VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 21

Donderdag 7 maart 2013
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van John Pex en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Waar kan ik je hier roken. Sietske zei dat er vast wel een balkon is waar de leraren van deze school roken."
Hardcore roker Jerry Pieter klampt zich vast aan een strohalm. Tevergeefs, zo bleek later...

Inhoud

- Programma (links)
- Nieuws van het bestuur (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)


Samenvatting/voorwoord

Denk eraan, we zijn inmiddels verhuisd! De nieuwe locatie is het Pieter Nieuwland College in Amsterdam Oost. Adres: Nobelweg 6, 1097 AR te Amsterdam.

Programma

VAS-kalender komende weken
1. Intern
07-03 5e ronde keizer.
2. Extern
15-03 Zukertort Amstelveen 5 - VAS 8
16-03 Groninger Combinatie 4 - VAS 1
16-03 Woerden - VAS 2

Nieuws van het bestuur

We hebben afgetrapt in onze nieuwe locatie, het Pieter Nieuwland College. En het is een mooie plek om te schaken. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.
De speelzaal die wij de eerste keer maar voor de helft tot onze beschikking hadden is ruim en in de aangrenzende gang hebben wij zeven lokalen tot ons beschikking voor eventuele trainingen. De school biedt naast deze aangename kantine ook nog ruimte voor onze externe schakers. Deze lerarenkamer is een walhalla vergeleken met eerdere zalen voor de externe competitie. Comfortabele stoelen, mooie tafels, een eigen WC gedeelte en banken om in uit te rusten.
Wij zijn als bestuur dan ook erg blij met het Pieter Nieuwland College. Speciale dank gaat uit naar Enrico Vroombout die verantwoordelijk was voor het leggen van de initiële contacten en naar de rector Will Raeven en Eddy van het PNC voor de warme ontvangst. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij in het PNC het goede pad dat wij als vereniging zijn ingeslagen kunnen voortzetten! Ik nodig iedereen die nog niet geweest is bij deze uit om aankomende donderdag te komen kijken!!
Even een paar huishoudelijke mededelingen voor de mensen die niet aanwezig waren bij de eerste clubavond.
* Om 22:00 gaat de voordeur dicht!
* Om dan binnen te komen moet er gebeld worden naar de Intern Wedstrijdleider (zie Interne competitie)
* We zijn verantwoordelijk voor onze eigen rommel, dus gooi je rotzooi weg! (er komen s'-ochtends geen schoonmakers!)
* Er mag in het gebouw niet gerookt worden!!

Keizer

Uitslagen
Door auteur
Zwarte avond voor VAS bij debuut Pieter Nieuwland College
De eerste avond op het Pieter Nieuwland College mag in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden een groot succes genoemd worden. Met 12 spelende borden en een externe wedstrijd was het een goed bezochte clubavond! Echter wat opvallend was naast onze nieuwe locatie, was dat de zwartspelers de avond met overmacht wonnen!! Enige witte raaf in de uitslagen was de nederlaag van Sjoerd de Vos tegen Laurens Luyken.
Michael Brockman versloeg Peter de Casparis. Elco Hakvoort liet Samuel Cohn kennis maken met de harde wetten van het seniorenschaak. Klaas Haan was gelukkig ook weer aanwezig, John Pex versloeg hem in kalme stijl. Jos Arts bond de strijd met Victor Hendriks. Jos hoewel in vorm moest zijn meerdere erkennen in deze county kampioen. Sensatie van cyclus 1 Henri Francois werd verslagen door talent Tyro Bekedam. Een hele knappe prestatie van Tyro.
Nieuwbakken winnaar van de D-groep van het PK Milo Cornelissen speelde een interessante pot tegen sympathieke nieuwkomer Corian Nota. De naar eigen zeggen voor Milo goed verlopen opening kreeg geen vervolg. Winnaar van de eerste cyclus, Veron Roesink speelde tegen de sterke Jos ten Hacken. Ik heb weinig mee gekregen maar toen ik de uitslag doorkreeg keek ik toch op. Het geeft aan dat de status van Veron veranderd eerst. Want van Jos verliezen, een sterke KNSB-speler, is absoluut geen schande! Corian verorberde een pion en uiteindelijk ook de partij.
Pim Ghijsen en Milo Bogaard tenslotte waren het langst aan het schaken. Milo speelt dit jaar weer wat meer en dat gaat zijn vorm zeker ten goede komen. Pim bleek vooralsnog een te grote horde.

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Door John Pex
VAS 6 - Amstel & Gein 3
Op 14 februari, de dag vóór de verhuizing van VAS naar locatie Pieter Nieuwland College, werd de thuiswedstrijd VAS 6 tegen Amstel & Gein 1 gespeeld. Jan Stegeman was er als invaller voor Rob Koster, die op deze dag een ziekenhuis met een bezoek zou vereren. Beterschap Rob!
Het ratingverschil tussen de beide teams kwam uiteindelijk ook tot uitdrukking in de uitslag op het einde van de avond, een 6-2 overwinning.
Bord 1 van Amstel & Gein was een n.o., punt voor nop dus.
Jerry op bord 2 kreeg wat hij wilde, de speler met de hoogste rating, een spel om van te smullen en winnen natuurlijk. Hij had de tegenstander meteen bij de keel en liet niet meer los, onderwijl zijn eigen keel dan voortdurend blijvend blijven bevochtigen met een gerste-natje. In 10 zetten aldus was Jerry bij de koning van de tegenstander en er werd daar rondom die kroon verschrikkelijk huisgehouden. Na de slachting die geen mat opleverde was het de taak om een tegenaanval te pareren en de zaak te finishen, wat aldus gebeurde.
Er was op bord 2 nog een akkefietje met een geluidje uit een plat steentje wat te horen is als een mens ergens in de wereld wil praten met de bezitter van eenzelfde soort plat steentje. Misschien moeten regels hierover in de schaakwereld maar eens afgescherpt worden. Vanwege mijn serviele houding, ingebakken bij Limburgers, jegens regeltjes had ik het er moeilijk mee deze regeltjes aan mijn laars te lappen. Maar, stel je moeder ligt op sterven of je baas roept dat je onmiddellijk aan het werk moet, je vrouw of vriend weet niet of zij of hij het paar schoenen bij Zalando wel of niet moet bestellen, het sneeuwt, toch allemaal kwesties die gecommuniceerd dienen te worden.
Op bord 3 Ben (met zijn geliefde zwart) en tegenstander spelen een gelijkwaardige partij. Na aanvalskansen over en weer restte een eindspel met dame en toren. De open lijn was voor de tegenstander en Ben moest keepen. Nauwkeurige zetten vinden in de laatste 3 minuten, hoe doe je dat? Een verkeerde damezet van Ben leidde tot dood en verderf.
Het spel van Tjoe Liong en tegenstander op bord 4 bestond uit omtrekkende bewegingen en speldenprikjes. Na aanvankelijk gelijk opgaande strijd was het een onverhoedse aanval op de koning van zwart die Tjoe Liong een stuk kostte. Een zetherhaling bracht uitkomst.
En dan de tovenaar en Houdini uit Nieuwkoop op bord 5. Afgrijzen en verrukking volgden elkaar op bij het volgen van deze partij en wat een veerkracht bij Henry. Ik dacht wel drie keer dat hij zijn dame zou verliezen en telkens wist Henry ijzig kalm te ontsnappen. Natuurlijk met zeeën van tijd over. Met toch een stuk minder in het eindspel (voor een tovenaar geen probleem) wist Henry met zijn drie opstormende pionnen de tegenstander volkomen zijn wil op te leggen, ik heb genoten.
Rommert op 6 kwam met veel ruimtewinst en een mooie loper nooit in problemen. Sterker, hij voerde de regie, echter het hersenstelsel van Rommert weigerde een winstplan in werking te stellen. De plus in tijd verdampte, de stelling verdampte, en zonder op de klok te kijken (die bij beide op 00.00 stond en die van Rommert met een min ervoor) schudde men de hand voor een remise. Heren aldus.
In de Franse afruilvariant wist Jan op bord 7 in tegenstelling met de statistieken over deze variant tot winst te komen. Een barstensvolle e-lijn in het middenspel, vervolgens een schijnoffer met schermutselingen op de koningsvleugel wat 2 pionnen voorsprong opleverde, waarna een technisch eindspel voor Jan een koud kunstje was.
Tom op bord 8 ruilde min of meer door omstandigheden zijn e-pion voor de c-pion. Er kwam belachelijk veel druk te staan op veld e4 en indirect op Tom's geïsoleerde pion op d4. De bezetting van de achtste rij ging gepaard met kwaliteitswinst. Om in het eindspel een pionnendoorbraak te behoeden werd op tijd de toren geruild tegen de loper. De twee verbonden pionnen van de tegenstander op de g- en h-lijn kon Tom met zijn koning tegenhouden en één van de twee vrijpionnen van Tom zou tot dame promoveren.
Na afloop kon het schaakmateriaal worden opgeborgen in verhuisdozen.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

Toernooitijgers

Jeugdspelers zegevieren bij Amsterdams Kampioenschap
Door Enrico Vroombout
Jeugdnieuws
Milo Cornelissen en Elvis Somers hebben bij het Amsterdamse Kampioenschap hun ratinggroepen gewonnen. Milo Cornelissen won de D-groep en Elvis Somers de E-groep. Daarmee zetten deze spelers een fraaie VAS-traditie voort: het winnen van deze ratinggroepen.
De 14-jarige Milo Cornelissen speelde een fraai toernooi. Met zijn rating (ELO 1383) was hij één van de laagstgerate spelers in deze groep. Maar dat weerhield hem er niet van om het hele toernooi bovenin mee te spelen. Na een ietwat ongelukkige nederlaag in de vierde ronde tegen de latere mede-winnaar Peter Elisen, herpakte hij zich goed en scoorde uiteindelijk 5 uit 7. Met een TPR van ELO 1689 over zeven rondes, wint hij flink wat ratingpunten. Milo is nu de opvolger van Gunnar Lapoutre, die vorig jaar deze groep wist te winnen.
De 14-jarige Elvis Somers (ELO 1333) sleepte in de E-groep de overwinning op bijzonder fraaie wijze uit het vuur. In de slotronde moest hij perse winnen van toenmalig koploper Marcel Roelofs. Hij stond namelijk een half puntje achter en alleen een overwinning op diezelfde koploper was genoeg voor de toernooizege. Elvis bewees een echte 'winner' te zijn en pakte inderdaad het volle punt. Daarmee werd hij dus de glorieuze winnaar van deze groep. Elvis zette een fraaie traditie voort, want in voorgaande jaren waren de jeugdspelers Samuel Cohn (in 2012), Milo Cornelissen (in 2011) en Gunnar Lapoutre (in 2010) winnaar van deze groep.
Andere jeugdspelers van VAS die meededen waren de 15-jarige Camilo Guzman (B-groep) en de 11-jarige Tyro Bekedam (C-groep). Camilo behaalde 3½ punt (50%) en scoorde daarmee rondom zijn rating (ELO 1846). Tyro Bekedam (ELO 1548) behaalde in de C-groep tegen sterke tegenstanders 3 punten uit zeven partijen. Daarmee scoorde hij in deze groep 0.8 punten boven de (statistisch gezien) verwachte score. Zijn TPR bedroeg ELO 1648. Ook hij wint dus flink wat ratingpunten.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD