VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 3

Woensdag 25 september 2013, correctie 26 sept.
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Rob van Dongen en Sietske Greeuw
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "En wie wil de rol van materiaalcommissaris op zich nemen?"
Het blijft angstvallig stil op de ALV als bovengenoemde vraag gesteld wordt door aftredend voorzitter Niels van Dam (19-9-2013).

Inhoud

- Verslag ALV (links)
- VAS-kalender (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Verslag ALV

Afgelopen donderdag was de Algemene Ledenver- gadering 2013. Voor de grootte van het VSA-leden- bestand viel de opkomst eerlijk gezegd een beetje tegen. Maar goed, er zijn wel besluiten genomen. Hier nog even in vogelvlucht;
* 5,- contributieverhoging voor alle VAS-leden, aangezien de KNSB de afdracht voor clubs met 5,- heeft verhoogd.
* Niels van Dam is voorzitter af, hij wordt opgevolgd door Pim Ghijsen, die op zijn beurt wordt bijgestaan door Andy Soest.
* Rob van Dongen wordt de nieuwe Intern Wedstrijdleider.
* De positie van Materiaalcommisaris is nog vacant. Misschien voelt iemand wat voor een deeltijd- functie?
* De rest van het bestuur blijft in functie.
* VASNIEUWS wordt voortaan verzorgd door Remy Hakvoort en Milan Ramer. Heeft u leuke verslagen, beschouwingen, analyses of anderszins interessant materiaal dat u wilt delen met de rest van de club; mail naar vasnieuws@gmail.com en het wordt gepubliceerd.
* De volledige notulen van de ALV, zoals opgesteld door Tjoe Liong Kwee volgen nog.

VAS-kalender komende weken

1. Intern
do 26 sept: 1e ronde interne competitie Cyclus 1
2. Extern
Ma 30 sept ZZ 1 - VAS 6
Vrij 4 okt VAS 8 - Amstel & Gein 1
Do 17 okt VAS 7 - Caïssa 9
Woe 16 okt Boven IJ 3 - VAS 4
Ma 7 okt Amere 3 - VAS 5
Za 2 nov VAS 1 - Caïssa 3
Za 2 nov VAS 2 - Caïssa 4
Za 2 nov VAS 3 - Caïssa 6

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1B
Eerste ronde:
wo 16 okt.
Boven IJ 3 - VAS 4

VAS 5 - Klasse 1A
Eerste ronde:
ma 7 okt.
Almere 3 - VAS 5

VAS 6 - Klasse 2A
Eerste ronde:
ma 30 sept.
ZZ 1 - VAS 6

VAS 7 - Klasse 2B
Eerste ronde:
do 17 okt.
VAS 7 - Caïssa 9

VAS 8 - Klasse 3A
Eerste ronde:
vr 4 okt.
VAS 8 - Amstel en Gein 1

Externe competitie KNSB

Achteraf bekeken, papieren beschouwingen vanaf de zijlijn : bravo, foei, en au.
Door Tjoe Liong Kwee
In de weekovergang van het pak slaag dat die andere grote club uit Amsterdam-Oost ontving in Eindhoven (PSV-Ajax 4-0), speelden onze drie KNSB-teams hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen.
De aanloop was moeizaam. Na de teaminschrijving op de laatstmogelijke dag werd Leden- administrateur geraadpleegd of bepaalde spelers wel al waren aangemeld als lid. Op de avond van de ALV is nog wanhopig gezocht naar invallers. Vrijdag laat mailde WL extern berustend dat het tweede de volgende dag als zevental zou spelen, "Het is niet anders".
Pas zondagavond kon ik de uitslagen-site bekijken, na thuiskomst van anderhalve dag uitstedigheid.
Het eerste was ook al als zevental opgetreden, Aran en Veron ontbraken, Patriek was uit het tweede geleend, en dat was maar goed ook, want hij gaf zo te zien de doorslag, aangezien tegenover de punten van Victor, Lex, en Niels de ronde nullen van NO, Gerrit, en teamcaptain Morrison stonden, en Pim een half ei scoorde. Zo werd de wedstrijd door de invaller aan het achtste bord van het zevental beslist. Bravo, tegen een team met een 100 punten hoger elo-gemiddelde dat vorig seizoen nog in de eerste klasse speelde. Het was dus de verre reis naar Groningen waard.
Het tweede moest, zoals gezegd, nog een extra veer laten ten behoeve van het eerste. Zevental werd zodoende zestal. En van die zes was ook nog de helft invaller. Dat wil zeggen dat het halve basisteam verstek heeft laten gaan. Foei. Wanneer die NO buiten beschouwing worden gelaten zou er een nipte 3,5-2,5 nederlaag zijn geleden in Wageningen, tegen een qua elo-gemiddelde gelijkwaardige, kersvers gepromoveerde tegen- stander. David verloor, teamcaptain Sietske en Roel, en de invallers Chris, Andy, en John remiseerden.
Het derde was compleet, wel met twee invallers (Jan en Joost, voor Milo en Br), maar ze waren dan toch maar met hun achten, wat de twee eerdergenoemde teams niet konden zeggen. De kampioen 2012-2013 van Amsterdam trof het niet in hun eerste KNSB-optreden na het rampjaar 2008-2009. Alsof het een kegelspel was legde Messemaker 1847 (hun oprichtingsjaar, niet hun elo-gemiddelde, dat was 300 meer en 270 punten hoger dan dat van ons derde), vorig jaar voor het kampioenschap van de afdeling afgetroefd door de toenmalige Amsterdamse promovendus, alle acht om. Au.
Eindsaldo : 24 partijen, 21 spelers waarvan 6 invallers (5 uit SGA-teams), 4 winst, 6 remise, 14 verloren (inclusief 3 NO).
Ruwe schatting totale reisafstand v.v. 700 km.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Groninger Combinatie 2 - VAS 1 3-4
Van de heren van VAS 1 is geen verslag ontvangen. Misschien volgt dat nog?

VAS 2 - Klasse 3D
Wageningen 2 - VAS 2 5-2
VAS 2 verliest in Wagingen
Door Sietske Greeuw
Ook dit jaar speelt VAS 2 in de KNSB-competitie in poule 3D. We spelen al jaren in deze poule en komen vaak dezelfde clubs tegen. Dit keer begonnen we echter met een uitwedstrijd tegen Wageningen 2, een team dat vorig jaar gepromoveerd is uit de onderbond en waartegen wij nog niet eerder gespeeld hebben.
De promotie van VAS 3 naar de KNSB heeft n belangrijk gevolg voor ons team: we kunnen putten uit een stuk minder invallers. Door ongelukkig geplande vakanties en andere calamiteiten speelden we daarom met drie invallers en kwamen bovendien op met slechts zeven man. Dat was tenminste mijn gedachte toen ik, Sietske, als teamcaptain klaarstond op Amsterdam Amstel om mijn teamgenoten te verwelkomen. Daar bleek echter dat Camilo Guzman niet op kwam dagen en de wedstrijd vergeten was. We gingen dus met zes man naar Wageningen en sippe gezichten vielen ons ten deel toen de wedstrijdleider de namen opnoemde.
Wageningen 2 was zelf ook behoorlijk verzwakt en in onze vaste opstelling hadden we een goede kans op een overwinning gehad, maar vandaag zat dat er niet in. De drie invallers, Chris van Bockel, Andy Soest en John Pex speelden prima partijen tegen gelijkwaardige of sterkere tegenstanders en scoorden drie remises. David Kleeman verloor en Roel Dormits speelde remise. Zelf speelde ik een vrij snelle remise. De eindstand was dus 5,5-2,5.
Ondanks deze slechte start heb ik het volste vertrouwen dat we dit seizoen aardig zullen scoren en wie weet eens niet om degradatie zullen spelen. Hopelijk spelen we de volgende ronde met ons complete team thuis tegen Cassa 4.

VAS 3 - Klasse 3C
Messemaker 1847 - VAS 3 8-0
Door Rob van Dongen
We moesten naar Gouda. Het adres was Nieuwe Gouwe Oostzijde 11B. Dan denk je: Nieuwe Gouwe opzoeken in het stratenboek en doorrijden tot 11B. Niet dus.
Na een kwartier zoeken doken we een door God verlaten industrieterrein op. Na wat zijstraten met zelfs het recht van overpad, kwamen we bij de prachtige speelzaal.
Niek Oud (met Tomtom) is meer dan een half uur aan het zoeken geweest. Zelfs de politie wist het niet!
Zowel bij Messemaker als bij VAS deden vader en zoon mee. De twee vaders moesten tegen elkaar. Punt voor Messemaker. Twee seconden later verloor de zoon. Joost speelde tegen de sympathieke Ben van Geffen, bij VASers bekend van Bad Sooden en de diverse EKs voor senioren. Ben offerde een paard op b5, kreeg er twee pionnen voor terug en na een afwikkeling stond hij drie pionnen voor: 2-0.
Benno verloor een tempo met 3a6. Hij kwam dit niet meer te boven: 3-0.
Niek speelde tegen IM Peter Scheeren. Niek drong met de loper binnen en won een pion. Die loper werd ingesloten, maar Niek kreeg er twee pionnen voor terug, waaronder een gevaarlijke vrije centrumpion. Die kon worden geblokkeerd: 4-0.
Dick deed in een spannend middenspel een onnauwkeurige zet en de tegenstander kreeg koningsaanval. Na een beslissende fout won de tegenstander met een fraaie slotcombinatie: 5-0.
Bij Jan kwam een Dame-Indische Opening op het bord. Hij verloor een pion, kwam in een paardeindspel terecht. De tegenstander kreeg een vrijpion en Jan kwam in tempodwang: 6-0.
Jaap verloor ergens een pion. Na een globale afruil stond er een lopereindspel op het bord met een pion minder: 7-0.
Karel speelde tegen zoon Evengroen. Hij kwam in een goed eindspel terecht. Door enkele onnauwkeurige zetten kon de tegenstander met een toren binnendringen. Karel verloor een pion en het toreneindspel: 8-0

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD