VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 17

Woensdag 16 januari 2013
Tekst: Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Dit flik je me elke keer"
Jan Stegeman tegen Niels van Dam nadat hij in hun onderlinge snelschaakpartij wederom een gewonnen stelling niet heeft weten binnen te halen.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Nieuwjaarsreceptie snelschaaktoernooi (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

Programma

17-1-2013:
1e ronde 2e cyclus keizercompetitie clubkampioenschap

Keizer

De Prijsuitreiking

Afgelopen donderdag was voorafgaand aan het snelschaaktoernooi de prijsuitreiking voor de eerste cyclus van de keizercompetitie. De eerste naam die genoemd moet worden is die van Henri François. Deze man was een van de grote smaakmakers van het toernooi maar viel helaas buiten de prijzen. Henri chapeau!! De ratingprijs t/m 1200 viel ten deel aan Klaas Haan. Klaas had weliswaar niet veel punten maar, door zijn trouwe bezoek, wel genoeg om de concurrenten achter zich te houden! De ratingprijs t/m 1500 was voor Tom Flesseman. Hij was er in eerste instantie van overtuigd dat het om een misverstand ging, maar Tom, je hebt hem echt gewonnen. De laatste ratingprijs was voor John Pex. Ook John keek me wat ongelovig aan toen ik hem even als de anderen een heuse ingelijste Pex-original overhandigde. Een mooie tekening van 'de Dolle Toren'. John's kenner oog zag gelijk dat dit een authentiek exemplaar was.

In de Interne competitie waren dit jaar plaatsen voor de externe teams te verdienen. De nummers vijf en zes plaatsten zich voor het mogelijk te promoveren VAS 3. Deze eer viel VAS 1 spelers Pim Ghijsen en Niels van Dam ten deel! De nummers drie en vier plaatsten zich voor VAS 2. Andy Soest, die tot het einde voor de titel streed en jeugdspeler Camilo Guzman pakten deze plekken. Andy werd ook nog gehuldigd als nummer 3 in de eindstand. Om de bovenste twee plekken was het tot het eind toe spannend. Maar als je over tien partijen geen enkele verliest dan ben je de meer dan terechte kampioen! Veron Roesink leverde deze schitterende prestatie en

plaatste zich daarmee voor VAS 1 en werd winnaar van de eerste cyclus! Van harte gefeliciteerd! Nummer twee Piet van Eeghen mag ook niet ongenoemd blijven. Zijn terugkeer op de 64 velden doet denken aan de terugkeer van Johan Cruijff op zijn 37e voor Ajax. Nu maar hopen dat Piet niet net als Johan uit frustratie overstapt naar de concurrent.

Al met al een geweldige eerste cyclus, op naar de volgende!!!

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
VAS 3 1985 - De Raadsheer 1 1960 4-4
details

Verslag Nieuwjaarsreceptie snelschaaktoernooi

Aansluitend op de prijsuitreiking van de eerste cyclus van het Keizertoernooi volgde het inmiddels traditionele Nieuwjaarsreceptie snelschaaktoernooi. Met meer dan 44 deelnemers was dit toernooi een groot succes. Het toernooi begon met een glaasje champagne en toen begon het grote knallen op de borden. Vanaf het begin was het een gevecht. Het ging erom wie kan Yong Hoon de Roover bij houden. Dat was eerst een groepje van 5 a 6 mensen. Waarbij met name de knallende start van Sietske in het oog sprong. Ondertussen serveerde Mustafa allerlei lekkernijen. Bovenin werd het stuivertje wisselen. Yong Hoon kreeg iedere ronde een andere achtervolger. Uiteindelijk hield Myron Roesink dit het langst vol. Hij kon in de laatste ronde nog gelijk komen met Yong Hoon bij winst. Hij kwam heel dichtbij, maar moest uiteindelijk berusten in remise. Een knappe tweede plaats. De titel ging uiteindelijk terecht naar de sympathieke Yong Hoon die het hele toernooi bovenaan had gestaan en acht punten behaalde over negen partijen!! Gefeliciteerd!
Na afloop werd er nog lekker doorgeschaakt! Een mooi begin van dit nieuwe schaakjaar!

Externe competitie KNSB

Geen nieuws

Toernooitijgers

Tata Steel Chess Tournament
Sage Sampson heeft in het eerste weekend van het Tata Steel-toernooi een prachtige prestatie neergezet. Hij heeft zijn vierkamp overtuigend gewonnen. Alle partijen werden in volle punten omgezet. En dus ging Sage met een geldprijs en een hele berg ratingpunten weer naar huis. En er waren nog meer jeugdspelers en jeugdtrainers actief.
Eerst maar even een overzicht van de acht deelnemende jeugdspelers of -trainers:

Weekendvierkamp
Groep	Naam  Rating Score TPR Pl.
4H Elco Hakvoort 1847 1  1717 3
4A Veron Roesink 1844 2  1900 2
5Z Myron Roesink 1793 2  1838 2
7B Deborah Ng  1587 2  1654 2
7F Wesley Ng   1578 1,5 1528 2
7K Remy Hakvoort 1525 1  1410 3
9H Sage Sampson 1359 3  1488 1
9F Khoi Pham    0 0   906 4
Sage Sampson heeft dus een geweldige prestatie neergezet. Drie uit drie. Volgend jaar speelt hij dus een groep hoger. Of misschien nog wel hoger, maar dat hangt van zijn ratingwinst van het komende jaar af. Ook de gebroeders Roesink hebben weer goed gespeeld. Allebei zijn ze tweede geworden in hun groep en winnen ze wat ratingpunten. En dat geldt ook voor de 20-jarige Deborah Ng. Ook zij wint weer wat ratingpunten. En dat is hartstikke goed. Deborah traint vooral door zelf training te geven. En dat levert gestage progressie op. Haar broertje Wesley Ng scoorde 1 punten en presteerde ongeveer rondom zijn rating. De gebroeders Hakvoort ten slotte scoorden 1 punt. Jammer, maar volgend jaar beter. De 7-jarige Khoi Pham tenslotte wint ratingpunten, want hij heeft nog helemaal geen rating. Hij speelde voor het eerst in zijn leven mee in een seniorenkampioenschap. Meedoen met het Tatasteeltoernooi is belangrijker dan winnen!

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD