VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 14

4 december 2012
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Remy Hakvoort
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "En hij doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is"
Tom Prent is onder de indruk van de bravoure waarmee Henri de laatste weken de overwinningen binnenhaalt.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers jeugd (rechts)

Programma

do 6 december:
VAS 5 - EsPion 2
di 11 december:
Caissa 7 - VAS 4
do 13 december:
VAS 7 - Oosten-Toren 2
za 15 december:
ESG Dr. Max Euwe 3 - VAS 1
za 15 december:
Kennemer Combinatie 3 - VAS 2
vr 21 december:
VAS 8 - MSK 1
dan: winterstop

Keizer

11e ronde Keizer, stilte voor de storm!

De eerste cyclus van de Keizercompetitie om het clubkampioenschap van VAS nadert zijn ontknoping. Nog slechts enkele rondes voor de verplichte winterstop omdat de velden te glad worden. Reeds nu bleken zij slecht bespeelbaar en maakte menig speler een uitglijder.

Het was qua bezetting iets rustiger dan de laatste maanden, maar gezien het feit dat het buiten stormde en dat er twee teams extern speelde is 8 spelende borden zo slecht nog niet. Mijn verwachting is eigenlijk dat het hier gaat om stilte voor de storm...

Joost van Dongen combineert zijn functie als Extern Wedstrijdleider met het spelen van een potje. Het is niet moeilijk in te zien dat dit ten koste van de volle concentratie gaat. Als er dan tegenover je een ambitieuze speler van VAS 2 zit dan begrijp dat Joost voor een zware taak stond. Piet van Eeghen won dan ook de partij.
Sjoerd de Vos boekte zijn tweede overwinning op rij. Is dit het begin van een legendarische comeback? Jeff Hamburg was de tegenstander die er aan moest geloven.
Dion van Lange won van Han Dijsselbloem. Dion speelt geconcentreerd en is moeilijk te verslaan. Het zou mij niks verbazen als hij in de tweede cyclus bovenin mee gaat draaien.
Een ander talent is Jos Arts. Hij heeft de smaak van de overwinning te pakken. Na Joost, werd dit keer Tom Flesseman opgebracht. Wie is de volgende?
Veron Roesink en Remy Hakvoort speelde een razend spannende partij. Veron echter begreep dat je met het speeltempo van 1 uur pppp soms praktisch moet zijn en niet te lang moet nadenken. Remy kwam in hevige tijdnood in een scherpe stelling. Dat moet je niet tegen Veron hebben. Deze sloeg genadeloos toe en won de partij.
Peter de Casparis versloeg Laurens Luyken. Ik kan me niet herinneren wanneer de laatste keer was da Peter verloor. Hij reageerde zelf laconiek op dit gegeven: 'ze doen het allemaal zelf'.
Niels van Dam won van Myron Roesink. In een Kalashnikov kreeg Niels als snel voordeel. Myron toonde niet zijn gebruikelijke scherpte en concentratie en verloor daardoor de partij.
Klaas Haan tenslotte treft het niet. Vorige keer moest hij tegen een Vos en nu tegen een Leeuw. Haan maakte er nog een mooie strijd van maar aan het eind was het toch de Leeuw(e) die aan het langste eind trok.

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
Het Probleem 1 - VAS 3 = 2-6
Wnst door Tex de Wit, Djurre den Heeten, Michael Brockmann en Andy Soest, remise door Milo Bogaard, Henk Westerman, Jaap Jung en Patriek Tromp.

VAS 6 - Klasse 2A
VAS 6 - De Volewijckers 2 = 5Ĺ-2Ĺ
Winst door Ben Duivenvoorden, Henri François, Tjoe Liong Kwee en Rob Koster, remise door John Pex, Rommert Bakker en Tom Prent, Jerry Pieter verloor.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws.

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

Toernooitijgers jeugd

Internetschaak playchess
Door Remy Hakvoort
Op een gure zaterdagavond hebben zich drie spelers aangemeld voor het wekelijkse internetschaak te weten Filip Schutte, Khoi Pham en Elias Reina. Het toernooi werd gehost door Remy Hakvoort.

Aangezien Elias iets later was dan de starttijd van 19:00 uur besloten Filip en Khoi alvast een partij te starten. Khoi was wit en opende met e4, Filips antwoord was 1.. e5. Khoi besloot om maar wat pionnen te offeren in ruil voor wat activiteit dus volgde2. d4 xd4 3. c3 xc3 4. Pxc3. Even later werd de pion terug gewonnen door de witveldige loper te offeren op f7 gevolgd door Dd4+ en won Khoi de loper weer terug. Daarna won Khoi een volle toren, maar nog steeds was de wedstrijd niet beslist. Dit omdat Khoi diep in het middenspel dacht een pion te kunnen winnen met Pxd5. Echter dit paard werd gepend op de koning en toen moest hij allerlei toeren uithalen om zijn paard te redden. Dit lukte en toen bleef een eindspel over van een toren & 2 pionnen vs. 4 pionnen. Dit werd door Khoi makkelijk omgezet in een vol punt. Maar het was duidelijk een partij vol wendingen.

Daarna was Elias ook ten tonele verschenen en kon de tweekamp beginnen. In de eerste partij (Khoi vs. Elias) moest nieuwkomer Elias duidelijk nog even wennen aan het internetschaak. Zijn stelling was helemaal niet slecht (heel redelijk zelfs, 1 pion achter, maar met voldoende compensatie). Wat wel een probleem was, was zijn bedenktijd. Die daalde met rasse schreden, en zo kon het gebeuren dat na 16 zetten Khoi tot winnaar van dit duel kon worden gekroond want Elias was door zijn tijd heen.

In de 2e partij (tussen Filip en Khoi) ontstond een geweldig gevecht. Geholpen door de witveldige loper en een paard creŽerde Filip zowaar een heuse octopus tegen de zwarte koning (die weinig vluchtvelden had) en dit kunststukje leverde hem een aantal pionnen op. Nadat alle stukken waren geruild, hield Filip een gezonde plusstelling over (3 pionnen meer), dus kon hij het punt makkelijk binnenhalen. Revange voor de verloren 1e partij.

In de 3e partij kwam Elias duidelijk tekort tegen Khoi, die zijn hele truckendoos opengooide. Al redelijk snel moest Elias zijn Dame geven om mat te voorkomen, dus dan weet je genoeg. Toen was dan ook niet moeilijk meer voor Khoi om Elias voor de 2e keer op de avond te verslaan.

Aangezien Filip ondertussen van het strijdtoneel was verdwenen (hij moest echt weg), speelde Khoi en Elias nog wat potjes. De onderlinge stand eindigde in 1-1.

Tot slot wilde de toernooihost nog een simultaan spelen tegen beide heren, maar omdat Khoi er plotseling vandoor was kon dat geen doorgang vinden. Dat komt de volgende keer...

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD