VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 18

Donderdag 25 april 2013
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Aran Köhler en Sietske Greeuw
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Dat vind ik nou leuk."
Aran Köhler geniet van het tochtje met de lift van de eerste verdieping naar de begane grond én van het feit dat hij weer bovenaan staat in de keizercompetitie.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma

Zie Programma VAS-extern

Keizer

Aran Köhler grijpt de macht in Keizercompetitie
Roland is natuurlijk een veel te weinig geziene deelnemer aan de keizer. Hij wist zijn zeldzame verschijning op te fleuren met een overwinning op Rainer. Bart Romijn daarentegen wordt de laatste tijd steeds vaker op de club gespot. Hij behaalde een knappe prestatie tegen Morrison; zij deelden het punt.
Camilo ging ten onder tegen Victor.
Nieuw lid Budi Manuri behaalde bij zijn debuut een knappe remise remise tegen Joost. Ergens in het middenspel had Joost kunnen winnen, als hij voor de juiste piondoorbraak had gekozen.
Ben had het lastig tegen Elvis, maar wist uiteindelijk de partij naar zich toe te trekken.
Jerry speelde een avontuurlijke partij tegen Laurens en wist deze te winnen.
Sjoerd verloor van Remy. Een goed-getimed kwaliteitsoffer bracht laatstgenoemde voldoende voor de winst.
Dick hield lang stand tegen Dion. dat mag gerust een klein wonder genoemd worden, want Dion kon een zet of 4 Dick's toren slaan zonder dat een van beide spelers het doorhadden.
Tom speelde gelijk tegen Corian.
Myron was de sterkste in de Roesink-broederstrijd.
Jos wist te winnen van Han.
Samuel wist te winnen van Peter; dit was eigenlijk onverdiend zo vertelde Samuel later. Maargoed, onverdiende winstpartijen tellen ook dus Samuel was tevreden.
In de top was het spannend. Michael won van David. Aran had het lastig tegen Casper maar wist wel te winnen.
En dan de kraker van de avond; Sietske tegen Andy. Ik kwam pas tegen het einde kijken, maar spannend was het zeker. Andy wist druk te houden via de E-lijn; offerde materiaal en hield, met behulp van een dreigende d-pion, genoeg over voor de winst.
Met deze nederlaag verliest Sietske de koppositie en moet deze afstaan aan Aran.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door Aran Köhler
VAS 1 en 2 gezamelijk (onderuit) tegen de Waagtoren (Alkmaar)
Nu het degradatiespook (goeddeels) verdwenen was na de overwinning twee weken geleden tegen Utrecht in het SPA, konden wij met een goed gemoed afreizen naar het mooie Alkmaar. Begeleid door het door Sietske bestelde zonnetje wandelden we van het station in Alkmaar, naar de speelzaal "het Gulden Vlies", wat een luxe grand-cafee aan de Lindegracht bleek te zijn met op de boven etage een gezellige speelzaal, met uitstekend speelmateriaal, wat ik belangrijk vind voor een goede partij. Niets leek een interessante schaakmatch Alkmaar-Amsterdam in de weg te staan. Toch waren er zorgen. Sietske had te maken als team-captain van het tweede, met afzeggingen/verhindering van sterke krachten zoals Han en Joris, en bovendien zag het eerste van VAS zich genoopt spelers te lenen van haar team vanwege verhindering van Pim, Rob en Niek, waardoor jammer genoeg het 2e-team slechts met 7 spelers aan de slag ging.
De wedstrijd
Gerrit Visser speelde deze keer op bord 2 en kwam in het open-Spaans (5...Pxe4) voortvarend uit de opening met zwart. Het deerde hem niet dat zijn tegenstander ruim 160 elo-punten meer achter zijn naam (Frank van Tellingen 2205) heeft staan. Gerrit zorgde ervoor dat zijn zwarte d-pion op d3 kwam te staan, stevig gedekt door pion c4.Die constructie hield de witte loper van b1 in bedwang en eigenlijk de hele witte stelling. Ik denk dat Gerrit ergens had kunnen winnen, maar uiteindelijk moest hij na een hard gevecht in remise berusten. Morrison Lesger (bord 4) speelde met zwart een zeer diepzinnig, strategisch gevecht; er was na 23 zetten nog geen pion of stuk geruild en alles stond dus nog op het bord. Toen vatte Morrison het plan op om een pion te offeren op de damevleugel in ruil voor aanvalskansen op de koningsvleugel, dit pakte helaas niet goed uit voor zwart want toen de rook opgetrokken was stond Morrison verloren.
Roel Dormits (een van de spelers die wij dus van het tweede geleend hadden) speelde een prima partij en won op bord 7.
Lex Jongsma (onze nestor en ook al zit hij nu noodgedwongen in een rolstoel (sterkte Lex), toch trouw komt "opdraven" voor het VAS, waarvoor hulde!) speelde op bord 5 en kreeg in het Siciliaans (1.e4-c5 2.Pf3-Pc6) met 3.Lb5 de zet 3...Pd4 voorgeschoteld. "Goed speelbaar zijn g6 of e6, maar deze zet dient afgetsraft te worden", aldus Jongsma in de demonstratie na afloop in de analyseruimte. Hij trachtte dat te doen met 4.Pxd4-cxd4 5.c3!? het vreemde vind ik is, dat de voorbeelden van het shredder-openingsboek alleen verder gaan met 0-0, want c3 lijkt me een prima zet 5....g6. 6.cxd4-lg7 7.0-0 (Wit kan reeds een pion voor blijven door d5 te spelen, maar het kan zijn dat b2 dan een doelwit wordt voor zwart)7....Lxd4.En deze stelling is wel weer eens voorgekomen tussen twee 2500 spelers en ging verder met Pc3. Lex deed, meen ik, 8.d3, ontwikkelde zijn paard even later naar d2, wat de loper van c1 een tijdje in de weg stond, maar had op een bepaald moment in het middenspel de prachtige zet Pd2-e4(schijnoffer) kunnen/moeten spelen, met groot voordeel voor wit; echter hij bedacht zich en speelde het paard naar b3 met diepe verwikkelingen (kwaliteit achter, maar compensatie in de vorm van een heel verre vrijpion) die uiteindelijk in het voordeel van zwart uitpakte. Jammer!, ik had zo gehoopt en gedacht dat Jongsma deze keer zou winnen.
David Kleeman was na afloop niet tevreden over zijn partij. Hij had in een Ben-Oni stelling eerst de manoeuvre Pb8-a6-c7 moeten uitvoeren alvorens a6 te spelen, zo vond hij, want door dit na te laten kwam hij heel gedrukt te staan met weinig tegenspel. Hij verloor dan ook (bord 6).
Victor Hendriks speelde weer mee en deed het goed op bord 3, al had hij na afloop wel kritiek op bepaalde fases in de partij. Maar toen puntje bij paaltje kwam kon hij zijn tegenstander mooi mat zetten in het eindspel met toren, paard en pion.
Bord 8 alwaar Jan Stegeman zich bevond in een franse partij (met zwart). Ergens vlak na de opening vergiste hij zich, met een bepaalde pionzet; die werd geslagen, maar ojee, kon niet terug gepakt worden wegens een over het hoofd gezien vorkje. Dat werd dus de hele dag ploeteren voor Jan, maar hij bereikte waarempel toch nog een ongelijke-kleur-lopereindspel met twee (aanvankelijk zelfs 3) pionnen minder. De remisehaven leek even inzicht maar er zat toch winst voor de witspeler in en die vond het ook.
Rest mij een korte impressie te geven van mijn eigen optreden. Op bord 1 kon ik er van te voren vrij zeker van zijn, Danny "reuzendoder" de Ruiter te treffen. Deze jongeman maakt een fantastisch seizoen door, met winst op GM Sokolov, GM De Vreugt 6 uit 8, geen partij verloren in de KNSB en hij won in de 1e ronde van Jan Timman in het toernooi in Hoogeveen (2012). "Maak je borst maar nat, Aran", dacht ik. En dat heb ik gedaan, voorbereid op zijn lijfsverdediging Grunfeld-Indisch waarmee hij Iwan Sokolov dus had verslagen. De eerste 10 zetten van die partij kwamen ook bij ons op het bord. Toen heb ik rustig de tijd genomen om te beslissen of ik die partij verder wou volgen of mijn eigen plan trekken met Lxd2. Het leek me verstandig om dat te doen, omdat de GM er ongenadig hard van af ging in die partij. Het werd al vrij snel een eindspel van zwart een toren en 5 pionnen en wit 2 lopers en 3 pionnen waar alleen met gevaar voor eigen leven een winstpoging ondernomen kon worden. Remise, derhalve. Waarmee ik een ongeslagen status vasthield met 6,5 uit 8 met een TPR van 2407.Wat mij betreft een top-seizoen.

Externe competitie KNSB

VAS 2 - Klasse 3D
Door Sietske Greeuw
Wat gij niet wilt dat u geschiedt...
Zaterdag verloor VAS 2 met 2,5-5,5 in de laatste ronde van de KNSB-competitie. Niet zo opmerkelijk, omdat onze opkomst veel zwakker was dan normaal. Enkele sterke spelers (Roel, David) namen plaats in VAS 1, omdat dit team nog een minieme kans had om bij verlies te degraderen en bij gebrek aan invallers moest ik een bord open laten. VAS 1 heeft verloren en is niet gedegradeerd, omdat SISSA in Groningen en Caissa-Eenhoorn in Hoorn gewoon hun sportieve plicht hebben gedaan: zij zijn met een sterk team opgekomen (ondanks dat ze al kampioen, respectievelijk veilig waren) en hebben met grote cijfers van de mededegradatiekandidaten gewonnen.
Dat had ik ook willen doen met VAS 2. Door ons verlies is niet onze tegenstander de Waagtoren 2, maar schaakclub Woerden gedegradeerd naar de onderbond. Op zich had Woerden het zelf in de hand, bij winst of gelijkspel waren ze gehandhaafd. Ook ben ik het ermee eens dat we sterke spelers aan VAS 1 hebben uitgeleend. Maar dat wij een bord open moeten laten, omdat acht van de zestien basisspelers afzeggen voor de laatste ronde vind ik wel gortig. Ik hoop dat iedereen die zich volgend jaar aanmeldt voor één van onze drie KNSB-teams zich realiseert dat de KNSB-competitie 9 rondes telt en dat het vinden van invallers bij zoveel afmeldingen geen doen is.
Dan nu over naar de wedstrijd, waar ik niet heel gedetailleerd over kan berichten omdat ik niet veel gezien heb. Ben Duivenvoorden scoorde een prima punt op bord 8 en Chris van Bockel (de avond tevoren kampioen geworden met VAS 3) speelde remise aan bord 7. Benno en Piet speelden tegen twee meisjes en stonden lange tijd goed maar verloren uiteindelijk allebei. Tejo speelde aan bord 3 een zeer gelijk opgaande partij. Zijn tegenstander was echter wel zo’n 300 ratingpunten sterker en dat wraakt zich vaak toch in het eindspel. Tejo verloor een toreneindspel met een pion minder.
Ik speelde zelf aan bord 1 tegen Henry Veneman. Ik ontweek zijn Sveshnikov en kreeg een zeer goede stelling. Ik kreeg echter ook tijdnood en uit alle keuzemogelijkheden koos ik precies de verkeerde zet en toen was het ineens mat in drie.
Als laatste was Camilo nog bezig tegen jeugdspeler Dennis Keetman. Toen ik eerder bij Camilo’s bord keek dacht ik dat hij als eerste klaar zou zijn. Camilo had twee pionnen meer maar kreeg een zeer gevaarlijke koningsaanval over zich heen. Hij wist echter stand te houden en die twee pionnen bezorgden hem uiteindelijk de wint. Camilo heeft zijn debuut in de KNSB-competitie hiermee prima afgesloten, een totaalscore van 4 uit 9.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD