VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 5

Maandag 1 oiktober 2012
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Rob van Dongen
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Je offert een pionnetje, nog een pionnetje, dan wordt het paard. Toen daar nog een kwaliteit bij kwam vond ik het wel mooi geweest"
Dick Paulis offert zichzelf naar de filistijnen in zijn partij tegen Myron Roesink.

Inhoud

- Programma (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden en rechts)


Nieuws van het bestuur

Het VAS ondergaat een verjongingskuur. In tegenstelling tot het bericht in de vorige mailing bestaat onze mooie vereniging uiteraard geen 195 jaar, maar 190 jaar! Mea Culpa! Het is echter nog steeds een respectabele leeftijd! Zo oud wordt je niet zomaar. Daar moeten veel mensen zich voor inzetten! Ik kan geen mogelijkheid onbenut laten om al die vrijwilligers die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de club te bedanken!

Programma

1. Intern
04-10-2012 4e ronde keizer
11-10-2012 5e ronde keizer
2. Extern
04-10-2012 VAS 4 - Laurierboom Gambiet 2
06-10-2012 VAS 1 - Caïssa 3 (in het Science Park!!)
06-10-2012 VAS 2 - Caïssa 4 (in het Science Park!!)
11-10-2012 VAS 4 - Isolani 1
11-10-2012 VAS 7 - ENPS 3
19-10-2012 VAS 8 - Almere 4
3. Overig
14-10-2012 Zwarte Jeugdtoernooi VAS (op het Cygnus Gymnasium)
18-10-2012 Algemene Ledenvergadering VAS (gevolgd door een klein snelschaaktoernooitje)
26-10-2012 Eijgenbrood Toernooi (op het Cygnus Gymnasium!!) informatie

3e ronde Keizer, de Keizer is dood, lange leve de Keizer!!

Ons nieuwe Keizersysteem is vooralsnog een groot succes. Als intern wedstrijdleider ben ik erg blij met de goede opkomst! Ook positief is dat de leden die onverwachts niet kunnen deelnemen zich netjes bij mij afmelden. Dit is bovendien verstandig, want afwezig met bericht wordt in dit systeem beloond met punten. Men neemt de competitie serieus en terecht. Er wordt gevochten om het clubkampioenschap, om teamplaatsen, ratingprijzen en boven alles eer natuurlijk. Vorig jaar was de keizer dood, nu echter is hij weer springlevend!! De charme van dit systeem is dat je soms indelingen hebt waar de uitslag vooraf op basis van rating simpel te voorspellen lijkt. Echter als er één ding is, dat het prille externe seizoen ons heeft kunnen leren is het dat het schaakbord vierkant is. De winnaar van de ene week is de schlemiel van de volgende.

Uitslagen
Ook deze keer weer een aantal mooie partijen en wellicht voor sommige verrassende uitslagen. Het aantal actieve borden was wat lager dit keer als het gevolg van de externe wedstrijd die gaande was. Dat in combinatie met een aantal afmeldingen van een aantal vaste bezoekers die mij verzekerden er komende donderdag weer bij te zijn maakt dat ik me geen zorgen maak. Andy Soest constateerde al vroeg in de partij dat zijn tegenstander wel wat van het spelletje snapte. In de eindfase wist de sluwe Andy af te wikkelen naar een ongelijk loper eindspel dat hij remise kon houden. David Kleeman wist te stunten door Aran Köhler te verslaan een erg knappe prestatie, te meer gezien de prestaties van Aran de afgelopen maanden!
Myron Roesink versloeg de ervaren Dick Paulis. Dick speelde als een jeugdspeler, offerde wat hier en daar en kwam toen tot de conclusie dat er minder compensatie was dan op gehoopt. Tegenstander Myron had het allemaal goed ingeschat en kon de felicitaties in ontvangst nemen. Peter de Casparis versloeg ons nieuwe lid Laurens Luyken. Peter domineert niet voor niets al jaren de SGA-kampioenschappen voor senioren. Piet van Eeghen en Tom Flesseman hadden lang een gelijk opgaande partij, maar uiteindelijk trok Piet aan het langste eind. Onze man begint warm te draaien. Michael Brockmann versloeg Sietske Greeuw. Vooraf was Sietske al wat huiverig en terecht. Deze aanwinst voor de club kan een aardig potje spelen! Te prijzen is bovendien dat hij gelijk hielp met opruimen! Een verzoek van de Intern Competitieleider richting anderen in dat kader; volg gaarne zijn voorbeeld. Veel handen maken licht werk!
Robbert Andringa behaalde zijn eerste overwinning. Tegenstander Michael van Baren wilde wel eens kijken hoe dat er bij een schaakclub aan toegaat. In het begin was het misschien wat onwennig, noteren, de klok, etc. Even later zag ik hem snelschaken alsof hij nooit anders had gedaan. Dat komt wel goed! Manos Zapartas speelde tegen Sjoerd de Vos. Sjoerd confronteerde hem met een klassiek thema; de zevende rij. Het materiële voordeel dat Manos had in de vorm van een pion werd aldus teniet gedaan. Jos ten Hacken versloeg Roland Wastiaux. Beide heren hebben hun schaakroots ergens anders. Komende zaterdag speelt Jos tegen VAS met Caïssa. De hoop is dat hij dan minder succesvol is. Han Dijsselbloem ten slotte speelde ditmaal tegen Remy Hakvoort. Remy is inmiddels veel sterker dan zijn rating doet vermoeden. Han kon het uiteindelijk niet bolwerken.

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
Thriller op het Roelof Hartplein
Door Rob van Dongen
In de promotieklasse moest VAS 3 de eerste wedstrijd op bezoek bij Caïssa 6. Dit team bestaat vooral uit sterke schakers die niet op zaterdag willen spelen. Door een mirakel zijn ze vorig seizoen niet gepromo- veerd.
Het bescheiden VAS 3, weliswaar versterkt met Tex de Wit en Djurre den Heeten, kwam opdraven met drie invallers. Bart Romijn trekt zich niets meer aan van ratings of reputaties: “Ik ga gewoon spelen.” Na zijn punt in VAS 1 zette hij nu niemand minder dan Annemarie Volkers aan de kant.
De twee topborden scoorden 1.5 punt. Tex de Wit won regelmatig aan bord 1 en Djurre den Heeten speelde tegen Jack Blanchard. Die maakte het bont. Vorig jaar een pak slaag opgelopen tegen Sietske en dat was ie niet vergeten: “Ik heb nog meer te doen, remise?”
Onze nieuwe Duitse aanwinst (Dortmund) ging eraf aan bord 3.
We stonden voor, maar de overige vier borden zagen er niet echt goed uit. Joost stond een pion achter in een eindspel met gelijke lopers. Dat was niet te houden. Marten overzag een vork en verloor een stuk en de partij. Milo Bogaard speelde tegen oud-VAS’er Aad Roemersma. Aad had tijd zat en Milo nog twee minuten. Op zo’n moment begint onze man te spelen als een duivel. Ik zag alleen maar mokerslagen. Murw gebeukt liet Aad zich matzetten.
De druk lag nu bij Tejo Hagen:
1) Hij was invaller,
2) tegenstander 150 pnt. sterker en
3) stand 3.5 – 3.5.
Tejo deed alles goed op ’t end, kwam met elke zet meer gewonnen te staan. Met nog toen seconden op de klok gaf de tegenstander op.

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Grote uitslag VAS 6
Door Rob van Dongen
VAS 6 ontving het derde team van bevriende vereniging De Amstel. Drijvende kracht daar is Piet Geertsema, waarmee ik 85 jaar geleden in VVGA speelde. We speelden in het eerste klaslokaal, wat goed beviel. Toen de spelers de locatie betraden, keek ik tegen de rug van een breed geschouderd sportschooltype aan: smal middeltje, dure Italiaanse schoenen, getailleerde trui en een coupe moderne, geen haartje zat verkeerd. Ik dacht dat Arnold Schwarzenegger daar stond. Toen hij zich omdraaide, bleek het John Pex te zijn!! Hij was afgevallen.
Henri François was als eerste klaar, 1-0. Ik begreep dat zijn tegenstander een toren voor stond, maar daarna alles fout deed.
De twee invallers, Jeff Hamburg tegen de strijdbare Jan van Willigen en Peter de Leeuwe, speelden remise, evenals John Pex, die een pionnetje veroverde, maar verrast werd door une petite combinaison.
De vier overige partijen werden evenzovele punten: Jerry Pieter en Kwee Tjoe Liong stonden materiaal voor. De tegenstander van Jerry had op moeten geven: drie pionnen tegen drie pionnen/paard. Tjoe Liong moest nog even secuur spelen. Tom Prent schoof in het eindspel good old Marijcke van der Wal-Le Comte opzij.
De wedstrijd werd besloten door de meest geniale zet van de hele avond: Ben Duivenvoorden had zijn tegenstander al murw gebeukt. In plaats van in gewonnen stand af te wikkelen, liet ie zijn tegenstander een dame halen om vervolgens met een dame achter een mokerslag uit te delen.

Externe competitie KNSB

Geen nieuws

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD