VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 26

Zondag 8 april 2012
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Sietske Greeuw en Aran Köhler
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Inhoud

- Agenda (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie KNSB (midden)
- Externe competitie KNSB (rechts)


Agenda

do 12 apr
Probleem 3 - VAS 7

vr 13 apr
Zukertort Amstelveen 4 - VAS 3

Externe competitie SGA

VAS 8 - Klasse 3B
VAS 8 kampioen!
Verslag van Enrico op de jeugdsite www.vas1822.nl


ma 02 apr VAS 8 - MSK 2 6 - 2

Bord Thuis       Uit       Uitslag
1  Camilo Guzman   Wim Rakhorst    1 - 0
2  Veron Roesink   Henk van Houtrijve 0 - 1
3  Myron Roesink   Tom van Zon    1 - 0
4  Dion van Lange  Hildo v.d. berg  1 - 0
5  Casper Meijer   Bram van Slijpe  0 - 1
6  Milo Cornelissen Toon Gieling    1 - 0
7  Elvis Somers   Bert van Dijk   1 - 0
8  Sage Sampson   Jens Duyts     1 - 0

Externe competitie KNSB

VAS 2 - Klasse 3D
Door Sietske Greeuw
VAS 2 heeft het nog in eigen hand
Afgelopen zaterdag speelde VAS 2 in de achtste ronde van de KNSB-competitie tegen Tal/DCG. We staan al geruime tijd tweede van onderen in de poule en een of twee matchpunten waren dan ook van harte welkom. Maar toen de eerste uitslagen binnen waren bleek al dat dit een lastige klus zou worden: nullen voor Niek oud en Gerrit Visser, en Han Sinke kwam niet verder dan remise tegen invaller Tobi Kooiman. Vervolgens verloor Roel Dormits ook nog van een zeer rustig en degelijk spelende Tjark Vos en toen wisten de overige spelers dat we misschien maar moesten vechten voor een 4-4.
David won een mooie partij en de partij van Sietske was nooit echt spannend en werd op zet 40 remise. Toen won ook Joris en was de stand 3½ - 3 voor Tal.
Ticho was nog bezig, nadat hij eerder door het oog van de naald gekropen was. Zijn tegenstander verkeek zich op een offer en er ontstond een eindspel waarin beiden een dame en vier pionnen over hadden. Ticho's tegenstander had echter de verste vrijpion, dus dameruil zou Ticho fataal kunnen worden. Ticho vocht lang voor de winst, terwijl de toeschouwers meerdere malen dachten dat wit nu echt een eeuwig schaak bereikt had. Uiteindelijk ging Ticho zo ver in zijn winstpoging dat zijn tegenstander nog een winstkans kreeg, maar die werd gelukkig gemist. Hierbij speelde ook de tijd een rol, Ticho's tegenstander had beduidend minder tijd en stond redelijk onder druk. Hij ging dus niet voor de winst maar behaalde uiteindelijk eeuwig schaak.
Het verlies is jammer maar het goede nieuws is dat we het voorkomen van degradatie nog volledig in eigen hand hebben. De laaste ronde moeten we tegen mede-degradatiekandidaat HWP Zaanstad en bij winst blijven we in de KNSB (bij gelijk spel zijn zij door).
De laatste ronde is een gezamelijke ronde bij VAS op 21 april. Dit betekent dat in totaal 20 teams en dus 160 schakers langskomen bij VAS in het Cygnusgymnasium! Een mooie dag om VAS 2 en VAS 1 (met kans op promotie) te komen aanmoedigen.


  Tal/DCG      - VAS 2      4½ - 3½
1. Tobi Kooiman    - Han Sinke     ½ - ½
2. Hans Leeflang   - Niek Oud     1 - 0
3. Wim Helmers    - Gerrit Visser   1 - 0
4. Ron Klein     - Joris van Vuure  0 - 1
5. Frans Schoffelmeer - David Kleeman   0 - 1
6. Tjark Vos     - Roel Dormits   1 - 0
7. Johan Lubbers   - Sietske Greeuw  ½ - ½
8. Chris Vos     - Ticho Cornelisse ½ - ½

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Door Aran Köhler
VAS 1 blijft nummer twee in de poule
De voorlaatste wedstrijd van dit seizoen speelde zich af in het St. Annagebouw achter de robuuste St. Vituskerk in Hilversum. Zowel het tweede als het eerste team van HSG zou vandaag tegen degradatie vechten en Voerendaal waartegen HSG 1 speelde kon vandaag kampioen worden. Spelers als Seirawan, Nicolic, Van Kampen, Levin en Hausrath bevolkten de zaal; inspirerend... Enfin, wij werden geacht vandaag punten te gaan scoren in de achtervolging op Soest, dat ging zo: startschot 13.00........13.12
Bord 3 Köhler - K. Overbeeke, meneer Kees Overbeeke lette in een Konings-Indisch opgezette partij even niet op de a-pion die stond na 9 zetten op a6 om b6 af te dwingen en dat leverde meteen een kwaliteit op: 1-0.
Milan Ramer speelde voor de tweede keer op rij met ons mee en had een heel interresante variant van het frans op het bord; de Winawer met Dx g7, de vorige keer had hij een goede stelling laten glippen en werd het remise, maar na een fout van wit op de 22e zet sloeg hij toe:
wit: Gerard Wagenaar - zwart: Milan Ramer
1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pc3 Lb4 4. e5 c5 5. a3 Lxc3 6. bxc3 Pe7 7. Dg4 cxd4 (het spel is op de wagen) 8. Dxg7 Tg8 9. Dxh7 Dc7 10. Pe2 Pbc6 11. f4 dxc3 12. Dd3 d4 13. Pg3 Ld7 14. Pe4 0-0-0 15. Pd6+ Kb8 16. Tb1 Lc8 17. Pxf7 Tdf8 18. Pd6 Pf5 19. Pxf5 (misschien verdiende Pxc8 de voorkeur) Txf5 20. g3 b6 21. Lg2-Lb7 22. Le4?(0-0) Pxe5! 23. Dxd4 Pf3+ 24. Lxf3 Lxf3 25. Tf1 (onder deze omstandigheden toch wel beter dan 0-0 want dan volgt Lb7) Td5 26. De3 Lg4 (steeds de beste zet van Milan) 27. Kf2 Dh7!('t is uit!, dan nog wat paniekvoetbal tot slot) 28. Txb6+ axb6 28. Dxb6+ Db7 29. Dxb7+ Kxb7 0-1 uitstekend gespeeld! Het was nu 15.00 uur en we stondenden dus op een comfortabele 2-0 voorsprong.
Een kwartiertje later 15.15 was het Camil Guzman die VAS op 3-0 zette; in een zeer spannende siciliaan; wit lange rokade ,zwart korte rokade een kwestie van erop of eronder. Ik had de indruk dat zwart in het middenspel goede kansen moest hebben met een toren die naar b2 loerde en de loper op g7, maar Camilo wist zijn tegenstander steeds bezig te houden met zetten als Lxf7+ met onduidelijk wanneer de koning die zou slaan en die ging dan ook rustig naar h8, kortom van alles aan de hand en ergens in de slotfase raakte de zwartspeler goed de draad kwijt waarna Camilo het punt incasseerde, netjes!
Niels van Dam bracht omstreeks 16.10 de 4-0 door in een goede partij Jan Nagel te verslaan. Niels was goed op de hoogte van wat mag heten de Kalshnikov waarop Nagel met Pb3 niet goed reageerde. Niels kon snel d5 doorzetten en daarmee direct het initiatief naar zich toe trekken. De heer Nagel spartelde nog wat tegen met een stukoffer tegen een aantal pionnen maar toen Niels er een kwaliteit tegenaan gooide en op weg ging met zijn loperpaar, ondersteund door de dame toren en pionnen naar de witte koning, kon Jan de handdoek gooien.
Ondertussen stond Tex op bord 1 de hele middag een geofferde pion achter en Hilke op 2 juist een pion voor, op bord 4 speelde Victor zo te zien een goede partij tegen de dochter van Jan, Yvette Nagel(wfm), en Martijn van der Eijk speelde op 5 ook een prima pot; het scheen mij toe dat we misschien weleens met 8-0 zouden kunnen gaan winnen indien Tex de Wit tenminste zijn pion zou terug winnen...
16.30u Hilke van den Berg strafte de derde fout van zijn tegenstander hardhandig af, die had nog een kwaliteit geofferd in een poging het Hilke zo moeilijk mogelijk te maken, maar toen hij in die fase weer een onnauwkeurigheid beging was het 5-0 (de match was beslist).
Intussen waren de kansen drastisch gekeerd op het bord bij Victor. De g-lijn was nu in handen van Yvette en ze deed de ene krachtzet na de andere nadat Victor verkeerd had ingeschaald dat hij beter toch exf4 had kunnen doen; in de analyse bleek dat dat taktisch toch verantwoord was geweest en dan had mv. Seirawan-Nagel een zware pijp gerookt. Tot dusver speelde Victor 6 uit 7 bijeen met een tpr van 2320, helaas moest hij zich vandaag gewonnen geven tegen een ontketende Yvette Nagel, 5-1.
Ook bij Martijn ging het plots hard bergafwaards. Na dus comfortabel uit de opening te zijn gekomen offerde hij een pion die hij niet meer terug zag. In de fase die volgde nam de zwartspeler zijn kansen goed waar door behendig met zijn paard naar f4 te jumpen. Toen besloot Martijn alle schepen achter zich te verbranden en dook er met de dame in maar hij overzag daarbij dat hij aan het eind van het liedje ondekbaar mat kwam te staan: 5-2.
Alleen nog Tex op bord 1. Hij heeft heel diep moeten gaan om eerst de geofferde pion terug te winnen, dat kostte zo'n drie en een half uur, maar toen dat eenmaal gelukt was kwam er schot in de zaak. De zwartspeler besloot een kwaliteit te geven en dat resulteerde aan het eind van de dag in deze stelling:
wit: Ke4, Ta6 pionnen h4 en g5; zwart: Ke7, Pb8 pionnen e6 en g6. Wit aan zet, er volgde 1. Ta7+ Pd7 2. h5! gxh5 3. g6 Ke8 4. Txd7 en opgegeven. Toch een overtuigende 6-2. Soest won vandaag ook met 5½-2½ van Boven IJ (jammer maar helaas). Alles zal beslist worden in de 9e ronde bij VAS thuis waar alle teams te samen zullen spelen. het kan nog...
P.S.
HSG 1 degradeerde vandaag en Voerendaal werd landskampioen door met 6-4 van hen te winnen.


1. Tex de Wit - H.van Engen 1-0
2. Hilke van den Berg - de Vos 1-0
3. Aran Köhler - K.Overbeeke 1-0
4. Victor Hendriks - Yvette Nagel 0-1
5. Martijn van der Eijk - R de Klerk 0-1
6. Niels van Dam - Jan Nagel 1-0
7. Camilo Guzman - G. van de Schootbrugge 1-0
8. Milan Ramer - G. Wagenaar 1-0

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD