VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 6

Maandag 8 oktober 2012
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Joost van Dongen en Sietske Greeuw
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Ik ben wel tevreden, het was een mooie partij"
Rob van Dongen heeft genoten van zijn partij tegen Michael Brockmann, ondanks een nederlaag.
Red.: Dat is dus een echte liefhebber!!

Inhoud

- Programma (links)
- Aankondigingen (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)


Van de redacteur

Door Cor van Dusschoten
De tweede ronde van de KNSB-competitie werd afgelopen zaterdag niet in het Science Park gespeeld wegens een Open Dag aldaar. Ondergetekende kwam daar dus voor een virtueel dichte deur te staan. Gegokt werd dat de wedstrijd in het Cygnus gespeeld zou kunnen worden. Dit klopte, en ondergetekende kwam daar rond vijf voor enen aan. Meteen in de kraag gevat, ik 'moest' invallen in een voor mij veel te hoge klasse. Helaas kon ik geen historie schrijven en verloor, met zwart aan het eerste bord van het tweede, in 26 zetten.

Programma

Extern SGA
do 11 okt: VAS 4 - Isolani 1
do 11 okt: VAS 7 - ENPS 3
vr 19 okt: VAS 8 - Almere 4

Aankondigingen

do 18 okt: Algemene Ledenvergadering VAS
(gevolgd door een klein snelschaaktoernooitje)

Keizer

4e ronde Keizer, een vreedzame avond!!
Door Niels van Dam
Schaakclubavonden zijn over het algemeen vrij vreedzaam. Een ontspannen sfeer. Vriendelijk gebabbel en knabbel. Maar op de borden wordt immer een meedogenloze strijd gevoerd. De Keizercompetitie van VAS kende een heel laag remisepercentage. Tijdens de vierde ronde was dit anders. Van de dertien partijen (dat hoge aantal ondanks een externe wedstrijd!) werden er maar liefst zes remise. Deze uitslagen kwamen echter niet zonder slag of stoot tot stand. Nieuwkomer Stephan Griesh, de verrassing van het Kroegloperstoernooi bond de strijd aan met Elco Hakvoort. Elco heeft inmiddels het niveau van een KNSB speler, maar dat belette Stephan echter niet een knappe remise uit het vuur te slepen!
Gunnar Lapoutre hield David Kleeman in bedwang. Ook een schitterende prestatie aangezien David een aantal dagen daarvoornog IM Alexander van Beek had verslagen. Manos Zapartas en Klaas Haan speelde ook remise. Beide heren waren tevreden. Er was voor gevochten. Henri Francois en Jaap Jung tekenden ook de vrede. Het was goed Jaap weer op de club te zien na een paarweken afwezigheid. Henri had op een gegeven moment mat in 4 maar zag dit niet. Ingegeven door de grillen het GVB werd de tot remise besloten. Jan Stegeman en Peter de Leeuwe speelden ook remise. Volgens mij wil Peter zijn mooie beeld, de Wandelkoning dit jaar zelf mee naar huis nemen. Dus wees gewaarschuwd. Morrison Lesger was ook een tijdje niet op de club geweest. Hij speelde tegen Remy Hakvoort. Remy is gedurende Morrisons afwezigheid een stuk sterker geworden. Morrison had de hele partij een goede stelling, maar mocht aan het einde blij zijn met remise, want deze stelling bood zeker winstkansen voor Remy.
Gewonnen werd door Michael Brockmann hij versloeg Rob van Dongen in een enerverende partij. Camilo Guzman versloeg Tom Flesseman. Dennis Tromp en Michael van Baren vochten ook een mooie strijd aan. Dennis won en dat is knap omdat het zijn debuutpartij op een schaakclub was. Sietske Greeuw versloeg teamgenoot Dick Paulis in een overtuigende partij. Piet van Eeghen versloeg Peter de Casparis. Pim Ghijsen had de langste adem in de partij tegen Aran. Aran wilde teveel en kreeg het deksel op de neus. Robbert Andinga versloeg Sjoerd de Vos. Dit deed hij naar eigen zeggen met onorthodox spel. Dat is toch normaal precies Sjoerd's niche.

De vijfde ronde van de Keizercompetitie wordt aankomende donderdag gespeeld. U bent weer welkom vanaf 20:00. De indeling wordt bekend gemaakt om 20:10. De partijen beginnen om 20:15. Mocht u later komen en toch mee willen doen. Ik ben zelf eenmalig niet aanwezig maar de honneurs worden waargenomen door Ben Duivenvoorden.!

Externe competitie SGA

VAS 5 - Klasse 2B
VAS 5 Kopje Onder
Door Joost van Dongen
Een belrondje leerde dat ik voor de wedstrijd VAS 5 - Laurierboom Gambit 2 maar liefst 4 invallers nodig had. Daan Schaink had de wedstrijd vergeten in zijn agenda te noteren en had al iets anders afgesproken. Ber Deuss was niet in de stad, terwijl Tim de Hoon helemaal op Bali zat. Leonardo van Manen zat middenin een verhuizing en was dus ook verhinderd. Op zich is dat geen enkel probleem, omdat de invallers uit VAS 6 en 7 niet voor hen onder doen.
Benno Drewes speelde erg scherp en probeerde zodoende Gerard Sanderse opzij te zetten. Wie bekend is met het postuur van Gerard weet dat dat geen makkelijke opgave is. Gerard blijft gewoon staan, wacht rustig af. Nadat Benno’s aanval tot stilstand kwam, gaf hij op.
Marten van der Veen speelde tegen Piet Ruhe zijn favoriete Koningsgambiet, maar het initiatief ging onverwacht naar zwart. Van de weeromstuit kwamen we zodoende op een 2-0 achterstand.
Andy Soest speelde eveneens een gambiet. Hij heeft hier veel mee geoefend in rapidpartijen en met succes. Ook nu kwam hij gewonnen te staan, maar hij kreeg last van een aandoening waar we alemaal wel eens aan lijden: schaakblindheid. Andy verwierp de winnende voorzetting, omdat in zijn vooruitberekening de pion op d5 in de weg bleef staan, terwijl die naar d4 zou gaan. Hij kwam in een mindere stelling terecht, waar remise nog mogelijk was, maar de desillusie was te groot. In het VASblad laat Andy zien wat er precies gebeurde.
Ik werd geconfronteerd met een c3-Siciliaan en pakte dat niet goed aan. Ik won weliswaar de pion op d5, maar hield er, ten koste van de ontwikkeling van de koningsvleugel, veel te lang aan vast. Het was een kolfje naar de hand van Theo Weijers.
Tot zoverre bord 1 tot en met 4: een ellenlange rokade. De invallers deden het vele malen beter. Ben Duivenvoorden kwam tegen oud-VAS’er Rob Geukes een stuk voor, maar de stelling was listig. Rob is dan als een vis in het water. Maar goed, een Ben met materiaal voor is ook een vis in het water. Puntje voor Ben.
Jeff Hamburg speelde het weer erg mooi. Hij wist een bliksemafleider diep op de damevleugel te planten om vervolgens op de koningsvleugel pionnetjes te snoepen.
Ook Tom Prent wist zijn invalbeurt te bekronen met een overwinning, maar helaas heb ik de finesses van zijn partij niet meer goed op mijn netvlies.
De laatste partij van de avond eindigde in remise. Jerry was in eerste instantie opgelucht met het remisebod, want hij stond veel minder. Daarna vernam hij de eindstand en bekroop hem een dubbel gevoel: moet je jezelf dan de vernieling in schaken in de hoop dat je tegenstander misschien nog een bok schiet?

Externe competitie KNSB

Massakamp VAS – Caïssa eindigt in twee keer gelijkspel

VAS 1 - Klasse 2A
Door Sietske Greeuw
VAS 1 – Caïssa 3
VAS 1 kwam op met drie invallers: Tex de Wit, oud teamlid, nam zijn vertrouwde plek aan bord 1 weer eens in, en Veron en Myron Roesink maakten hun debuut in de KNSB-competitie. Deze tweelingbroers spelen momenteel ontzettend sterk in de Keizercompetitie op donderdagavond en toen vrijdag bleek dat VAS 1 nog twee invallers nodig had werden zij direct gebeld.
En met succes! Veron (1833) won een mooie partij van Annemarie Volkers (1963) en Myron (1776) kwam na een mindere opening door actief spel terug en hield knap het eindspel remise tegen Pieter Melford (2038)! Dat hadden Lex en Kick (de afzeggers) niet veel beter kunnen doen!
Tex en Aran wonnen hun partij en Pim Ghijsen speelde remise. Niek, Milan en Rob moesten helaas het onderspit delven. Het tweede matchpunt voor VAS 1 is binnen, een zeer knappe prestatie.

VAS 2 - Klasse 3D
Door Sietske Greeuw
VAS 2- Caïssa 4
In VAS 2 verving Milo Boogaard Piet van Eeghen. Verder waren er geen invallers nodig, dacht ik, totdat ik zaterdagochtend een mailtje kreeg van onze sterspeler Han Sinke. Griep! Ik heb half VAS gebeld om een invaller te regelen, dat lukte niet, totdat onze materiaalman (lees: webmaster) Cor van Dusschoten de speelzaal binnen kwam lopen. Hij werd direct in zijn kraag gegrepen en achter de zwarte stukken van bord 1 gezet. Martin Bottema bleek toch iets te sterk voor Cor en twee uur later kon hij weer op weg voor zijn zaterdagse boodschappen. Toch veel dank voor het invallen.
Roel en Milo speelden remise, en ik verloor aan bord 2 tegen Albert Riemens. Albert gebruikte na de opening heel veel tijd, en terecht zo bleek, want de combinatie met afruil leverde hem een sterke zwarte loper op en een a-pionnetje dat langzaam zijn weg koos naar a1. Niets meer tegen te doen.
Dick en Camilo speelden beiden een knappe remise tegen een tegenstander met 200 elopunten meer en met een stand van 2-4 waren David en Joris nog bezig.
Joris speelde tegen Avni Sula, winnaar van de B-groep in het Scienceparktoernooi. Joris had tegen Sula een duidelijk strijdplan: niet in truukjes trappen. Tijdens de partij hield Joris mij op de hoogte en meldde regelmatig dat hij nog steeds niet in een truukje was getrapt. Een enkele keer meldde hij dat Sula weliswaar een truukje aan het opzetten was, maar dat hij daar toch niet in zou trappen. Al nietintruukjestrappend won Joris zo deze partij, waarvoor hulde. Tenslotte won David zijn fraaie partij tegen Caïssa’s teamcaptain Rob Bödicker en het eerste matchpunt voor VAS 2 was binnen.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 08-10-2012 CvD