunnen waarnemen. Eerst Tejo : na vroegtijdige D-excursie gevolgd door -afruil, had hij door een klein slimmigheidje, geholpen door een klein suffigheidje van de tegenstander, een stuk gewonnen; hij verloor dat enige tijd later weer (ik heb niet gezien hoe), kreeg een slechter eindspel van elk twee Ts en een boel pi, maar had uiteindelijk, nadat alles was verdwenen op de a-pion van de tegenstander na, zijn K op tijd naar b7 gedirigeerd. Wit kon het toen nog niet geloven, maar moest zich na Kb7-a7-b7 er wel bij neerleggen. Commentaar van een van z’n clubgenoten "jullie hebben allebei gewonnen" (of zei-die daar achter nog "... gestaan"?, ik weet ‘t niet meer). De andere invaller, Roelof, had ook geremiseerd, en onze rots in de branding van vorig seizoen (3 uit 4) Rob had gewonnen (à propos 'rots in de branding', zegt de naam Rinus Terlouw de oudere VAS-spelers nog iets ?). Dat waren dus twee punten voor ons, maar ook eentje erbij voor de thuisclub.
Meer dan een uur van dat tweede tijdsbestek van anderhalf uur hadden mijn tegenstander en ik besteed aan de zetten 16 tot en met 19, tijdens welke ik enorm spijt had van het nutteloze 18. Le2-d3 en 19. Ld3-e2 waar ik 30 min. voor verbruikte, twee tempi verloren waarin zwart zijn stelling kon verstevigen en zich beter kon indekken tegen mijn dreigingen doordat ik maar niet wist te kiezen welke daarvan nou de goede was. Toen ik eindelijk koos leek het weer vier zetten later alsof alle dreigingen waren opgelost en de stelling gelijk stond, met achterstand in tijd voor mij (19 om 23 min.). Maar, o wonder, bij mijn tempoverlies had zwart zijn D op een op dat moment beter lijkend veld gezet waarvan ik haar nu echter kon verjagen met tempowinst om op de volgende zet zwart voor de keus te stellen tussen mat of verlies van een kwaliteit. Vervolgens kon ik de allerlaatste van zijn vele mat-tegendreigingen uitschakelen door D-ruil te forceren, en pas toen, met ieder 14.30 op de klok, kon ik weer een kijkje nemen in de buitenwereld. Rommert en Tom hadden verloren ! 2-3 was 2-5 geworden ! 't Hoefde dus niet meer, 't was nutteloos! Maar ja, een eindspel met 2T+L tegen T+L+P, en 6 pi op abdeeh tegen 5 pi op abcgh dat laat ik niet schieten, remise kan altijd nog. 't Was enerzijds maar goed dat ik zoveel materiaal voor stond, maar anderzijds had ik weer last van een 'embarras du choix', en daarbij ook van 'uitvlugger-zenuwen'. Na zet 50 hadden we 3 om 2 min. en zei iemand dat we niet meer hoefden te noteren. Pas om 23:45 viel zwarts vlag, maar afgezien daarvan kon hij kiezen tussen afruil van zijn allerlaatste T en daarna mijn e-pion te laten promoveren, of meteen het laatste. Ik had 23 sec. over. Jerry had zijn teamcaptainschap serieus opgevat en had me het laatste half uur met zijn aanwezigheid moreel gesteund. Hij vertelde me na afloop opgelucht hoe hij mijn tijdnood-lijden had geobserveerd en had mee-geleden.
Neemt niet weg, een slechte seizoen-opening van dit oude-rottenteam, dat al enkele jaren in deze zelfde samenstelling speelt. En heel constant, vorig jaar slechts vijfmaal een invaller nodig gehad, waarbij 4 uit 5 werd gescoord. De invallers van deze avond zetten die traditie voort. Vorig jaar werden we tweede, en helaas met 75% (9 mp uit 6 en 29,5 bp) niet de beste, zelfs de slechtste tweede, achter Raadsheer 2 met ook 75% (9 mp uit 6 maar wel 30 bp), Almere 4 met 78,6% (11 mp uit 7), en Laurierboom-Gambiet 2 dat met 83,3% (10 mp uit 6) de extra-promotie in de wacht sleepte. Dit jaar spelen we in een groep van 9 teams, dus er zijn nu twee ronden meer dan vorig jaar om te tonen wat we waard zijn. Niet niks.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD