VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 29

Zondag 29 april 2012
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Sietske Greeuw
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

30 april... is natuurlijk ook de verjaardag van het grote talent Gyula Breyer die slechts 28 jaar oud werd. Hij heeft een tiental schaakvarianten op zijn naam staan, waarvan het Breyersysteem in het Spaans wel de meest gespeelde is. Dit verloopt als volgt: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.La4 Pf6 5.0-0 Le7 6.Te1 b5 7.Lb3 0-0 8.c3 d6 9.h3 Pb8 10.d4

Inhoud

- Agenda (links)
- VAS-toernooi (links)
- Keizer (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)

Agenda

donderdag 10 mei:
Isolani 2 - VAS 5

VAS-toernooi

Geen nieuws

Keizer

Geen nieuws

Externe competitie SGA

VAS 4 - Klasse 1A
VAS 4 verliest laatste wedstrijd
Eindstand: VAS 4 is voorlaatste geworden en degradeert, Raadsheer werd achtste en degradeert ook. Almere 2 promoveert.

VAS 6 - Klasse 2A
VAS 6 wint laatste wedstrijd
Gezien het relatief lage aantal matchpunten (7) zal VAS 6 niet in aanmerking komen bij versterkte promotie, zie artikel 28 van het competitiereglement. Amstel 2 was in deze klasse oppermachting, en promoveert.

Enkele reacties

Enkele reacties:

Zukertort Amstelveen 3:
Alhoewel A3 geen gezamenlijke uit- en thuiswedstrijden had voor de laatste ronde, leek het ons leuk om ook aan te schuiven bij het VAS, waar nog 20 andere teams speelden. VAS was gaarne bereid hieraan mee te werken, waarvoor onze hartelijke dank. Het was een goed georganiseerde en gezellige schaakmiddag.

De Waagtoren:
Voor het zover was waren er nog wel een paar hobbels te nemen, een autoritje en parkeren. Tegen enen arriveerden wij op de locatie van de gezamenlijke ronde, een schoolgebouw uit de jaren twintig schat ik, gelegen in wat nu stadsdeel Oost heet, maar meer bekendheid heeft als de Watergraafsmeer. De gezamenlijke ronde werd gespeeld in aparte lokalen hetgeen het begrip ‘gezamenlijk’ een geheel nieuwe dimensie geeft. VAS heeft zich best ingespannen om er iets van te maken, maar ook deze locatie voldeed niet om 20 teams tegelijk te laten spelen. De tafeltjes waar wij op speelden hadden een kindermaat, de plastic borden pasten er precies op en naast de borden was nog 10 centimeter om te schrijven, een klok neer te zetten en voor koffiebekers. Nog los van de vraag wat een gezamenlijke ronde toevoegt aan het spelen van een wedstrijd zijn wij als vereniging gedupeerd omdat 2 van onze teams kampioen konden worden in eigen huis. Had ons een hoop publiciteit kunnen opleveren.

Santpoort:
De laatste wedstrijd van dit seizoen zou een memorabele dag worden in meerdere opzichten. De wedstrijd zelf was geen moment spannend. Hooguit konden we ons verbijten over de gemorste punten, waarbij een 7-1 uitslag geen overdreven uitslag was geweest. Ik vond de gezamenlijke laatste ronde-opzet totaal niet geslaagd: ten eerste zitten we niet in één zaal (heb niets gezien van de andere clubs) en vond daarnaast dat de ambiance – een schoollokaal met veel te kleine tafels- zeer slecht gekozen. De reis voor ons naar Amsterdam had daarom weinig toegevoegde waarde, of het moet het restaurant op het eind van de dag geweest zijn.

Externe competitie KNSB

VAS ontvangt 176 KNSB-spelers
Door Sietske Greeuw
Op zaterdag 21 april ontving VAS in het Cygnus Gymnasium 22 KNSB-teams voor de gezamenlijke eindrondes in klasse 2A en 3D. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we alleen de eindronde voor klasse 3D (VAS 2) zouden organiseren, maar toen belde Koos Stolk van de KNSB met het verzoek of we ook 2A (VAS 1) erbij konden nemen. Dat kon zeker, het Cygnus is groot genoeg, maar dan moesten de wedstrijden wel in verschillende lokalen worden gespeeld.
Toen vroeg Harold de Boer, teamcaptain van Zukertort Amstelveen 3, of zijn team ook aan mocht schuiven aangezien ze anders alleen in Amstelveen zouden spelen. Ook hier was nog plek voor en zo kwamen we dus op 22 teams en 176 schakers.
Al om tien uur werd er begonnen met het klaarzetten van de grote zaal en alle lokalen. Veel dank voor de hulp van Remy Hakvoort, Han Dijsselbloem, Ben Duivenvoorden, Harold de Boer en enkele VAS-spelers die vroeg gekomen waren. Vanaf 12 uur druppelden de schakers binnen en konden ze alvast een kijkje nemen bij het boekenkraampje van schaak- en gowinkel Het Paard dat aanwezig was.
VAS 1 speelde zijn wedstrijd in de aula, waar ook SSC 1922 speelde, de titelkandidaat in 2A. Zij hadden een groot spandoek mee genomen en hebben ook mooie foto’s van de dag gemaakt, zie hier. Foto’s door Fons van Hamond.
Verder werd er nog een wedstrijd uit 2A in de aula gespeeld en twee wedstrijden in een lokaal. Klasse 3D speelde op de eerste verdieping, verspreid over vijf lokalen. Op de tweede verdieping kon er geanalyseerd worden. Beneden was er natuurlijk een bar, waar koffie, thee, broodjes en heerlijke soep verkrijgbaar was, maar ook boven was er een bar gemaakt, waardoor de derdeklassespelers niet naar beneden hoefden te lopen. Met dank aan Benno Drewes, Abby en Aukje voor het beheren van de bar.
De middag verliep heel gemoedelijk. Op het raam van alle lokalen hing de naam van de teams die er speelden en een tussenstand, zodat de wedstrijden goed te volgen waren. VAS 2 speelde een spannend degradatieduel tegen HWP Zaanstad en won, VAS 1 probeerde SSC 1922 uit Soest nog in te halen maar moest berusten in 4-4 en bovendien won Soest waardoor dit team kampioen werd. In klasse 3D werd de Waagtoren kampioen, zij hadden hiervoor nog maar 0,5 bordpunt nodig.
Het is traditie om na een KNSB-wedstrijd met het team uit eten te gaan, maar dit keer aten we bij VAS! Mustapha El Jarmouni en Allaert Troost hadden heerlijk gekookt, en ook drie van de bezoekende teams bleven eten (voor vijf euro p.p.).
We hebben op de dag zelf veel leuke reacties gehad op deze dag, en complimenten dat VAS zoveel vrijwilligers heeft om zo’n dag goed te kunnen organiseren. Een enkele klacht betreft vooral het feit dat de teams in de lokalen niet echt het gevoel hadden een gezamenlijke ronde te spelen, omdat ze alleen in het lokaal zaten. Ik zeg dan, loop even een deurtje verder.
Hieronder drie reacties die ik uit wedstrijdverslagen heb gehaald. Ik vond het een superleuke dag en ik hoop dat we dit volgend jaar kunnen herhalen! Met veel dank aan onze voorzitter Niels van Dam voor het organiseren hiervan!

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD