VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 11

Dinsdag 13 november 2012
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gelezen: "When you see a good move, look for a better one!"
Een leerzame uitspraak van Wereldkampioen Emmanuel Lasker (1868-1941)

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Programma

15 november:
intern negende ronde Keizer

15 november:
SGA 1A VAS 4 - De Amstel 2

16 november:
SGA 2C Chaturanga 1 - VAS 7

Keizer

Uitslagen

8e ronde Keizer, haastige spoed is zelden goed, maar heel soms....

De interim Intern Wedstrijdleider van VAS beschikt tegenwoordig over de nieuwste technologie. Een mooie notebook met uitermate geschikte indeelsoftware. Een printer die alles in een mum van een tijd uitspuugt. Alles wat je maar kan wensen. Wanneer de adapter van de laptop echter ontbreekt is hij weer terug in het jaar 0. Met een potlood en een blaadje deelde hij iedereen handmatig in.

Onze jeugdspelers leren we altijd om de tijd te nemen. Goed over hun zetten na te denken. Dit zorgt bijna altijd voor een hoger niveau. Jeugdspeler Henri is echter de uitzondering op de regel. Ingegeven door praktische tijdbeperkingen raast Henri vaak in hoog tempo over het bord. Zijn prestaties leiden er nimmer onder. Dit keer werd Tom Prent in een kort tijdbestek verslagen. Tom liep een beetje meewarig rond. Hij had zich laten intimideren door de snelheid van de 'Henri-Express'. Diezelfde Henri staat nog steeds in de top 3! Oud VAS'er Ticho Cornelisse die op bezoek was en en passant zijn schaakboeken- collectie aan het VAS doneerde, was zo vriendelijk om Tom een herkansing te geven. En hoewel deze herkansing niet voor de competitie meetelde greep Tom deze kans met beide handen aan. In een vorige VAS-nieuws editie verhaalde ik over hoe John Pex's resultaten wisselvallig zijn. De ene week is het niets, de andere week verslaat hij een grootmeester. Deze keer was het het laatste, hij versloeg Hans van Unen. Niels van Dam versloeg Sietske Greeuw en Michael Brockmann ging ten onder tegen Pim Ghijsen. Remy Hakvoort speelde de opening met zwart iets te frivool tegen de altijd creatieve Ben Duivenvoorden. Remy kwam zijn frivoliteiten niet meer te boven. Manos Zapartas wachtte op een kansje tegen Peter de Leeuwe. En waarachtig dit kansje kwam. Manos won een stuk. In hoge tijdnood werd door de heren tot remise besloten. Sjoerd de Vos schoot een bok tegen Peter de Casparis en kon zijn koning neerleggen. Morrison Lesger en David Kleeman deelden de punten. Morrison waarschuwt mogelijke titelkandidaten al dat hij gaat proberen hun dromen aan diggelen te spelen. Jerry Pieter werd verslagen door Laurens Luyken. Een knappe prestatie van Laurens! Aspirant lid Rainer Rustenberg debuteerde tegen Klaas Haan. In een mooi gevecht waarin Rainer drie pionnen voor een stuk had, trok Klaas uiteindelijk aan het langste eind. Joost van Dongen en Jaap Jung speelden remise. Milo Bogaard won al vroeg een stuk van Jeff Hamburg en dit voordeel trok hij over de eindstreep.

Externe competitie SGA

VAS 8 - Klasse 2D
Door Enrico Vroombout

VAS 8 ten onder tegen Probleem 2

In de tweede ronde van de SGA-competitie is VAS 8 tegen een nederlaag opgelopen. De spelers van Het Probleem 2 waren met 5-3 te sterk. VAS 8 is het SGA-team waarin alleen maar jonge jeugdspelers zitten. Het team speelt al in de Tweede Klasse van de regionale competitie tesamen met bijna alleen maar sterke teams. Heel vaak hebben de tegenstanders van onze jongens honderden ratingpunten meer. En dat was ook in deze wedstrijd het geval.

De wedstrijd tegen Het Probleem kent enkele hoogte- en dieptepunten. Laten we met de dieptepunten beginnen, want dan hebben we dat gehad. Dat waren de vroege nederlagen van Milo Cornelissen (bord 7) en Sage Sampson (bord 8). Na een uurtje spelen was het al duidelijk dat zij het niet zouden gaan redden. Natuurlijk waren hun tegenstanders hoger gerate, maar de manier waarop de twee staartborden verloren was toch enigszins onthutsend. Aan bord zes zat een invallende debutant: de 11-jarige Tyro Bekedam. Hij is een groot talent, maar in deze wedstrijd was hij toch nog een maatje te klein. Hij verloor, maar hoeft zich nergens voor te schamen.

De hoogtepunten waren de partijen op de andere vijf borden. Daar werd uitstekend geschaakt en bleef de strijd lange tijd gaande. Nadat VAS 8 op een 3-0 achterstand was gezet, maakten Veron Roesink (bord 1) en Myron Roesink (bord 3) er 3-2 van. Veron won aan bord 1 een goede partij van de Probleem- kopman Jan Winsemius (ELO 1913). Na de opening had Veron groot voordeel. Maar door enkele onnauwkeurigheden verloor hij zijn voordeel volledig. Maar hij bleef vechten, vlocht enkele duivelse truc's in de stelling en won uiteindelijk door een blunder van zijn tegenstander. Zijn broer Myron speelde de meest overtuigende partij van de avond. De nieuwe nummer 1 van VAS bij de jongste jeugd (< 16 jaar) zat aan bord 3 en kon lekker gaan aanvallen. Hij liet weinig heel van zijn tegenstander. Bij de gebruikelijke post-mortem na afloop van de partij viel op hoeveel varianten Myron tijdens de partij had gezien. Heel veel meer dan zijn tegenstander en alle omstanders bij elkaar. Zeer indrukwekkend.

Door deze twee overwinningen zou VAS 8 misschien nog wel een matchpunt weg gaan slepen. Zelfs nadat Dion van Lange (bord 4) na goede strijd zijn koning om moest leggen, waren er nog kansen op een gelijkspel. Samuel Cohn (bord 5) heeft in Hoogeveen ontzettend veel bijgeleerd en speelde wederom een prachtige partij. Zijn tegenstander, die enkele honderden ratingpunten meer had, moest alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Samuel probeerde van alles, maar moest uiteindelijk in remise berusten. De tussenstand werd 4˝-2˝ en de nederlaag was daarmee een feit. Alleen tweede bordspeler Casper Meijer was nog bezig. Voorafgaand aan de wedstrijd vroeg hij zich af waarom hij aan het tweede bord zat. Welnu, hij zat daar om de sterke René Lasschuit (ELO 1760) af te stoppen. En dat lukte Casper met verve. Uiteraard ontstond er een hectische tijdnoodfase. Want bij dat merkwaardige SGA-tempo (1:45 uur pppp) eindigen veel goedgespeelde partijen in wilde tijdnood- taferelen. Wanneer besluit de SGA nou eindelijk eens om increment te introduceren? Dat is bij bijna alle toernooien al gebruikelijk. Maar goed, net toen alle omstanders zich op aan het maken waren voor zo'n hectische tijdnoodfase (beide spelers hadden nog maar 1 minuut), bood tegenstander René opeens remise aan. En Casper nam het terecht aan. Als een soort protest tegen dit speeltempo.

Aldus kwam rond 00:00 uur een einde aan een enerverende schaakavond. De volgende wedstrijd is op vrijdag 21 december bij het VAS tegen het eerste team van MSK. De gemiddelde rating van dat team ligt nog eens zo'n 60 punten hoger dan die van Het Probleem 2. Bij MSK bedraagt de gemiddelde rating zo'n ELO 1775. De gemiddelde rating van VAS 8 is ELO 1541. Onze jongens kunnen dus hun borst natmaken en hebben een maand de tijd om zich uitstekend voor te bereiden.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
24 november: VAS - Emanuel Lasker

VAS 2 - Klasse 3D
24 november: VAS 2 - Zukertort Amstelveen 2

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD