VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 15

Dinsdag 11 december 2012
Tekst: Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Wie zijn nou die Roesinkjes?"
Oud-Vasser Victor Hendriks, komt speciaal over uit Amerika om deze sterke jeugdspelers aan het werk te zien...

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links en midden)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)


Samenvatting/voorwoord

Wegens onvoorziene drukte bij Intern Wedstrijdleider/Voorzitter Niels van Dam, neemt uw interim verslaggever Remy Hakvoort, de komende weken de pen ter hand...

Programma

1. Intern
13-12-2012
13e ronde keizercompetitie clubkampioenschap
2. Extern
11-12-2012
Caissa 7 - VAS 4
13 -12-2012
VAS 7 - Ooster Toren 2

Keizer

12e ronde Keizer, De ontknoping nadert...

Met nog 2 rondes te gaan, wordt het werkelijk spannend wie nou die fel begeerde plekken gaat veroveren voor VAS 1. Met de afwezigheid van de beide Roesink-brothers kon de concurrentie een stevige slag slaan. Zo stond er bovenin de ranglijst een topduel op het programma, Henri Francois vs. Piet van Eeghen. Beide heren maken, gezien de positie op de ranglijst, een grote kans om volgend jaar voor de topteams van VAS uit te mogen komen.

Qua bezetting was de avond lang niet slecht, er werd extern gespeeld en daarnaast werd er op 13 borden gespeeld.

Veel jeugdspelers doen mee in de Keizercompetitie, hartstikke goed natuurlijk. Want door sterke tegenstand word je zelf ook beter. Dat die sterke tegenstander het je flink lastig kan maken merkte ook Elvis Somers. Hij speelde tegen de huidige Voorzitter van VAS Niels van Dam. Niels is al jaren een van de drijvende krachten achter de topteams van VAS. Elvis ging dan ook een zware avond tegemoet. Hij bood goed tegenstand, maar raakte toch in Niels' truckendoos verstrikt. Na alles nauwkeurig berekend te hebben, bleken de 5 minuten die Niels nog over had, ruimschoots voldoende om het volle punt binnen te slepen. Tom Flesseman speelde tegen Robbert Andringa. Na afloop van de partij kon Tom zijn geluk niet op. Het was al veel te lang geleden dat Tom een vol punt overhield na een partij schaken in de Keizercompetitie. Hij heeft de stijgende lijn weer te pakken, dus zijn volgende tegenstander is gewaarschuwd. En een gewaarschuwd man....

Externe competitie SGA

VAS 5 - Klasse 2B
VAS 5 - ES Pion 2 = 5-2
Het 5e van VAS doet wat het moet doen; winnen. Op basis van Elo-punten beloofde dit een makkelijke avond te worden voor VAS. Eigenlijk deed iedereen wat hij moest doen. Toen ik rond 22:00u kwam kijken, waren er al een aantal partijen klaar en stond het op de andere borden erg goed voor VAS, De drie J's (Joost, John en Jeff) morsten punten; Joost en Jeff verloren beiden, terwijl John (kenmerkend) gelijk speelde. De rest van het team pakte de volle buit.

Keizer (vervolg)

Camilo Guzman (nog zo'n sterke jeugdspeler) speelde tegen Michael Brockmann (VAS-1). Hij deed dit met verve, want toen ik even kwam kijken stond hij een paar pionnen voor met een gezonde stelling. Toen ik later aan Michael vroeg hoe het afgelopen was, kon hij alleen uitbrengen; praat mij d'r niet van. Hierbij schudde hij bedroefd het hoofd en keep heel sip...

De partij tussen Ben Duivenvoorden en Jos Arts ging gelijk op, totdat Ben de trukendoos opende en dit ging voor Jos ten koste van een stuk. Dapper probeerde hij nog door te spelen, maar tegen zo'n sterke speler als Ben betekent dat einde partij. De partij tussen Sietske Greeuw en Laurens Luyken heb ik helaas volkomen gemist, maar Sietske trok aan het langste eind. In de partij tussen Jerry Pieter en Peter de Leeuwe wist Jerry al gauw een paard op d6(of d5?) te krijgen, gestut door meerdere pionnen. Het gevolg hiervan was Peter zijn stukken heel immobiel waren. Het duurde evenwel tot het einde van de avond voor Jerry de vis volledig op het droge had. David Kleeman leed een nederlaag tegen Jos ten Hacken.

Sjoerd de Vos kwam erachter hoe sterk de jeugd van VAS is; hij speelde tegen Milo Cornelissen. Uit betrouwbare bron (Enrico) heb ik vernomen dat:
1) Milo een dame offerde, maar hiermee de vijandelijke koning volledig in de tang nam.
2) Sjoerd's stukken konden niet meer bewegen, op straffe van mat.
3) Milo manoeuvreerde met zijn toren op welhaast briljante wijze naar de winst.

Rob van Dongen en Milo Bogaard deelden de punten evenals Remy Hakvoort vs. Tom Prent en Jan Stegeman vs. Dion van Lange. Milan Ramer speelde een goede partij tegen Aran Köhler maar verloor. Het topduel van de Avond, Henri François vs. Piet van Eeghen eindigde in een overwinning voor Piet, die zich nu serieus gaat mengen in de strijd om een plaats voor VAS 1.

In de bijlage de volledige stand

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

Toernooitijgers

Internetschaak op playchess
Langzaam maar zeker gaat het de goede kant op met het internetschaken van VAS.
Deze keer waren er 4 jeugdspelers die er onderling een spannende strijd van maakten.
Toch is de opkomst niet helemaal wat er van tevoren van verwacht werd; met de grootste jeugdafdeling van Amsterdam is 4 kinderen toch wat karig.
Daarom bij deze een oproep aan alle jeugdspelers, om alle schroom van zich af te gooien en toch vooral mee te doen aan het wekelijkse toernooi....

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD