VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 20

Dinsdag 12 februari 2013
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Oh nee, niet tegen Pim. Die maakt altijd aan mijn mooie reeks een einde."
Sietske Greeuw baalt ervan dat zij tegen Pim Ghijsen speelt.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Jeugdnieuws (rechts)


Belangrijke mededeling

Het VAS gaat verhuizen!!! De nieuwe locatie is het Pieter Nieuwland College in Amsterdam Oost. Adres: Nobelweg 6, 1097 AR te Amsterdam. De club blijft dus in de Watergraafsmeer. De eerste clubavond in de nieuwe locatie is donderdag 28 februari.

Programma

VAS-kalender komende weken
1. Intern
  14-02 5e ronde keizer.
2. Extern
  ma 11 feb Almere 2 - VAS 3
  do 14 feb VAS 6 - Amstel en Gein 1
  za 16 feb VAS 1 - Caïssa-Eenhoorn
    en VAS 2 - Caïssa-Eenhoorn 2
  do 28 feb VAS 5 - Tal/DCG 3 (nieuwe lokatie!)

Keizer

Uitslagen
Door auteur
Drukbezochte avond Keizercompetitie
Afgelopen ronde was een drukke avond. Er werd op 15 borden gespeeld. Aangezien de intern wedstrijd leider op skivakantie was, maakte Remy Hakvoort een ad-hoc indeling. De uitslagen staan hieronder vermeld. Aangezien de laptop ook niet aanwezig was, weet ik niet wat de invloed is van de resultaten op de stand. Graag wil ik iedereen verzoeken om bij de nieuwste stand te controleren of alles klopt...
Siekste Greeuw was op voorhand niet erg tevreden met haar tegenstander, Pim Ghijsen, aangezien zij vaak het onderspit delft. Helaas voor haar trok ook deze keer haar angstgegner aan het langste eind.
De partij tussen Remy Hakvoort en Elvis Somers was eigenlijk al over voordat deze goed en wel begonnen was. Remy trapte in een openingsvalletje en verloor al snel een stuk. Niet veel later gaf hij op.
Een spannende partij werd gespeeld tussen Tom Flesseman en Casper Meijer. Tom had een sterke aanval op de koningsvleugel en offerde daar heel terecht een stuk voor. Helaas koos hij halverwege niet voor het mat-in-3, maar voor een beduidend minder sterke voortzetting. Hierdoor kon Casper, deksels als-ie is, afwikkelen naar een eindspel met een stuk meer. Zelfs met nog heel weinig tijd op de klok, bleef Casper kalm en haalde zo de overwinning binnen.
De partij tussen Elco Hakvoort en David Kleeman eindigde in remise. Ik geloof niet dat er duidelijke winstkansen waren (voor welke partij dan ook).
Jos Arts wil soms nog wel eens verrassend punten pakken tegen hoger gerate tegenstanders, maar vandaag zat er geen verrassing in. Rob van Dongen won terecht.
De partij tussen Peter de Leeuwe en Dick Paulis heb ik eigenlijk niet gevolgd. Wel zag ik een scherpe stelling op het bord staan waarbij beide koningen niet al te veilig leken te staan. Uiteindelijk stond de koning van Dick het onveiligst en won Peter.
Sjoerd de Vos won van Dion van Lange. Dion kwam iets minder uit de opening, maar er waren nog geen duidelijke winstkansen voor Sjoerd. Wel echter toen Dion pardoes een stuk weggaf. Jammer.
Morrison Lesger won van Freddy de Greef. Laatstgenoemde offerde, naar eigen zeggen, onvrijwillig een pion. Morrison kreeg hierdoor echter een ijzersterk centrum in handen en kon langzaam maar zeker doordrukken. De winst kwam niet meer in gevaar.
Jan Stegeman en Peter de Casparis speelde remise.
In een echte vecht-partij moest Jerry Pieter het afleggen tegen Michael Brockmann.
Camilo Guzman verloor van Aran Köhler.
Han Dijsselbloem wist te winnen van Peter Moerbeek. Naar ik van Tom begrepen had, offerde Peter een dame voor een aanval. Ergens moet zand in de motor geslopen zijn want Han trok aan het langste eind.
Samuel Cohn en Laurens speelden ook remise.
Andy won van Henry en zo konden beide heren vroeg naar huis.
Tot slot verloot Robbert van Floris.

Uitslagen Keizercompetitie ronde 4
Rob van Dongen - Jos Arts 1-0
Peter de Leeuwe - Dick Paulis 1-0
Morrison Lesger - Freddy de Greef 1-0
Jan Stegeman - Peter de Casparis ½-½
Michael Brockmann - Jerry Pieter 1-0
Remy Hakvoort - Elvis Somers 0-1
Camilo Guzman - Aran Köhler 0-1
Han Dijsselbloem - Peter Moerbeek 1-0
Samuel Cohn - Laurens ½-½
Andy Soest - Henry François 1-0
Elco Hakvoort - David Kleeman ½-½
Sietske Greeuw - Pim Ghijsen 0-1
Robbert Andringa - Floris Brouwer 0-1
Sjoerd de Vos - Dion van Lange 1-0
Tom Flesseman - Casper Meijer 0-1

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1A
VAS 4 lijdt nederlaag
Donderdag, 31 januari 2013. VAS 4 speelde thuis tegen De Wachter 1. Het beloofde op voorhand een lastige wedstrijd te worden; VAS 4 was incompleet en stond na 3 rondes op de 6e plaats, terwijl De Wachter op plaats 2 stond. Daar komt bij dat De Wachter per bord minstens 100 elo-punten overwicht had. Daar stond tegenover dat Echte VAS’sers daar niet zo moeilijk over doen en vanuit de underdog-positie bovengemiddeld vaak de punten uit het vuur slepen.
Gunnar (PTA’s) en Elmer (studie) waren verhinderd. Invallers waren John Pex (bord 4) en Milo Cornelissen (bord 8). Om handhaving toch enigszins in het zicht te houden diende er gewonnen te worden. Freddy aan het 2e bord gaf het goede voorbeeld. In een Schots gambiet, liet hij zien hoe gevaarlijk VAS’sers kunnen zijn. Zijn aanval schoot werkelijk als een mes door de boter en stond al vlug huize hoog gewonnen. Helaas heb ik al het vuurwerk op zijn bord gemist, maar het was in ieder geval vlug 1-0.
Beide heren Hakvoort probeerden hun tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen met een Siciliaanse Draak. En met succes. Elco bereikte al vlug de doorbraak d5, waarna er gemakkelijk afgewikkeld kon worden naar remise. 1,5- 0,5 Remy stond tegenover een Maróczy Bind maar wist het juiste plan niet te vinden. Gelukkig koos mijn tegenstander ook het verkeerde plan; in plaats van door het centrum te rammen, gaf hij een pion weg en kon ik afwikkelen naar een beter eindspel. Helemaal toen mijn tegenstander toeliet dat ik zijn toren mocht insluiten. 2,5 – 0,5.
Deborah had op het Tata Steel-toernooi aangetoond goed in vorm te zijn, dus ik hoopte dat Deb haar score nog verder zou verbeteren met een mooie winstpartij. Helaas mocht het niet zo zijn; zij verloor in het middenspel een kwaliteit en haar tegenstander speelde dat vakkundig uit. 2,5 – 1,5.
Aan het 8e bord speelde Milo een prima partij. Hij had een mooie stelling opgebouwd, maar kon helaas niet doordrukken. Toen in het eindspel ook nog eens 2 zwarte torens de 2e rij binnenvielen zat er niet meer in dan remise. Toch een knap resultaat tegen een sterkere tegenstander. 3 – 2. John Pex aan het 4e bord kon het helaas niet bolwerken. Ondanks dat zijn tegenstander nog maar 15 min. over had (tegenover 50 min. van John) stond hij minder goed. Hij stond een kwaliteit achter. Ik dacht nog even; hij gaat een van zijn befaamde kunststukjes uithalen, maar helaas. De stelling was te goed speelbaar, dus een nederlaag. 3-3.
Jouke (bord 1) speelde een typische Jouke partij, oftewel er kwamen knotsgekke stellingen op het bord. Op een gegeven moment stond hij een kwaliteit voor. Zijn tegenstander had echter nog weinig tijd (minder dan 5 minuten). Daar liet zij zich echter niet door afschrikken en wist onze man behoorlijk in de luren te leggen. Toen ik weer kwam kijken was de materiaal verhouding heel anders; Jouke moest zijn loper geven tegen een gepromoveerde pion (dame) en er dreigde allerlei paardvorkjes waardoor zijn toren ook verloren zou gaan; oftewel, ik dacht dat Jouke ging verliezen. Feit is wel dat zijn tegenstander nog maar 16 seconden op de klok had. Ondertussen vroeg Wesley(bord 6) of hij remise mocht maken. Gezien de stelling op bord 1 en het feit dat hij een pion voor stond, leek het mij het beste om door te spelen. Even later werd Wesley's paard ingesloten (althans Jouke dacht nog een vluchtveld te zien in h8), en kon hij opgeven. 3-4.
Jouke wachtte ondertussen tot hij ook nog minder dan 5 min. had zodat hij niet hoefde te noteren en ging aan de slag. Uiteindelijk werd besloten tot remise. Hoe dit precies tot stand kwam moet u Jouke vragen, want ik weet het niet. 3,5-4,5
Dankzij deze nederlaag blijft VAS 4 voorlopig een zorgenkindje in de 1e klasse A en bungelen we nog steeds ergens onderaan. Er zit niets anders op dan volgende keer maar flink te winnen.

VAS 7 - Klasse 2C
Door auteur
Het 7e van VAS speelde uit tegen Het Probleem 3. Zoals de uitslag (5½-2½) laat zien was VAS helaas een maatje te klein. VAS 7 staat helaas stijf onderaan. Volgende beter mannen!!

VAS 8 - Klasse 2D
Door Enrico Vroombout
Eerste winst voor VAS 8.
VAS 8 heeft de eerste overwinning in de Tweede Klasse binnen. In de thuiswedstrijd tegen WSC won het team met ruime cijfers. De jonkies van VAS versloegen de Weespenaren met 6-2. Een knappe prestatie, want op papier was VAS 8 de underdog in deze wedstrijd.
De gebroeders Roesink hadden een makkelijke avond. De één hoefde niet te spelen, omdat zijn tegenstander er niet was. De ander was veel en veel te sterk voor zijn tegenstander en speelde een niemendalletje. Geen moment werd Myron door zijn tegenstander uitgedaagd om zich tot het uiterste in te moeten spannen.
Een echte strijd ontwikkelde zich aan het derde bord. De sterkste speler van Weesp had zich daar verstopt. Maar ook spelers met ratings van ELO 1924 hebben het gewoon moeilijk tegen Samuel Cohn. Want Samuel doet uitstekende zetten en is een speler die eigenlijk veel-en-veel sterker is dan zijn schamele rating (ELO 1524) aangeeft. Hij ging in een mooie en goede partij als allerlaatste (rond 23:30 uur) ten onder.
Vierde-bordspeler Sage Sampson was daaren- tegen de enige die echt voor een valse noot zorgde. Hij verloor tamelijk kansloos. Dat lag niet aan de stelling, want die was na de opening veelbelovend (en bijzonder interessant). Maar het te laat binnenkomen (15 minuten na aanvang van de wedstrijd) en veel-te-veel rondlopen en dus ongeconcentreerdheid lag aan dit debacle ten grondslag.
Misschien had zijn buurman Casper Meijer aan bord 5 daar een beetje last van. Casper is volgens mij een heel goede en intelligente schaker. Maar deze partij, evenals zijn interne wedstrijdpartij van afgelopen donderdag tegen good-old Tom Flesseman, won hij alleen maar met een fikse dosis geluk. Het lijkt wel alsof Casper een kameleon is en zich aanpast aan het niveau van de tegenstander.
Dion van Lange, Elvis Somers en Milo Cornelissen hadden geen kind aan hun tegenstanders. Alledrie kregen ze de overwinning in de schoot geworpen, omdat ze de fouten van de tegenstander genadeloos afstraften.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

Jeugdnieuws

Playchess
Afgelopen zaterdag was er weer internetschaken op Playchess. Aanwezig waren Khoi Pham, Elias Reina, Leon Reina en jeugdtrainer Sietske Greeuw. Er werd gespeeld in een Round-Robin; tegen iedere tegenstander heb je 1x wit en 1x zwart. Er werd goed geschaakt. ik heb heb leuke partijen gezien. Het meest opvallende resultaat was wel dat Khoi Sietske op tijd wist te verslaan. En hiermee verdiend Khoi dus de ratingklapper v/d maand. Zodra VAS in het nieuwe gebouw zit, zullen er Playchess-workshops worden gegeven zodat elke jeugdspeler mee kan doen. Volgende week meer internetschaaknieuws!

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD