VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 12

Maandag 19 november 2012
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Remy Hakvoort en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Volgend jaar versla ik je!".
Rainer Rustenberg waarschuwt John Pex vast voor hun volgende partij.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)
- Toernooitijgers (rechts)

Programma

VAS-kalender deze week 1. Intern
22-11-2012 : 9e ronde keizercompetitie clubkampioenschap
2. Extern
24-11-2012 : VAS 1 - Emanuel Lasker
24-11-2012 : VAS 2 - Zukertort Amstelveen 2

Keizer

De clubavond van VAS is tegenwoordig weer goed bezet. Afgelopen donderdag zaten er 28 mensen achter de borden en dit terwijl onderwijl een externe wedstrijd aan de gang was. Het is aan iedereen te merken dat dit leuk is. De sfeer is goed, de tegenstand gevarieerd! Dus laat dit ook een bericht zijn voor alle twijfelaars thuis, kom langs!! Niks ik ben een beetje moe, of ik heb het te druk!!

Uitslagen

Ook deze ronde van de Keizercompetitie bood weer volop amusement. In de top speelden de gebroeders Roesink tegen elkaar. Hoewel de heren voor niemand enig mededogen kennen spaarden ze elkaar. Geen broedermoord dus.

De Henri Express werd tot een halt geroepen. Michael Brockmann heet de voorlopige eindhalte.

Piet van Eeghen heeft een week in Friesland aan zijn openingsrepertoire gewerkt en het heeft resultaat. Hans van Unen was zijn slachtoffer.

Sietske Greeuw speelde tegen Camilo Guzman haar VAS 2 collega en moest het onderspit delven.

Jos Arts deed weer eens mee en had de pech ingedeeld te worden tegen een ontketende Peter de Casparis. Peter verslaat de laatste weken iedereen die tegenover hem gaat zitten.

Laurens Luyken versloeg Robbert Andringa en als ik me niet vergis is dat Laurens' derde overwinning op rij. Wie houdt hem tegen?

Rainer Rustenberg speelde tegen John Pex. Deze was nu nog een maatje te groot maar met het enthousiasme dat Rainer toont verwacht ik dat punten in de nabije toekomst zullen volgen!

Milo Cornelissen deed ook weer eens mee. Heel goed! Als je vooruit wil gaan moet je je meten met sterke spelers. Peter de Leeuwe liet Milo kennis maken met de harde wereld die volwassenenschaak heet. Koester de overwinning Peter! Want Milo gaat vooruit!

Milo Bogaard - Joris van Vuure 0-1. Joris van Vuure speelde tegen Milo Bogaard. De opening van Joris omvatte 2. g5, geļnspireerd door de partij van de maand in de KNSB competitie. Joris wist weinig meer dan de eerste 2 zetten; desondanks leverde deze opening de zwartspeler een overwinning op. De eindstelling was zinnenprikkelend en zal zeker in het VAS-blad zijn terug te vinden!

Morrison Lesger versloeg Rob van Dongen. Morrison begint in vorm te komen en dan is hij moeilijk tegen te houden.

Tom Flesseman versloeg Jan Stegeman! Voorwaar een knappe prestatie!

Branco Titus tenslotte maakte zijn debuut in de VAS Keizercompetitie, hulde! Joost van Dongen versloeg hem.

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1A
Door Remy Hakvoort
Titel: VAS 4 slaat toe in tijdnoodfase

Donderdag 15 november moest het 4e van VAS thuis aantreden tegen De Amstel 2. Het team compleet krijgen had nogal wat voeten in de aarde want vaste krachten als Freddy, Gunnar en Tjarda moesten om verschillende redenen helaas verstek laten gaan. Dus invallers geregeld; Andy Soest en Benno Drewes. Op de speeldag zelf ontstond echter grote paniek: Andy moest wegens een lekkage (en bijbehorende waterschade) helaas verstek laten gaan, waardoor Joost gedwongen was een last-minute-invaller te regelen. Gelukkig is dat wel aan Joost toe vertrouwd. Hij wist Marten van der Veen te regelen.

Aan het 8e bord speelde ik in 25 zetten gelijk. Ik had wit en speelde eigenlijk zonder plan. Dat bleek al op de 2e zet; na 1. e4 – c5 wilde ik een gewone open Siciliaanse stelling brengen met Pf3, maar deed in een vlaag van verstandsverbijstering 2. d4. De stelling kabbelde voor, alle stukken werden geruild en op zet 25 hadden we een volledig gelijk eindspel bereikt. Remiseaanbod aangenomen. ½-½

Elmer had ook een solide partij. Hij kreeg echter niet lang na mij remise ook aangeboden. Na een blik op de andere borden geworpen te hebben, besloot hij het aan te nemen 1-1. Eigenlijk stonden wij op alle borden wat bedrukt, maar we hadden goede hoop op de winst. Terecht, zo bleek later.

Deborah had een stelling bereikt die kansrijk was voor beide partijen. Ze besloot tot het winnen van een toren en een stuk vs. 3 lichte stukken. Dat was risicovol. Even later dacht Deborah, (evenals ik trouwens)dat een toren-schaakje op g6 winnend zou zijn. Dat was het echter niet; wij beiden misten allebei dat de pion die de toren dekte gepend stond en een gepend stuk is geen goede verdediger. Dit ging dus ten koste van de toren en dat betekende einde partij. 1-2.

Onze invallers deden het ook lang niet slecht. Benno speelde een frivole opening waarbij hij een kwaliteit voor kwam te staan; echter zijn koning stond niet zo veilig. Zijn tegenstandster wist de open lijnen goed te blokkeren en volgens mij was de stelling in evenwicht. Toen haar toren binnenkwam op de 2e rij, besloot onze man tactisch om remise aan te bieden. 1½ - 2½

Marten speelde een zeer degelijke partij. Hij kwam goed uit de opening en had het centrum stevig in handen. Alleen de tijd speelde niet helemaal mee; terwijl Martin nog 30 min. had zijn tegenstander nog ruim 1,5 uur. In het eindspel (wat zeer spannend was want Martin had nu nog minder dan 2 min op de klok) moest hij nog een weg vinden om zijn pion te laten proveren; dat lukte maar de tegenstander lukte dat ook. Na een aantal schaakjes bleef er niets meer over dan remise (ja, nog 20 sec. op de klok). 2-3

Wesley speelde ook een solide partij. In een semi-Slavische stelling wist hij al gauw een pionnetje buit te maken, een aantal stukken te ruilen en toen begon de opmars van de a+b pionnen. Ondertussen had dat alles flink wat tijd gekost; hij stond dus wat bedrukt, maar zeker niet slechter. De tegenstander vond het lastig om een winstplan te vinden en verbruikte zodoende ook veel tijd. Beide spelers hadden nog minder dan 5 min. toen Wesley's a+b pionnen begonnen op te rukken. Ergens misrekende de tegenstander zich en kon Wesley de winst binnenhalen 3-3.

Elco speelde ook een goede partij. Elco stond lange tijd gelijk of iets beter. In een dame-paard vs. dame-loper eindspel bewees hij eens te meer dat dame + paard prachtig samen kunnen werken en werd de tegenstander verstrikt in een matnet. 4-3

Jouke speelde aan het eerste bord een mooie partij. In een stelling vol stukken die instonden, wist hij zich knap staande te houden en zijn tegenstander te verrassen met een mooie aanval. 5-3

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

Toernooitijgers jeugd

Topklasseringen bij NK Rapid
Door Enrico Vroombout

Bij het Nederlandse Kampioenschap Rapidschaak in Eindhoven hebben jeugdspelers van het VAS topklasseringen behaald. Maarten Hoeneveld (2003) en Everett Smith (2004) behaalden in hun groep/geboortejaar een zilveren medaille, Tyro Bekedam (2001) won een bronzen medaille. Voorwaar, uitstekende prestaties.

Het NK Rapid in Eindhoven is jaarlijks een prachtig evenement. Dit jaar deden vier jeugdspelers van het VAS mee. En die hebben het allemaal uitstekend gedaan. Bij dit jeugdtoernooi spelen de spelers alleen maar tegen kinderen uit hetzelfde geboortejaar. Everett Smith (geboren in 2004) behaalde in zijn groep 7 punten. Hij speelde het hele toernooi bovenin mee en heeft dus alle toppers gehad. Hij verloor halverwege van de latere kampioen Siem van Dael. Dat bleek uiteindelijk beslissend. Maarten Hoeneveld (geboren in 2003) was vorig jaar kampioen geworden in zijn groep. Maar dit jaar lukte dat helaas niet. In de vijfde ronde verloor hij een beslissende partij van zijn eeuwige concurrent Jonas Hilwerda. En in diens kielzog finishte Maarten uiteindelijk als tweede (7 punten). Tyro Bekedam (geboren in 2001) is ook al zo'n landelijke topper die op onze club speelt. Na zes rondes stond Tyro helemaal bovenaan de ranglijst. Maar het toernooi duurde voor hem te lang en hij verloor in de zevende en achtste ronde. Uiteindelijk behaalde hij met 6½ uit 9 een bronzen medaille. De vierde jeugdspeler van het VAS die meedeed was Floris Brouwer. Hij heeft nog niet zo heel veel NK-ervaring, maar deed deze zaterdag wel gewoon met de besten mee. Floris (geboren in 2000) heeft het afgelopen jaar een geweldige progressie doorgemaakt en hoort stiekemweg gewoon bij de sterkste Nederlandse jeugdspelers van zijn geboortejaar. Dat bleek dit toernooi. Hij scoorde 6 uit 9 en behaalde daarmee een uitstekende achtste plaats. In de eindrangschikking stond hij met zijn rating van ELO 1225 'gewoon' tussen spelers van ELO 1600+ in.

Amsterdamse Titels voor jonge VAS'ers
Door Enrico Vroombout

Alexa Wingate, Matteo van Cleef en Dante Houben hebben op zondag 11 november het Amsterdamse kampioenschap bij de basisscholieren van groep 3 en 4 veroverd. Alexa en Matteo deelden de zege in Groep 4. Beiden scoorden 5 punten (uit 5 partijen).
Dante won het kampioenschap in Groep 3. Ook hij scoorde, heel knap, 5 punten.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD

1. Myron Roesink - Veron Roesink    rem.
2. Michael Brockmann - Henri Francois  1-0
3. Hans van Unen - Piet van Eeghen    0-1
4. Sietske Greeuw - Camilo Guzman    0-1
5. Ben Duivenvoorden - Jerry Pieter  n.n.b.
6. Peter de Casparis - Jos Arts     1-0
7. Robbert Andringa - Laurens Luyken   0-1
8. Rainer Rustenberg - John Pex     0-1
9. Milo Cornelissen - Peter de Leeuwe  0-1
10. Milo Bogaard - Joris van Vuure    0-1
11. Tom Prent - Sjoerd de Vos      1-0
12. Morrison Lesger - Rob van Dongen   1-0
13. Jan Stegeman - Tom Flesseman     0-1
14. Joost van Dongen - Branco Titus   1-0