VAS-nieuws
Jaargang 13, nummer 2

Woensdag 18 september 2013
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Sietske Greeuw
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Wat een lamlendig spel"
Henri François laat zich met een grijns uit over het experiment Hand-hoofdschaak.

Inhoud

- Programma (links)
- Snelschaaktoernooi (links)
- Hand-hoofd schaak (links)
- Uit de oude doos
- - Snelschaaktoernooi (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Uit de oude doos
- - Elke ronde prijsschaak (rechts)

Programma

Aankomende donderdag (19 september 2013) Algemene Ledenvergadering!!
Aankomende donderdag wordt niet geschaakt, althans in eerste instantie niet. Er wordt vergaderd. We hopen rond 22:30 uur uiterlijk klaar te zijn en te kunnen genieten van een drankje een hapje en wat snelschaken.
Het programma voor de overige weken ziet er als volgt uit:
19 september: ALV
26 september: 1e ronde interne competitie

Snelschaaktoernooi

Op donderdag 5 september heeft Pim Ghijsen overtuigend het snelschaaktoernooi gewonnen. Met een opkomst die nog wat bescheiden was qua aantal maar sterk qua niveau speelde zich een leuk toernooi af. Uiteindelijk bleef Pim boven aan staan voor erkende snelschaakcracks als Morrison Lesger (vorig seizoen meervoudig snelschaaktoernooi winnaar bij VAS) en Victor Hendriks.

Hand-hoofd schaak

Hand-hoofd DUO schaak wisselend ontvangen
Laat ik beginnen met te zeggen dat iedereen zich op donderdag 12 september vermaakt heeft! Bij deze nieuwe vorm van schaken mocht het Hoofd enkel aangeven wat voor soort stuk gebruikt mocht worden en de Hand mocht vervolgens bepalen welk stuk binnen de gegeven soort gebruikt werd en waar deze naar toe zou bewegen. Communicatie was niet toegestaan. Het spel werd dus in duo's gespeeld bepaald op basis van sterkte, ingegeven door rating. Zo ontstonden opmerkelijke duo's. Aan het einde van de avond bleek dat sommige razend enthousiast waren door deze opmerkelijke samenwerking en andere het erg beperkend vonden. Een experiment en mogelijkerwijs aangepast voor herhaling vatbaar!
Gedeelde winnaars waren de duo's : Morrison - Peter (de Leeuwe) en Victor - Kees!

Uit de oude doos
Onderstaande verslagen van VAS-activiteiten hadden u eerder moeten bereiken maar de redacteur van dit orgaan was nalatig. Excuses richting schrijver (Sietske heel erg bedankt!!) en lezers. Hopelijk motiveert het lezen ervan u wel ook komend seizoen weer in groten getale de club te bezoeken!

Snelschaaktoernooi laatste clubavond, 27 juni 2013
Door Sietske Greeuw
De laatste clubavond werd er een snelschaaktoernooi georganiseerd, naast de match om het kampioenschap tussen Aran en Veron.
Met 21 deelnemers was het een goed bezet toernooi. De jeugd deed het erg goed, zo wist Sage Sampson van zowel Remy als Elco Hakvoort te winnen. Hij eindigde uiteindelijk op 3 uit 7, niet genoeg voor de jeugdprijs, want die werd met 4 uit 7 gedeeld door Gunnar Lapoutre en Myron Roesink. Myron stond lang bovenaan maar verloor in de laatste rondes van Morisson en Milan.
Het toernooi werd met 6 uit 7 gewonnen door Morisson Lesger, die naar eigen zeggen elke partij minder had gestaan. Maar het is toch snelschaken en uiteindelijk blijkt hij dan toch weer wat handiger en sneller dan zijn tegenstanders. De laatste ronde tegen Bert Schaefers bracht de beslissing en Bert eindigde met 5 uit 7 op een gedeelde tweede plaats, samen met Milo Bogaard en Milan Ramer.
Alle winnaars kregen een heerlijke lekkernij, maar aangezien Bert snel naar huis moest was er een prijs over voor de onderkant van het speelveld. Hier vonden wij Jos Arts met 0 uit 6, hij moet nog even oefenen en had ook al veel lekkers gekregen van de ouders van de jeugdspelers (zij hadden veel kado’s meegebracht voor alle vrijwilligers). De aanmoedigingsprijs ging daarom naar nieuw lid van VAS die elke partij weer bijleert en daar nu de resultaten van laat zien: Rainer Rustenburg scoorde 2 uit 7.
De eindstand: (hier is geen computer aan te pas gekomen, daarom is de volgorde willekeurig en niet op wp of sb of iets dergelijks)
1. Morisson Lesger 6
2-4. Bert Schaefers, Milo Bogaard, Milan Ramer 5
5. Joost van Dongen 4,5
6-10. Gunnar Lapoutre, Myron Roesink, David Kleeman, Niels van Dam, Elco Hakvoort 4
11-12. Andy Soest, Sage Sampson 3,5
13-17. Milo Cornelisse, Tom Flesseman, Laurens Luyken, Remy Hakvoort, Ben Duivenvoorden 3
18-20. Han Dijsselbloem, Rainer Rustenburg, Peter de Leeuwe 2
21. Jos Arts 1

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Zaterdag 21 september 2013 eerste ronde

VAS 2 - Klasse 3D
Zaterdag 21 september 2013 eerste ronde

VAS 3 - Klasse 3C
Zaterdag 21 september 2013 eerste ronde

Elke ronde prijsschaak

Elke ronde prijsschaak, 20 juni 2013
Door Sietske Greeuw
Deze avond stond er een bijzonder toernooi op het programma: elke ronde prijs schaak. Het idee is dat de wedstrijdleider elke ronde een opdracht meegeeft waar prijzen (lekkers) mee te winnen zijn. Daarnaast spelen de deelnemers ook gewoon een toernooi met prijzen voor de beste drie aan het eind.
Door de rapidcompetitie waren er wat weinig deelnemers, maar ik vond het een zeer geslaagd toernooi, dus hopelijk kunnen we het een keertje in het midden van het seizoen herhalen.
De prijzen in de zeven rondes werden als volgt gewonnen:
Ronde 1, degene die als eerste promoveert, was een scalp voor Victor Hendriks.
Ronde 2, degene die als eerste een triplepion bij zijn tegenstanders veroorzaakt, werd gewonnen door Rainer Rustenburg, die hierbij een beetje werd geholpen door zijn tegenstander Piet van Eeghen.
Ronde 3, degene die als eerste het loperpaar verovert (en de tegenstander heeft geen lopers meer), werd gewonnen door Sjoerd de Vos.
Ronde 4, degene die als eerste zijn koning op de helft van de tegenstander krijgt, werd gewonnen door Piet van Eeghen.
Ronde 5, degene die als eerste zijn torens verdubbeld heeft op een open lijn, werd opnieuw gewonnen door Rainer, hij was goed bezig dit toernooi.
Ronde 6, degene die als eerste een octopus krijgt (door mij gedefinieerd als een paard op d6 of e6 (d3 of e3), gedekt door een pion en niet aangevallen door een pion of licht stuk van de tegenstander), deze prijs ging er niet uit. Pjotr van Nie stond klaar om zijn paard op e6 te planten, maar zijn tegenstander Sjoerd de Vos speelde een slimme zet, waardoor Pjotr na het halen van de octupus mat zou gaan. Pjotr koos toch maar voor het punt op het schaakbord en zag een pak koekjes aan zijn neus voorbij gaan.
Ronde 7, degene die als eerste mat zet, werd gewonnen door Milo Bogaard.
Dan de eindstand van het toernooi zelf:
1. Victor Hendriks 6/7
2. Michael Brockmann 6/7
3. Piet van Eeghen
4. Daan Schaink - ratingprijs
5. Sjoerd de Vos
6. Milo Bogaard
7. Bart Romijn
8. Pjotr van Nie
9. Roelof Reinders
10. Dick Paulis
11. Niels van Dam
12. Rainer Rustenburg

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 05-09-2013 CvD