VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 25

11 april 2013
Tekst: Niels van Dam
Bijdragen van Sietske Greeuw en Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Ik had hem."
Andy Soest kon de overwinning ruiken in zijn partij tegen Aran Köhler.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma

vr 12 april:
VAS 8 - Isolani 2
vr 19 april:
Zukertort Amstelveen 4 - VAS 3
za 20 april:
De Waagtoren - VAS
za 20 april:
De Waagtoren 2 - VAS 2
wo 8 mei:
Volewijckers 1 - VAS 4
wo 8 mei:
De Raadsheer 2 - VAS 7
di 14 mei:
Caïssa 11 - VAS 8

Keizer

Uitslagen
Twee externe wedtrijden op deze donderdagavond. Omdat de lerarenkamer onverwacht niet ter beschikking stond moest er geïmproviseerd worden. Concreet betekende het dat we iets krapper moesten zitten dan normaal. Toch nog tien spelende borden ondanks de twee wedstrijden en het waren niet de minste spelers!
Tom Prent speelde tegen Rainer Rustenberg. Ondanks dat Tom ook hun tweede ontmoeting won, moest hij erkennen dat Rainer vooruit was gegaan. We kijken uit naar hun derde partij.
Henri François, die de sensatie was van de eerste cyclus, heeft zijn status van reuzendoder in deze tweede cycus nog niet waar kunnen maken. Joost van Dongen, die ook als wedstrijdleider fungeerde, wist hem te verslaan.
Bart Romijn en Jerry Pieter bereikte zeer vlot een eindspel. Bart bleek over de betere techniek te beschikken.
Elvis Somers wist Laurens Luyken op remise te houden. Dit is een knappe prestatie. Van Laurens wel te verstaan, want Elvis wint bijna ieder jaar een groep tijdens het Amsterdams Kampioenschap.
Pim Ghijsen versloeg Ben Duivenvoorden.
David Kleeman versloeg Camilo Guzman. Broedermoord dus, want beide heren spelen in VAS 2. David weet langzaam de goede vorm weer te vinden.
Een andere jeugdspeler, Samuel Cohn, ging ten onder tegen Rob van Dongen. Rob is weer bezig met een goede periode. Zijn rating zal binnenkort omhoog schieten, de bekende Rob-cyclus.
Andy Soest opende furieus tegen Aran Köhler. In het Halasz-gambiet offerde hij drie pionnen (!) en kreeg hij een geweldige drukstelling. Hij miste helaas de winnende voortzetting en ging uiteindelijk toch ten onder.
Roelof Reinders speelde tegen Niels van Dam. De heren maakte er een interessante pot van. Ergens speelde Roelof het waarschijnlijk niet optimaal want al zijn stukken kwamen vast te staan en uiteindelijk ging hij ten onder.
Sietske Greeuw deed een machtsgreep. Zij versloeg medekoploper Michael Brockmann. Sietske gaat voor de titel, wie gaat haar proberen tegen te houden?

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1A

VAS 4 wint op miraculeuze wijze
Door Remy Hakvoort

Donderdag 4 april; de wedstrijd VAS 4 – Caïssa 9 stond op het programma. VAS is op papier veruit het zwakste team uit de poule, maar stond voor aanvang van de wedstrijd niet onverdienstelijk in de middenmoot. Mocht er vandaag gewonnen worden, dan is handhaving vrijwel zeker. Als er werd verloren dan beloofde dat een hele spannende slotronde want er degraderen 2 teams uit de 1e klasse. Qua matchpunten zouden wij dan gelijk komen met Caïssa 9. Dus het was zaak om te winnen.
Maar lange tijd leek het daar niet op. Caissa begon sterk en leek het ratingoverschot in punten te gaan uitdrukken. Op het vijfde bord ging Wesly Ng helaas roemloos ten onder. Zijn tegenstander had een overdaad aan activiteit en buitte dit goed uit. 0-1
Elco Hakvoort kon het ook niet bolwerken aan bord 3. In een Nimzo-Indiër kwam hij minder uit de opening en moest al gauw proberen te keepen. Zijn tegenstander beschikte over een fluwelen eindspeltechniek, dus daar was geen houden aan. 0-2
Aan bord 4 speelde Elmer van Eeghen. Elmer speelde een aardige partij, maar zijn schaaktechniek was hier en daar wat roestig. Zo kon het gebeuren dat hij twee keer een stuk weggaf. Ook hij verloor. 0-3
3-0 achter. Dat beloofde een hele zwar(t)e avond te worden. Gelukkig bleven de mannen (en dame!) van het 4e rustig. Zij spelen al de hele competitie volgens het ORCA-principe: ontwikkelen, rokeren en counter-attack! En dat wierp zijn vruchten af.
Alle tumult kwam op naam van tweede-bordspeler Freddy de Greef; of beter gezegd zijn tegenstander. In een spannende stelling wist Freddy langzaam maar zeker zijn tegenstander te overspelen totdat de DGT er plotseling mee ophield. Scheidrechter Joost werd erbij gehaald, de klok opnieuw ingesteld en verder spelen maar. Totdat de klok er even later weer mee ophield. Nu stond Freddy huizenhoog gewonnen. Zijn tegenstander claimde echter remise wegens "ondegelijk materiaal"”. Van zo’n claim heb ik nog nooit gehoord. Ondertussen werd Pim, die kwam kijken waar al dat tumult vandaan kwam, ook nog eens de huid vol gescholden en dat maakte de situatie er niet beter op. Na overleg tussen de scheids en de Caïssa-speler werd besloten om de partij uit te spelen. Met nog vijf minuten op de klok verliet hij zijn bord en liet de seconden langzaam wegtikken... 1-3. Ik denk dat al dat tumult de overige Caïssa-spelers dusdanig uit hun concentratie haalden dat zij ook verloren...
Deborah Ng wist op het zesde bord haar eerste punt van het seizoen te scoren, en wat voor een. In een gelijkopgaande strijd bood zij ergens in het eindspel remise aan. Haar tegenstander dacht hier zo’n 4 minuten over na (hij wilde wachten tot de stof op de andere borden wat was opgetrokken) en verwierp het remise aanbod vervolgens. Deborah wist via een tactische wending een kwaliteit te winnen en trok de partij naar zich toe. 2-3
Aan het achtste bord speelde invalller Dion van Lange. Hij speelde een uitstekende partij. Helemaal toen hij Lxf7 kon uitvoeren, gevolgd door Dd5+. Hiermee won hij een pion, won zijn materiaal terug en ruïneerde en passent gelijk de zwarte koningsstelling. Volgens mij is hij geen moment in gevaar geweest. 3-3
Remy Hakvoort aan het zevende bord stond lange tijd ronduit minder. Vooral de koningsvleugel was ernstig onderontwikkeld. Totdat mijn tegenstander een onnauwkeurige tussenzet deed, wat leidde tot stukwinst in ruil voor 2 pionnen. Aangezien mijn koningsvleugel nog steeds niet ontwikkeld was, leidde dat tot een lastig eindspel aangezien mijn tegenstander 3 verbonden vrijpionnen had op de dame vleugel. Na een tegenoffensief te hebben gelanceerd maakte mijn tegenstander nog een fout en hierdoor kon een pion tot dame promoveren. Hiermee was ik net op tijd om zijn vrijpionnen tegen te houden. 4-3
Aan het eerste bord had Jouke van Veelen het lastig. Hij werd in de opening volledig weggespeeld maar kwam in het middenspel redelijk terug. Van een potremisestelling ging het naar een winststelling, aangezien zijn tegenstander een loper offerde voor een pion. Onze man wist dit prima uit te buiten en zo de winst veilig te stellen. 5-3
Dankzij deze miraculeuze comeback werd ook Caïssa verslagen en heeft VAS 4 zich zo goed als zeker gehandhaafd in de eerste klasse. We kunnen er met recht van spreken dat VAS de overwinning voor de poorten van de hel heeft weggesleept. In mei wacht nog de uitwedstrijd tegen De Volewijckers. Hopelijk gaat het dan iets gemakkelijker.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Nog geen verslag.

VAS 2 - Klasse 3D

VAS 2 verliest, maar is gehandhaafd in de derde klasse
Door Sietske Greeuw

Op zaterdag 6 april verloor VAS 2 in de achtste ronde van de KNSB–competitie met 2,5- 5,5 van Oud Zuylen. Wij hadden onze twee sterkste spelers (Han en Joris) uitgeleend aan VAS 1, dat vandaag moest winnen, maar ook bij Oud Zuylen ontbraken de twee hoogst gerate spelers. Desondanks was de wedstrijd nooit echt spannend en waren zij duidelijk een stuk sterker dan wij.
Het goede nieuws is dat onze directe concurrenten voor degradatie ook hebben verloren. Dat betekent dat de Waagtoren 2 ons niet meer in kan halen en dat Kennemer Combinatie 3 ons alleen nog voorbij kan gaan als zij in de laatste ronde met minimaal 7,5 punt winnen en wij geen enkel punt scoren tegen de Waagtoren 2. En dat zie ik niet zo snel niet gebeuren!
Aan bord 1 speelde Roel Dormits met zwart tegen Dirk Floor. Volgens Roel kwam hij al slecht uit de opening en ging het langzaam bergafwaarts, het werd dus een nul.
Aan bord 2 speelde David Kleeman een mooie aanvalspartij. Alles stond goed bij wit en de zwarte dame stond zielig op c7 omringd door pionnen op d6, c5, b6 en a7 en een witte toren op d5 blokkeerde de boel. Ik dacht dit punt is binnen. Maar nee, David koos het verkeerde plan en moest berusten in remise.
Op bord 3 kwam ik zelf aardig uit de opening in een Lb5-siciliaan. Ik had een mooie aanval op de damevleugel maar liet ondertussen wel wits paard op f6 binnen komen. Net toen wit Dh4 speelde en ik dacht dat ik zou verliezen omdat de aanval te sterk was, bood mijn tegenstander remise aan. Hij wilde niet op mijn tijd spelen zei hij. Een beetje te correct naar mijn idee, maar ik heb het aanbod snel aangenomen.
Op bord 4 speelde invaller Veron Roesink een sterke partij tegen Huib Olij. Er kwam veel gereken aan te pas en Veron had uiteindelijk de beslissende matdreiging of stukwinst waarna Huib opgaf.
Op bord 5 speelde Piet een partij die als volgt ging: na zeven zetten stond hij slecht, vervolgens gaf zijn tegenstander hem allerlei winstkansen die Piet niet benutte en daarna gaf Piet een stuk weg en verloor. Piet studeert dinsdag af in de wiskunde en heeft beloofd zich daarna weer serieus op de schaaktraining te storten. De verwachtingen zijn hoog.
Op bord 6 speelde Myron Roesink met wit het Schots gambiet en belandde in een zeer scherpe stelling. Zijn tegenstander Wout van Veen wist alle dreigingen te parreren en hield er uiteindelijk twee pionnen meer aan over, wat genoeg was voor de winst.
Dick Paulus speelde aan bord 7 een degelijke remise.
Op bord 8 verloor Camilo Guzman vrij snel materiaal, hij wist de partij nog wel even te rekken maar uiteindelijk was hij als eerste klaar met een nul.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD