VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 9

Dinsdag 30 oktober 2012
Tekst: Niels van Dam
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

"Chess is mental torture"
Gary Kasparov naar aanleiding van zijn nederlaag in 1994 in Linares tegen Joel Lautier.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links en midden)
- In memoriam Leon Pliester (rechts)


Samenvatting/voorwoord

In de week waarin ... gebeurde er op en rond het VAS het volgende:
- Opsomming (hoogte)punten
- enz.

Programma

1. Intern
01-11-2012 : 7e ronde keizercompetitie clubkampioenschap
2. Extern
01-1-2012 : VAS 3 - Boven 't IJ 2
02-11-2012 : ENPS 2 - VAS 6
06-11-2012 : ZZ 1 - VAS 5
3. Overig
18-11-2012 : Kees Besselink c4-toernooi

Keizer

6e ronde Keizer, mooie herfstpartijen
Door auteur
Terwijl het weer buiten guur was en de herfstbladeren van de bomen vielen werd er bij VAS lekker geschaakt. Sterkhouders Veron Roesink en Henri Francois vochten een gevecht om de eerste plaats uit. Beide heren zijn in sterk aan het spelen de laatste weken. Veron besliste het duel in zijn voordeel en stelt zich duidelijk kandidaat voor 1 van de KNSB plekken. Een ander topduel in de VAS keizercompetitie was dat tussen Myron Roesink en Michael Brockman. Michael kwam iets beter uit de opening maar liet zich trucen door de dekselse Myron. De partij werd remise door eeuwig schaak. Joost van Dongen versloeg Ben Duivenvoorden. Jerry Pieter en Robbert Andringa vochten een lange partij uit. Jerry verkeert in goede vorm, Robbert wist goed tegenstand te bieden, maar uiteindelijk won Jerry. Tijdens zijn partij vond hij zelfs de tijd om met Patriek de filosofische implicaties van ons economisch systeem bespreken.

Keizer (vervolg)

Nieuwbakken lid Hans van Unen speelde tegen jeugdspeler Sage Sampson. Sage had van de herfstvakantie gebruik gemaakt om mee te spelen bij de senioren. Erg goed! Sage speelde redelijk, maar te snel, dat brak hem op. Hans won daardoor bij zijn debuut voor VAS! Hans heeft in het verleden bij een club gespeeld en was nog actief als correspondentieschaker maar miste de spanning van een real life partij. Welkom bij VAS! Peter de Casparis won in een mooie aanvalspartij van Manos Zapartas. Dankzij Peter weet Manos nu ook wat de VAS stijl inhoudt. Dick Paulis versloeg Sjoerd de Vos en Klaas Haan werd verslagen door Laurens Luyken. Aran Kohler speelde tegen Sietske Greeuw. In een razend interessante partij trok Sietske aan het langste eind. Met John Pex besprak ik de wisselvalligheid in zijn spel. De ene week verliest hij kinderlijk eenvoudig en de andere week speelt hij grootmeesterlijk. Deze week was het de grootmeester. De grootmeester versloeg Jaap Jung. Dit kwam ook door Jaap zelf, hij bracht een helpmat op het bord. Piet van Eeghen versloeg Peter de Leeuwe. Piet gaat met de week beter spelen. Pim Ghijsen en Milan Ramer tenslotte maakten er ook een spannend gevecht van. Pim heeft tot nu toe al zijn partijen gewonnen in de keizercompetitie. Zo ook tegen Milan.

Im Memoriam

IM Leon Pliester overleden
Oud-VASlid Internationaal Meester Leon Pliester is op 23 oktober 2012 op 58-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan een leverziekte die complicaties aan de nieren had veroorzaakt.
In 1990 eindigde hij bij het Nederlands Kampioenschap met een score van 4 uit 11 op de gedeelde tiende plaats.
In 2005 haalde hij met 5 uit 12 een goed resultaat in de Grootmeester C-groep van het Corustoernooi.
Voor VAS 1 speelde Leon Pliester in totaal 71 partijen. Hierin boekte hij 33x winst en speelde hij 14x remise. Er zijn niet veel schakers die kunnen bogen op een dergelijk aantal partijen voor VAS 1.
(Met dank aan de KNSB en Joris van Vuure)

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD