VAS-nieuws
Elfde jaargang, nr. 21

Datum
Tekst: Dick Paulis
Met bijdrage van Sietske Greeuw en Tejo Hagen
Opmaak en eindredactie: Cor van Dusschoten

Wist u... dat veel VAS-sers gek zijn op spelletjes in de media?! Zo struikelde Jan Stegeman 'n keer, op weg naar het miljoen bij Robert ten Brink en kon naar huis met een fooi. Ging Sietske 'n paar weken geleden bij een actualiteitsquiz met een lunchbeker naar huis. Zien we Tex regelmatig rechtbankje spelen. En de winnaar is... Marie-Claire Eichhold (Eichhorn?), zij versloeg in haar eentje bij Chantal Janzen een hele trits opgetrommelde vaderlanders en ging naar huis met de hoofdprijs.

Inhoud

- Programma (links)
- VAS-toernooi (links)
- Externe competitie KNSB (links)
- Externe competitie SGA (midden)
- Externe competitie SGA (rechts)

Programma

dinsdag 6 maart:
Bove IJ 3 - VAS 5
woensdag 7 maart:
Raadsheer 3 - VAS 8
zaterdag 10 maart:
VAS - Utrecht 2
VAS 2 - De Eenhoorn 2
maandag 19 maart:
VAS 3 - Caissa 8
VAS 7 - Volewijckers 1
woensdag 21 maart:
Volewijckers 2 - VAS 6
donderdag 22 maart:
Es'80 1 - VAS 4

VAS-toernooi

Uitslagen
Geen nieuws

Externe competitie KNSB

VAS 1 - Klasse 2A
Geen nieuws

VAS 2 - Klasse 3D
Geen nieuws

Externe competitie SGA

VAS 3 - Promotieklasse
Door Sietske Greeuw
VAS 3 verliest opnieuw van Caļssa
Afgelopen dinsdag speelde VAS 3 uit tegen Caļssa 7. Het was een degradatieduel want zowel VAS 3 als Caļssa 7 stonden onderaan in de promotieklasse. Vorige maand verloren we met 6-2 van het zesde team van Caļssa, maar het zevende is beduidend minder sterk dus we hadden goede hoop op een betere score. Echter, er werd deze avond opnieuw verloren en wel met exact dezelfde cijfers!
De punten zaten in de staart. Op bord 8 speelde Camilo Guzman een prima remise, en op bord 7 won Karel Terstall een mooie aanvalspartij. Beiden vielen ze voor het eerst dit seizoen in bij VAS 3. Het laatste halfje kwam op naam van Meinard Jonkman, die nu gelukkig van de 0 af is.
Bord 1 tot en met 5, Ton Mol, Chris van Bockel, Sietske Greeuw, Henk Westerman en Jaap Jung, toch niet de minste namen, gingen er allemaal af tegen tegenstanders met gemiddeld 100 ratingpunten minder. Het was niet onze beste avond en handhaving in de promotieklasse zal erg lastig worden.
Caļssa 7 - VAS 3 = 6-2
1. B. Westera - Ton Mol 1-0
2. F. Terlouw - Chris van Bockel 1-0
3. Th. Keizer - Sietske Greeuw 1-0
4. L. Oldenhuis - Henk Westerman 1-0
5. B. Stam - Jaap Jung 1-0
6. T. Kroon - Meinard Jonkman ½-½
7. E. Dekker - Karel Terstall 0-1
8. W. van Tuyl - Camilo Guzman ½-½

Externe competitie SGA

VAS 6 - Klasse 2A
Door Tejo Hagen
VAS 6- ODI 1
Het was weer een enerverende schaakavond, op maandagavond de 13e . De hele zaal vol met diverse wedstrijden. Een Jeugdteam, VAS 4 en VAS 6 moesten aantreden. Waar VAS 4 helaas verloor, kon VAS 6 de winst binnenhalen. Van de partijen heb ik behalve mijn eigen partij weinig gezien.
Jan Stegeman was het eerste klaar met een remise op bord een met zwart. Konstante kwaliteits remises... ! Jan verdween spoedig van het toneel en liet mij geen tijd voor mijn complimenten. Bij deze, Jan! Volgde Raymond, die zijn inzet als invaller volledig waar maakt. Remise met zwart op bord 5. Tom Flesseman sleepte de winst weg. Tegenstander gaf een stuk weg vertelde hij na afloop. Mooi zo... !
Allaert op bord 4 maakte remise. En zette de stand op 2½-1½. Helaas moest Leonardo het hoofd buigen en verloor. Stand weer gelijk.
Peter de Casparis op bord 6 kon een vuist maken. Winst met wit. Ik hoorde Tom mompelen: 3½-2½. En het geloof in mijn eigen stelling steeg met sprongen omdat mijn tegenstander alle stukken begon af te ruilen (dame, torens en paard) bij een pion achterstand. Hij verkeerde blijkbaar in de veronderstelling dat hij mijn geplande opmars kon tegenhouden door de stelling dicht te schuiven. Net op tijd doorzag ik zijn plannetjes en kon ik een vrijpion forceren. Die liep natuurlijk door, waarbij mijn opponent nog op remise door Pat hoopte. Na promotie tot een dame zou ik toch zeggen: opgeven geblazen; zoniet mijn man. Hij ging (ik was weliswaar een beetje in tijdnood, maar had toch nog 5 minuten op de klok voor het afmaken) door tot het bittere einde (te weten 26 zetten lang, genoteerd door scheidsrechter Ben) onder het toeziend oog van te hoop gelopen VAS-sers en een enkele ODI speler. Laat je dan mat zetten om je tegenstander nog dat pleziertje te gunnen, maar nee... een zet voor het onvermijdelijke einde gaf hij op.
De winst was verzekerd, nog even bij Jeff kijken: jammer voor hem, zijn poging om de grandprix (zie laatste VAS nieuws) dit keer weer succesvol af te ronden lukte niet en hij verloor.
Eindstand: 4½-3½.

      Disclaimer
      Aan de tekst kunnen geen rechten worden ontleend.
      © 28-09-2010 CvD