VAS-nieuws
Twaalfde jaargang, nr. 3

18 september 2012
Tekst: Niels van Dam
Met bijdrage van Sietske Greeuw en Enrico Vroombout
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Gehoord: "Dit is de beste clubavond ooit"
Jeugdspeler Milo Cornelissen op de clubavond van 13 september na het zien van de pizza's.

Inhoud

- Programma (links)
- Nieuws van de Intern Wedstrijdleider (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie KNSB (midden en rechts)
- Jeugdnieuws (rechts)


Van het bestuur

De clubavond is voor iedereen wat anders. De een komt met het idee een betere schaker te worden. De ander wil zijn frustraties van een zware week op het bord botvieren En weer een ander vindt het gewoon lekker om ontspannen de stukken heen en weer te bewegen. Sommige komen niet eens voor het schaken, maar vinden het gewoon gezellig om een beetje bij te kletsen met vrienden.

Programma

1. Intern
20-09-2012 : 2e ronde keizercompetitie clubkampioenschap
27-09-2012 : 3e ronde keizercompetitie clubkampioenschap

2. Extern
25-09-2012 : Caissa 6 - VAS 3
27-09-2012 : VAS 6- Amstel 3

3. Overig
26-10-2012 : Eijgenbrood Toernooi (op het Cygnus Gymnasium!!)

Nieuws van de Intern Wedstrijdleider

De keizercompetitie is begonnen. Zoals eerder aangegeven zijn met de Keizercompetitie o.a. teamplaatsen te verdienen. Hieronder volgt de uitleg hoe alles precies in zijn werk gaat:
De Keizercompetitie kent twee cycli: Een wintercyclus en een zomercyclus. De winnaars van deze cycli spelen aan het eind van het seizoen een match tegen elkaar om het clubkampioenschap. In beide cycli zijn teamplaatsen als volgt te verdienen:
De nummers 1 & 2 plaatsen zich voor VAS 1
De nummers 2 & 3 plaatsen zich voor VAS 2
De nummers 3 & 4 plaatsen zich voor VAS 3, echter alleen als dit team promoveert
Mocht team 2 degraderen en team 3 promoveren dan zijn er ook slechts 4 plaatsen te verdelen. In totaal zijn er dus over het hele seizoen 12 KNSB-plekken te verdienen!!
Daarnaast kent de Interne competitie ook ratingprijzen:
ratingprijs t/m 1400
ratingprijs t/m 1650
ratingprijs t/m 1900
Belangrijk is nog om te vermelden dat om in aanmerking te komen voor de ratingprijzen dan wel de teamplaatsen een speler minstens 10 partijen gespeeld dient te hebben. Een cyclus duurt 16 rondes.

Keizer

Uitslagen
1e ronde Keizer, een waar slagveld

Het was een gezellige boel rond 20:10 toen de Intern Wedstrijdleider (I.W.) het woord nam om wat uitleg te verschaffen met betrekking tot de competitie en de indeling bekend te maken. Toen deze uitlegde hoe de clubkampioen bepaald werd, namelijk door een match tussen de winnaars van de zomer- en wintercompetitie, kreeg hij een vraag van Sjoerd de Vos. 'Hoe zit het dan als ik allebei win', zei deze gekscherend en met een grijns op het gezicht. De persoon die het lukt om beide cycli te winnen mag zichzelf clubkampioen noemen. Sjoerd moet zijn titel aspiraties echter voorlopig even parkeren want Joost van Dongen werd de eerste koploper van de Keizer, zoals hij zelf terecht opmerkte.

Er waren een aantal interessante partijen aan de gang. De laat binnengekomen Camilo Guzman die op eenmalige clementie van de I.W kon rekenen speelde tegen Aran Kohler. In een zeer spannende partij wist Camilo het net niet te bolwerken, maar het bleek voor beide spelers een uitstekende warming-up voor de externe.
Camilo was dit keer niet de enige jeugdspeler die meedeed. De gebroeders Roesink en Dion van Lange deden ook mee. Veron en Dion moesten tegen elkaar, waarbij Veron uiteindelijk aan het langste eind trok. Myron boekte een hele knappe prestatie door nieuwbakken VAS 2 speler Piet van Eeghen te verslaan. Iedereen is gewaarschuwd, deze jongens doen niet voor spek en bonen mee!

Roland Wastiaux haalde ook een mooi resultaat door de sympathieke en sterke schaker Wim Eveleens op remise te houden. Dit bleek geenszins een salonremise. Drie stukoffers zo vertelde Wim. Roland bagatelliseerde dit later: 'Mmm, nee het waren er eigenlijk maar 2 hoor. De derde werd niet aangenomen'.
De battle tussen de Peters bleef onbeslist, hoewel Peter de Casparis lang de beste papieren had. Tom Prent werd opgebracht door de Tovenaar van Rapenburg. Ingewijden weten dan om wie het gaat en Patriek Tromp leed een nederlaag tegen Andy Soest in een partij waarin hij geruime tijd groot voordeel had. De vermoeidheid ging hem uiteindelijk parten spelen en Andy sloeg onverbiddelijk toe.
Laurens Luyken boekte een knappe overwinning op Han Dijsselbloem bij zijn debuut en de andere debutant Manos Zapartas hield het lang vol tegen de sterke Jos ten Hacken.

Een primeur was er voor Henri François. Hij behaalde deze clubavond anderhalf punt!! Hij versloeg deze ronde Ben Duivenvoorden. Eerder op de avond speelde hij al remise in zijn afgebroken partij tegen Jerry Pieter. Deze zelfde Jerry was als laatste bezig tegen de sterke Pim Ghijsen maar redde het net niet.

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door Niels van Dam
Held van de dag

VAS 1 begon het KNSB seizoen in het verre Meppel, ook wel het Mokum van het Noorden genoemd. Dit onder andere vanwege zijn grachtjes die de namen delen met die van Amsterdam. In feite speelden we dus een thuiswedstrijd, hoewel de reistijd van 2 uur anders doet vermoeden.

In vergelijking met het voorgaande jaar is het team een aantal belangrijke spelers kwijtgeraakt. Victor Hendriks woont in de Verenigde Staten. Martijn van der Eijk speelt inmiddels voor Soest. Jan Rooze vindt het toch wat zwaar om voor elke wedstrijd uit Belgie over te komen. Hilke van de Berg heeft het schaken helemaal vaarwel gezegd en Tex de Wit kan zijn comedy aspiraties moeilijk kon combineren met het schaken. De ‘nieuwelingen’ zijn Niek Oud, voorwaar geen onbekende in VAS 1. Over Rob van Dongen kan hetzelfde gezegd worden en uit het tweede kwamen Milan Ramer en Gerrit Visser. Deze laatse drie moesten echter allen de eerste wedstrijd verstek laten gaan. Dat betekende dat de teamcaptain op zoek moest naar invallers en dat bleek geen makkelijk karwei. Bart Romijn was als eerste bereid in te vallen. De wedstrijd betekende voor hem praktisch een thuiswedstrijd. De verdere zoektocht verliep minder soepel. Gelukkig werden in Jon Pex en Remy Hakvoort twee gemotiveerde invallers gevonden. Pim Ghijsen, Lex Jongsma, Bart Romijn en Niek oud gingen op eigen gelegenheid naar Meppel en de overige vier spelers maakten gebruik van de NS. Deze wist ons voor de verandering zonder vertraging in Meppel af te leveren.
Gedurende de treinreis bespraken we de opstelling. Aran had zich ingesteld op grootmeester Dennis de Vreugt en zou dus plaatsnemen op bord 1. John en Remy werden op bord 2 en 3 geposteerd tegen de twee andere kannonnen van Meppel. Het idee was dat de overige borden dan moesten scoren in de hoop om een matchpunt te kunnen meenemen tegen het gemiddeld 150 punten sterkere Meppel.

Aangekomen in Meppel bleek het een of andere feestweek. Buiten waren overal orkesten muziek aan het spelen. In de speelzaal hebben we zelfs een tijd kunnen meegenieten van deze muzikale traktatie. De tactische opstelling klopte, iedereen kreeg de voorspelde tegenstander tegenover zich.
Remy Hakvoort kon het in een scherpe Draak echter niet bolwerken tegen zijn bijna 700 punten sterkere tegenstander en moest de vlag strijken.
Bart Romijn vocht op bord 8 tegen een bekende. De start verliep moeizaam. Bart bekende dat de muziek buiten zijn concentratie beperkte. Toen het orkest echter weg was kwam de ommekeer. Bart versloeg zijn tegenstander in overtuigende stijl en bracht ons weer op gelijke hoogte.
Niek Oud speelde remise in een interessante partij. Mogelijk werd de remise ingegeven door het onzekere lot van zijn auto die ergens op een parkeerplaats bij een Dirk van den Broek stond. Deze parkeerplaats zou rond 6 uur dicht gaan hetgeen zou betekenen dat Niek lopend terug naar Amsterdam zou moeten. Onze man nam geen risico’s.
Pim Ghijsen speelde een scherpe pot die uitmondde in een winnende mataanval.
John Pex speelde op bord 2 met de ontspanning van iemand die gewend is om in de 2e Klasse KNSB te spelen. Vlot speelde hij zijn zetjes en verkreeg zo een bijna een uur tijdsvoorsprong, zonder dat de tegenstander daar compensatie op het bord voor had. Omstreeks het moment dat het blaasorkest voor de deur ‘geef mij maar Amsterdam’ kwam John geslepen als hij is op een idee. Hij plaatste een tactisch remiseaanbod. Zijn tegenstander die nog maar 5 minuten had voor ruim 20 zetten zag zich genoodzaakt het bod te accepteren. Een ongelooflijke prestatie van John, die zich daarmee de held van de dag mocht noemen!! Zo kwam VAS dus op een 3-2 voorsprong.
Lex Jongsma had het grootste gedeelte van de partij een plus gehad, ergens tegen het einde ging het opeens mis en moest hij onverwacht een 0 incasseren, 3-3.
Aran Köhler speelde tegen de grootmeester een ware vechtpartij. In een partij waar in de grootmeester de druk steeds verder opvoerde greep Aran zijn laatste kans. Hij offerde op het juiste moment zijn damevleugel voor initiatief. Nu was het de grootmeester die onder druk stond. De stelling werd erg gecompliceerd en Aran voelde zich als een vis in het water. Hij werd de tweede held van de dag en versloeg Dennis de Vreugt, 4-3!!!
Als laatste was de teamcaptain en schrijver van dit stukje bezig. Hij kon de derde held van de dag worden door na 6 uur spelen het beslissende halfje binnen te slepen. Hij was in een Kalashnikov iets beter uit de opening gekomen maar wist dit voordeeltje in de tijdnoodfase om te buigen naar een nadeeltje. Langzaam maar zeker verkreeg hij echter weer een betere stelling en toen de tweede tijdnoodfase aanbrak had hij goede vooruitzichten op minstens dat halfje. Hij liet het echter weer afweten en moest uiteindelijk letterlijk de vlag strijken.

Meppel – VAS 1 uitslag 4-4 in een zinderende wedstrijd. Zie ook de KNSB-site.

Externe competitie KNSB

VAS 2 - Klasse 3D
Door Sietske Greeuw
VAS 2 begint competitie met een nederlaag

VAS 2 is de KNSB-competitie begonnen met een 5-3 nederlaag tegen BSG 2. Jammer, maar gezien de moeite die het gekost heeft om de KNSB-teams te vullen en het feit dat er de eerste wedstrijd meteen twee invallers nodig waren, was het eigenlijk nog een prima wedstrijd, waarin we kansen op winst hadden.

Camilo Guzman, dit jaar vaste speler in VAS 2, opende de score met een remise tegen R. Otten, die 300 ratingpunten meer heeft.
Vervolgens won Han Sinke een mooie aanvalspartij aan bord 1, tegen C. van der Heijden, van wie hij de vorige keer nog verloren had.
David Kleeman verloor aan bord 2 en ook invaller Jouke van Veelen moest een nul incasseren aan bord 5.
Vervolgens hield Roel Dormits aan bord drie zijn partij knap remise. Roels tegenstander had een sterke aanval en won twee pionnen, maar ging in de fout door de winst al te tellen. Hierdoor lette hij niet meer op wat voor eindspel er op het bord kwam. Roel had na zijn pionverlies nog maar één doel en dat was een eindspel met ongelijke lopers bereiken. Dat lukte en na afruil van een aantal pionnen was remise een feit omdat zijn tegenstander de verkeerdehoek-loper over had gehouden.
Vlak na de tijdcontrole speelde ik zelf (Sietske) remise aan bord 4, nadat een iets mindere steling in de tijdnoodfase ten goede was gekeerd. De stand was toen 3½ - 2½ voor BSG 2, maar op bord 7 en 8 stonden onze nieuwe aanwinst Piet van Eeghen en invaller Benno Drewes goed tot gewonnen. Benno wist zijn mooie, maar gecompliceerde stelling echter niet te winnen, hij koos na een schaak het verkeerde veld voor zijn koning en verloor. Hierna maakte Piet remise, in een stelling met een kwaliteit voor (twee torens tegen toren paard en 3 tegen 4 pionnen). Een knappe prestatie van Piet want ook zijn tegenstander, T. de Ruiter, had 300 ratingpunten meer.

Al met al een goed begin met knappe prestaties van onze nieuwe teamleden, wat hoop geeft voor de toekomst. VAS 2 zit in een zware poule en is op rating het zwakste team, maar als we zo blijven spelen als vandaag is er zeker hoop op handhaving.
Details op de KNSB-site.

Jeugdnieuws

Droomdebuut Floris Brouwer in de Jeugdkroongroep
Door Enrico Vroombout
In de eerste ronde van de VAS Jeugdkroongroep heeft nieuwkomer Floris Brouwer een droomdebuut beleefd. In een uitstekende partij versloeg hij oud-jeugdkampioen van Amsterdam Milo Cornelissen. Floris overbrugde een afstand van zo'n 220 ratingpunten. Met zijn rating van ELO 1225 is Floris één van de laagstgerate spelers in de Jeugdkroongroep. Maar dat weerhield hem er dus niet van om de groep meteen volledig op z'n kop te zetten. Met zwart spelend bood hij Milo Cornelissen (ELO 1436) uitstekend tegenspel. De partij was een fikse strijd tussen het inventieve spel van Milo en het logische spel van Floris. Beide combattanten speelden op de toppen van hun kunnen. Milo offerde (zoals wel vaker) stukken op de koningsvleugel en lanceerde daarmee een levensgevaarlijke aanval. Maar Floris had uitstekend getaxeerd dat hij de aanval af kon slaan en materiaal voor zou blijven. Uiteindelijk besliste het extra materiaal van Floris de partij. Floris is dus weliswaar één van de spelers met de laagste rating, maar al zijn komende tegenstanders zullen nu gewaarschuwd moeten zijn. Deze jongeman komt eraan!
De hoogstgerate speler in de VAS Jeugdkroongroep is Casper Meijer (ELO 1598). Sinds zijn overwinning in het Science Park Toernooi van Amsterdam deze zomer, is zijn rating als een raket omhooggeschoten. En als je het mij vraagt, is hij die rating dubbel en dwars waard. In de eerste ronde van de Jeugdkroongroep liet hij er geen gras over groeien. Hij versloeg in een overtuigende partij Filip Schutte (ELO 1364).
De teamgenoten van VAS C2 Samuel Cohn (ELO 1456) en Elvis Somers (ELO 1336) begingen in de opening stevige blunders. Maar geen enkele blunder werd afgestraft (dat had wel gemoeten, heren!) en de partij eindigde na enkele avonturen in remise door eeuwig schaak. Enkele dagen eerder speelden beide jongens nog prachtige partijen in de KNSB Jeugdmeesterklasse C. Het kan verkeren.
De partij tussen Branco Titus (ELO 1198) en Sage Sampson (ELO 1393) eindigde na goede strijd in remise. De strijdlust van beide spelers was voorbeeldig. In een tamelijk saaie stelling bleven beide schakers voluit op winst spelen. Met aan beide kanten paard en dame en enkele pionnen kwamen prachtige wendingen op het bord. Uiteindelijk eindigde de partij in remise door eeuwig schaak.
De webpagina's van de Jeugdkroongroep zijn weer bijgewerkt. In deze eerste helft spelen dus acht jeugdspelers in die Jeugdkroongroep. Zij gaan uitmaken wie de opvolgers worden van Gunnar Lapoutre, Camilo Guzman en Veron Roesink. Dat waren de winnaars van de eerdere drie edities van de JKG. Overigens spelen deze oud-winnaars, evenals Myron Roesink, Alexander Flick en Dion van Lange vanaf heden mee in de senioreninterne bij het VAS.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD