VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 7

17 oktober 2012
Tekst: Remy Hakvoort
Met bijdrage van Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Had ik nou maar iets langer nagedacht en toch maar zijn paard gepakt"
Jouke van Veelen baalt nadat hij in een kansrijke positie een mataanval van zijn tegenstander over het hoofd zag.
Red.: volgende keer beter!!

Inhoud

- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (links)
- Externe competitie SGA vervolg (midden)
- Toernooitijgers (rechts)

Keizer

6e ronde Keizer, Reuzendoder Ben slaat toe!
Zoals reeds genoemd, speelde ikzelf extern en heb ik van de clubavond weinig meegekregen.
Wat mijn oren wel bereikte, kon ik eerst niet geloven; Ben versloeg met zwart niemand minder dan Aran Köhler. En dat mag toch wel een prestatie van formaat heten! Hoe deze overwinning tot stand kwam weet ik niet, maar misschien dat Ben zo vriendelijk wil zijn dit op te sturen naar het VASBlad?
Dat de Roesink-brothers hele sterke schakers zijn bewijzen met over overwinningen tegen VAS 2-spelers Sietske Greeuw en Piet van Eeghen.

Voor alle uitslagen van de competitie moet je naar het volgende adres: www.vas1822.nl

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1A
VAS 4 - Isolani 1 eindigt in nipte overwinning voor Isolani.
Door Remy Hakvoort
Afgelopen donderstand stond VAS4 – Isolani 1 op het programma. Aangezien het team van Isolani aan de vroege kant was, waren zij al in de speelzaal aanwezig nog voor deze helemaal was opgezet. Na wat gemor van een aantal Isolani-spelers, dat het spelen aan 1 tafel (zoals gebruikelijk is bij externe wedstrijden van VAS), toch echt niet kon vanwege het krappe zitten, werd besloten om 2 tafels tegen elkaar te schuiven en dan 2 aan 2 te gaan zitten. Resultaat; Hierdoor zaten we alsnog hutje-mutje. Maargoed, de Isolani-spelers waren tevreden en kon de wedstrijd een aanvang nemen.
Ikzelf had aan het 8e bord een makkelijke avond tegen Jan Nijhof. In een schotse partij week mijn tegenstander al snel van de theorie af (m.a.w. hij vergat zijn stukken te ontwikkelen). Hierdoor kon het gebeuren dat er al snel lijnen geopend werden en grootse aanvalsplannen tegen de vijandelijke koning hun aanvang konden nemen. Mijn partij duurde slechts 17 zetten, toen vond mijn tegenstander het genoeg geweest en gaf op. Ondertussen stond ik al wat materiaal voor. 1-0.
Zo goed als het bij mij ging, zo verkeerd ging het bij Gunnar. Hij speelde, met zwart tegen Carlo Assink en koos voor de Caro-Kann. Hierin is Gunnar toch meestal als een vis in het water, maar vandaag verslikte hij zich in het onschuldige Lb5+. In plaats van te pareren met Pc6 speelde hij Pd7. Dit gaf Carlo de mogelijkheid tot het geniepige Pe5, waardoor het paard op d7 verloren ging. Gunnar heeft nog lang en dapper gestreden met een stuk minder, maar kon het uiteindelijk niet bolwerken. 1-1.
Elmer speelde zijn geliefde d4-opening. Tegen Waldemar Moes kwam hij eigenlijk geen moment in gevaar. Na een kwaliteit gewonnen te hebben, dreigde zijn tegenstander nog even een stuk terug te winnen (via een penning), maar Elmer verdedigde zich knap door een mataanval op te zetten en zo de penning op te lossen. Elmer had het initiatief en liet dat niet meer uit zijn handen glippen. 2-1.

Externe competitie SGA (vervolg)

Ik was al blij dat Wesley het op het 7e bord opnam tegen Klaas Been, want tijdens mijn vorige ontmoeting met Klaas speelde hij een of andere maffe opening, maar werd ik wel volledig van het bord geblazen. Wesley pakte het heel wat verstandiger aan. Een rustige opening, en nauwlettend al het witte gevaar uitschakelen. In het middenspel stonden beide heren gelijk en de rest heb ik gemist omdat ik toen al klaar was. Uiteindelijk zijn de heren remise overeen- gekomen.2,5 – 1,5.
Elco speelde Siciliaan met zwart tegen Paul v. Hoorn en koos voor de Dragon-dorf varaiant. Aangezien de tegenstander kort-rokeerde, was er geen sprake van een messcherpe koningsaanval. Het ging gelijk op. Langzamerhand werden de stukken geruild en bleef een loperpaar vs. loper-paard eindspel over. Ergens miste Elco de, volgens Jouke, winnende voortzetting; doorbreken met g4. Helemaal duidelijk was het op het eerste gezicht niet, maar Fritz gaf achteraf aan dat Jouke het goed gezien had. Uiteindelijk werd ook hier tot remise besloten. 3-2
Deborah, speelt altijd graag anti-siciliaans en zo ook vandaag. Haar tegenstander was GM dammen Hein Meyer. Ze kwam goed de opening door en wilde toen eens goed gaan aanvallen. Helaas verloor ze hierbij een belangrijk centrumpionnetje. Tegen de solide stelling van de Siciliaanse Draak is het dan lastig tegenspel creëren. Zo kabbelde de partij voort, met een pion minder voor Deborah. Helemaal lastig werd het toen ze diep in het eindspel pardoes een stuk weggaf. 3-3
Aan het 2e bord speelde good-old Freddy de Greef. Hij is een herintreder, in het verleden heeft hij met ons samengespeeld, de laatste jaren wegens omstandigheden echter niet meer. Toch is het weer gaan kriebelen, en zo komt het dat Freddy nu weer deel uitmaakt van het team. Dat Freddy geen lid meer was van VAS wil niet zeggen dat Freddy niet geschaakt heeft in de tussentijd, in tegendeel; van roestigheid was in het geheel geen sprake. Hij bereikte in het middenspel een uitstekende stelling met een mooi gestut paard in het centrum. Daarna heb ik een stuk gemist, en kwam pas weer erbij toen de tijdnood fase aangebroken was. Nu dreigde er continu mat, maar de tegenstander had nog maar 1,5 minuut. Freddy verdedigde zich nog knap maar het mocht niet baten. Met nog 30 sec. op de klok werd hij mat gezet door Cees v/d Berg. 3-4
Jouke van Veelen is dit jaar nieuw is het 4e. Niet bij VAS, want daarin is hij bij de A1 al veel langer een vast gezicht. Van zijn partij heb ik alleen het eind meegekregen. Want ik zag was een knotsgekke stelling waarin Jouke’s koning net iets onveiliger stond dan die van zijn tegenstander, Hemmo ten Hoor. Even leek het erop alsof Jouke in tijdnood nog een winnende combinatie kon uitvoeren, maar zag een winnend vervolg van zijn tegenstander daarbij over het hoofd. 3-5.
Het was spannend tot het eind, maar uiteindelijk trok VAS aan het kortste eind. Volgende keer beter.

Toernooitijgers

Jeugdnieuws : Branco Titus triomfeert bij Zwarte Veulen Jeugdtoernooi
Door Enrico Vroombout

Branco Titus heeft een heel grote triomf geboekt. Hij zegevierde bij het VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi. En dat is een puike prestatie, want het VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi is traditiegetrouw een zeer sterk bezet toernooi. Branco was niet de enige VAS'er die zijn groep won. Ook Khoi Pham (groep 3) en Leon Hernot (groep 5) slaagden daarin. Het best scorende meisje werd dit jaar de 5-jarige (!) Stella Honkoop. Daar gaan we nog meer van horen.
Aan deze dertiende editie van het VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi deden 67 jeugdspelers mee. En die hebben allemaal een heerlijke schaakmiddag gehad. In de prachtige aula van het imposante Cygnusgymnasium zijn heel veel goede partijen gespeeld. Veel aandacht gaat traditiegetrouw uit naar de toppers in de hoogste groep. Op voorhand waren er drie mogelijke kandidaten voor de eindzege: Tyro Bekedam (de winnaar van vorig jaar), Floris Brouwer en Branco Titus. Die laatste zette een reuzenstap op weg naar de eindzege door Tyro in een rechtstreeks duel te verslaan. Uiteindelijk bleek dat duel beslissend voor de eindzege. Tyro kwam nog wel langszij en scoorde uiteindelijk ook 6 punten. Maar op onderling resultaat kreeg Branco de prachtige wisseltrofee mee naar huis. Floris Brouwer eindigde als derde.

Meer lezen...

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 03-10-2012 CvD