VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 27

Maandag 16 april 2012, aanvulling VAS-toernooi: woensdag 18 april.
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Sietske Greeuw, Remy Hakvoort en Martijn van der Eijk
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Inhoud

- Programma (links)
- Mededelingen (links)
- VAS-toernooi (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)


Samenvatting

In de week dat... Ajax tegen alle logica in op sloffen kampioen gaat worden, gebeurde er bij VAS ook het een en ander tegen de verwachting in maar... dat is logisch, niewaar!

Programma

Agenda:

zaterdag 21 april 2012
KNSB 2A
VAS - Unitas 2
Gaat VAS 1 kampioen worden?! (red.: hangt ook af van andere uitslagen)

zaterdag 21 april 2012
KNSB 3D
VAS 2 - HWP Zaanstad
Handhaaft VAS 2 zich in de KNSB? (red.: dan moet het team winnen)

maandag 23 april 2012
SGA 1A
VAS 4 - Fischer-Z 2
Handhaaft VAS 4 zich in de 1e klasse?! (red.: bij winst een grote kans)

maandag 23 april 2012
SGA 2A
VAS 6 - Zukertort Amstelveen 5
(red.: van promotie of dergadatie is geen sprake)

donderdag 10 mei 2012
SGA 2D
Isolani 2 - VAS 5
(red.: ook hier staat er weinig meer op het spel)

Mededelingen

*** Aanstaande zaterdag:
De gezamenlijke eindronde van de KNSB wordt gespeeld bij VAS, met 22 teams. Het gaat gezellig en spannend worden! Komt allen.

*** Zin in een lentecupje?!
Ga spelen in het Nico Speijer toernooi. In die mooie en fijne Jordaahaan

VAS-toernooi

Indeling
Aanstaande donderdag is ronde 8 van het VAS-toernooi!
Vergeten tegen wie je ook al weer moest? Zie de indeling.
Voor iedereen die zijn agenda voor 2012 nog niet heeft bijgewerkt de laatste drie data op een rijtje:
Ronde 8. do 19-04-2012 20:15–23:45
Ronde 9. do 31-05-2012 20:15–23:45
Uitreiking en afsluitende activiteit:
do 07-06-2012 20:15–23:00

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
Door Sietske Greeuw
VAS 3 handhaaft zich in de promotieklasse SGA
Afgelopen vrijdag was het erop of eronder voor VAS 3 in de laatste wedstrijd van het seizoen. We speelden uit tegen Zukertort Amstelveen 4 en voor dat team stond er niets meer op het spel. Zij stelden dan ook vier invallers op. Dat kunnen wij beter, of niet? Nee hoor, zelfs in de degradatiewedstrijd had VAS 3 drie invallers nodig en eigenlijk vier, maar de laatste invaller werd (op de vrijdag zelf) niet gevonden. We begonnen de wedstrijd dus met een 1-0 achterstand. De zeven spelers die wel achter de borden verschenen waren wel volop gemotiveerd en het verrast me daarom ook niet dat er geen enkele remise is gespeeld, iedereen ging voor de volle winst!
Als eerste was Ton Mol klaar op bord 1. Volgens Ton was het een echte MOL-partij met onoverzichtelijke complicaties en geen strategisch geschuif. Uiteindelijk won Ton een stuk en de partij.
Vervolgens verloor Benno Drewes zijn partij aan bord 7. Het zag er de hele tijd wat gunstiger uit voor Benno, die druk had over de a-lijn, maar na afruilen onstond er een eindspel met vier pionnen over twee vleugels, een paard voor Benno en een loper voor zijn tegenstander. Toen bleek dat een loper toch wat makkelijker over twee flanken beweegt en verloor Benno steeds meer pionnen en uiteindelijk ook de partij.
Andy Soest won een degelijke partij op bord acht en Yegor verloor in tijdnood aan bord 4. Toen was de stand dus al 3-2 in het voordeel van Amstelveen.
Ik speelde zelf aan bord 3 tegen Ridens Bolhuis, het was een leuke partij en een herhaling van de laatste ronde van het Scienceparktoernooi 2011 waarin ik in 15 zetten van Ridens won, mede door zijn openingskeuze 1. e4 Pf6, 2. e5 Pg8?. Deze keer koos Ridens voor de opstelling met 2. Pd5 en kwam hierdoor vrij solide te staan. Ik won op een gegeven moment wel een pion en stond goed, maar had ook (zoals meestal in de SGA-competitie) flinke tijdnood.
Gelukkig zag ik naast me Chris van Bockel zijn eerste volle punt scoren van dit seizoen (precies op het juiste moment!), en ook Milo Bogaard won het eindspel na een interessante partij waarin hij lange tijd een flinke pionnenmeerderheid had in ruil voor een kwaliteit. De stand was dus 4-3 voor ons en een remise zou voor mij genoeg zijn. Maar inmiddels had ik de gevaren in het eindspel overleefd en haalde ik met nog één minuut op de klok een dame, waarna Ridens het opgaf.
VAS 3 speelt volgend seizoen opnieuw in de promotieklasse, hopelijk gaat het dan iets beter en hoeft het niet aan te komen op de laatste ronde.

Externe competitie SGA

VAS 7 - Klasse 2C
Door Remy Hakvoort
do 12 apr Het Probleem 3 - VAS 7 1 – 7
Het scheelt een half bordpuntje!
Vandaag stond de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. De tegenstander deze keer was het 3e team van Het Probleem. VAS 7 maakte bij aanvang van de wedstrijd nog steeds kans op het kampioenschap, maar dan moest er ruim gewonnen worden. Door te spioneren bij De Volewijckers 1 (de directe concurrent) op woensdag 11 april, wisten we wat we moesten doen om kampioen te worden. De Volewijckers wonnen hun wedstrijd met 6,5 - 1,5 (mede doordat hun tegenstander een man te weinig had en doordat een duidelijk gewonnen eindspel toch nog in remise verzandde).
VAS 7 moest hierdoor ten minste 7,5 Bordpunten halen om weer gelijk te komen met De Volewijckers, maar een 8-0 winst zou natuurlijk nog mooier zijn, want dan was het kampioenschap (en dus directe promotie) binnen. Flink aan de bak dus!
Ook deze keer werd er gekozen voor een tactische opstelling. De 3 topborden deden aan stuivertje wisselen en Tim speelt leuk aanvallend spel met wit dus schoof Tjarda een bord omhoog. Hierdoor was de opstelling als volgt.
1. Elmer, 2. Elco 3. Rob 4. Gunnar, 5. Wesley, 6. Tjarda, 7. Tim, 8. Remy
We gingen voortvarend van start; ikzelf won al vlug een pionnetje en op de andere borden stond het ook helemaal niet verkeerd. Van Wesley's partij heb ik maar weinig meegekregen, omdat-ie zo snel klaar was. Hij offerde ergens een loper en patsboem, punt binnen. Achteraf kwamen Tjarda en Gunnar tot de conclusie dat het offer eigenlijk helemaal niet goed was voor Wesley, maar goed. In de partij werkte het en dat is het voornaamste. 0-1 dus.
Op het 7e bord speelde Tim weer eens een heerlijk aanvallende partij. Tim heeft dit seizoen niet veel gespeeld bij ons, maar als-ie speelt is ie goed voor een punt. Zo heeft Tim als enige speler uit het 7e zijn 100% score weten te behouden. 4 uit 4 blijft toch een knappe prestatie. Dames en heren, als u de kans krijgt, zoek Tim de Hoon dan eens op in Chessbase Megabase, wat van zijn partijen kan menig schaker nog wat leren. Even leek het erop alsof de tegenstander de boel dicht kon houden, maar dat was slechts schijn. Offertje hier, offertje daar et voila. punt binnen. 0-2.
Toen ik kwam kijken bij Elmer aan het 1e bord, zag het er spannend uit. Elmers koningsstelling zag er niet heel solide meer uit, aan beide kanten lagen gevaarlijke penningen op de loer en stukken stonden actief op gesteld. Concentratie was dus geboden. Naar ik heb begrepen, bouwde Elmer ergens een penning in, die gemist werd door de tegenstander waardoor Elmer een stuk kon winnen. 0-3.
Ikzelf kwam al snel een (centrum)pion voor. Al snel werden de dames geruild. Mijn tegenstander besloot om een stuk te geven voor 2 verbonden vrijpionnen (a+b). Het was even puzzelen hoe ik deze pionnen moest stoppen, maar uiteindelijk lukte dat. Daarna was het een kwestie van tijd voordat ik gewonnen had. 0-4
Gunnar speelde zijn gebruikelijke Caro-Cann. Hij bereikte een eindspel wat volgens mij duidelijk remise was, maar goed. Zijn toren stond al voor de vrijpion, dat is altijd een goed teken. Gunnar koos het plan om zijn c-pion naar de overkant te brengen. Zijn tegenstander was zo vriendelijk om hem geen strobreed in de weg te weg te leggen. 0-5
Rob begon goed aan de partij. Hij zette zijn tegenstander onder aardig wat druk. Toen ik kwam kijken, stond de koning van de tegenstander geparkeerd op de koningsvleugel. Toen ik even later weer kwam kijken stond hij echter de damevleugel. Hij werd dus flink opgejaagd. De rest van het middenspel heb ik gemist, maar Rob ontvangt bij deze de prijs voor mooiste mat van het seizoen. Hij wist de koning van de tegenstander te vangen midden op het bord. 0-6
Toen waren alleen Tjarda en Elco nog bezig. Elco stond beter, Tjarda helaas wat minder. Hij stond een kwaliteit achter en kon helaas niet voorkomen dat de tegenstander alles afruilde naar een voor Tjarda verliezend eindspel. Ook het herhaaldelijk aanbieden van remise mocht echter niet baten. Zelfs toen de tegenstander al een dame had gehaald, bleef Tjarda hardnekkig proberen om remise af te dwingen. Dit lukte helaas niet en zo verging de kans op directe promotie. 1-6
Elco was als laatste nog bezig. Het duurde lang voordat hij een pion won, daarna was het even schuiven en bereikte hij een gewonnen stelling. Ondertussen begon de klok ook aardig door te tikken en kwamen zijn snelschaakkwaliteiten goed van pas. Het was nog even zoeken naar het juiste winstplan (pion maal paard d2 werd in tijdnood over het hoofd gezien), maar uiteindelijk lukte dit en met nog 30 sec. op de klok zag de tegenstander het ook allemaal niet meer en ging de speler van Het Probleem door zijn vlag. 1-7.
Dat was alweer het einde van een spannende schaakavond en leuk seizoen; spannende stellingen, mooie combinaties en nog bijna de titel ook! Echter, nog niet alle hoop is verloren. Tijdens het spioneren bij De Volewijckers gaven zij aan dat zij misschien wel af wilden zien van promotie naar een hogere klasse. Er gloort dus nog hoop aan de horizon. Daarnaast is het mogelijk dat het 7e misschien promoveert op basis van de beste nummers 2 van de 2e klasse.
Hoe het ook zij, het was een geweldig seizoen en volgend jaar gaan we uiteraard wel die promotie binnenhalen!

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD